Quantcast

Optibox Alligator - kombo HD PVR box

| Tisk

Konečně jsem se dostal k tomu, abych si pořádně otestoval tento satelitní přijímač, víceméně jako náhradu za již nedodávaný Koscom 7400 či Optibox 8750. Jde o slušně vybavený přijímač pro běžného diváka, vyžadujícího HD a který současně využije další funkce tohoto přijímače – především tedy DVB-T tuner, PVR funkce a eventuelně dvě čtečky a dva CI sloty.

Přední panel přijímače vypadá takto


obrázek
Parametry
- Barva černá , české MENU, české EPG i teletext ale s problémy (viz dále)
- Alfanumerický 12místný displej – zobrazuje název sledované stanice
- favoritních skupiny, časovač s možností programování přes EPG
- Nastavitelný jas,kontrast a barevná sytost
- MP3 přehrávač a JPEG přehrávač
- 9999 předvoleb
- Rozměry 340 x 268 x 60 mm
- Podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS

Zadní panel přijímače

obrázek

Vstupy a výstupy
- CVBS (na SCARTu a CINCH konektorech)
- RGB, YUV, HDMI
- digitální audio výstup – optika
- konektor SCART pro VCR
- Sat.tuner vstup/ LOOP, konektor F
- DVB-T tuner vstup/ smyčka pro TV výstup, konektor IEC
- 2x USB port pro aktualizaci a zálohu firmware a settingu a PVR na ext.disk, 1x po víčkem na předním panelu, 1x na zadním panelu
- RS232 sériové rozhraní
- LAN Ethernet 10/100Mbit/s – RJ45konektor
- e-sata pro externí disk

Přístupová rozhraní

Přijímač má dvě Conax čtečky a dva CI cloty. Přijímač opět zcela bez problémů splnil základní požadavky na příjem satelitní TV v SD i HD rozlišení, karty CS Link i Skylink fungovaly v interní čtečce.


obrázek
V přijímači jsme zkoušel cryptoworks moduly Irdeto a Mascom a žádný problém nebyl.

Dálkový ovladač je zcela identický s ovladači od HD Koscomu, Octagonu a dalších. Liší se jen logen v dolní části. Umožňuje naprogramovat i ovládání TV, funkce se pak přepíná na ovladači tlačítkem TV nebo STB. Po chvilce hledání jsem ho zprovoznil pro ovládání obou mých plazem – staší Samsung i Panasonic.


obrázek

Menu přístroje je téměř kompletně v češtině se správnou diakritikou. První položka v menu slouží pro správu programů (třídění, přejmenování, favpráci s fav. seznamy a další), dále pro práci s pevným diskem a pro práci s časovačem. Tato volba není vůbec z nepochopitelných důvodů přeložená do češtiny. Třídění programů je otřesné, ještě že se nedělá tak často. Skrývá se po položkou Channel Control. Event Timer je běžný časovač.
Poslední tři položky slouží pro práci se záznamy a s diskem. Disk je možné připojit na USB na e-Sata port.


obrázek

Druhá volba slouží pro ladění programů terestrického i satelitního tuneru. Ladění je standardní, docela rychlé a přehledné. Vzhledem k otřesné práci při třídění souborů stejně doporučím raději použít připravený setting a v této volbě jen nastavit Diseqc porty přepínače (ev. motor).


obrázek

Podpora Diseqc přepínačů a motoru je standardní, na mojí sestavě fungovalo zcela bez problémů. Testováno na stejné sestavě jako jiné přijímače. Přijímač podporuje Diseqc 1.0 i 1.1, UNICABLE i Diseqc motory/USALS. Pro nastavení přepínače EMP168-V2 lze jednoduše použít volby v menu Diseqc 1.1 – INP1 až INP8 pro jednotlivé vstupy. Přepínač pak funguje výborně.


obrázek

Třetí položka v menu slouží pro nastavení parametrů přijímače. Obsahuje několik voleb pro nastavení formátu obrazu, rozlišení obrazu, nastavení způsobu zobrazovaní OSD informací, nastavení času a čas.pásma, nastavení barev – jas/konstrast a rodičovský zámek.


obrázek

Čtvrtá volba v menu slouží pro obsluhu dekódovacích karet a modulů, nastavení síťového rozhraní a práci s ním. Je-li vložena karta, je přístupná volba pro práci s kartou (na obrázku mám vloženu kartu Skylink a CS Link), vloží-li se modul, zpřístupní se volba Podmíněný přístup.


obrázek

Pátá volba je geniálně zbytečná a nevím proč ji tam výrobci vůbec dávají. Obsahuje kalendář, kalkulačku a několik her. No, prostě pár zbytečností, které ale neurazí a zahrát si starý dobrý tetris se také občas dá.


obrázek

Poslední volba obsahuje jen informace o přijímači, možnost provést zálohu nastavení, tovární nastavení a poslední volba Restart provede znovuspuštění přijímače tak, jako by se právě zapnul do sítě. Že by další krok bylo tlačítko RESET jako na počítači?

Teletext a EPG

EPG bylo donedávna částečně nefunkční – podrobné informace se nezobrazovaly. Přijímač má dva režimy zobrazení EPG – buďto zobrazuje aktuální a následující pořad, přičemž červeným tlačítkem se dají zobrazit podrobné informace, nebo se zobrazuje v režimu 7dní – pořady na celý den po sebou, šipkami doleva/doprava volíme dny:


obrázek


obrázek

Diakritika je v pořádku a v poslední verzi FW se zobrazují korektně i rozšířené informace o pořadu:


obrázek

Teletext má opět problémy - chybějící a vypadávající znaky. Při prvním zobrazení stránky je vše v pořádku, ale vzápětí se začnou náhodně měnit a vypadávat znaky, takže stránka je nečitelná. Je sice pravda, že teletext již dnes mnoho lidí nevyužívá, ale když už tam je, měl by fungovat koretkně. Takto je stránka v podstatě nečitelná. Přístup do teletextu je přes tlačítko AV+, potom vybrat Teletext. Hodilo by se tlačítko pro přímý přístup do textu.


obrázek

PVR funkce

Přijímač umožňuje nahrávat na externí e-sata nebo USB disk. Osobně jsem zkoušel nahrávat na disk Verbatim 500Gb a žádný problém jsem nezaznamenal (v rámci možností externích disků). Disk e-SATA musí být připojen a zapnut při prvním zapnutí, jinak ho přijímač nevidí. Tohle může být problém, zejména pokud se disk často nepoužívá a zapomenete ho zapnout. Jinak nahrávka nebyla problematická, přehrávání rovněž. Určitý problém může být nahrávaní na USB disk – u USB flash jsem se setkal s tím, že nahrávka byla často nesledovatelná – velmi často se obraz sekal a rozpadal do kosteček, o něco lépe na tom byl klasický USB disk. Zkoušel jsem svoji oblíbenou Toshibu, napájenou přímo z USB a tam byla nahrávka z SD kanálů v pohodě, u HD občas rozpad do kostiček nebo škubnutí obrazu. Na e-SATA disku byla nahrávka víceméně v pořádku.

Přijímač nemá dva tunery, proto není možné jeden program nahrávat a na jiný se dívat. Hlavní výhodu vidím v možnosti nahrát si program v čase, kdy nejsem schopen ho sledovat naživo.

Přijímač nemá žádné funkce pro práci s nahrávkou, umí ji jen přehrát nebo smazat. Formát disku je FAT32, takže další zpracování je možné na PC.

Při přehrávání záznamu je možný zrychlený posun vpřed/vzad nebo je možné zmáčknout tlačítko PLAY na DO, zobrazí se lišta:


obrázek

a pomocí šipek vlevo/vpravo se dá velmi rychle procházet záznam. O této volbě málo uživatelů ví a platí to i u staršího Koscomu HD7400. Procházení nahrávky je tak velmi rychlé.

Přímý přístup do nahrávek je možný i přes pravé spodní tlačítko na ovladači. Zobrazí se prohlížeč záznamů, ve kterém je možné přehrávat jak pořízené záznamy, tak prohlížet obrázky ve formátu JPG (načtení obrázku z fotoaparátu SONY o velikosti 1,7Mb trvá asi 3 sekundy) tak i poslouchat MP3.

V tomto menu je rovněž možné provést zálohu nastavení a programů na USB disk tlačítkem AV+. Doporučuji provést, zpětné nahrání v případě vymazaní, resetu či jiné havárky je velmi rychlé.

DVB-T

Nakonec jsem si ponechal tuhle funkci – příjem terestrického vysílání. Někoho sice napadne otázka, k čemu DVB-T když jsou všechny programy dostupné ze satu. Několik důvodů se najde – regionální vysílání na ČT1, zahraniční vysílání DVB-T, tam kde na něj byli lidé zvyklí – např. německé nebo rakouské (zrovna ORF je na Astře kodovaná a získání registrované karty je docela složité), může sloužit i jako železná rezerva při nepříznivém počasí, kdy satelitní příjem nemusí fungovat.

Ladění je jednoduché, buďto automat co proladí všechny kanály nebo ladění vybraného kanálu.


obrázek

Jaký je DVB-T tuner? Musím říct, že mě velmi příjemně překvapil. Doporučuji přečíst recenzi SD komba Koscom TSPVR5400, kde jsem popisoval chování jeho tuneru. Na stejném místě jsem testoval i tento tuner, současně na stejné anténě byl Koscom DTR4510, DI-BOX22 a poloprofi multibox A2B pro STA. Příjem kanálů 29 (Kojál), 40 (Brno nebo Pálava, nerozliším) a 59 (Brno).



Kanál 29 je bezproblémový, echo se neprojevuje, neboť Kojál téměř vidím. Všechny přijímače tento kanál zpracovaly zcela bez problémů. Kanál 40 je problematický, potkává se mě tu několik vysílačů a díky preechu má hodně boxů problémy. ChBER je někde v rozmezí 3,6E-2 při úrovni kolem 45 dBuV. Zcela bez problémů tento signál zpracoval multibox, dále testovaný Alligator. Tyhle dva jely po dobu cca 1 hodiny zcela bez zadrhnutí nebo rozpadu obrazu. Di-BOX i Koscom občas zakostkovaly. Kanál 59 je u mě již docela slabý, kolem 38 dBuV při ChBER 7E-3. Zde byly výsledky již vyrovnané, zkusil jsem snížit attenuátorem úroveň postupně až na 30 dBuV a všechny přijímače se chovaly víceméně identicky.
Tohle je docela příjemné překvapení při dnešní nekvalitě toho množství DVB-T boxů co se dnes prodávají a co mě prošly rukama za poslední rok.

Aktualizace firmware, settingu

Aktualizace je možná přes RS232 kabel a nebo přes USB disk. Přístup k souborům na USB je přes 1. volbu hlavního menu – FileBrowser. Nový FW stačí nahrát na USB disk (cca 12Mb) a po výběru a stisknutí OK se provede jeho nahrání do přijímače. Celý proces trvá cca 2 minuty. Je nutné vyčkat do konce a nerestartovat přijímač.

Celkový dojem z přijímače a jeho obsluhy

Přijímač funguje spolehlivě, čte karty, spolupracuje s moduly, umí emu (otázkou je jak aktuální toto je), umí ethernet, má velmi dobrý DVB-T tuner. Pro uživatele, co očekává bezproblémový příjem našich satelitních platforem to bude nejspíš dobrá volba. Bude záležet, jaká bude softwarová podpora na doladění všech funkcí. Pro uživatele, co mají přijímač na hraní je nutné se poohlédnout po jiné značčce – Dreambox apod.

Přijímač má i několik vlastností, které se musí (snad) ještě doladit. Nepříjemné je pomalé přepínání programů. To bude asi trápit nejvíce. Problémový teletext sice někomu vadit nemusí, ale najde se celá řada uživatelů, které vadit bude. Nezbývá než doufat, že problémy programátoři vyřeší dřiv, než přístroj zmizí z trhu.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články