Quantcast

Opticum HD X403p - konkurence přijímačům Ariva je konečně tady

| Tisk

obrázek Dnes se opět podíváme na levné satelitní přijímače, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Na našem trhu se objevil velmi zajímavý přijímač a to Opticum HD X403p. Značku Opticum není jistě třeba čtenářům představovat, tato maďarská firma vyrábí celou řadu přijímačů, které se prodávají i pod jiným označením jako je Globo apod.

Přijímač má jeden tuner, je schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.

Svými parametry a funkcemi a hlavně poměrem výkon/cena je přímým konkurentem přijímačům Ariva od polského výrobce Ferguson. Myslím, že i ovládání je mnohem přehlednější a funkce na vyšší úrovni než jsou u polského kolegy.

obrázek Firma Opticum nabízí kromě tohoto modelu HD X403p ještě levnějšího bratříčka a to model HD X402p. Tento model nemá ethernet konektor, jinak je vybavení stejné jako u modulu HD X403p.

Přijímač také splňuje přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W, i když to výrobce na svých stránkách neuvádí ani v přiloženém manuálu. Měření jsem provedl certifikovaným měřicím přístrojem a spotřeba byla cca 0,6W v pohotovostním stavu.

I tento přijímač můžeme zařadit do kategorie PVR ready přijímačů. Na zadním panelu máme k dispozici USB 2.0 port pro připojení externího pevného disku nebo flash disku. Přijímač je vybaven rychlým procesorem o taktovací frekvenci 396 MHz, RAM paměť udává výrobce 1024 MB a flash paměť je 32 MB.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou poměrně malé a to 220 x 40 x 160 mm(W x H x D). Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a čtyřmístný numerický display. Pod odklopným víčkem je k dispozici jedna čtečka univerzálního dekodéru a také jeden CI slot.

Na zadním panelu nacházíme dvojice F konektorů (vstup a výstup tuneru), konektor SCART TV, SPDIF konektor koaxiální, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a navíc také 12V výstup.


obrázek
Obrázek č. 3 - Menu přijímače Opticum HD X403p: Hlavní menu

Je zde i síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s, RS 232 konektor a USB 2.0 port.

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný originální manuál a český překlad.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Grafika mě poměrně příjemně překvapila. Struktura menu je přehledná, překlad bezchybný, pouze některé méně důležité položky jsou v angličtině.


obrázek
Obrázek č. 4 - Menu přijímače Opticum HD X403p: Výpis programů

První nabídkou v menu je „Služba“. Na tomto místě provádíme editaci TV kanálů a rádiových kanálů, tedy jejich přesun, vymazání, přejmenování a uzamčení. Je zde rovněž možné přejmenovat názvy všech 32 favoritních skupin.

Druhou nabídkou v menu je „Instalace“. Máme k dispozici seznam 52 družic. Prohledávat můžeme celou družici nebo jen jednotlivé transpondéry, ty můžeme také upravovat nebo přidávat. V menu mě jen chybí možnost editovat názvy družic a jejich přidávání.

Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a má i funkci USALS.


obrázek
Obrázek č. 5 - Menu přijímače Opticum HD X403p: Informace o programu

Třetí nabídkou v menu je „Preference“. Zde jsou údaje o nastaveném čase a pásmu, dětská pojistka, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu primárního i sekundárního a nastavení jazyka titulků. Je zde také možnost nastavení jazyka teletextu a EPG. Můžeme zde také měnit různé typy výstupního videosignálu na SCART konektoru (CVBS nebo RGB) a nastavení rozlišení přes HDMI výstup.

Je zde také nastavení poměru stran obrazu 4:3 nebo 16:9 nebo to nechat na automatice. Také zde najdete funkci, která automaticky po 3 hodinách provozu vypne přijímač, tato funkce je prakticky již v každém novém přijímači, u některého typu lze i nastavit počet hodin provozu.


obrázek
Obrázek č. 6 - Menu přijímače Opticum HD X403p: EPG kanálu

Čtvrtou nabídkou v menu je „Zařízení“. Zde se dozvíme, jaký firmware máme nainstalovaný v přijímači, můžeme provést tovární nastavení přístroje. Je zde možnost aktualizace firmwaru přes rozhraní RS232, družici nebo přes USB flash disk.

Pátá nabídka je „Podmíněný přístup“. Tady vidíme, jakou kartu máme vloženou v interní čtečce přijímače a jaký typ CI modulu je vložen. Je možno deaktivovat rušivé hlášky z CI modulu při použití karet stejného kódovacího systému.


obrázek
Obrázek č. 7 - Menu přijímače Opticum HD X403p: EPG rozvrh

Šestá nabídka je pojmenována „USB“. Již z názvu je patrné, že budeme mít přístup k zapojenému flash disku nebo externímu pevnému disku. Samozřejmostí je správce nahrávek a možnost přepínání typu přehrávaných souborů. Na dálkovém ovládání je přímo tlačítko, pomocí kterého se dostanete do adresáře, kam se ukládají pořízené záznamy.

Názvy nahrávek lze přejmenovat, jednotlivé soubory uzamknout nebo vymazat. Zakódované nahrávky jsou označeny znakem „$”. Tyto nahrávky nelze uložit v dekódovaném tvaru, jako to umí některé dražší přijímače, lze je pouze přehrát s příslušnou kartou zasunutou v interní čtečce přijímače.

Sedmá nabídka se jmenuje „Internet“. Zde nastavujeme parametry síťového rozhraní Ethernet, je zde také příprava na aktualizaci firmwaru přes http nebo ftp protokol ze sítě internet. Zbylá nastavení určují, zda je přijímač nakonfigurován jako server nebo jako klient.

Poslední nabídka s názvem „Hry“ nabízí tři známé hry: Tetris, Othello a Sudoku.


obrázek
Obrázek č. 8 - Menu přijímače Opticum HD X403p: EPG, mřížka

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl alternativní firmware Ali_3602, verze 1.1.45. Přijímač dle výrobce umožňuje ladění kanálů v rozsahu SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S. Vyhledávání je rychlé. Přijímač má paměť na 4000 programů.

Rychlost přepínání programů byla také velmi svižná a to i u kódovaných programů. Obraz i zvuk byl výborný. Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Dále přijímač umožňuje zobrazit některé detailní informace o programu, jako je SID, VPID, APID, PCR PID, poměr obrazu, systém kódování apod.


obrázek
Obrázek č. 9 - Menu přijímače Opticum HD X403p: Technické parametry programu

Dálkové ovládání sedne pěkně do ruky a i úhel rozsahu je docela velký. Tlačítka jsou velká a dobře se mačkají. Ovládání je přehledné.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext a podporuje i VBI teletext. České znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech. Přijímač si ukládá stránky do paměti, takže je přístup k jednotlivým stranám velmi rychlý.


obrázek
Obrázek č. 10 - Menu přijímače Opticum HD X403p: USB menu

Přístroj umí přehrát fotografie ve formátu JPEG, hudební soubory mp3, neuměl přehrát filmové soubory MPEG. Zobrazení titulku bylo testováno na programech NGC a NGC Wild, jak DVB tak i TXT titulky fungovaly bezvadně, v menu lze aktivovat jejich trvale zobrazování na všech kanálech, nelze však nastavit zobrazování titulků jednotlivě po kanálech.

Výborná funkce je možnost provedení zálohy celého firmwaru včetně předvoleb na USB flash disk. S neoficiálním firmwarem se otvírají i další možnosti jako je sdílení a emulace některých prolomených kódovacích systémů, na tomto místě je však třeba připomenout že se jedná o nelegální činnost, která je na plné odpovědnosti každého uživatele. V tomto smyslu, je přijímač více než dobře vybaven protokoly NewCamd, Homecamd, Homecamd2 a Cccamd.

S tímto přijímačem můžete přijímat i programy, které používají zvukovou stopu AAC-HE. To je naprosto ojedinělá funkce. Ani přijímače Dreambox neumí tento formát zvuku zpracovávat. V této zvukové normě vysílají např. regionální verze slovenského Fun rádia nebo Rádia Expres na družici Thor.


obrázek
Obrázek č. 11 - Menu přijímače Opticum HD X403p: USB upgrade

Spolupráce s CI moduly a vestavěným dekodérem

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SCM Irdeto Cryptoworks, Technisat TechniCrypt CW, Technisat MultiCrypt, easyTV modul, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, T-Rex a Diablo 2 rev. 3.9. Všechny moduly pracovaly bezvadně.

Přijímač Opticum HD 403p byl testován i na příjem porno programů Penthouse v HDTV kvalitě na družici Eurobird 9. Pro příjem je nutný tzv. W-modul (zde) a dekódovací karta Penthouse HD (zde Příjem byl bezproblémový. Dovozcem těchto modulů s kartou je firma Omko Digital a.s.

Ve vestavěné univerzální čtečce jsem vyzkoušel karty Cryptoworks: CS Link , Skylink, UPC Direct. Všechny karty pracovaly bezvadně. V přijímači byla testována také nová karta ICE PI-sys od Skylinku. Karta pracovala také bez problémů a to včetně úspěšného přidávání a odebírání produktů na kartě.


obrázek
Obrázek č. 12 - Menu přijímače Opticum HD X403p: Správa nahrávek na USB

Samozřejmě je třeba si uvědomit, že se jedná o univerzální čtečku, tedy Skylink (ani jiný provider) negarantuje funkcionalitu karet do budoucna. Na druhé straně přijímač má k dispozici CI slot pro případ, že by byla funkcionalita čtečky do budoucna nějak omezena.

Na rozdíl od přijímačů Ariva je interní čtečka zcela nezávislá na použitém CI modulu a nedochází k žádnému vzájemnému ovlivňování. Je tedy možné použít např. kartu CS LINK s mou oblíbenou službou „mých šest“, kde si platíte pouze za vybraných 6 programů z široké nabídky firmy Media Vision. Bližší informace najdete na webu www.cslink.cz. A druhá karta může být např. Skylink, kde si platíte jen HD programy.

Zápisy oprávnění pro sledování jednotlivých programů na vložené kartě přijímač zobrazit umí, jen to poněkud déle trvá, než se zobrazí na obrazovce (softwarová chyba).

EPG

EPG je graficky docela slušně zpracováno. Čitelnost výborná. Pořady se dají uspořádat v několika způsobech zobrazení. Je zde možnost zobrazit právě probíhající pořady na všech programech, nebo pořady které budou ihned následovat. Pak již je zde k dispozici klasické mřížkové zobrazení nebo pouze přehled pořadů na konkrétním programu.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech CS Link, Skylink a UPC Direct zobrazovaly v pořádku.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek
Obrázek č. 13 - Menu přijímače Opticum HD X403p: Test rychlost USB disku

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem připojil externí pevný disk Western Digital řady Green Power o kapacitě 500 GB v boxu s externím napájením. Tento disk je určený pro multimediální účely. Vyzkoušel jsem nahrávání libovolných programů, včetně kódovaných HDTV programů ve Skylinku. Záznam i přehrávání bylo naprosto bezproblémové.

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a na druhý i kódovaný se dívat! Samozřejmě tato funkce musí byt povolena v menu - chcete, aby se zaznamenávaly i kódované nahrávky (karta totiž není vnitřně sdílená). Další podmínkou je, že daný program musí být vysílán ze stejného transpondéru. Tak tohle např. přijímače Ariva neumí.

Vyzkoušel jsem také celou řadu flash disků jako A-DATA, Sandisk, Kingston o kapacitě 8GB. Formát disku může být FAT32 nebo NTFS.

Velmi zajímavou funkci, kterou má přijímač k dispozici, je měření rychlosti flash disku. Dozvíte se, jestli je disk dostatečně rychlý na HD záznam. Měření je samozřejmě pouze orientační.


obrázek
Obrázek č. 14 - Menu přijímače Opticum HD X403p: MP3 nahrávky na USB disku

Formát zápisu je možné volit v menu a to buď klasický TS (Transport stream), který obsahuje kromě videa, všech audio stop také datové informace jako je teletext a titulky nebo PS (Program stream), který obsahuje pouze audio a video informaci. Přijímač umožňuje používat také funkci časového posunu – timeshift, kterou lze deaktivovat.

Přípona nahrávaných souborů je „dvr“, které lze běžně zpracovávat na PC např. pomocí programu ProjektX. V PC můžete přehrát např. pomocí Media Player Classic.


obrázek
Obrázek č. 15 - Menu přijímače Opticum HD X403p: konfigurace přístupu na internet

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 24x. Tradičně u HDTV záznamů nebylo převíjení plynulé. Zpomalené přehrávání je možné v rychlostech 1/8, ¼ a ½. Na přesun na určité místo lze použít také šipky doleva a doprava v informační liště.



Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes sériovou linku RS232, dále je možný upgrade přes družici (OTA) nebo možnost provést upgrade přes USB port. Poslední možnost jsem sám úspěšně využil.

Na editaci programů v PC se používá editor AliEditor. Komunikace probíhá přes RS232 nebo je možné si udělat zálohu settingu na USB flash disk v přijímači a pak otevřít příslušný soubor z USB flash disku v tomto editoru.


obrázek
Obrázek č. 16 - Menu přijímače Opticum HD X403p: Informace o systému

Oba přijímače je možno zakoupit u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. a to jak na jednotlivých pobočkách tak i prostřednictvím e-shopu: zde a zde .

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články