Quantcast

RTL a Vox od podzimu v HDTV na Astře

| Tisk

logo Německé komerční kanály RTL a Vox zahájí letos na podzim vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) na evropském satelitním systému Astra, pozice 19,2 st. východně. Půjde o další obohacení HD nabídky.

Společnost SES Astra uzavřela kontrakt s mediální skupinou RTL Deutschland ohledně vstupu dvou německých komerčních kanálů RTL Television a Vox v high-definition TV na satelit Astra. Oba programy vstoupí do nově vznikajícího balíčku pod názvem HD Plus (HD+).

Platforma HD+ je nezávislá a je otevřená všem televizním vysílatelům, kteří budou chtít využít příslušnou vysílací infrastrukturu pro šíření HD obsahu. Technické řešení distribučního řetězce obsahuje i kryptování, takže pro příjem kódovaných stanic bude zapotřebí dekódovací karta. Kanály RTL i Vox budou svůj HD signál kódovat. Divák se bude moci rozhodnout, zda bude přijímat stávající volný SD signál nebo bude chtít sledovat obraz v 5x vyšší kvalitě.



Start HD+ je naplánován na podzim letošního roku. Nabídka doplní stávající široký rozsah programů šířených v digitálním přenosu.

Trh s HD vysíláním začíná letos u našich západních sousedů ožívat. Německá platforma Sky Deutschland, nástupce Premiere, spustí v červenci 6 HDTV programů. Na konci léta začne ve vysokém rozlišení testovat německé veřejnoprávní kanály ARD a ZDF a rozšíří stávající nabídku stanic v německém jazyce, kterou tvoří jen Arte HD a Anixe HD. V příštím roce hodlá obnovit HD vysílání na satelitu také vysílací skupina ProSiebenSat.1 Media s programy Pro Sieben a Sat.1. Obě stanice byly v HD na Astře vysílané od října 2005. Tato distribuce byla začátkem roku 2008 ukončena. Provozovatel zastavení high-definition TV zdůvodnil nízkým zájmem diváků o signál v lepší kvalitě a rozhodl se raději investovat pro SD signálu a rozšíření obsahu v širokoúhlém obrazovém formátu 16:9.

redakce





Reklama




Vybrané články