Quantcast

ČT v HD bude v 1080i s výběrem pořadů z kanálů ČT

| Tisk

logo Česká televize (ČT) se připravuje na zahájení testovacího vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Již na začátek září je naplánováno spuštění testovacího provozu ČT v high-definition. Program bude šířen prostřednictvím satelitu Astra na orbitální pozici 23,5°E. Divákům přinese výběr pořadů ze stávajících programů ČT.

"Řádné HDTV vysílání Česká televize zahájí v první fázi na satelitu (v DVB-T pro něj zatím není dostatek prostoru), a to vysíláním ze ZOH Vancouver 2010," uvedl na dotaz webu parabola.cz Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize a dodává: "Před zimní olympiádou by od září 2009 mělo probíhat zkušební HDTV vysílání satelitní cestou, po skončení ZOH bude řádné HDTV vysílání České televize na satelitu pokračovat – nepůjde o samostatný kanál, ale jen o distribuční cestu pro vysílání pořadů dostupných v HD rozlišení ve stejnou dobu, kdy budou ve standardním SD rozlišení uváděné na některém z programů ČT." Česká televize bude pro svůj HD kanál vybírat z programové nabídky svých tří programů - ČT1, ČT2 a ČT4. "Mezi těmito programy bude toto satelitní HDTV vysílání přepínat a prostor mezi jednotlivými pořady pravděpodobně vyplní self-promo," popsal plány webu parabola Štěpán Janda z ČT.

Mix kanál ČT v HD bude šířen přes satelit Astra na pozici 23,5°E. "Řádné satelitní HDTV vysílání České televize bude distribuováno prostřednictvím družice Astra na pozici 23,5°E. Konkrétní transpondér bude určen na základě výsledků probíhající veřejné zakázky na poskytování služeb spojených se satelitní distribucí HDTV vysílání ČT. To samozřejmě bude kódované, aplikován bude dosud využívaný systém CryptoWorks," říká Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT.

Program ČT v HD nebude na Astře (23,5°E) zpoplatněn. "Satelitní HDTV vysílání České televize nebude zpoplatněno. Bude dostupné zdarma s podmíněným přístupem na území České republiky, tedy divákům vybaveným odpovídající přístupovou kartou," konstatuje Š. Janda.

obrázek V jakém rozlišení bude ČT pro HD vysílání používat? "Česká televize s největší pravděpodobností zvolí pro své satelitní HDTV vysílání v ČR nejrozšířenější HD rozlišení 1080i," řekl webu parabola.cz Štěpán Janda.

Diváci ČT by neměli být mix programem ČT HD zklamáni. Naše veřejnoprávní televize se na HD intenzivně připravuje - investováním do příslušné vysílací techniky ale také do výroby pořadů vlastní tvorby. "Česká televize zahájila výrobu pořadů v HD rozlišení již v minulých letech a objem postupně navyšuje. Nyní se jedná o desítky pořadů, zejména uměleckých či hudebních, a o tvorbu pro takzvaný Zlatý archiv," líčí webu parabola.cz Štěpán Janda z ČT a doplňuje: "Na podzim 2009 ČT připravuje několik přímých přenosů v HD kvalitě. Česká televize již nějakou dobu preferuje HD rozlišení také při akvizici pořadů, jde především o zahraniční dokumentární a přírodopisné snímky."



ČT z pohledu satelitního vysílání s HD vysíláním usnula na vavřínech. Všechny okolní televize s veřejnoprávním posláním již vysílají pravidelně v HD ze satelitu nebo jej v minulosti otestovaly. Například polská TVP již provozuje program TVP HD, který vysílá několik hodin denně (cca od 16:00 do půlnoci) s výběrem pořadů, které byly natočené v HD formátu. Rakouská ORF spustila program ORF1 HD ze satelitu Astra v květnu loňského roku. Německá ARD (spolu se ZDF) testuje HD formát příležitostně - období IFA, Velikonoce, Vánoce. Jedním z nejbližších HD eventů je MS v lehké atletice, který ARD/ZDF přinese v high-definition TV rovněž na Astře. Slovenská televize (STV) vysílala zkušebně v HD v loňském roce kompletní letní olympijské hry z Pekingu. Dále maďarská MTV (Magyar TV) provozuje pravidelné HD vysílání již od srpna loňského roku. Program m2 je vysílán volně ze satelitu Hot Bird (13°E). V HD je šířen i program M1. Ten je k dispozici už jen jako součást pay-tv služby Hello HD (Eurobird 9A, 9°E).

"Experimentální, chcete-li zkušební HDTV vysílání České televize (upconvertovaný program ČT1) běží od roku 2007 v IPTV síti Telefónica O2 a také v DVB-T síti 4 stejné společnosti," upozorňuje Štěpán Janda z ČT. Faktem je, že stávající vysílání je jen konvertované z SD a dostupné hrstce diváků, kteří jsou v dosahu vysílačů s velmi omezeným pokrytím (resp. s dostupností IPTV od O2).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články