Quantcast

Digitální TV v Polsku by měla být levnější

| redakce | tisk

Podle reportu Instytutu Globalizacje, který bude oficiálně publikován v srpnu 2008, digitální televize v Polsku je příliš drahá. Ceny by měly klesnout z důvodu větší konkurence v oblasti digitálního vysílání, především s nástupem digitálního terestrického vysílání (DVB-T).

Dalším problémem jsou relativně nízké průměrné a minimální mzdy v Polsku ve srovnání s vysokými poplatky předplatného satelitní pay-tv, což omezuje přístup k digitální televizi v Polsku.

Autoři zprávy uvádí, že situace se na trhu může změnit s nástupem DVB-T či spuštění vlastních platforem TVP (Telewizja Polska) či Telekomunikacja Polska. Jsou přesvědčeni, že každý měsíc zpoždění startu digitální platformy TVP ztrácí diváky ve prospěch konkurence.

Polský televizní divák musí pracovat v průměru 5 až 8 hodin, aby si mohl zaplatit přístup k digitální televizi. Hůře jsou na tom Rumuni, kteří na předplatné pay-tv pracují v průměru 12 hodin v měsíci. Spotřebitel na nejnižší ceny předplatného pracuje 2 dny. Obyvatel Nizozemí či Belgie na poplatky pracuje jen několik hodin.

Úspěšný model digitalizace je podle reportu ve Velké Británii, kde vedle bezplatné digitální pozemní televize (DVB-T) Freeview pracuje také satelitní platforma Freesat. Služba obsahuje vedle televizních a rozhlasových programů známých z DVB-T také interaktivní služby a HD programy bez dodatečných poplatků a smluv. Projekt Freesat vznikl především kvůli potřebě dokrýt britské ostrovy digitálním signálem. Celou zemi se totiž nepodaří pokrýt DVB-T a Freesat má pomoci dokrýt bílá místa.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články