Quantcast

Opticum Multiview - lowend pro dvě televize

| Tisk

Byl jsem požádán o zprovoznění tohoto přístroje. Sice tuhle značku nedělám, ale z určitých důvodů jsem souhlasil a současně jsem si přijímač důkladněji otestoval a připravil na instalaci. Přijímač v sobě obsahuje dva tunery a související obvody a je ho možné použít pro dvě nezávislé TV nebo s omezením např. pro starší analogový rekordér.

Dizajn přijímače je stejný jako u téměř všech modelů Opticum:


obrázek
Přední panel obsahuje numerický displej, kontrolku zapnutí pro jednotlivé místnosti (ROOM1 / 2) a několik tlačítek pro základní obsluhu ale pouze pro část ROOM1. Pod víčkem je jedna čtečka na dekodovací kartu.


obrázek
V balení se nachází kromě přijímače ještě dva dálkové ovladače, docela přehledné ale opět s množstvím zbytečných funkcí, výhybka pro ROOM2 (oddělující signál z IR čidla a VF signál modulátoru) a vlastní IR čidlo pro ROOM2. Žádné další příslušenství nebo propojovací kabely nejsou součástí balení.

Další parametry přijímače

- Barva černá, české MENU a EPG
- displej zobrazující číslo navoleného programu na ROOM1
- favoritní skupiny, timer s možností vložení programu pře EPG
- jedna Conax/UNI čtečka, žádný CI slot.

Vstupy a výstupy – zadní panel přijímače


obrázek
- CVBS (na SCARTu a CINCH konektorech pro ROOM1, CINCH konektory pro ROOM2)
- UHF modulátor (21-69k nastavitelný v menu přijímače, ale pouze pro ROOM2 na připojení druhé TV), výstup konektor.F, současně po tomto vedení se přenáší i povely od DO pro ROOM2
- LNB-IN a LOOP pro dva nezávislé tunery
- RS232 rozhraní pro aktualizaci firmware a settingu
- výstup 0/12V pro ROOM1 i 2

Přijímač nemá ani digitální audiovýstup, ani konektor pro VCR. Na zadní stěně je ještě dvojitý DIP přepínač, který se musí dle návodu přepnout na normální provoz nebo aktualizaci firmware pro ROOM1/2

Do přijímače je opět nutné nahrát neoficiální firmware pro změnu Conax čtečky na UNI s podporou Cryptoworks. Podpora Cryptoworks karet je nyní docela fungující, až na občasné problémy – stává se že delší dobu trvá přepnutí programu, přijímač vypisuje hlášku Kodovaný kanál a až po delší době dojde k odkodování a to jak na ROOM1 tak ROOM2. Oprávnění na kartě je možné vyčíst bez problémů jako na jiných i cert. čtečkách. Zápisy na kartu CS Link na všechny programy přišly během 2 minut, zápisy na Skylink trvaly docela dlouho – poslední program až skoro po 15-ti minutách.

Ladění, setting

Ladění programů jakož i základní nastavení je zcela standardní, funguje i vyhledání podle sítě (NIT). Přijímač má ruční i automatické ladění. Náhrat lze i připravený setting, ale jen přes RS232, takže to je již docela problém – tento port už nebývá součástí PC a s redukcemi bývá problém. O nutnosti přenést přijímač k PC a další manipulaci s kabely se ani nezminuji. Holt, kdo si zvykne na USB, nemění.

Menu přístroje je kompletně v češtině se správnou diakritikou. Reakce na povely z ovladače je docela pomalá. Přijímač se občas zasekl a chvíli nereagoval.

Podpora Diseqc a motoru – Přijímač podporuje protokol 1.0 i a motorové příkazy diseqc 1.2/USALS. Práci s motorem jsem nezkoušel, přepínání pomocí switchů EMP164 a EMP162 bylo bez problémů, stejně jako s monoblokem Inverto a Smart. Víc od tohoto lowendu není snad ani potřeba.

Popis menu Optica

Menu má celkem 5 voleb. První z nich je Kanály. Obsahuje dvě další podvolby – v podstatě identické, jednu pro úpravu naladěných televizních stanic a jednu pro rádia.


obrázek
Je možné provádět třídění programů (po jednom), mazání, nastavení favoritních skupin a další běžné operace. Nevím jestli je to normální, ale při přesunu programů se mě přijímač dvakrát sám zrestartoval a změny byly pryč. Další nepříjemnost bylo mazání programů – zákazník měl CS Link kartu, tak jsem po naladění promazal (označil na výmaz) programy, které nepotřebuje. Potom jsem začal přesouvat programy a najednou se označení programu pro výmaz přeházelo a měl jsem označené úplně jiné programy. Docela nepříjemné. Ladění se musí provést samostaně pro ROOM1 i 2, stejně tak i třídění programů.


obrázek
Druhá volba menu je Instalace. Obsahuje opět jen dvě podvolby, jednu pro vlastní ladění stanic a druhou pro správu karty – zde se zobrazí kódovací systém vložené karty, oprávnění a další údaje o kartě.


obrázek
Třetí volba se jmenuje Nastavení. Zde se nastavují provozní vlastnosti přístroje – jazyk menu a zvuk.doprovodu, TV systém (PAL/NTSC, formát obrazu,...), nastavení čas.pásma, ovládání časovače a další běžné parametry. Volba Název kanálu neumožnuje změnit pojmenování stanic ale nastavit, jestli se má přijímač automaticky zapínat v nastavený čas a na jaké stanici)


obrázek
Předposlední volba Možnosti obsahuje informace o verzi firmware, umožnuje provést reset do továrního nastavení a nahrát nový setting.


obrázek
Poslední volba obsahuje několik jednoduchých her.


obrázek

EPG, titulky

EPG se zobrazovalo na programech CS Linku/Skylinku v pořádku se správnou diakritikou, titulky na National Geographic fungovaly správně.


obrázek
Na ovladači je tlačítku Info. Čekal jsem, že po stlačení se ukáže název stanice, aktuální pořad a event. podrobnější info o právě vysílaném pořadu, tak jak je to obvyklé u většiny přijímačů. Zde se zobrazí informace jako je APIV/VPID, frekvence LO, stanice a další. Pro info o programu je nutné vyvolat EPG stejnojmenným tlačítkem.



Práce s ROOM-2

Vzhledem ke koncepci se nabízí srovnání s duálem od DIGI. Je tu ovšem několik odlišností – první a docela zásadní je jen jedna dekodovací karta. Obávám se že po přechodu na Irdeto bude problém. Přijímač navíc nemá ani CI slot. Druhá je instalační – ke druhé TV se nemusí vést dva kabely, vše vede po jednom koax.kabelu a u druhé TV je frekvenční výhybka. Propojení je tedy výrazně jednodušší, stačí koax. kabel. Přepínání programů je pomalé, ještě pomalejší než u ROOM1, někdy trvá přepnutí i několik vteřin. Citlivost IR čidla je na rozdíl od duálu DIGI docela dobrá. Přijímač by se dal využít např. i pro nezávislé nahrávání na starší analogové rekordéry, tomu však do určité míry brání shodný kod dálkových ovladačů.

Vnitřní provedení

První pohled na základní board – jsou vidět dva tunery a v podstatě dvě identické části. Za pozornost stojí i to, že modulátor není ve stíněném krytu, očividně to nevidí, kvalita je odpovídající danému způsobu zobrazení. Je to sice v tomto období krok zpět připojovat digitální přijímač přes vf modulátor, ale ceně je podřízeno vše. Výstupní úroveň modulátoru je cca 75 dBuV, takže ani s delším vedením by neměl být problém. Při délce vedení kolem 30 m kabelem H121 byly i reakce na DO přijatelné, akorát jsem zaznamenal citlivost na impulsní rušení – sepnutí termostatu akumulaček dokázalo zmást vyhodnocení povelu s IR čidla a přijímač občas přidal hlasitost nebo přepnul program apod... na ROOM2.


obrázek
Druhý pohled je na zdrojovou část. Je tu nějaká modifikace zdroje s typovým označením SMPS365. Zdroj s označením SMPS265 tu míváme docela často na servise (bývá oasazen ve většině modelů Optica a různých klonů). Myslím, již vzhledem k použitým součástkám, že i tento zdroj bude častý host servisů. Zdroje jsou dnes obecně problém hodně přijímačů.


obrázek

Závěrem

Celkově jde o jednoduchý přijímač, nyní fungující pro dvě nezávislé TV s relativně jednoduchou obsluhou. I tak výbava a funkce zcela odpovídají ceně. Méně náročné zákazníky snad uspokojí, ale na trhu jsou i lepší přistroje. Jedinou výhodou je nízká cena, přičemž nevím jestli by se mě vyplatilo riziko nefunkčnosti (částečné funkčnosti) po změně kódovacího systému na Irdeto. V současné době, kdy na trhu již v podsatě téměř nejsou spolehlivé přijímače s Cryptoworks (a některé certifikované měly občas i větší problémy než UNIčtečky) a stejně tak nejsou více dostupné přijímače s Irdetem, je absence CI slotu do budoucna také docela problém. Pro ty, co jediným kritériem je cena bez ohledu na cokoliv jiného může tento příjímač poskytnout odpovídající službu.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články