Quantcast

VU+ Solo - Malý Linux, milá Enigma

| Tisk


obrázek

Přijímač VU+ Solo je prvním zástupcem nové řady produktů VU+, který je vybaven jedním tunerem bez možnosti zabudování interního pevného disku. Rozhraní USB umožňuje připojení externích pevných disků, na které je možno pořady nahrávat nebo z nich přehrávat mediální soubory. Operačním systémem přijímače je Linux Enigma2, známý již od prvních linuxových přijímačů na trhu. Výrobce přímo podporuje tento systém a z něj je pak odvozeno i několik dalších systémů, které originální doplňují nebo rozšiřují. Otevřená platforma Linuxu umožňuje do přijimače instalovat celou řadu služeb a aplikací, které rozšíří základní funkčnost celého přístroje.

Přístroj je dodáván v nenápadné krabici z recyklovaného papíru s minimálními potisky, čímž chce výrobce také prezentovat svou ohleduplnost k životnímu prostředí. Odpovídá tomu i spotřeba přístroje ve StandBy módu = 0,5W. Spíše jde ale o to, že ve dnešní době již obaly neprodávají, neboť zákazník si dnes již vybírá zboží podle jeho kvalit a ne podle obalů.


obrázek

Obsahem balení jsou jen základní potřeby pro provoz přijímače. Protože se jedná o přístroj umožňující příjem obrazu s vysokým rozlišením (HDTV), je již dnes standardem obsahu balení i HDMI kabel pro připojení přijímače k televizi s vysokým rozlišením. Dálkový ovladač s bateriemi je nutností. Návod v tištěné podobě je v anglickém jazyce, prodejce však zajišťuje k výrobku i návod český, neméně obsáhlý.


obrázek
obrázek

Přístroj je menších rozměrů (30 x 20 x 5 cm), na předním panelu není žádný displej, ale pouze indikační LED, která určuje, v jakém stavu se přijímač nachází nebo co se s ním právě děje. Tlačítka na předním panelu umožní základní ovládání, pod dvířky vpravo se skrývá prostor pro vložení jedné karty (Conax) a až dvou CAM modulů pro další dekódovací standardy.


obrázek

Dále se zde nachází USB port pro připojení paměťových médií. Ve přední části se to hodí spíše pro občasné připojení Flash disků pro aktualizaci firmwaru. Pro trvalé připojení pevného disku se z estetického hlediska hodí USB port na zadní straně přijímače.


obrázek

Zadní strana poskytuje všechna připojení, obvyklá u přístrojů této třídy a kvality. Nechybí ani tlačítko RESET, které umožní přijímač restartovat v případě, že se dostane do nevhodného neovladatelného stavu a přístroj je třeba zapojen do síťové zásuvky dále za skříňkami apod. Trochu mně vadí, že síťová šňůra je napevno spojena s přístrojem, což znesnadňuje manipulaci v případech, kdy je přístroj potřeba odpojit. Samotné pojmenování přístroje „Solo“ naznačuje, že má přístroj k dispozici pouze jeden tuner a je vidět, že zde není k dispozici průchozí výstup tohoto tuneru pro připojení dalšího přijímače.


obrázek

Jak je mým zvykem a s dovolením prodejce rád nahlížím na samotná „střeva“ přijímače, kdy je možné již od pohledu poznat kvalitu zpracování a ta napoví hodně o samotných kvalitách celého přístroje.


obrázek

Po sejmutí krytu vidíme základní desku a oddělený napájecí zdroj.

Velikost zdroje zabírá podstatnou část vnitřku přístroje, jeho zpracování je vynikající nejen zvolenými součástkami, ale i jejich rozmístěním a uložením na desce tak, aby bylo zaručeno dostatečné proudění vzduchu i při pasivním chlazení. Výrobce garantuje maximální spotřebu přístroje při běžném provozu na 35W a podle pohledu na zdroj je znát, že rozvržení výkonu je dostatečné a že zdroj jistě vydrží i dlouhodobý a nepřetržitý provoz. No prostě není to Čína… (na krabici je uveden výrobce Korea).


obrázek

Samotné základní desce přístroje dominuje chladič, který působí trochu lacině, ale jistě je navržen dostatečně vhodně, aby spolehlivě odváděl zbytkové teplo z procesoru. Znemožňuje nám však pohled na samotný procesor a je k němu přilepen, takže jsem se do žádného sundávání nepouštěl, protože jsem potřeboval mít přístroj funkční na další testy.


obrázek

Další nepřehlédnutelnou částí je napojení konektorů pro CAM moduly a interní čtečky karet, pozornému oku neunikne ani fakt, že přístroj nemá klasický tuner, na jaký jsme (nebo jsme alespoň byli) zvyklí u jiných přístrojů. Zde celou činnost vykonává samotný jednoúčelový Broadcom MIPS proces (333 MHz), za tímto účelem vyvinutý. V jeho jádře je také zakomponováno plné hardwarové dekódování norem MPEG2 / H.264.


obrázek

Přístroji pochopitelně nechybí ani připojení k počítačové síti ethernet kabelem, jen mě trochu překvapilo, že jedinečná MAC adresa tohoto síťového rozhraní se nachází uvnitř přístroje a je jen těžko dostupná běžnému uživateli (který by rozšroubováním přístroje přišel o záruku), i když tuto adresu může v některých specifických případech nutné potřebovat pro správné napojení na domácí, či dokonce korporátní síť.


obrázek

Po zakoupení přijímače sám výrobce doporučuje, aby si uživatel stáhnul a aplikoval nejnovější firmware, který opravuje některé předešlé chyby a zároveň rozšiřuje funkčnost přístroje. Nový oficiální FW lze najít na stránkách podpory http://vuplus.com/ . Pokud však chcete využít i neoficiální FW, je nutno zapátrat (ne moc složitě a dlouze) na vyhledávačích a diskusích na Internetu. Vyzkoušel jsem experimentální FW z 18.11.2010.


obrázek
obrázek

Samotný proces aktualizace je velmi jednoduchý, pokud používáte flash disk, stačí si najít příslušné soubory a uložit je na tento disk, přijímač vypnout, vložit tento disk do předního USB portu přijímače a ten zapnout. Celou činnost aktualizace FW ji provede přijímač sám (během práce svítí červená LED) a o dokončení procesu (cca 2-3 minuty) vás přijímač upozorní blikáním zelené LED na předním panelu. Poté flash disk vyjmete, přijímač vypnete a znovu zapnete.


obrázek
obrázek
obrázek

Při zapnutí doporučuji být velmi trpěliví, neboť zavedení operačního systému přijímač trvá delší dobu (asi 4 minuty) a jelikož přístroj nemá žádný přední panel, kde by se dala nějaká činnost vysledovat, je nutné si počkat až na naskočení loga systému na obrazovce TV. Jedná se pouze o stav, kdy byl přijímač resetován nebo vypojen z napájecí zásuvky. Netýká se spánkové módu při samotném běhu přijímače (zde je probuzení otázkou několika sekund). Po každém zavedení nového firmwaru se objeví prvotní průvodce konfigurací, ve kterém je potřeba nastavit jazyk Menu a typ konfigurace satelitní antény a LNB. Součástí FW je také český jazyk, takže již od začátku s námi přístroj bude komunikovat srozumitelně. Navíc se zobrazuje i nápověda, kterými tlačítky dálkového ovladače můžeme ovládat požadovaná nastavení.


obrázek
obrázek

Po dokončení základní konfigurace je přijímač připraven na vyhledávání kanálu a vlastní příjem TV a Rádio programů z družic. Nabídka, stejně jako celé rozhraní je u systémů Enigma známé a jednotné, takže uživatelům předchozích verzí nečiní ovládání sebemenší problémy. Noví uživatelé si velmi rychle zvyknout, protože celá nabídka je logicky a intuitivně sestavena (také díky zkušenostem a praxi z velkého rozšíření předchozích či upravených verzí i u jiných přijímačů). Pokud by uživatel přeci jen v ovládání trochu ztrácel, je v hlavním Menu i volba Pomoc a zde je přehledně a graficky zobrazeno ovládání všech částí nabídek přijímače.


obrázek

Pokud chceme některá nastavení přístroje změnit (nebo jsme neprošli celým průvodcem prvotního nastavení), pak po vstupu do nabídky Nastavení máme možnost všechny ovládací prvky přijímač nastavit podle svých požadavků a potřeb.


obrázek


obrázek

V první řadě (po správném nastavení tuneru, který zvládá jak samotné LNB, tak i DiSEqC přepínače a motory) musíme na družicích vyhledat kanály, které budeme chtít sledovat. Nejnovější FW již mají v sobě přesné seznamy všech transpondérů běžných družic a tak jejich prohledání nám zaručí nalezení všech kanálů. Systém samozřejmě umožňuje i přesné zadání nestandardních nebo změněných transpondérů, takže se jistě dostane k nalezení všech kanálů nyní i v budoucnu.


obrázek
obrázek
obrázek

Po nalezení kanálů již můžeme sledovat jednotlivé programy. Přepínání kanálů je velmi rychlé a to i u HDTV nebo kódovaných kanálů. V tomto ohledu přijímač velmi mile překvapil, kdy po přepnutí naběhne nový kanál do jedné sekundy. Zobrazené informace o kanálu jsou závislé na verzi FW popř. zvoleném skinu prostředí, ve dnešní době je již naprostým standardem zobrazit uživateli informace nejen o samotném kanálu, ale i probíhajícím a následujícím programu zvoleného kanálu.


obrázek

Rozšířené informace elektronického programového průvodce EPG lze pak získat po stisknutí příslušného tlačítka dálkového ovladače.


obrázek

Barevná tlačítka pak napomáhají dalším volbám a možnostem, jak je např. zobrazení dalších programů zvoleného kanálu apod.


obrázek

Přijímač bez problémů zvládá sledování kanálů s vysokým rozlišením HDTV.


obrázek

Na některých kanálech se standardním rozlišením se projevuje nízký datový tok kanálu i absence HW vyhlazování grafického jádra přijímače nepříjemným kostičkování v detailech obrazu nebo čárovaným prokládání v rychlých scénách.


obrázek
obrázek

Zvídavější uživatelé si pak v Menu mohou najít i podrobné informace o kanálu, který právě sledují.


obrázek
obrázek
obrázek

Daní za experimentální FW může občas být zamrznutí přijímače s následným zobrazením zeleného chybového hlášení. Pokud se přijímač sám nerestartuje, pak je potřeba použít tlačítko Reset na zadní straně přijímače. Vyhledáním a odstraňování těchto chyb se zabývají vývojáři a proto je dobré občas zapátrat po internetu, jestli již není nový FW, který může přinést opravy chyb i četná vylepšení a nové funkcionality.


obrázek



Přijímač umí nejen sledovat satelitní kanály, ale také přehrávat mediální soubory z pevného disku, připojeného na USB přijímače. V přehrávači médií lze pohodlně vybírat a přehrávat zvukové soubory, zobrazit obrázky nebo sledovat filmy. Osobně jsem zkoušel formáty MP3, JPG a různé formáty kompresního videa DivX, XviD a dokonce i formátu s vysokým rozlišením MKV a všechny soubory přijímač přehrál naprosto bez problémů a plynule.


obrázek

Tento zdánlivě malý přijímač v sobě skrývá zajímavé vlastnosti a schopnosti a jistě se bude zamlouvat každému, kdo vyžaduje kvalitu a schopnosti bez zbytečných zatěžujících a komplikovaných prvků.

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě OLMI, která je výhradním dovozcem přijímačů VU+ do České republiky ( http://www.olmi.cz ).

Exklusivně pro Parabolu.cz
K.S. Ječný
www.jecny.cz





Reklama




Vybrané články