Quantcast

Topfield SBI-2050 - HDTV satelitní přijímač s IRDETO PI-sys

| Tisk


obrázek

Jeden z prvních výrobců, který pružně zareagoval na nové potřeby našeho trhu v souvislosti se spuštěním kódovacího systému IRDETO PI-sys byla korejská firma Topfield. V dnešní recenzi si tedy představíme jeden z prvních přijímačů, který má v sobě vestavěný dekodér IRDETO PI-sys. Jedná se o Topfield SBI-2050, který již získal příslušný certifikát od provozovatele platformy Skylink, která je průkopníkem zavádění tohoto kódovacího systému u nás.

Jak je jistě čtenářům známo, firma Irdeto hodlá ukončit podporu stávajícího kódovacího systému Cryptoworks v roce 2012. Tento systém používají všechny naše domácí satelitní platformy Skylink, CS Link a UPC Direct.


obrázek

Tento HDTV satelitní přijímač má k dispozici jeden tuner a je velmi podobný modelu Topfield SBP-2010, který jsem již zde představil. Přístroj je schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i. Přijímač umožňuje příjem obou kompresí MPEG-2 tak i MPEG-4/H.264.

Společně s aktivací kódovacího systému IRDETO PI-sys na všech programech platformy Skylink uvedla tato firma na trh také nové dekódovací karty ICE (Irdeto Cryptoworks Enhanced). Nabízí dva typy karet a to ICE Skylink Standard (zde) a ICE Skylink Standard HD (zde).


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Hlavní menu

Tyto karty jsou schopné práce jak v režimu Cryptoworks, tak i v režimu IRDETO PI-sys. Můžeme je tedy použít ve všech přijímačích s licencovaným dekodérem Cryptoworks (nebo v CI modulu) a také v nově certifikovaných přijímačích s vestavěným dekodérem IRDETO PI-sys, kterou nesou logo Skylink READY.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Info lišta

Samozřejmostí je, že přijímač splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W.

Topfield SBI-2050 umožňuje záznam programů na flash disk nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0. Můžeme jeden program (i kódovaný) nahrávat a další (i kódovaný) z téhož transpondéru sledovat.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: EPG - časová osa

Popis přijímače

Vzhled přijímače působí opět velmi dobrým dojmem. Dodává se v černém provedení. Přijímač má malé rozměry, (W x H x D) jsou 260 x 46 x 190 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a numerický display. Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku dekodéru Irdeto PI-sys a dva otvory pro CI moduly. Na předním panelu je pod ochranou krytkou umístěno USB 2.0 rozhraní.

Na zadním panelu nacházíme dvojici F konektorů (vstup a výstup tuneru), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor audio optický, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Nalezneme zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Na rozdíl od modelu Topfield SBP-2010 je zde také servisní RS 232 konektor.

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný originální manuál, český překlad a HDMI kabel.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: EPG podle času

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Překlad některých položek chybí a i čeština není někde bez chybičky. Grafika je shodná s modelem Topfield SBP-2010.

První nabídkou v menu je „Nastavení systému“. Nacházíme zde údaje o nastaveném čase a pásmu, dětskou pojistku, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků. Můžeme zde také nastavit různé typy výstupního videosignálu na SCART konektoru (CVBS nebo S-video).


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Podrobné EPG

Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9 (to pracuje i v režimu SCART u HDTV programů) a nastavení rozlišení (to je možné nechat na automatice). Je zde možné také nastavit průhlednost menu, dobu trvání informační lišty a její umístění.

Je zde i funkce, která umožňuje zastavit rotaci dlouhých názvů v info liště.

V tomto menu můžete aktivovat či deaktivovat funkci „timeshift“ (časové zpoždění) a nastavit také jeho dobu. Výborná funkce je nastavení časové rezervy v minutách před vlastním nahráváním a časové rezervy po skončení pořadu. Standardní doba okamžitého nahrávání je 2 hod (stisk červeného tlačítka na DO), tuto dobu lze samozřejmě změnit.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Editace satelitu / transpondéru

Pohotovostní režim je možno nastavit na pasivní (odběr pod 1W) nebo aktivní (hodiny na displeji a propojovací smyčka tuneru jsou v tomto režimu aktivní).

Dále je zde funkce automatického vypnutí po 3 hodinách provozu z důvodu snížení spotřeby el. energie, tuto funkci lze deaktivovat.

Druhou nabídkou v menu je „Nastavení časovače“. Zde můžeme manuálně zadat událost, která má být zaznamenána. Zadává se vždy čas začátku záznamu a doba trvání záznamu. Zadané časové události pak lze dodatečně editovat.

Elegantnější je ale využívat programový průvodce EPG, pokud ho daný program má k dispozici.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Vyhledávání služeb

Třetí nabídkou v menu je „Instalace“. Zde můžeme vyhledávat nové programy, k dispozici je kolem 150 družic (další družice lze přidat přes editor). Vyhledání můžeme nechat na automatice nebo použít vyhledávání ruční podle parametrů. Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a má i funkci USALS.

V tomto menu je k dispozici také funkce editace jednotlivých transpondérů a je možné změnit i název družice. Také zde najdeme funkci, která vám uloží veškeré nastavení včetně seznamu kanálů na připojený flash disk a samozřejmě je zde možnost obnovení systému z takto vytvořené zálohy.

Pozor, po upgradu firmwaru někdy nelze zálohu použít z důvodu nekompatibility s novým firmwarem!

Velmi důležitá je také možnost upgradu přes satelit Astra 3A, to je standardní vybavení certifikovaných IRDETO PI-sys přijímačů Skylinkem. Upgrade probíhá přes transpondér Skylinku 12565 H.

Čtvrtá nabídka je „Editace programů“. Na tomto místě můžeme kanály přesouvat, mazat, uzamknout nebo přejmenovat. Rovněž je tady funkce setřídění kanálů. Máme zde čtyři předvolené favoritní skupiny Zprávy, Film, Hudba a Sport a další lze přidávat (max. 30).


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Nastavení LNB

Pátou nabídkou v menu jsou „Informace“. V tomto menu nalezneme informace o použitém hardwaru a firmwaru a také informace o použitých CI modulech.

Poslední nabídka „Irdeto přístup“ je novinkou, která je charakteristická právě pro tyto přijímače se zabudovaným dekodérem IRDETO PI-sys. V tomto menu nalezneme informace o stavu dekódovací karty a další podrobné informace o stavu Irdeto dekodéru.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware TF-BCHSGnlr 1.00.07 (z 17.6.10). Přijímač by měl být schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S, bohužel s nízkými SR pod 3 Msym/s měl přijímač problémy. Ale to jistě pro běžné použití přijímače plně dostačuje. Vyhledávání je velmi rychlé.

Je zde k dispozici i jakýsi softwarový blind scan – tedy hledání kanálů naslepo. Přijímač vyhledává kanály v rastru 10 MHz, tuto hodnotu nelze změnit, tedy je to opravdu velmi hrubé skenování frekvenčního pásma.

Zajímavostí může být, že i kanál, který je vysílaný volně, ale s příznakem kódování není schopen zobrazit (např. v době psaní článku běžela volně TV Paprika na družici Sirius 4), bug ve firmwaru.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Třídění programů

Při první instalaci se Vám nabídne průvodce, zda chcete rychle nainstalovat přijímač s kanály Skylink automaticky nebo máte možnost ručního vyhledávání. To je novinka certifikovaných Irdeto přijímačů, která velmi urychluje instalaci přijímače. Automatika instaluje Astru 3A/3B s programy Skylink na pozici DiseqC B a transpodér s programem Eurosport na družici Astra 1 na pozici DiseqC A.

Rychlost přepínání programů byla velmi dobrá. Samozřejmě obraz i zvuk byl excelentní, tak jak je tomu u Topfieldů dobrým zvykem.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 7000 televizních a 3000 radiových programů.

Dálkové ovládání sedne příjemně do ruky. Tlačítka jsou velká a dobře se mačkají. Směrovost ovladače je široká.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, je funkční i diakritika na velkých písmenech. Máme zde také funkci zoom. VBI teletext není k dispozici.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Aktualizace firmware ze satelitu

Titulky nelze uložit na předvolbu, dají se pouze centrálně aktivovat/deaktivovat. Tedy rušivě to působí např. u HBO, pokud jsou vysílány titulky pro neslyšící. Automaticky se volí DVB titulky. České teletextové titulky jsou zobrazovány špatně, kontrola byla provedena na TXT titulcích na programech NGC a NGC Wild.

Přijímač dokáže přehrát DivX soubory (DivX 3.x, 4.x a 5.x). Dále pak přehrává avi, vob, mkv, mp4 a flv soubory. Je zde k dispozici také MP3 Player, který nám umožní přehrávání mp3 audio souborů.

Bohužel přehrávání MPEG a TS souborů nefunguje, jako tomu bylo u modelu Topfield SBP-2010.

Přístroj také umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG. Přijímač je schopen se současným firmwarem zpracovat AAC audio stopu.

Často se setkávám od zákazníků s otázkou, jakou výhodu mají nové karty ICE proti starým kartám Cryptoworks. Nové karty ve spojení s certifikovaným přijímačem s vestavěným dekodérem IRDETO PI-sys umožňují naprosto nové unikání funkce, které se starým systémem Cryptoworks nešlo provádět.

Skylink plánuje postupně tyto funkce poskytnout svým zákazníkům za předpokladu, že takováto karta a přijímač zákazníka bude evidována v jejich databázi.

Ve spolupráci se Skylinkem jsem si ověřil přímo v praxi, jak některé tyto nové funkce pracují a rád bych je čtenářům představil.

Vše probíhá adresně, tedy vždy na daný přijímač s konkrétní kartou. Operátor může zaslat textovou zprávu – oznámení, která se vám objeví na obrazovce během sledování určitého programu. Může se jednat o různá sdělení, že vám bude končit předplatné nějakého balíčku nebo že je přes satelit vysílán nový firmware pro váš přijímač apod.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Příchozí zprávy (oznámení)

Druhou možností je zaslání klasické poštovní zprávy. Během sledování programu se v případě přijímače Topfield objeví info lišta s indikátorem poštovní obálky. Nutno podotknout, že ostatní přijímače to mají vyřešené jiným způsobem a to ikonkou obálky (např. TechniBox SIR apod.), která se vám objeví v rohu obrazovky.

Vy pak můžete vstoupit do menu „ Irdeto přístup“ a danou zprávu si přečíst. Operátor dokáže rovněž přijímač na dálku restartovat, přepnout na určitý program nebo provést aktualizace seznamu kanálů. Poslední možnost pracovala naprosto úžasně, váš seznam kanálů a jejich pořadí zůstalo zachováno, na konci seznamu se objevily nové programy.

Spolupráce s dekodérem IRDETO PI-sys a s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SCM Irdeto Cryptoworks, SMIT Irdeto/Cryptoworks, easy TV modul (Mascom), TechniCrypt CW, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, T-Rex a Diablo 2 rev. 3.9. Všechny moduly pracovaly bezvadně.

Přijímač byl testován i na příjem porno programů Penthouse v HDTV kvalitě na družici Eurobird 9. Modul s kartou pracoval v přijímači bez potíží.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Přečtení zprávy (oznámení)

Dovozcem modulů s kartou pro příjem porno programů Penthouse HD je firma Omko Digital a.s.

Bohužel při vložení modulu Cryptoworks např. s kartou CS Link s mým oblíbeným balíčkem „mých 6“ došlo k zablokování interní čtečky, což je docela nepříjemné. Obdobná situace nastala s kartou UPC Direct. Např. s přijímačem TechniBox SIR, který vám v blízké době představím, takovýto problém není.

Informace o vložené kartě ICE Skylink se zobrazovaly korektně. Pokud jste ale byli zvyklí, že se vám zobrazí předplatné na dané služby tak budete asi zklamáni. Zobrazí se informace o produktech s názvy v hexa tvaru čísel. Ale to je již dáno samotným systémem Irdeto. Přepínání mezi zakódovanými programy bylo standardní.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Přečtení zprávy (oznámení)

EPG

EPG je použité stejné jako u předchozích modelů SBP-2010 a SRP-2411. Tedy tady se budu pouze opakovat. Velikost písma je ještě dostačující, ale není možné zobrazit EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu, lze zobrazit vždy jen skupinu programů v mřížce, lze však vyvolat podrobné informace o daném pořadu.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České znaky se na programech Skylink, UPC Direct a CS Link zobrazovaly v pořádku, problém byl ale se slovenštinou. Není to tak zlé, pouze dva znaky se zobrazují chybně. Skylink udělil při certifikaci tomuto přijímači známku 2, co se týká CZ/SK lokalizace.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Přišla Vám zpráva od operátora (symbol obálky)

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem připojil externí pevný disk Western Digital Caviar řady Green Power o kapacitě 500GB vložený v externím boxu s napájením Jedná se HDD určený pro záznam multimédií. Poté jsem úspěšně vyzkoušel 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený s přijímače.

Škoda, že výrobce šetřil a kromě předního USB portu neudělal ještě USB port na zadním panelu přístroje, nutno ale podotknout že i jiné přístroje to mají obdobně.

Osobně dávám přednost disku externě napájenému. Přijímač umožňuje jeden program současně nahrávat a druhý sledovat (i kódovaný) z téhož transpondéru, což mě u jednotunerového přijímače příjemně překvapilo (pracuje to jak u SD, tak i u HD kanálů).


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Systém podmíněného přístupu Irdeto

Přijímač nahraje sledovaný program v dekódovaném tvaru a druhý program je nahrán v zakódovaném režimu. Ten můžeme posléze dekódovat a poté již přenášet a zpracovávat na PC.

Ke kvalitě nahrávaní a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. I dva současně nahrávané HD programy nevykazovaly žádné chyby. Nahrávka má tradiční příponu „.rec“, která se používá u všech PVR modelů firmy Topfield.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/2x, 1/4x, 1/8x a 1/16x.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Soubory na externím médiu

Topfield umožňuje použít posuvník v info liště pro rychlý přesun nebo můžeme zvolit přímo hodnotu v procentech. Samozřejmostí je možnost vytváření záložek v záznamech.

Pevný disk (i flash disk) musí mít formát NTFS, doporučuji provést přímo na PC. Přijímač totiž formátuje disky ve formátu FAT32, tedy jen pro čtení.

Záznam pak jednoduše přeneseme do PC tak, že odpojíme externí disk z přijímače a připojíme k PC. Pokud použijete USB flash disk s formátem FAT32, můžete pouze číst z tohoto disku nebo provádět upgrade firmwaru, zápis není možný.

Nahrávky s tímto firmwarem zatím není možné na přijímači upravovat/stříhat.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. Já jsem použil funkci OTA – tedy upgrade přes satelit, bohužel doba aktualizace byla cca 1,5 hod. což je velmi dlouho na to jakou velikost má příslušný firmware (cca 5,5MB). Pro příklad uvádím Irdeto přijímač TechniBox SIR, jehož upgrade proběhl během cca 15 minut.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: OSD teletext

Další možnost je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC.

Na editaci programů v PC není k dipozici zatím žadný editor, přece jen je to horká novinka.

Závěrem bych rád poděkoval technikům firmy Skylink za vynikající spolupráci při testování přístroje!



Dle přání dodavatele těchto přijímačů na náš trh se dodává přijímač společně s kartou ICE Skylink, je to z důvodů, že někteří „národní umělci“ chtěli do Irdeto dekodéru dávat staré karty Cryptoworks a pak se divili, že jim to nefunguje. Alespoň taková byla situace v době psaní tohoto článku.


obrázek

Obrázek z menu přijímače: Časovač záznamů (nastavení)

Přijímač s kartou je možno zakoupit u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. a to jak na jednotlivých pobočkách tak i prostřednickým e-shopu: zde.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články