Quantcast

hdbox FS-9300 PVR - Hodně Dobrý box - hlásá reklama (1.)

| Tisk

Řadu přijímačů značky hdbox s modely FS-9100 (jeden tuner, jedna čtečka Conax UNI, dvě CI rozhraní, LAN, USB), FS- 9200 (navíc druhý tuner) uzavírá nejvyšší model FS-9300 HD PVR (navíc pevný disk 500GB a standardní šíře 430mm) – dnes už téměř základní výbava přijímačů, kteří si dělají ambice na úspěch mezi řadami diváků, kteří již mohou sledovat na svých televizorech obraz ve vysokém rozlišení. Proto jsem se pokusil otestovat základní funkce, které všichni uživatelé očekávají, a také ty, kterými se přijímač pyšní a které posouvají programové vybavení na vyšší pozice mezi ostatními. Firmware těchto HD Linuxových přijímačů je v dnešní době dopracováván téměř k ideálnímu stavu, na různých fórech se objevuje velké množství nových Pluginů např. z posledních zajímavých je možnost příjmu Internetových rádií apod...


obrázek

Balení je běžné, krabice obsahuje všechny informace, podle kterých se však kupující jistě nerozhoduje, ale napovídají, že obsah bude silný a výkonný. Velikost vestavěného pevného disku zaručuje dostatek místa i při nahrávání HD programů.


obrázek


obrázek

Balení obsahuje přijímač, dálkový ovladač se dvěma bateriemi AAA, HDMI kabel, propojku dvou tunerů, český návod a rychlý průvodce zapojením.


obrázek

Šířka přijímače je standardních 43 cm a tudíž perfektně zapadne do sestav hi-fi domácích i profesionálních komponentů. Z černého provedení vyniká pak vlevo zapínací tlačítko a kruhový ovladač. Oba ve tmě silně září a mohou rušit, pokud je přijímač umístěn blízko TV. Jas však lze v Menu nastavit v 5-ti krocích, včetně úplného vypnutí, takže není potřeba se hned po zapnutí leknout, že v noci budete mít osvětlený celý obývací pokoj. V pravé části se pak za dvířky nachází dva sloty pro přístupové karty, dva sloty pro vložení přístupového modulu a USB konektor pro připojení flash disků nebo pevných disků.


obrázek


obrázek

Na zadní straně se pak nachází standardní výbava pro připojení k ostatním obrazovým a zvukovým zařízením. Nechybí HDMI konektor pro připojení TV s vysokým rozlišením obrazu, optický SP-DIF konektor pro připojení zesilovače a nechybí ani Ethernet konektor pro připojení domácí počítačové sítě. Trochu nepraktické je pevné připojení napájecího kabelu, které zhoršuje manipulaci s přijímačem, pokud ho již máte v sestavě ostatních přijímačů ve stěně a napájení zapojeno někde za skříní a potřebujete přijímač odpojit a odnést.


obrázek

Střeva přijímače jsou dnes už téměř shodná pro většinu kvalitních přijímačů, dominují základní deska, samostatný napájecí zdroj a pevný disk. Celá koncepce je pasivně chlazená, tepelný ztrátový výkon je však vysoký a přijímač se velmi zahřívá, proto doporučuji jej umístit na volné a dobře větrané místo.


obrázek

Základní deska integruje procesor (pod černým pasivním chladičem), paměti trvalé i operační, dva tunery, všechna výstupní rozhraní i připojení pevného disku.


obrázek

Pro jednotlivé moduly jsou zvoleny osvědčené součástky a integrované obvody, které zaručují spolehlivou funkčnosti. Další samostatné celky tvoří (kromě zmíněného zdroje) už jen modul displeje a předního USB konektoru.


obrázek

Pevná i operační paměť se nachází v blízkosti procesoru, na detailu si můžeme všimnout i gumových protivibračních podložek u šroubů, které upevňují pevný disk. Ty zajišťují i sníženou hlučnost přijímače při nahrávání nebo přehrávání záznamů. V tomto přijímači je osazen pevný disk Samsung HD502HI s jednou plotnou 500GB, 16MB vyrovnávací paměti a rychlostí otáčení 5400 ot/min. Má velmi nízkou hlučnost (22dB) a velmi nízkou spotřebu, takže také minimálně zatěžuje napájecí zdroj.


obrázek

Připojení a využití přístupových CAM modulů zajišťuje speciální obvod přímo pod šachtami modulů.


obrázek

Čtečky přístupových karet pak řídí dva samostatné obvody hned u jejich napojení na základní desku.


obrázek

Masivní chladiče i na stabilizačních prvcích mohou být zárukou, že kritické obvody se, ani i při delším zapnutí přijímače, nepřehrají – pochopitelně pokud budou průduchy přijímače volné a v okolí uživatel zajistí dostatečné proudění vzduchu. Při vypnutém stavu výrobce zajišťuje spotřebu nižší než 1W a tím splňuje i přísnou normu, která chrání životní prostředí.


obrázek

Součástí balení je i 2 metry dlouhý HDMI kabel, který ušetří kupujícím další náklady a zároveň zajistí dnes již standardní možnost připojení přijímače k zobrazovací jednotce s vysokým rozlišením. Maximální rozlišení pak přijímač podporuje 1080i (teda prokládané zobrazení), což je dnes maximum, co zvládá i HD satelitní vysílání. V přiloženém návodu se pak uživatel dočte, jak přijímač připojit, základní popis předního i zadní panelu, displeje a dálkového ovladače. Pokud má uživatel pouze jednoduchý LNB nebo jiný, ale jeden, zdroj signálu, může použít propojku mezi dvěma tunery, aby mohly být více využity rozšířené funkce nahrávání a přehrávání kanálů a uložených programů. Plnou funkcionalitu si pak vychutnají vlastníci dvojitých LNB či dokonce dvou parabol. Podrobnému popisu se budu věnovat později v možnostech nahrávání.

Po připojení antény a TV zapneme přijímač vypínačem na zadním panelu a vyčkáme, až naskočí Menu operačního systému Linux. Ten zaručuje možnosti aktualizací, vylepšování funkcí a instalování doplňků (tzv. plug-inů), které mohou přijímač doplnit o mnohé zajímavé funkce a schopnosti.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Po stisku tlačítka Menu se zobrazí základní nabídka možností práce s přijímačem, rozdělená do čtyř logických celků, které umožní nastavit všechny potřebné možnosti, přijímač naladit a které nám poskytnou i další podpůrné funkčnosti.


obrázek


obrázek

Oproti zvyklostem se začneme věnovat poslední volbou Doplňky, kde najdeme Kalkulačku, Kalendář, ovládání přístupových modulů CAS, přístupových karet a správu doplňků PlugIn. Standardně nejsou v přijímači nainstalovány žádné PlugIny.

Pokud jsou v přijímači zasunuté CAS moduly s přístupovými kartami případně samostatné přístupové karty, po vstupu do nabídky CAS se zobrazí základní přehled, jaký typ a kde je v přijímači umístěn. Do detailních nabídek bude možné vstoupit po stisku tlačítka OK na příslušné pozici.


obrázek

A nyní se již můžeme věnovat ostatním nabídkám v Hlavním Menu. První možnou volbou je Správce zařízení, kde se zobrazí všechna záznamová zařízení, která jsou k přijímači připojena. Mě zajímal pevný disk:


obrázek

Zde můžeme také přejít na seznam již uložených nahrávek, stejnou volbu pak vyvoláme stiskem speciálního tlačítka na dálkovém ovladači, na kterém je symbol stejný, jak u DVD přehrávače pro otevření dvířek. V levé části jsou názvy nahrávek (většinou odpovídající názvu pořadu podle EPG), vpravo se pak ukáže náhled uloženého pořadu v malém okně, nad níž jsou podrobnosti o době uložení, velikosti, názvu souboru a úplně nahoře pak zbývající a celková kapacita úložného média. Rychlost přehrávání lze měnit tlačítky DO, jak napovídají symboly pod obrazem.


obrázek

Časovač nám pak umožňuje nastavit si nahrávání nebo přehrávání určitého programu podle datumu a času, jeho délky, kanálu a možném opakování v různých dnech týdne. Stejné možnosti nastavení jsou také při volbě zobrazení EPG – elektronického programového průvodce.


obrázek

Další volbou prvního Menu je Správce seznamu programů, kterým můžeme nalezené kanály třídit, upravovat, mazat, zamykat, přesouvat, přeskakovat atd…


obrázek

Poslední možností je Přenos dat, pomocí níž můžeme zálohovat systémová data i programy na USB zařízení a tyto zálohy obnovovat ve stejném nebo jiném přijímači.


obrázek

Další zvláštní kapitolu tvoří Nastavení systému, které umožní nastavit do nejmenších detailů všechny požadované parametry. Záleží pouze na uživateli a jeho ostatních komponentech, doporučuji si všechna nastavení pečlivě projít a změnit je podle potřeb a požadavků. Pokud se přepnete do českého Menu, pak i zde jsou položky a jejich volby srozumitelné a pochopitelné. Některá dílčí nastavení zatím nejsou přeložena, tak jen doufejme, že se to povede v dalších verzích firmwaru, stejně jako se podaří opravit některé drobné překlepy ve výrazech.

První možností jsou volby nahrávání. Zde jsou v základním nastavení některé funkce vypnuty, doporučuji si zkontrolovat hlavně zařízení pro časový posun i nahrávání. Také chci upozornit na možnost časového posunu před začátkem a po plánovém konci nahrávání. V dnešní době, kdy se mohou lišit délky reklam, je vhodné zvolit přiměřený časový úsek tak, abychom nepřišli o začátek nebo konec nahrávaného pořadu.


obrázek

Další volbou je rodičovské řízení. To umožní nastavení věkové hranice u pořadů, pokud mají přístup k přijímači děti, stejně jako jim zabrání manipulaci s nastavením přijímače. Tato nabídka vyžaduje zadání přístupového PINu, který lze posléze libovolně měnit.


obrázek

V základu jsou všechny blokovací volby vypnuté a záleží pouze na uživateli, zdali se rozhodne tuto možnost částečně či plně využívat.


obrázek

Nastavením uživatelského rozhraní můžete přizpůsobit různé informační obrazovky, EPG, přední panel a další tak, jak jste zvyklí nebo jak vám vyhovuje. Zde se nachází i možnost změnit jas předního panelu včetně zapínacího tlačítka a ovládacího kola. Jas 1 je dostatečně nízký, aby nerušil při sledování TV, pokud je přijímač v blízkosti, svit lze úplně vypnout.


obrázek

Od výrobce je nastavena maximální hodnota a její intenzita vás ihned překvapí, když přijímač poprvé zapnete.


obrázek

V Nastavení času pak můžete nejen přizpůsobit přijímač svému časovému pásmu, ale lze také nastavit jeho automatické vypínání nebo zapínání v předem stanovaný čas.


obrázek

Nastavení jazyka je již standardní volbou, kde si přizpůsobujete nejen jazyk Menu, ale i výběr zvukových a titulkových stop.


obrázek

Velmi důležitou nabídkou je nastavení výstupu obrazu a zvuku, zde si můžete zvolit přesné nastavení odpovídající vašemu televizoru popř. zvukovému systému. Maximální rozlišení lze zvolit 1080i. Pokud vám obraz u TV nenaskočí ihned při prvním zapojení přijímače, můžete zkusit změnit rozlišení obrazu přímo opakovanými stisky tlačítko Resolution na dálkovém ovladači.


obrázek

V poslední části se budeme věnovat Instalaci – nastavení antény, ladění programů a připojení přijímače na lokální síť.


obrázek

Pro správný příjem je nejdůležitější správné nastavení satelitní antény. K tomu slouží hned první volba Nastavení antény. Správnost zadání si můžete zkontrolovat ve spodní části na měřičích úrovně a kvality signálu, popř. podle toho i doladit upevnění satelitní antény nebo motoru.


obrázek

Na nastavení motoru můžete přejít buď z této nabídky, nebo samostatně z Menu. Je možné zde nastavit jak DisEqC motor, nebo USALS motor a přijímač pak sám bude řídit polohu motoru podle zvolené družice.


obrázek

Pokud stiskneme červené tlačítko dálkové ovladače, otevře se nám okno s Rozšířeným signálem, což znamená, že můžeme přesněji měřit sílu a kvalitu signálu z antény a použít tuto volbu na přesné donastavení antény. Síla signálu je doprovázena pískáním, takže i sluchově můžeme sledovat signál během hledání optimální polohy antény.


obrázek

Pokud máme nastavenou polohu antény na požadovaný satelit, můžeme zahájit vyhledávání programů.


obrázek

Samotný průběh vyhledávání se zobrazuje ve zvou seznamech: TV a Rádio spolu s vyobrazením průběhu probledávání transpondéru a celého satelitu.


obrázek

Celkový výsledek je pak zobrazen v konečném součtu.


obrázek

Pokud chcete a máte možnost připojit váš přijímač na domácí počítačovou síť s připojením na Internet, nastavení provedete pomocí volby Nastavení sítě. Přijímač podporuje zadání dynamické IP nebo pevní IP adresy.


obrázek

Pokud máte přijímač již dobře nastavený a naladěný, pak je vhodné si nastavení a případně i nalezené a utříděné kanály zazálohovat, aby v případě nějakých problémů nebo přechodů na jiný firmware jste se vyvarovali zbytečným opakovaným činnostem. K tomuto slouží nabídka Obnovení systému.




obrázek

Poslední volbou v Menu je Informace o systému, která zobrazí základní informace o verzích HW a SW v přijímači, podle kterých se pak můžete rozhodovat při změnách firmwaru nebo doplňků tak, aby vše fungovalo.

Tímto jsme si prošli celé Menu přijímače se všemi jeho možnostmi a nastaveními. Po velkém množství informací bych recenzi nyní přerušil, abych se v dalším díle vrátil s popisem ovládání přijímače a hlavně jeho možnostmi nahrávání a přehrávání pořadů, které asi uživatel využije nejvíce, když už je v přijímači vestavěný a nachystaný pevný disk.

Za zapůjčení přijímač děkuji firmě www.sapro.cz, která natočila i krátký seznamovací klip a ten si můžete prohlédnout ZDE.

Exklusivně pro Parabolu.cz

K.S. Ječný





Reklama




Vybrané články