Quantcast

Technisat Digit MF4-S e - SD přijímač s CryptoWorks a Conax

| Tisk

obrázek Dnešní recenze se bude věnovat horké novince firmy Technisat a to inovovanému modelu Digit MF4-S e. Jedná se o následovníka populárního modelu Digit MF4-S CC, který výrobce přestal vyrábět z důvodů nové platné legislativy EU. Úkolem bylo snížit odběr přijímače v pohotovostním stavu pod 1W. Zda se to výrobci povedlo, se dočtete také v tomto článku.

Jedná se o klasický jednoduchý satelitní přijímač pro příjem programů v normě DVB-S/MPEG-2. Přijímač má vestavěný originální dekodér Cryptoworks/Conax a má k dispozici jeden CI slot pro vložení přídavného dekódovacího modulu.

obrázek

Popis přijímače

Vzhled přijímače je téměř shodný jako měl jeho předchůdce, má malé rozměry 285 x 133 x 40 mm (W x D x H). Výrobce dodává přijímač ve stříbrném nebo černém provedení. Na předním panelu je display, tři funkční tlačítka a čtečka vestavěného licencovaného dekodéru Cryptoworks/Conax. Na boku přijímače se nachází prostor pro jeden CI modul.

Na zadním panelu nalezneme dva konektory SCART (video + tv), optický a koaxiální SPDIF audio výstup, levý a pravý audio cinch konektor a jeden F konektor pro připojení paraboly (loop through zde není). Dále je zde ještě servisní konektor MiniDIN3, místo klasického RS232 konektoru.

obrázek

Popis menu

Menu má velmi jednoduchou strukturu, takže i méně znalý uživatel si s ním dovede poradit. Menu je k dispozici v češtině a prakticky bez chyb. Ladění nových programů je rychlé, přijímač umožňuje ladění i pomocí pidů. Kanály lze pak editovat, tedy je přesouvat nebo mazat. Výborná je čitelnost jednotlivých údajů v menu. Myslím, že strukturu menu zde uvádět nemusím, protože základ zůstává stejný jako u všech modelu tohoto výrobce.

obrázek Přijímač podporuje protokol DiseqC 1.0, 1.2 a 1.3 (USALS), verzi 1.1 stále neumí. V menu Vás mohou zaujmout dvě nové položky, které právě souvisí se snížením spotřeby v pohotovostním stavu. První položka je vypnutí displeje (hodiny) a druhá položka je vypnutí „rychlého uvedení do provozu“.

Pokud uplatníte obě funkce je odběr v pohotovostním stavu cca 0,2W, alespoň tolik naměřil můj měřicí přístroj, což by odpovídalo i tomu co uvádí výrobce. Pokud jsou zobrazeny hodiny, zvýší se spotřeba na cca 0,4W. Pokud zapnete funkci rychlého startu, zvýší se odběr na cca 2,3W. V provozu bez LNB jsem naměřil 4,4W (výrobce udává 5W) a s připojeným LNB se provozní odběr zvýší na 6,3W (7,7W s vloženým CI modulem).

Mohu Vás ale ujistit, že aktivací „rychlého uvedení do provozu“ se zase tak o moc start nezrychlí, je pořad stejně rychlý.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl firmware 2.39.0.2. Přijímač bezproblémově naladil programy v plném rozsahu SR 1-45 Msym/s. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 4000 televizních a radiových programů. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech.

Přepínání mezi programy je rychlé a to i na kódovaných programech. Obraz i zvuk byl vynikající. Audio track lze uložit na předvolbu, levý nebo pravý audio kanál uložit nelze. Dálkové ovládání je perfektní, široce směrové s velkými tlačítky a přehledné. Používá se starý dobrý osvědčený typ pro SD přijímače Technisat.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Hlavní menu přijímače

Přijímače Technisat mají jednu docela pěknou funkci a to zobrazování různých technických informací o vysílaném kanále. Živě nám měří video datový tok, jaké rozlišení obrazu se používá, jaká je kvalita audio apod. Přijímač rovněž disponuje funkcí ISIPRO, což je automatická aktualizace programů, ta je dostupná pouze na satelitu Astra 19,2° východně.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Infolišta s EPG

Přijímač rovněž disponuje funkcí TechniMatic, což je automatická aktualizace firmwaru přijímače přes satelit Astra 19,2° východně. Tato funkce se dá naštěstí deaktivovat, může se stát, že nový firmware přinese více škody než užitku.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Denní EPG kanálu

Samozřejmě, že přijímač podporuje OSD i VBI teletext. OSD teletext se v podání Technisatu jmenuje „Super TechniText“, umožňuje uložit do paměti až 1000 stránek. Bezproblémová čeština je samozřejmostí. Dokonce včetně diakritiky na velkých písmenech. DVB i teletextové titulky pracují bez problémů.

Po celou dobu testování se přijímač choval stabilně.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Detailní EPG pořadu

EPG

Tento programový průvodce Technisat nazývá „SFI“ (SiehFern Info) a funguje excelentně. Zde se bude jen opakovat s tvrzením, že většina přijímačů by mohla v tomto směru Technisatu jen závidět. Konkurenci má jedině EPG na přijímačích Dreambox. Podrobné informace jsou zobrazovány neoříznuté a jsou velmi pěkně čitelné (velikost písma lze nastavit v menu).


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Channel list

České a slovenské znaky na programech paketů Skylink, CS Link a UPC Direct se zobrazovaly v pořádku.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus i Tricolor TV se zobrazovala také korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je velmi rychlé.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Vyhledávání programů na transpondéru


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Informace o systému (SW/HW)

Spolupráce s CI moduly a s vestavěným dekodérem Conax/Cryptoworks

Přijímač má vestavěný licencovaný dekodér Conax/Cryptoworks. Můžeme zde tedy vložit libovolnou kartu pracující v některém z těchto systémů. Osobně jsem vyzkoušel Cryptoworks karty Skylink a CS Link pro příjem českých a slovenských programů z družice Astra 3A/1G. V menu přístroje se zobrazují veškeré informace o přístupové kartě, bez jakéhokoliv omezení.

Pro kontrolu jsem vyzkoušel moji starou kartu Telenor, pracující v systému Conax, přijímač ji bezproblémově přečetl. Zde se nabízí například využití karty Technisat pro příjem paketu MTV.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - Menu nastavení

Do CI slotu jsem postupně vkládal přístupové moduly SCM Irdeto/Cryptoworks, Mascom Irdeto/Cryptoworks, Technisat TechniCrypt CW, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul, T-Rex a Diablo. Všechny moduly přijímač akceptoval včetně Diabla.

Spolupráce s PC

Na přenos settingu po sériové lince se používá originální editor TechniPort XV. Je však nutné použít speciální kabel z důvodu servisního konektoru MiniDIN3. Existuje také placený editor SetEdit od Wolfganga Litzingera. Tento autor je známý svými velice pěkně zpracovanými editory pro různé satelitní přijímače.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - OSD Teletext

Na změnu firmwaru se používá speciální utilita od Technisatu.



Závěr

Spolehlivý, stabilní a jednoduchý satelitní přijímač, který díky vestavěnému licencovanému dekodéru Cryptoworks je předurčen pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Navíc je zde možnost vložit další modul s kartou a rozšířit si tak příjem o další kódované programy. Samozřejmě můžete přijímat všechny volně vysílané programy bez omezení.


obrázek
Obrázek z menu Technisat Digit MF4-S e - DVB titulky

Za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě OMKO Digital a.s. (www.omko.cz), Kaštanová 62, Brno.

Přijímač by se měl na trhu objevit v lednu 2010.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články