Quantcast

TechniSat Digit 4 S - miniaturizovaný FTA receiver

| Tisk

TechniSat Digit 4 S - miniaturizovaný  <a href=FTA receiver">V tomto článku více než o recenzi přijímače půjde spíše o představení nového satelitního receiveru tradiční německé firmy TechniSat, který se během 14ti dnů objeví na našem trhu. Digit 4 S je základní FTA receiver bez šachet Common Interface či vestavěných dekodérů. Nepředpokládám proto, že by dokázal nějak příliš oslovit skalní fanoušky satelitního příjmu, nicméně svoje uživatele si bezpochyby najde.

TechniSat Digit 4 S má již menu po grafické stránce o něco málo propracovanější oproti ostatním modelům, je prakticky postavené na bázi menu harddiskového modelu TechniSat Digicorder S1. Narozdíl od Digicorderu S1, který v době mého červnového testu ještě české menu neměl, TechniSat Digit 4 S české menu již .

Receiver má poměrně dost malé rozměry (šířka 210mm, výška 42mm, hloubka 137mm, váha 355g) a i když existují na našem trhu ještě menší DVB-S receivery (mimochodem opět i od TechniSatu - např. Digipal S FTA šířka 158mm, výška 47mm, hloubka 115mm), tak Digit 4 S má při svých malých rozměrech nejen standardní dva scart vývody, ale i cinch výstupy na stereo zvuk a dokonce jak optický tak i elektrický (koaxiální) digitální výstup zvuku! Nechybí samozřejmě ani standardní RS-232 pro připojení k počítači. Z běžného vybavení standardně rozměrných satelitních receiverů tedy postrádáme jen výstup satelitního signálu (LOOP OUT) a modulátor, což je ovšem při takto malých rozměrech vcelku pochopitelné a pokud bych musel na svém receiveru nějaké výstupy či! vstupy obětovat já, tak bych se rozhodl úplně stejně.
TechniSat Digit 4 S - miniaturizovaný FTA receiver
Podobně jako ostatní DVB-S receivery firmy TechniSat dokáže i tento "drobek" měřit orientačně datový tok obrazu a zvuku, vypisuje bodové rozlišení videa, formát obrazu, snímkovou rychlost, formát videa a zvuku, vzorkovací kmitočet zvuku, Video PID, Audio PID, PCR PID, Txt PID, Service ID.

Také hodiny se zde nemusí volit jen ručním způsobem časového posunu, ale můžeme zvolit přímo region, v kterém se nacházíme (např. Rakousko, Německo či Polsko - Česko zatím chybí, což ale vzhledem ke stejnému časovému pásmu s okolními zeměmi zase není až takový problém) a časový posun hodin se pak automaticky upravuje, odpadá tedy úprava času při přechodech ze zimního na letní a obráceně. Další zajímavostí co se týká hodin je pak také možnost vypnutí hodin ve stand-by režimu. Pokud tedy nechceme, aby nám večer svítilo okolo televizoru čtvero různých hodin od našich elektronických miláčků, lze tímto elegantním způsobem alespoň jedny hodiny "neutralizovat". Ekologické aktivisty pak jistě potěší, že při takto vypnutých hodinách má receiver ve stand-by ! režimu o 0.4W menší odběr.

TechniSat Digit 4 S - miniaturizovaný FTA receiverUspořádání stanic je u TechniSatu řešeno trochu odlišně od ostatních u nás prodávaných receiverů. K dispozici máme tři možné seznamy stanic. Buď seznam všech stanic, kde jsou stanice uspořádány podle abecedy a nelze tedy s nimi již hýbat, přičemž ke každé stanici je ještě přiřazeno označení její satelitní pozice (např. Óčko TV 19.2°E). Tento seznam se může dobře uplatnit při vyhledávání konkrétní stanice, kterou se nám nedaří v záplavě přijímaných stanic nalézt. Další seznam je klasický seznam dle providera, kdy se nám zobrazí názvy providerů přijímaných paketů a po výběru jednoho z nich potom i stanice vysílané přes tohoto providera. Posledním je pak seznam zde nazvaný jako "Oblíbený seznam", ve kterém si již konečně můžeme ! se stanicemi pohrát dle své vůle. Při editaci stanic lze mazat či přesouvat i bloky stanic, stanice v bloku ovšem musí následovat za sebou, nelze nahodile ze seznamu vybírat stanice a ty pak jako blok přesunout. Je to zde tedy myšleno spíše jako možnost k přesunování či mazání paketů a ne jako náhrada za počítačovou editaci.

TechniSat Digit 4 S - miniaturizovaný FTA receiverReceiver pojme do paměti až 4000 TV a Rádio stanic, přičemž ve favoritním seznamu jich může být až 999 u TV a dalších až 999 u rádiových stanic. Což jsou počty pro FTA receiver myslím vcelku dostačující. Když už jsme u paměťových možností, tak receiveru nechybí ani možnost timeru, kde lze naprogramovat až 30 záznamů rok dopředu. EPG pak má možnost volby až sedm dní dopředu (zavisí samozřejmě také na provozovateli stanice na jakou dobu dopředu své EPG vysílá).

Přijímač zvládá protokoly DiSEqC 1.0 a 1.2 (s podporou USALS / GOTO-X), takže není problém jej použít s DiSEqC-ovým motorem či DiSEqC-ovým přepínačem (přepínat lze standardně až čtyři LNB).

Maloobchodní cena by se měla pohybovat něco přes tři tisíce Kč, což je podle mne za DVB-S receiver s danou výbavou poměrně slušná cena. Se stejným designem je na našem trhu o něco málo déle také DVB-T receiver - TechniSat DigiPal 2, jehož recenzi jsme si nedávno mohli přečíst v našem satelitním měsíčníku.

Závěrem bych rád poděkoval autorizovanému zástupci firmy TechniSat brněnské firmě OMKO ( www.omko.cz ), která mi tento receiver k seznámení zapůjčila.

TechniSat Digit 4 S - miniaturizovaný FTA receiverHodnocení:
+ podrobná technická info o sledované stanici (datový tok obrazu, zvuku, rozlišení obrazu, ...)
+ žánrové EPG
+ automatická aktualizace softwaru (s možností vypnutí této možnosti)
+ digitální výstup zvuku jak optický tak elektrický (koaxiální)
+ malé rozměry (210 x 42 x 137 mm, 355g)
+ paměť až na 800 stránek ve vnitřním teletextu

- jen jedna favoritní skupina
- chybné české znaky ve vnitřním teletextu (je v řešení s
výrobcem)

Výběr dalších v článku nezmíněných technických parametrů (dle návodu k obsluze):

vstupní frekvence 950 až 2150 MHz


úroveň vstupního signálu -65 až -25 dBm
symbolová rychlost 1 až 45 Ms/s, SCPC/MCPC
rozlišení video 720 x 576
videostandard PAL / 25Hz
rozměr obrazu 4:3, 16:9
vzorkovací frekvence zvuku 32 kHz, 44.1 kHz, 48 kHz
LNB odběr 400mA max.



gespa





Reklama




Vybrané články