Quantcast

UPC Direct otestoval vysílání na Thoru 5

| Tisk

logo Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct začala ve čtvrtek večer nečekaně testovat na skandinávském satelitu Thor 5, tj.na pozici 0,8 st. západně. V rámci zkušebního provozu je pro tohoto operátora aktivní jeden transpondér, který zřejmě slouží k otestování pokrytí a nabízené služby.

Nabídka UPC Direct se objevila na družici Thor 5 na transpondéru číslo 33, na kmitočtu 12,341 GHz, polarizace vertikální, symbol rate je 28000 a FEC 7/8. Jde o kopii obsahu multiplexu, který se vysílá na družici Astra 1G (19,2°E), na kmitočtu 12,304 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S včetně kódovacích systémů - CryptoWorks a Nagravision 3. Některé programy (JimJam, Hustler TV, Zone Reality Europe, Extreme Sports Channel) jsou v rámci simulcryptu kódovány i systémy Irdeto 2 a Mediaguard 2, které slouží pro nizozemskou platformu Canal Digitaal.

Vyzkoušel jsem proto příjem nabídky UPC Direct ze satelitu Thor 5. Dekódovací karta UPC otevřela všechny programy vysílané z tohoto testovacího transpondéru.

Delší dobu se spekuluje o přesunu platformy UPC Direct na jiný satelit. Stávající družicový systém Astra (19,2°E) patří mezi nejsledovanější evropské pozice ale na druhou stranu nabízí jedny z nejvyšších cen za pronájem transpondérové kapacity. Tato okolnost neumožňuje službu UPC Direct rozvíjet takovým tempem, jaký si platforma zaslouží a proto se dlouhodobě hledají řešení tohoto začarovaného kruhu.


obrázek
▲ Obr č. 2 - Naladěné programy UPC Direct z Thoru 5

Pro UPC Direct může být ve hře několik orbitálních pozic (následují tipy na pozice serveru parabola.cz). Tou nejvýchodnější Astra 5A (zastaralý Sirius 2) na pozici 31,5 st. východně, určený pro střední a východní Evropu, dále satelity Astra na pozici 23,5°E a třetím kandidátem může být právě pozice satelitů Thor 3, Thor 5 na pozici 0,8°W.

Každá pozice má své výhody i nevýhody. Například 31,5°E je již příliš východní pozicí pro DTH vysílání v regionu střední Evropy. Na druhou stranu cena za kapacitu může být velmi nízká kvůli nízké atraktivitě pozice a především stářím satelitu (vynesen před 10 lety).

Družice Astra 1E a Astra 3A na 23,5°E je druhé atraktivní místo pro UPC Direct ale pouze v České republice a na Slovensku především díky přítomnosti platforem CS LINK, SkyLink a stanicí Óčko. V Maďarsku tato pozice známá není a žádné programy pro tuto zemi se zde nevysílají.

Třetím možnou pozicí pro UPC Direct je právě zmíněný satelit Thor 5, kde se objevilo zkušební vysílání této platformy z jednoho transpondéru. Výhodou pro providera je vysílání přes moderní a výkonný satelit, který silným signálem pokrývá celou střední a východní Evropu a dále přítomností sesterské rumunské platformy Focus Sat, se kterou může spolupracovat při simulcryptování některých programů a ušetřit tím další prostředky. Thor 5 je jako Thor 3 umístěn na 0,8°W a na nedaleké pozici 1°W, která je pro diváky vlastně jako jedna velká pozice, je konkurenční platforma z Rumunska Digi TV působící v šesti krajinách včetně České republiky, Slovenska a Maďarska. Takže se může přímo přetahovat o zákazníky s konkurencí. Navíc zde začíná vysílat celá řada slovenských lokálních a tématických volných TV programů (TV Patriot, CETV, TV Lux, Music Box, Televízo) a několik rozhlasových stanic. Ačkoliv se může zdát, že pozice 1°W je pro vysílání pro území ČR, SR a Maďarska neatraktivní, praxe ukazuje opak - Digi TV si i přes málo známou pozici získává diváky, kteří jsou ochotni přijímat programy z méně známé pozice. Běžnému divákovi je ve skutečnosti jedno, zda příjímá Astru, Eutelsat, Intelsat či Thor. Zákazník si objednává nabídku placených programů v češtině a slovenštině a tyto problémy neřeší. Na druhou stranu na 1°W nenajde některé klasické programy jako německé RTL, Pro 7, Viva TV, Sky News a řadu dalších.

Případný přesun UPC Direct na satelit Thor 5 může mít i jeden příznivý efekt - symbol rate oproti Astře je vyšší (28000), dále je zvoleno jiné FEC (7/8), což přestavuje i vyšší kapacitu multiplexů - pro srovnání Astra (38 Mbit), Thor 5 (43 Mbit) pro případné zlepšení technické kvality stávajících přenášených programů nebo rozšíření počtu přenášených stanic.

technické parametry zkušebního vysílání UPC Direct:
satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 12,341 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S

přenášené TV programy:
Animal Planet
Discovery Hungary
Extreme Sport
Galaxie Sport
Hallmark Channel
HBO Comedy
Hustler TV
Jetix/Jetix Max
JimJam
National Geographic Channel
Zone Reality

datové služby/aplikace:
UPC Direct Radio
Diamond Hunt (hra)
Sudoku (hra)
Tractor Tangle (hra)
UPC EPG
Guide



Satelit Thor 5 má celkem 24 transpondérů v Ku pásmu. Z toho 15 je určeno jako náhrada za původní Thor 2 (využívá Canal Digital). Další 2 transpondéry využívá pro HDTV vysílání stejná platforma (celkem tedy má 17 transpondérů). Po jednom využívá Digi TV, Telenor a pro testy UPC Direct. Zbývá tedy už jen obsadit poslední 4 transpondéry na družici Thor 5.

Server parabola.cz zjišťoval stanovisko společnosti UPC Česká republika k přesunu programové nabídky UPC Direct na případně jiný satelit. František Malina, tiskový mluvčí UPC ČR, potvrdil nedávné informace, které přinesl server parabola.cz v rozhovoru ohledně prepaid karet. O případném přesunu není rozhodnuto.

ČTĚTE TAKÉ:
Raketa Proton vynesla satelit THOR 5 (mapky pokrytí)
THOR 5 zahájil komerční provoz
UPC Direct otestoval vysílání na THOR 5

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články