Quantcast

Rakouská ORF zaktivovala již 1,9 milionu karet

| Tisk

logo Rakouská veřejnoprávní ORF již zaktivovala 1,9 milionu přístupových karet pro příjem (nejen) svých programů ze satelitu Astra (19,2°E) a nezadržitelně se blíží k významné hranici - počtu 2 milionů aktivních karet ORF pracujících v systému CryptoWorks.

Zájem o přístupové karty ORF v minulých letech byl relativně malý. Programy ORF přijímaly rakouské domácnosti buď z kabelových sítí nebo analogových terestrických vysílačů. Po prolomení systémů podmíněného přístupu Betacrypt, Nagravision a CryptoWorks bylo možné programy přijímat neautorizovaným způsobem - bez patřičné přístupové karty. ORF ale postupně upgradovala kódovací systémy a nedávno provedla změnu v posledním systému CryptoWorks a zamezila tak "bezkartovému" příjmu.


logo
Tabulka - Počet aktivních karet ORF v jednotlivých spolkových zemích na konci roku 2008

V roce 2003 veřejnoprávní ORF zaktivovala "jen" 75 tisíc karet. O rok později to bylo již 1/4 milionu dekódovacích karet. V roce 2005 bylo zaktivováno již téměř 1/2 milionu karet (přesněji 460 tisíc). Zájem o karty a aktivaci rostl i v dalších třech letech. V roce 2006 ORF zaktivovala 810 tisíc karet.

Nejvyššího nárůstu došlo v roce 2007, kdy bylo během roku zaktivováno 800 tisíc karet, takže ORF mezi diváky bylo již 1,610 milionu. V závěru roku 2008 přijímalo programy z karet ORF již 1,9 milionu domácností.


logo
Tabulka - Počet aktivních karet ORF od roku 2003 (dle ORF)



Za rychlým růstem prodeje a aktivace karet v posledních třech letech stojí zejména odpojení analogového terestrického TV signálu. Domácnosti buď investovali do nákupu satelitní techniky nebo dodatečné přístupové karty (případně i modulu) do satelitního set top boxu, který již vlastnili. Rakouské domácnosti přijímají v drtivé většině případů satelitní systém Astra na orbitální pozici 19,2°E díky bohaté nabídce programů v německém jazyce. Dalším motorem prodeje a aktivací karet ORF je zahájení vysílání ve vysokém rozlišení - ORF1 HD (květen 2006).

Dekódovací karty ORF pracují v systému CryptoWorks a jsou určeny pro příjem veřejnoprávních programů ORF1 a ORF2 a dále stanic komerčních vysílatelů Austria 9, Puls 4 a ATV. Divák s kartou ORF může přijímat i část programové nabídky německé pay-tv Premiere (programový balíček Premiere Family). Provozovatel Premiere se ale rozhodl do budoucna ukončit kryptování programů pro majitele karet ORF. Naopak abonenti Premiere v Rakousku budou mít i nadále přístup k programům ORF.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články