Quantcast

Nová Aliance chce zajistit frekvence pro DVB-T2

| redakce | tisk

V Německu byla založena nová Aliance, která chce zajistit, aby UHF frekvence v pásmu 470 až 694 MHz zůstaly dlouhodobě k dispozici pro pozemní vysílání (DVB-T2) a technologie pro pořádání akcí.

Nově založená Aliance pro vysílání a kulturní frekvence chce svým krokem zabránit tomu, aby na příští Světové radiokomunikační konferenci v roce 2023 (WRC-23) bylo toto spektrum přiděleno provozovatelům mobilních sítí nebo jiným uživatelům.

Mezi zakládajícími členy jsou německé veřejnoprávní ARD a ZDF, oborové sdružení komerčních vysílatelů VAUNET, Deutschlandradio, mediální úřady, Media Broadcast, iniciativa SOS - Save Our Spectrum, Sennheiser a oborové sdružení ZVEI.

Kmitočtové UHF pásmo od 470 do 694 MHz je v současné době až do roku 2030 vyhrazeno pro vysílací a událostní techniku. V Německu tyto frekvence využívají ARD, ZDF a Media Broadcast pro DTT (DVB-T2/Freenet TV). Vedle toho se frekvence používají na akcích, koncertech a festivalech pro rozhlasové mikrofony a další bezdrátová produkční zařízení, stejně jako na veletrzích nebo přednáškách na univerzitách. Dalšími uživateli jsou meteorologické služby a astronomie.

Aliance vede kampaň, zejména u politických činitelů, za zachování osvědčeného kmitočtového spektra, a tím i rozmanitosti médií a kultury v dlouhodobém horizontu. Prostřednictvím pozemních vysílačů mohou provozovatelé vysílání přímo sloužit a informovat obyvatelstvo, a to i v případě krizí nebo přírodních katastrof. Díky novému standardu 5G Broadcast bude v budoucnu možné prostřednictvím frekvencí přenášet televizní kanály a další mediální služby přímo do chytrých telefonů a tabletů.

Na WRC-23 bude rozhodnuto o budoucím využití pásma UHF mezi 470 a 694 MHz od roku 2030, a tedy o budoucnosti pozemního vysílání a kulturních frekvencí. Vzhledem k mimořádně dobrým technickým vlastnostem jsou tyto frekvence vyhledávány i dalšími skupinami, včetně provozovatelů mobilních sítí, armády, úřadů a organizací plnících bezpečnostní úkoly. Rozhodujícími faktory pro budoucí využití jsou výsledky WRC-23 a z nich vycházející scénáře pro Německo a Evropu.

zdroj: BroadbandTVnews.com





Reklama




Vybrané články