Quantcast

ČTÚ: Problém s tv signálem? Ve většině případů na straně diváka

| redakce | tisk

Během září ukončil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) celkem 53 případů zarušení televizního signálu DVB-T2. Výsledek šetření ukázal, že ve většině případů (33) na špatný příjem televizního vysílání byla závada zařízení diváka - nejčastěji technická závada přijímací antény.

Ve třech dalších případech se jednalo o příjem televizního signálu v nepokryté oblasti, v sedmi případech rušení ustalo nebo mělo sporadický výskyt. Pět hlášení na rušení stornovali jejich podavatelé během šetření rušení. V pěti případech byl zjištěn zdroj rušení, přičemž ve třech případech byla zdrojem rušení základnová stanice mobilního operátora.

Rušení pozemního televizního signálu mohlo v září ovlivnit spuštění 5G sítě v pásmu 700 MHz operátorem T-Mobile. 5G síť testuje od 1. září. K 30.9.2021 bylo ve zkušebním provozu již 243 základnových stanic. Základnová stanice 5G/LTE byla v září zjištěna jako zdroj rušení televizního příjmu ve třech případech.

ČTÚ zahájil průběžné informování občanů měst a obcí v jejichž lokalitách dochází ke spouštění základnových stanic v pásmu 700 MHz jak mají postupovat, když se jim zhorší příjem terestrické televize. Celkem bylo obesláno 406 měst a obcí.





Reklama




Vybrané články