Quantcast

ČT1 začne 1. září vysílat v HDTV na Astře

| Tisk

logo Česká televize (ČT) začátkem září 2009 zahájí experimentální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Program ČT1 HD bude zpočátku dostupný jen na satelitu Astra na pozici 23,5°E a přístupný pro všechny diváky s dekódovací kartou CS Link a Skylink bez jakýchkoliv poplatků.

Před časem Česká televize zveřejnila veřejnou zakázku na poskytování dodatečné transpondérové kapacity a služeb pro svůj nový kanál v HDTV. Tendru se účastnilo několik firem a vítězem se stala společnost T-Systems Czech republic. Stejný subjekt před léty vyhrál soutěž i na poskytování kapacity pro stávající programy ve standardním rozlišení - ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4.

T-Systems ČR poskytne transpondérovou kapacitu pro ČT1 HD, kryptování satelitního signálu pro obě platformy (Skylink a CS Link) zajistí společnost Czech Digital Group (CDG) v areálu ČT a již zakódovaný signál bude optikou putovat do Usingenu v Německu a odtud bude signál putovat na satelit Astra 1E na pozici 23,5°E prostřednictvím společnosti Media Broadcast.

logo předpokládané technické parametry příjmu ČT1 HD:
satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 10,803 GHz
polarizace: horizontální
SR (symbol rate): 22000
FEC: 5/6
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-4
formát vysílání: HD
kódování - CA systém: CryptoWorks
dostupnost: území Česká republika
karty: CS Link, Skylink

Tento transpondér je dlouhodobě aktivní. Do konce ledna letošního roku jej využívala pro SD vysílání Slovenská televize pro svůj třetí programový okruh Trojka (STV3). Aktuálně na výše uvedeném transpondéru je test karta a experimentální vysílání německé FTA stanice Kosmica TV.

Česká televize bude pro HDTV kanál na satelitu využívat celkovou kapacitu 12 Mbit/s pro obraz i zvuk s konstantním datovým tokem. Program se zatím bude vysílat v rámci DVB-S multiplexu, později může dojít k přesunu do efektivnější DVB-S2 platformy.



ČT dlouhodobě testuje HD vysílání (konvertovaný SD obsah) prostřednictvím digitální terestrické sítě 4 společnosti Telefonica O2 Czech republic. Signál DVB-T multiplexu 4 s programy ČT1 HD a komerční Nova HD pokrývá kolem 26 procent území České republiky. Zahájením satelitní distribuce ČT1 HD se podstatně rozšíří pokrytí a dostupnost HD obsahu.

Pro příjem HD obsahu ze satelitu je nutný satelitní HD set top box, vhodná zobrazovací jednotka (Full HD nebo alespoň HD Ready) a propojení pomocí HDMI nebo DVI kabelu.

Pro HD vysílání počítá ČT s formátem 1080i.

Česká televize bude do začátku roku 2010 vysílat ve vysokém rozlišení program ČT1 HD. Největším tahákem patrně budou zimní olympijské hry, které budou pokryty na novém HD kanálu. Po ZOH vznikne mix kanál ČT HD, který bude přinášet vybrané pořady z nabídky stávajících programů šířených paralelně v SD.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články