Quantcast

Advokáti: Aukce kmitočtů 5G v rozporu s evropskými předpisy

| redakce | tisk

Aukce kmitočtů 5G rozhodne o budoucnosti českého telekomunikačního trhu, službách pro české občany, podnikatele i průmysl v nadcházejících 15 letech. APMS se proto velmi vážně zajímá o přípravu pravidel této aukce. Objednala si proto nezávislý posudek renomované právní kanceláře Squire Patton Boggss, který potvrdil obavy, že navržené podmínky aukce jsou v rozporu s evropským právem.

APMS tak reaguje na včera vyhlášenou veřejnou konzultaci v rámci které Český telekomunikační úřad představuje pravidla aukce kmitočtů v pásmech 700 MHz a 3400-3800 MHz.

Dle renomované advokátní kanceláře Squire Patton Boggs podmínky obsahují řadu pravidel s potenciálem zásadně pokřivit soutěž na trhu.

Podmínky aukce, zejm. v části tzv. národního roamingu, se jeví jako deformující trh a mohou představovat nedovolenou veřejnou podporu,“ říká Hana Gawlasová, partner kanceláře Squire Patton Boggs.

Z právního posudku vyplývá, že zejména podmínky národního roamingu, který zajistí téměř okamžitý cenově regulovaný přístup k celostátnímu pokrytí a plnému výkonu sítě bez podstatných investic a bez motivace stát se skutečným etablovaným operátorem na trhu, jsou způsobilé představovat nedovolenou veřejnou podporu v rozporu s národními i evropskými právními předpisy.

APMS připravuje rovněž zadání externího ekonomického posudku, který zanalyzuje dopad na tržní prostředí. Tyto posudky by pak mohly být využity u Evropské komise a dalších orgánů, aby se zabránilo protiprávnímu postupu,“ doplňuje Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

zdroj: APMS





Reklama




Vybrané články