Quantcast

Schwaiger DSR 596 HD CI - CS Link na cestách

| Tisk

V dnešní recenzi představíme satelitní přijímače, které jsou napájeny napětím 12V a jsou tedy vhodné pro cestování, camping, na chaty apod. V nabídce německé firmy Schwaiger najdeme hned dva modely a to model DSR 596 HD CI a model DSR 496 HD CI.


obrázek

Je doba dovolených a jistě nechcete přijít o své oblíbené programy, nechat si ujít důležitý sportovní zápas, dokument nebo film. Dekódovací karta CS LINK s mou oblíbenou nabídkou "mých 6" nám jistě přijde vhod. Můžete si tak sestavit nabídku oblíbených placených programů jen podle sebe, to u nás žádná jiná společnost nenabízí, více informací na: www.cslink.cz .


obrázek

Firma Omko Digital a.s. připravila pro případné zájemce cestovní komplety s mobilní parabolou v kufru a kartou CS Link (Je samozřejmě možné použít i kartu Skylink):

* http://www.omko.cz/?satelitni-komplet-12... .

* http://www.omko.cz/?satelitni-komplet-12... .

Satelitní přijímače Schwaiger použité v těchto kompletech lze samozřejmě také pořídit samostatně.

Obecný popis přístrojů Schwaiger

Oba modely jsou téměř totožné, jedná se o HDTV satelitní přijímače, které umožňují příjem kanálů jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264.

Přijímač má jeden tuner, je schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i.


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - Hlavní menu

Přijímače jsou kvalitní německé výroby, tedy žádné často narychlo vyrobené a neprověřené zboží z Asie, se kterými se na trhu také setkáváme. Výrobce vyřešil elegantně možnost příjmu českých a slovenských programů tím, že je k dispozici jeden CI Slot, kam vložíme příslušný Cryptoworks modul s kartou. Tím je zaručena i 100% kompatibilita s novými ICE kartami IRDETO PI-sys platformy Skylink.

Není zde žádná necertifikovaná čtečka univerzálního dekodéru.

Přijímač také splňuje přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W.

Samozřejmě oba přijímače jsou PVR ready. Na zadním panelu máme k dispozici USB 2.0 port pro připojení externího pevného disku nebo flash disku.


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - Info lišta

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou poměrně malé a to 230 x 35 x 140 mm(Š x V x H), což je jistě pro cestování výhodou. Na předním panelu přijímače se nachází čtyřmístný numerický display (model DSR 496HDCI) nebo naprosto perfektní 12 místný alfanumerický display (model DSR 596 HDCI).

Na zadním panelu nacházíme F konektor pro připojení konvertoru, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a USB 2.0 port. Najdeme zde také jeden CI slot a samozřejmě konektor pro napájení přijímače z 12V adaptéru.

S/PDIF audio konektor optický najdete na boku přijímače, stejně jako servisní konektor RJ11 (místo RS232).


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - Seznam programů

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný originální manuál a český překlad, napájecí adaptér 12V/2,5A.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Grafika je jednouchá a dobře čitelná. Struktura menu je přehledná, čeština je bezvadná.

První nabídkou v menu je „Nastavení“. Zde jsou údaje o nastaveném čase, dětská pojistka, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a nastavení jazyka titulků. Můžeme zde také měnit různé typy výstupního videosignálu na SCART konektoru (CVBS nebo RGB) a nastavení rozlišení přes HDMI výstup.

Je zde také nastavení poměru stran obrazu 4:3 nebo 16:9. Také zde najdete funkci, která automaticky po 3 hodinách provozu vypne přijímač, samozřejmě že lze funkci deaktivovat.

Výborná je detailní funkce nastavení upscalingu, pro každé vstupní rozlišení zvlášť si můžete nastavit, do jakého výstupního rozlišení bude upscalování obrazu provedeno, opravdu velmi povedené!

Druhou nabídkou v menu je „Instalace“. Máme k dispozici seznam 30 družic. Prohledávat můžeme celou družici nebo zadáme parametry transpondéru manuálně. Pro automatické vyhledávání není možné editovat transpondéry, ale to ničemu nevadí, když můžeme zadat vyhledat libovolný námi nadefinovaný transpondér.


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - Informace o programu

Přijímač podporuje DiseqC 1.0 a 1.1, DiseqC 1.2(USALS) přijímač nepodporuje. V tomto menu se také nachází informace o vloženém dekódovacím modulu.

Třetí nabídkou v menu je „Seznam kanálů“. Zde provádíme editaci TV kanálů a rádiových kanálů, tedy jejich přesun a vymazání. Funkce přesunout je tady chybně přeložena jako „Odložit“. Přejmenování a uzamčení kanálů není k dispozici.

Čtvrtou nabídkou v menu je „Časovač“. Je zde možnost zadat až 30 časových událostí, zadává se čas začátku a čas konce záznamu.

Poslední nabídka „Informace“ nám zobrazuje některé podrobné informace o právě sledovaném programu. Najdeme zde i poměr signál/šum v dB, hodnotu BER (chybovost), vysílané rozlišení kanálu a další zajímavé údaje.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsme měl poslední dostupný firmware V.0159. Přijímač dle výrobce umožňuje ladění kanálů v rozsahu SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S. Vyhledávání je rychlé. Přijímač má paměť na 4000 programů.

Rychlost přepínání programů je slušná a to i u kódovaných programů, cca 2 sec. Obraz i zvuk byl výborný. Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem, dále je zde zobrazována úroveň (síla) signálu v procentech, kvalita je vyjádřena poměrem signál/šum v dB a vidíme i chybovost BER. Tedy velmi slušně vybavený přijímač.

Dálkové ovládání sedne pěkně do ruky a úhel rozsahu je prakticky neomezený. S tím jsem byl velmi spokojený. Tlačítka jsou velká a dobře se mačkají. Ovládání je přehledné.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext a je funkční také VBI teletext. České znaky se zobrazují v pořádku bez diakritiky na velkých písmenech.

Zobrazení titulků bylo testováno na programech NGC a NGC Wild, pracují pouze DVB titulky, TXT titulky nejsou k dispozici. V menu lze aktivovat jejich trvale zobrazování na všech kanálech, nelze však nastavit zobrazování titulků jednotlivě po kanálech.


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - EPG

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SCM Irdeto Cryptoworks, Technisat TechniCrypt CW, Irdeto/Cryptoworks SMIT, easyTV modul, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, T-Rex a Diablo 2 rev. 3.9. Všechny moduly pracovaly bezvadně.

Přijímač byl testován také na příjem porno programů Penthouse v HDTV kvalitě na družici Eurobird 9. Pro příjem je nutný tzv. W-modul ( zde ) a dekódovací karta Penthouse HD ( zde ). Příjem byl bezproblémový. Dovozcem těchto modulů s kartou je firma Omko Digital a.s.

Příjem českých a slovenských programů pomocí dekódovacích karet CS Link, Skylink nebo UPC Direct postupně vkládaných do CI modulu Cryptoworks byl bezvadný.

Pozor u příjmu programů UPC Direct v HDTV kvalitě na družici Thor. Je nutné volit výhradně moduly Technisat TechniCrypt CW (zde) nebo Irdeto / Cryptoworks SMIT (zde). Tyto programy jsou přenášeny s velmi vysokým datovým tokem a jiné moduly s tímto přijímačem tento přenos nezvládají (SCM Irdeto / Cryptoworks, Mascom).

EPG

EPG je graficky docela slušně zpracováno. Čitelnost výborná. Pořady se zobrazují pouze v jednom režimu a to je výpis pořadů na konkrétním programu. Mřížkové zobrazení časové osy zde není možné.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech CS Link, Skylink a UPC Direct zobrazovaly v pořádku.


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - rozšířené EPG

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem připojil externí pevný disk Western Digital řady Green Power o kapacitě 500 GB v boxu s externím napájením. Tento disk je určený pro multimediální účely. Vyzkoušel jsem nahrávání libovolných programů, včetně kódovaných HDTV programů ve Skylinku. Záznam i přehrávání bylo naprosto bezproblémové.

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň druhý kódovaný program sledovat z téhož transpondéru. Podmínkou je použití CI modulu s funkcí dual decrypt. Touto funkcí disponuje např. modul Technisat TechniCrypt CW. Výrobce doporučuje používat pevné disky do velikosti max. 500 GB, jejich seznam jako i seznam flash disků je uveden v návodu k přijímači.


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - Vyhledávání programů

Vyzkoušel jsem také celou řadu flash disků jako A-DATA, Sandisk, Kingston o kapacitě 8GB. Pevný disk nebo flash disk přijímač umožňuje zformátovat. V hlavním menu se objeví po připojení pevného disku nová položka „Správce harddisku“.

Zaznamenává se kompletní transport stream, který obsahuje kromě videa, všech audio stop také datové informace jako je teletext a titulky. Přijímač umožňuje používat také funkci časového posunu – timeshift, kterou si můžete aktivovat.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v několika rychlostech. Tradičně u HDTV záznamů nebylo převíjení plynulé.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici upgrade přes družici Astra 1 (OTA) nebo možnost provést upgrade přes USB port. Pro upgrade firmwaru lze použít i servisní konektor RJ11 (zatím však výrobce neuvolnil program pro aktualizaci z PC).



Na editaci programů v PC zatím neexistuje žádný program a není zatím ani na přenos záznamů z pevného disku do PC.


obrázek

Obrázek z menu přijímače Schwaiger DSR 596 HD CI - seznam záznamů

Oba přijímače je možné pořídit u firmy Omko Digital a.s. a to jak na jednotlivých pobočkách tak i prostřednictvím e-shopu: zde a zde .

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články