Quantcast

Arion AT-2410VHD - HD přijímač pro DVB-T se systémem Conax

| Tisk

obrázek Pro příjem digitálního terestrického vysílání (DVB-T) je na trhu rozsáhlá nabídka set top boxů od modelů se základním vybavením až po high-endové přijímače, určené náročnějším divákům a zákazníkům. Do druhé jmenované skupiny patří přijímač Arion AT-2410VHD, který je schopen přijímat všechny stávající formáty používané v DVB-T v České republice – standardní rozlišení v MPEG-2, tak i vysoké rozlišení (HDTV) v MPEG-4/H.264 (AVC). A právě tento přístroj Vám nyní představím.

Charakteristika přijímače

Arion AT-2410VHD (dále jen Arion) je set top box pro příjem digitálního terestrického vysílání ve standardu DVB-T. Přijímač je schopen přijímat programy ve standardním rozlišení (SD) v MPEG-2, tak i programy v MPEG-4 včetně vysílání ve vysokém rozlišení. Menu je kompletně v češtině. Součástí výbavy přijímače je čtečka přístupových karet systému Conax (CAS 7), která je vhodná pro příjem placené služby Spray TV.

obrázek

Přední, zadní panel, balení

Na předním panelu přijímače Arion se zhruba uprostřed nacházejí 3 barevné diody, které signalizují provoz – červená pohotovostní režim (stand-by), zelená lock (detekce přítomnosti signálu), a žlutá povely z dálkového ovládání přijímače. Dále jsou zde tlačítka (P+ a P-) pro přepínání programů.

Na zadním panelu nalezneme anténní vstup i výstup signálu pro propojení s dalším set top boxem, televizorem či jiným přístrojem pro příjem terestrického signálu, 2x SCART (RGB/CVBS) pro připojení k TV, VCR apod., kompozitní video výstup (RCA / cinch), audio výstup L+R (RCA / cinch), komponentní video výstup Y/Pb/Pr (RCA / cinch), digitální audio výstup S/PDIF (optický), HDMI pro nejvyšší obrazovou a zvukovou kvalitu, USB rozhraní a nechybí ani hlavní kolébkový vypínač.

obrázek Součástí balení přijímače Arion je dálkové ovládání, včetně baterií AAA, český uživatelský návod, kabel SCART, HDMI a také účastnický kabel.

Zkušenosti s příjmem

Při prvním uvedení přijímače do provozu požaduje přístroj nastavení základních parametrů – typ připojení přístroje, jazyk menu a nezbytné vyhledání všech dostupných programů a služeb. Po několika sekundách je instalace dokončena a můžeme sledovat dostupné programy.

Citlivost přijímače je průměrná – až na druhý pokus se mi v místě dálkového příjmu podařilo naladit programy ze sítě Czech Digital Group (CDG) na K59 (Praha). Přístroj je schopen uložit oba pražské multiplexy CDG a to na K46 i K59 a nečiní mu to žádné potíže.

OSD menu

Menu přijímače je multijazyčné, včetně bezchybné češtiny. Hlavní menu obsahuje celkem 5 položek:

Vyhledávání kanálů“ - slouží pro ruční a automatické vyhledávání programů možnost prohledání a naladění všech pásem - VHF III (high-band) - 174 ~ 230 MHz (šířka pásma 7 a 8 MHz), VHF S Band II - 230 ~ 300 MHz (š.p. 7 a 8 MHz), UHF S Band III - 300 ~ 470 MHz (8 MHz), UHF Bad IV - 470 ~ 606 MHz (8 MHz) a UHF Band V - 606 ~ 862 MHz (8 MHz).
Uspořádání kanálů“ – se nachází možnost smazání, zablokování programu (rodičovská pojistka) s možností zařazení programů do některé ze čtyř favoritních skupin
Uživatelské nastavení“ – nastavení jazyka menu, DVB titulků, OSD, A/V výstup, čas, časovač a dětskou pojistku
Nástroje“ – informace o systému, info o úrovni signálu, reset systému, aktualizace S/W, info o HDMI
Podmíněný přístup“. – informace o oprávnění k placeným službám (pay-tv; nutná přístupová karta systému Conax)


obrázek
Obrázek menu přijímače Arion AT-2410VHD - průvodce konfigurací systému

EPG a další funkce

Elektronický programový průvodce je velmi dobře zpracován – je přehledný a hlavně i čitelný. Uživatel si může vybrat mezi „klasickým“ kanálovým EPG v textové formě nebo v grafické podobě (tři sloupce vedle sebe). Jak EPG vypadá ukazují fotky z menu přijímače.


obrázek
Obrázek menu přijímače Arion AT-2410VHD - hlavní nabídka

Obrazový formát lze měnit pomocí tlačítka V.FORMAT na dálkovém ovládači k dispozici jsou formáty pro up-konverzi do 1080i, 720p, 576i, 576p. V menu je možné nastavit i automatický formát – přístroj se bude přepínat podle používaného formátu jednotlivých stanic.


obrázek
Obrázek menu přijímače Arion AT-2410VHD - informační lišta se základním EPG

Aktualizace firmware, teletext

Aktualizaci řídícího firmware přijímače lze provést vzduchem (OTA) /pokud je v DVB-T síti aktualizace vysílána/ nebo pomocí rozhraní USB 2.0, které slouží „pouze“ k aktualizaci programového vybavení.


obrázek
Obrázek menu přijímače Arion AT-2410VHD - rozšířené informace z EPG

Arion podporuje příjem VBI teletextu (příjem TXT přes televizor s teletextovým dekodérem) ale i softwarový (tzv. OSD teletext). Softwarový teletext nemá paměť na stránky, což nepatrně zpožďuje jejich načítání.


obrázek
Obrázek menu přijímače Arion AT-2410VHD - EPG stanice

Závěr

Přijímač Arion je vhodným přístrojem pro příjem „klasického“ digitálního terestrického vysílání v SD, tak i v high-definition TV. V HD se zatím vysílá pouze v rámci testům v síti společnosti Telefonica O2 Czech republic (multiplex 4).


obrázek
Obrázek menu přijímače Arion AT-2410VHD - EPG pořadu

Arion je jedním ze (zatím) dvou přístrojů, které jsou doporučeny k placené digitální televizi Spray TV Spray TV díky přítomnosti systému podmíněného přístupu Conax s možností párování karet. Ve Spray TV je možné přijímat několik HDTV programů.


obrázek
Obrázek menu přijímače Arion AT-2410VHD - grafické EPG

Hodnocení

+ možnost upgrade firmware přes USB 2.0
+ možnost příjmu MPEG-2/MPEG-4/HD v DVB-T
+ proladění i III. TV pásma a S pásma
- nemá cache na OSD teletextové stránky
- průměrná citlivost

Vybrané technické parametry

Příjem SD i HD programů v kompresních formátech MPEG-2/MPEG-4 AVC (H.264)
Digitální audio výstup SPDIF
Možnost nastavení různých obrazových formátů – 576i, 576p, 720p, 1080i / 50
vstupní úroveň signálu: -77,5 dBm ~ -20dBm


HDMI, SCART, CVBS výstup
Upgrade firmware přes USB 2.0 nebo OTA
Multijazyčné menu včetně češtiny
Automatické vyhledávání programů
VBI i OSD teletext

Set top box Arion je v současné době nabízen v koncových cenách nad 6 tisíc Kč.
Za zapůjčení přístroje k testům děkuji firmě Omko Digital a.s, která zajišťuje jeho distribuci i prostřednictvím dalších velkoobchodních partnerů.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články