Quantcast

Topfield SRP-2411 - twin PVR HD satelitní přijímač

| Tisk

obrázek Dnešní recenze se bude věnovat horké novince korejské firmy Topfield a to modelu SRP-2411. Jedná se o high endový dvoutunerový satelitní přijímač s vestavěným pevným diskem, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.

Jedná se o levnějšího bratříčka modelu SRP-2100, který jsem na webu představil zde. Mnoho zákazníků nepotřebuje funkce spojené s využitím internetu, které měl právě model SRP-2100. Korejská firma Topfield přišla tedy s modelem, který nebude obsahovat tyto funkce, ale všechny ostatní funkce, které tvoří základ luxusního HDTV PVR přijímače, zůstanou zachovány.

V přijímači jsem měl vestavěný pevný disk 500 GB. Je zde použitý multimediální disk Western Digital řady Green Power, to jsou moderní disky s velmi malým odběrem a speciálně vyvinuté pro záznam a přehrávání video a audio záznamů. Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W.

Topfield SRP-2411 má dva plně nezávislé tunery s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264 a možnost záznamu dvou programů současně (a to i HDTV kanálů) na vestavěný pevný disk a možnost třetí program sledovat.

Popis přijímače

obrázek Vzhled přijímače působí velmi dobrým dojmem. Dodává se v černém provedení. Rozměry přijímače (W x H x D) jsou 430 x 60 x 265 mm, tedy rozměry standardu HI-FI. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a dvanáctimístný VFD display, který nám zobrazuje čísla a názvy programů. Pod odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly.

Na zadním panelu nacházíme dvě dvojice F konektorů (vstup a výstup tuneru 1 a 2), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor jak optický tak i koaxiální, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Nechybí zde ani e-SATA konektor pro připojení externího disku a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a tři USB 2.0 host porty. Známý RS 232 konektor zde chybí jako u jeho předchůdce modelu SRP-2100. V přijímači je zabudovaný nízkootáčkový ventilátor. Konstrukce přijímače je perfektní, spousta ventilačních otvorů a velký rozměr přijímače znamenají, že i při provozu s HDD se přijímač prakticky vůbec nezahřívá.

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný originální manuál, český překlad a HDMI kabel.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Grafika je shodná s modelem SRP-2100, tedy na velmi slušné úrovni. Struktura menu je přehledná a opět velmi podobná modelu SRP-2100.

První nabídkou v menu je „Záznam“. Je zde k dispozici programový průvodce EPG, pomocí kterého můžeme naplánovat záznam určitého pořadu. Samozřejmě, že je možné i ruční zadávání událostí přes časovač. Zadává se vždy čas začátku záznamu a doba trvání záznamu. Najdeme zde i manažer nahraných pořadů.

Druhou nabídkou v menu je „Zábava“. Obsahuje prohlížeč multimediálních souborů AVI, MP4, MKV, VOB, FLV, MPG a TS. Je zde k dispozici také MP3 Player, který nám umožní přehrávání mp3 audio souborů. Nakonec je zde ještě jedna hra Battle Tank, kterou lze hrát i online po síti.

Třetí nabídkou v menu je „Nastavení systému“. Nacházíme zde údaje o nastaveném čase a pásmu, dětskou pojistku, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků. Titulky lze deaktivovat zapnutím položky „pro neslyšící“. Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu na SCART konektoru (CVBS nebo S-video).

Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9 (to pracuje i v režimu SCART u HDTV programů) a nastavení rozlišení (to je možné nechat na automatice). Je zde možné také nastavit průhlednost menu, dobu trvání informační lišty a její umístění.

Je zde i funkce, která umožňuje zastavit rotaci dlouhých názvů (kanálů, záznamů, položek v menu) na VFD displeji.

V tomto menu můžete aktivovat či deaktivovat funkci „timeshift“ (časové zpoždění) a nastavit také jeho dobu. Výborná funkce je nastavení časové rezervy v minutách před vlastním nahráváním a časové rezervy po skončení pořadu. Příjemná je i funkce nastavení jasu předního displeje v normálním i pohotovostním stavu.

Pohotovostní režim je možno nastavit na pasivní (odběr pod 1W) nebo aktivní (hodiny, propojovací smyčka tuneru a scart jdou v tomto režimu aktivovat či deaktivovat).

Dále je zde funkce automatického vypnutí po 3 hodinách provozu z důvodu snížení spotřeby el. energie, tuto funkci lze samozřejmě deaktivovat.

Hlavní nabídkou v menu je „Instalace“. Zde můžeme vyhledávat nové programy, k dispozici je kolem 150 družic (další družice lze přidat přes editor). Vyhledání můžeme nechat na automatice nebo použít vyhledávání ruční podle parametrů. Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a má i funkci USALS. Nachází se zde i možnost kopírování programů z tuneru 1 do tuneru 2 a naopak, také možnost upgradu přes satelit, přes USB flash disk a přes LAN rozhraní.

Zde máme možnost také editovat seznam kanálů. V prvé řadě můžeme měnit i názvy družic i tabulku transpondérů, což bylo u předchozích modelů možné jen přes editor v PC. Velmi povedené jako u předchozí řady Topfieldů je mazání kanálů, jejich přesun, kanály lze označit do bloků, se kterými můžeme manipulovat. Dále je zde možné přejmenovat názvy stanic, setřídění kanálů, uzamčení či přeskakování některých kanálů. Jsou zde čtyři předvolené favoritní skupiny Zprávy, Film, Hudba a Sport a další lze přidávat (max. 30).

Pro komunikaci po síti LAN je zde nutné nastavit parametry síťové karty přijímače.

Poslední nabídkou v menu je „Informace“. V této nabídce najdeme informace o použitém hardwaru a firmwaru a přistup k CI modulům.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware TF-BCPCCZ 1.01.01 (z 24.2.10), je to druhý firmware lokalizovaný pro CZ region. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 2-45 Msym/s. v normě DVB-S. Vyhledávání je velmi rychlé.

Při přepínání programů byl Topfield poměrně rychlý a to i v případě scpc programů, což jsem nečekal. Obraz i zvuk byl excelentní, tak jak bývá u Topfieldů dobrým zvykem. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 7000 televizních a 3000 radiových programů.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech.

Dálkové ovládání je inovované a na rozmístění tlačítek je třeba si zvyknout. Směrovost je příjemně široká. Šipky nahoru a dolu neslouží pro přepnutí kanálů, tak jak jsem zvyklý z řady přijímačů, ale na pohyb v menu.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují, dokonce je funkční i diakritika na velkých písmenech, což se jen tak nevidí. Máme zde také funkci zoom a přepínání mezi podstránkami. VBI teletext není k dispozici.

Vestavěný media player přehrává „ts“ soubory i mpeg soubory (zatím nepracuje převíjení), Naopak DivX přehrál bez problémů (DivX 3.x, 4.x a 5.x). Přijímač dále přehrává vob, mkv, mp4 a flv soubory.

Přijímač s tímto firmwarem neumí přehrát fotografie.

Přijímač je schopen se součastným firmwarem zpracovat AAC audio stopu, čímž jsem byl příjemně potěšen. Přijímač nepodporuje funkci PIP (obraz v obraze).

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SCM Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo Wi-Fi., Diablo 1 rev. 2.2 a Diablo 2 rev. 3.9. Všechny moduly pracovaly bezvadně. Rovněž různé kombinace těchto modulů ve dvou CI slotech nedělaly přijímači žádné potíže.

Přijímač byl testován i na příjem porno programů Penthouse v HDTV kvalitě na družici Eurobird 9A. Modul s kartou pracoval v přijímači bez potíží, v kombinaci s CI modulem Cryptoworks obstál pouze model SCM Irdeto Cryptoworks.

Při součastném použití dvou modulů Cryptoworks s kartami Skylink a CS Link se neobjevovala žádná rušivá hláška.

Informace o vložené kartě (např. Skylink karta v Cryptoworks modulu apod.) se zobrazovaly korektně. Přepínání mezi zakódovanými programy bylo standardní.

EPG

EPG je použité stejné jako u modelu SRP-2100. Velikost písma je ještě dostačující, ale není možné zobrazit EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu, lze zobrazit vždy jen skupinu programů v mřížce, lze však vyvolat podrobné informace o daném pořadu.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České znaky se na programech Skylink, UPC Direct a CS Link zobrazovaly v pořádku, problém nebyl ani se slovenštinou.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Přijímač podporuje funkci MediaHighway, kterou někteří provideři používají při vysílání EPG.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

V přijímači byl pevný disk Western Digital řady Green Power o kapacitě 500 GB. Přijímač umožňuje dva programy součastně nahrávat a nezáleží na tom, jestli jsou vysílány v HD nebo SD kvalitě a součastně třetí program sledovat. Samozřejmě zde již je vhodné využít obou vestavěných tuneru s připojením např. na TWIN LNB a mít možnost nahrávat součastně ze dvou různých transpondérů (např. programy Nova a STV1 ve Skylinku).

Je nutné si uvědomit, že programy Skylinku musíme mít naladěné v přijímači pro oba tunery. Topfield umožňuje kopírování programů z tuneru 1 na tuner 2 a naopak, takže nemusíme kanály znovu manuálně ladit a s výhodou použít tuto funkci.

Oba uvedené programy jsou kódované a přijímač neumí interně sdílet dekódovací kartu s modulem SCM Irdeto Cryptoworks. Takže přijímač nahraje oba programy v zakódovaném tvaru nebo částečně zakódovaném (budeme mezi nimi přepínat při nahrávání) nebo pokud se na jeden program budeme dívat od začátku, tak ten bude nahrán v dekódovaném tvaru.

Nemusíme mít ale strach. Zakódovanou nebo částečně zakódovanou nahrávku pak Topfield zpětně bez problému přehraje, protože využije nyní volnou dekódovací kartu. Dokonce je možné i takovou nahrávku dále zpracovávat v PC, nejprve je ji nutno ale dekódovat. Tato funkce je opět v Topfieldu k dispozici, dokonce ji Topfield u tohoto modelu rovnou nabízí při přehrávání. Vznikne tak dekódovaná kopie (označená v názvu na konci slovy DEC) a původní originál můžete v klidu vymazat.

Ke kvalitě nahrávaní a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. I dva současně nahrávané HD programy nevykazovaly žádné chyby. Nahrávka má tradiční příponu „.rec“, která se používá u všech PVR modelů firmy Topfield.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/2x, 1/4x, 1/8x a 1/16x.

Topfield umožňuje použít posuvník v info liště pro rychlý přesun nebo můžeme zvolit přímo hodnotu v procentech. Samozřejmostí je možnost vytváření záložek v záznamech.

Pro přenos záznamů z vestavěného pevného disku do PC doporučuji používat LAN připojení, rychlost přenosu je vynikající cca 11,5 MB/s. Přijímač má vlastní FTP server, tedy na straně PC stačí mít nainstalovaného FTP klienta (např. Filezilla nebo Total Commander).

K přijímači lze také připojit externí pevný disk přes rozhraní e-SATA (nebo USB port). Externí disk musí mít formát Ext2/3 nebo JFS a v menu přijímače si zvolíme jestli chceme nahrávat na interní nebo externí disk. Pokud má flash disk formát FAT32 lze z něho pouze přehrávat soubory.

Přijímač obsahuje také vlastní WEB server. Výrobce doporučuje pro přístup k WEB serveru používat prohlížeč Internet Explorer. Můžeme zde také provádět kompletní správu souborů a programovat záznamy a také přenášet data z přijímače do PC a naopak.

Nahrávky je možné na přijímači upravovat/stříhat.



Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes satelit (OTA). Další možnost je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC. Tuto možnost jsem použil já, upgrade proběhl naprosto bez problémů. Třetí možností je použití sítě LAN.

Na editaci programů v PC se používá oficiální editor Vega v.2.40. Bohužel jiný editor zatím není k dispozici. Díky absenci konektoru RS232 se provede záloha programů naladěných na přijímači na USB flash disk, upraví se na PC pomocí editoru a zpět se uloží na USB flash disk, který opět vložíme do přijímače. Poté se provede obnova na přijímači pomocí příslušné nabídky v menu.

Vynikajícího free editor „Top Set“ od Aldarina zatím s tímto modelem nekomunikuje, pokusím se oslovit autora, aby to napravil.

Přijímač je možno zakoupit u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. a to jak na jednotlivých pobočkách tak i prostřednictvím e-shopu .

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články