Quantcast

SES Astra spustila svůj 3D demo kanál na pozici 23,5E

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra zahájil vysílání svého kanálu ve trojrozměrném obrazu (3DTV). Program pod názvem Astra 3D demo se vysílá ze satelitu Astra 1E z orbitální pozice 23,5°E, kde se vysílají i české a slovenské programy z platforem CS Link a Skylink.

Oficiálně bude programová služba Astra 3D demo spuštěna zítra - v úterý 4. května 2010 v čase otevření ANGA Cable, mezinárodního obchodního veletrhu pro kabelové a satelitní operátory, který se koná ve dnech 4. až 6.5.2010 v německém Kolíně nad Rýnem.

Astra 3D demo kanál se vysílá zcela volně (free-to-air) ze satelitního systému Astra na 23,5°E a je určen zejména prodejcům a montážním firmám, které propagují elektroniku a možnosti příjmu obsahu ve trojrozměrném obrazu.


logo
Obrázek č. 1 - Záběr z vysílání Astra 3D demo channel

Kanál Astra 3D demo obsahuje krátké spoty ze sportu, hudby a zábavy. Zahrnuje také logo Astra 3D, jako dodavatele 3D obsahu na satelitní trh a také propagaci značky Samsung Electronics, jako klíčového partnera pro 3D vysílání.

technické parametry:

satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 11,778 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 9/10
norma: DVB-S2
kompresní formát: MPEG-4
service ID: 5310
video PID: 256
audio PID: 309
kódování (CA systém): žádný

Program se vysílá v plném (tzv. full) HD rozlišení 1920x1080 s variabilním datovým tokem. Programu je přidělována kapacita podle náročnosti vysílané scény (obvykle od 2,5 Mbit/s do 15 Mbit/s).


logo

Obrázek č. 2 - Footprint transpondéru 11,778 GHz satelitu Astra 1E (zdroj: Astra)

Signál ze satelitu Astra 1E spolehlivě pokrývá celou západní Evropu (od Španělska, Portugalska, Velké Británie až po Itálii a Českou republiku. Pro příjem postačí parabola od průměru 60 cm. Směrem na východ signálu poměrně rychle klesá a na východní Slovensku bude potřeba zvolit parabolu většího rozměru (120 až 150 cm - odhad). Příjmové podmínky se zlepší až s novým satelitem Astra 3B, který by měl být vynesen zhruba v polovině května letošního roku. Start byla už několikrát odložen.




logo

Obrázek č. 3 - Záběr z vysílání Astra 3D demo channel

Mnoho vysílatelů se již připravuje, testuje nebo již vysílá 3D obsah. Jedním z progresivních hráčů na trhu je britská BSkyB, provozovatel největší evropské placené televize Sky UK, již začátkem minulého měsíce přinesla první obsah pro 3DTV - fotbalové přenosy, které bylo možné sledovat v hospodách a klubech. Francouzská pay-tv Canal+, další z významných hráčů na evropském trhu s placenou televizí, již oznámila, že koncem roku spustí svůj první 3D kanál.

Pro příjem Astra 3D demo kanálu je zapotřebí satelitní HD přijímač s podporou kompresního formátu MPEG-4/H2.64 a 3D televizor, který se nedávno začal prodávat také na českém trhu. Cena nejlevnějšího modelu se zatím pohybuje kolem 45 tisíc Kč a 3D brýle.

Ačkoliv Astra dvojsmyslně oznámila, že její 3D kanál bude první v Evropě, není to úplně pravda. Již několik měsíců provozuje obdobnou službu její největší konkurent - francouzský satelitní operátor Eutelsat. Ten na satelitu Eurobird 9A (9°E) před několika měsíci spustil 3D demo kanál pod názvem 3D Sat TV HD. Obsahuje různé sekvence s cílem ukázat přínos trojrozměrného obrazu. Eutelsat před měsícem uzavřel kontrakt s ruskou společností General Satellite Corpotation a divadlem Mariinsky pro šíření vybraných sekvencí klasického baletního představení ruskými tanečníky. Více zde.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články