Quantcast

Euro1080 bude spolupracovat s Eutelsatem na 3D obsahu

| Tisk

logo Společnosti Eutelsat Communications a Euro1080 dnes společně oznámily, že podepsaly novou dohodu o spolupráci v oblasti 3D obsahu na 3D demo kanálu, který je vysílán do celé Evropy prostřednictvím satelitu Eurobird 9A (9°E).

V rámci této dohody Euro1080 spolu s produkční televizní společností Alfacam, průkopníkem ve výrobě a vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), přinese na 3D kanálu jejich rozsáhlé zkušenosti v oblasti výroby a záznamu sportovních akcí a koncertů ve trojrozměrném obrazu (3DTV). Společnost také dodá unikátní knihovnu, která obsahuje více než 100 hodin 3D obsahu, včetně fotbalu, tenisu, boxu, kriketu, dokumentárních filmů a koncertů.

Alfacam zahájila svoji strategii ve 3D v roce 2007 a koncem roku 2009 vyvinula nové mobilní vysílací zařízení (OB43) pro kvalitní záznam sportovních akcí ve třech obrazech. Společnost zvyšuje výrobu 3D obsahu - v posledních dvou týdnech firma vyrobila více než 20 hodin 3D contentu, včetně fotbalového šampionátu Emir Cup v Dauhá (Katar).

Eutelsat jako první satelitní operátor v Evropě od března 2009 provozuje 3D demo kanál na satelitu Eurobird 9A (9°E), která je žádanou pozicí pro přenos inovativních služeb, televizního a rozhlasového vysílání, včetně vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a nyní i pro 3DTV. Eutelsat ve spolupráci s jejím technickým partnerem OpenSky demonstruje možnosti 3D a poskytuje průmyslu platformu pro testování a podporu 3D vysílání.

technické parametry:

satelit: Eurobird 9A (9°E)
kmitočet: 11,747 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
kompresní formát: MPEG-4/H.264 (AVC)
kódování (CA systém): žádný ( FTA)


logo
Obrázek: 3D demo kanál Eutelsatu na satelitu Eurobird 9A

Gabriel Fehervari, CEO společnosti Alfacam zdůraznil, že od roku 1992 pracuje s digitálním záznamem ve formátu 16:9 a od roku 2000 vyrábí pořady v HD kvalitě. Rozdíly při produkci v HDTV a standardním rozlišením nejsou příliš velké. Obrovské rozdíly jsou mezi 2D a 3D produkcí: rytmem, pozicí kamer a samotnými kamerami. "Technicky vzato, 3D vyžaduje dvě kamery, mnohem více technických periferií a také různé nástroje pro sledování, a to jak pro režiséry a inženýry," přibližuje Gabriel Fehervari, CEO společnosti Alfacam.



3D demo kanál Eutelsatu dlouhodobě posiluje svůj 3D obsah. Eutelsat před měsícem uzavřel kontrakt s ruskou společností General Satellite Corpotation a divadlem Mariinsky pro šíření vybraných sekvencí klasického baletního představení ruskými tanečníky. Nová dohoda se společností Alfacam významně zkvalitní prezentační 3D kanál Eutelsatu. Prodejcům a retailovým sítím umožní zákazníkům nabídnout pravou podobu trojrozměrného obsahu.

Alfacam provozuje svůj placený kanál HD1. Ten se vysílá prostřednictvím stejného satelitu (Eurobird 9A) v rámci platformy RR Sat na kmitočtu 11,881 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK. Signál je obvykle kódován systémem Irdeto. HD1 se nyní koncentruje na vysílání 3D obsahu.

Po Eutelsatu jako druhý satelitní operátor v Evropě společnost SES Astra v pondělí uvedla do provozu svůj demo kanál Astra 3D demo channel. Vysílá se na satelitu Astra 1E (23,5°E) volně (free-to-air). Program je k dispozici v západní a střední Evropě s parabolami malých rozměrů. Více zde.

Pro příjem 3D vysílání je zapotřebí HD set top box s podporou MPEG-4/H.264, nový 3D televizor a speciální brýle pro 3D. Cena prvních 3D televizorů, které jsou již v prodeji i v České republice, se pohybuje od cca 45 tisíc Kč. Více zde.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články