Quantcast

DIZIPIA DS4H-35IRS - jednoduchý satelitní HD přijímač s možností PVR

| Tisk

Nyní bych Vám chtěl představit další z přijímačů na trhu, určený pro nový kódovací systém, zaváděný společností Skylink Irdeto PISys. Na stránkách parabola.cz se již dříve objevila recenze na jeden z prvních přijímačů na trhu – Topfield 2050. Dizipia DS4H je jeden z dalších přijímačů pro tento nový kódovací systém.

Jde o přijímač korejského výrobce pro příjem programů v normách DVB-S a DVB-S2 s MPEG-4/H.264 kompresí. Má vestavěnou čtečku karet IRDETO PIsys s certifikátem Skylinku. Tím by měla být zaručená bezproblémová spolupráce s novými ICE kartami a později s čistou Irdeto kartou. Přijímač je vybaven čipem Secure Silicon, který např. umožní v budoucnu párování karty s přijímačem a další omezení, zpravidla odůvodňované autorskými právy. Uvidíme, co nás vlastně čeká.


obrázek

Základní technické údaje:

1/ Napájení, spotřeba
Napájecí napětí : 100-250V 50/60Hz
Příkon : max 35W, méně jak 1W ve standby

2/ Rozměry, hmotnost
rozměry ŠxHxV : 280x215x20 mm
hmotnost : 1,3kg

3/tuner
Kmitočtový rozsah : 950-2150MHz, vstup konektor F
Vstupní úroveň : -25 až -65 dBm
Napájení LNB, změna polarizace : 13/18V, max 500mA, ochrana proti přetížení
Podporované Diseqc režimy : Diseqc 1.0-1.1-1.2 a USALS
Demodulátor – DVB-S QPSK, DVB-S2 QPSK, 8PSK
Symbol.rychlost – 1-45Ms/sec.

4/ přístupové rozhraní, čtečka
1x čtečka karet Irdeto Pisys
2x CI slot dle normy DVB_CI -CENELEC EN-50221

Obsah balení

V krabici kromě samotného přijímače naleznete ještě pochopitelně dálkový ovladač, dvě baterie, komponentní kabel a český návod, který ovšem obsahuje hrdý nápis USER MANUAL (asi se nepodařilo přeložit titulní stránku). Protože však návody snad vůbec nikdo nečte (jak se o tom přesvědčuji téměř denně) je to skoro jedno. Návod je ale jinak celkem dobře zpracován a základní orientaci poskytne bez problémů.

Přední panel

Přední panel obsahuje numerický displej, zobrazující číslo předvolby, dále tlačítka pro vypnutí/zapnutí přijímače a tlačítka pro nastavení hlasitosti a přepínání programů. V pohotovostním stavu svítí jen červená kontrolka. Pod víčkem se nachází čtečka přístupové karty Irdeto Pisys a dva CI sloty, dále pak USB port a dvě tlačítka pro obsluhu přijímače – přístup do menu a tlačítko OK. Tyto tlačítka jsou dle mě zbytečná – z menu nejde vyskočit bez DO, protože většina funkcí je v menu chráněna heslem, nedá se ani do menu v podstatě dostat. Karta se vkládá do čtečky čipem dolů.


obrázek

Dálkový ovladač

Dodávaný dálkový ovladač má standardní provedení – základní tlačítka pro obsluhu uprostřed, barevně odlišené, nejpoužívanější tlačítka v horní části DO – číselné klávesy, přepnutí na rádia, EPG tlačítko, tlačítko MENU, EXIT a BACK. Ve spodní části ovladače jsou pak tlačítka méně často užívané a tlačítka pro PVR funkce. Barevným tlačítkům je možné v menu nadefinovat různé funkce, uživatelsky v menu definovatelná jsou i tlačítka, označená F1-F4.

Reakce ovladače je bezproblémová – umožňuje poměrně velký úhel ovládání, přijímač někdy reaguje ale poměrně pomale. Přepínání FTA a SD programů trvá při kartě ve čtečce cca 2 sekundy, u HD programů i déle.

Na můj vkus je tlačítek na ovladači možná až příliš, zejména pro méně zdatnější a starší uživatele.


obrázek

Zadní panel

Zadní panel obsahuje jak jinak množství přípojných míst. V případě Dizipie tedy spíš různé druhy signálových výstupů – komponentní výstup, SCART konektor pro CVBS/RGB výstup a HDMI výstup. Dále je tu analogový audio výstup levého a pravého kanálu a optický digitální audio výstup.

Dále je zde pochopitelně anténní F-konektor pro připojení LNB a servisní RS232 konektor pro aktualizaci FW. A samozřejmě napájecí kabel a síťový vypínač.


obrázek

Menu přijímače

Přijímač sám je poměrně jednoduchý a je určený pro běžného, nenáročného uživatele, který však ocení bezproblémovou spolupráci s přístupovou kartou, jednoduchou základní obsluhu a příležitostně uvítá možnost záznamu pořadu na externí disk.

Hlavní menu:


obrázek

Obsahuje celkem 7 položek – Instalace, Nastavení systému, uživatelské nastavení, obslužný program, podmíněný přístup, PVR manažer a Irdeto CA status. Většina položek v menu je chráněna heslem (výchozí heslo je 0000).

1/ INSTALACE


obrázek

První položka se jmenuje Instalace a slouží pro základní nastavení antény – typ LNB, Diseqc přepínačů a souvisejících hodnot a pro ladění stanic. Ladění je celkem jednoduché, nicméně setting lze zálohovat na USB a z USB i nahrát. Samotné ladění je naprosto standardní – lze proladit buď všechny družice v seznamu, vybranou družici nebo transpondér. K dispozici je i vyhledání podle sítě. Možná je i automatická aktualizace, pokud je v menu povolena. Ovšem jak probíhá a kdy jsem nezjistil a i návod o konkrétním využití decentně mlčí.

Jednoduché je první ladění přijímače – po výběru jazyka a země je ihned možné vybrat ladění programů služby Skylink. Na výběr jsou dvě možnosti – Rychlé vyhledání Skylink a Ruční vyhledání Skylink. Potvrdí-li se volba Ruční vyhledání Skylink, přejde se do hlavního menu Instalace.

obrázek

Při volbě Rychlé vyhledání Skylink se proladí všechny TP kde Skylink vysílá a uloží se všechny programy, nejen ty za paketu Skylinku. Předpokládám, že se spustí ladění podle sítě. Toto ladění proběhlo za necelé 3 minuty.

2/ NASTAVENÍ SYSTÉMU
Tato volba v hlavním menu obsahuje jen několik položek pro základní nastavení přijímače:


obrázek

První položkou je změna kanálu – slouží pro třídění a práci se seznamem naladěných programů. Uvítal bych setting editor, třídění programů po jednom je docela krok zpět. Naštěstí se dá nastavení uložit na USB a tak jen občasné přidání programů není až tak náročné.

Další položky jsou docela běžné – Rodičovský zámek a Nastavení času. Aktualizace software umožňuje OTA aktualizaci z družice. Volby Výchozí nastavení provede reset do továrního nastavení.Položka Časovač (přístupná jinak přes žluté tlačítko – pokud si je nezměníte) obsahuje správu časovače pro plánované zapnutí/vypnutí přijímače nebo spuštění nahrávky. Ve službě Horké tlačítka si můžete nadefinovat služby, přístupné pod barevnými a funkčními -F1-F4 tlačítky.

Předposlední volba slouží pro upgrade firmware a settingu z USB a pro zálohu settingu na USB. Poslední volba je prohlížeč souborů na USB disku a přehrávač JPEG a MP3. Jiný formát přijímač přehrát neumí.

3/ UŽIVATELSKÉ NASTAVENÍ
Třetí položka hlavního menu obsahuje nastavení běžných parametrů – jazyk menu a audio výstupu, nastavení formátu obrazu, průhlednost menu, formát zobrazení EPG a další běžné hodnoty.


obrázek

4/ OBSLUŽNÝ PROGRAM
Tato volba obsahuje nyní jen dvě položky – Světový čas a Kalendář. Pro vlastní chod přijímače nejsou vůbec potřeba. Možná časem zde přibudou nějaké jednoduché hry jak je často zvykem.


obrázek

5/ PODMÍNĚNÝ PŘÍSTUP
Tato položka zobrazuje moduly, vložené do CI slotů přijímače a umožňuje práci s moduly a kartami, do nich vloženými. V přijímači jsem zkoušel jen běžné Cryptoworks moduly – starý modrý SCM, červený Eurocam a zelený SMIT s kartou CS Link v modulu a ICE Skylink ve čtečce.

Všechny pracovaly bez problémů, jen přepínání programů bylo pomalejší – až 4 vteřiny při přepnutí na program, dekódovaný kartou CS Link. Pokud byla karta jen v modulu, trvalo přepnutí rovněž cca 4 vteřiny. Současně se zobrazovala zpráva Prosím vložte kartu. Naštěstí se tato kombinace karta jen v modulu, žádná ve čtečce nejspíš nebude vyskytovat. Není k tomu ani žádný reálný důvod.


obrázek

6/ PVR MANAŽER
Tato položka obsahuje funkce pro práci s externím diskem a nahrávkami. Vrátím se k PVR později podrobněji.


obrázek

7/ IRDETO CA STATUS
V této poslední volbě je možné sledovat události související s kartou Irdeto. První položka – Stav smart karty ukáže několik parametrů karty, pro běžného uživatele jsou tyto hodnoty nic neříkající – max. tak číslo karty.

Další položky v tomto menu slouží pro zobrazení stavu systému Irdeto a navázaných modulů a komponent. Pro běžného uživatele nejsou celkem důležité. Klasické oprávnění jako na starších kartách Cryptoworks zde již nevyčteme.

Toto menu obsahuje i položku PO BOX, kde bude možné číst zprávy, zaslané provozovatelem karty.


obrázek

Podrobněji k jednotlivým uživatelským funkcím:

1/ EPG - přijímač zobrazuje zcela v pořádku a se správnou diakritikou. Stlačením klávesy Info na ovladači se zobrazí základní informace o právě probíhajícím pořadu. Dalším stisknutím klávesy Info je možné zobrazit podrobný popis právě vysílaného pořadu. Pomocí šipek vlevo/vpravo je možné zobrazit i informace o následujícím pořadu.


obrázek
obrázek

Formát zobrazení EPG informací si můžeme nastavit v menu Uživatelské nastavení – buďto MATRIX nebo GRID. Formát GRID zobrazí EPG ve formátu na následující 2 hodiny, přičemž šipkami vybíráme program nebo pořady v aktuální den.

Pokud by více vyhovovalo zobrazení týdenní, pak je možné navolit formát zobrazení MATRIX :


obrázek

Zde je možné snadno prohlížet EPG na několik dní dopředu. Z EPG je možné i jednoduše programovat položky do časovače – stačí na vybrané položce stlačit červené tlačítko a událost se vloží do časovače. Je samozřejmě možné ji v časovači dodatečně změnit případně vymazat.

2/ PVR funkce
Přijímač umožňuje nahrávat pořady na USB. Ve starší verzi firmware bylo nahrávání blokované, pokud byla ICE karta ve čtečce – fungovalo jen z FTA programů. Nyní je k dispozici FW, který tuto chybu odstranil, takže nahrávání již funguje. Nahrávat lze jen z jednoho programu a není možné se na jiný program dívat.

Nahrávat lze na externí USB disk, zkoušel jsem několik USB flash disků a externí disk Toshiba a Verbatim. Nahrávání fungovalo bez problémů. Docela problém je umístění jen jednoho USB portu na čelním panelu pod víčkem – pokud budeme chtít mít připojený disk trvale, nedají se zavřít dvířka. Disk musí být formátován na FAT32.
Přístup do soupisu nahrávek je jednoduchý stiskem jedné klávesy na DO. Zobrazí se seznam nahrávek, přepínat lze mezi nahrávkami, MP3 a JPEG obrázky.




obrázek

Nahrávky jsou ve formátu TRP, jejich zpracování nebo přehrání na PC nebude tedy problém, problém je se v nahrávkách orientovat. Přijímač je nepojmenuje např. podle EPG, jak to dělá můj oblíbený Vantage, ale přiděluje jim vlastní označení z kombinace čísel a písmen. Nahrávky se ukládají do složky RECORD a každá nahrávka je ve své vlastní složce :


obrázek

Část technická

Vnitřní provedení, použité součástky a jejich kvalitu bohužel nebylo možné posoudit – záruční pečeť tomu brání. Jakožto technikovi je mě to celkem líto, zvláště proto, že jsem se již několikrát spálil s kvalitou některých komponentů – opravy zdroje u téměř 100% prodaných přijímačů jisté značky 1-2 měsíce před koncem záruky nejsou zrovna příjemné, zvláště když jiní výrobci (např. Fortis) tyhle problémy nemají. Nezbývá než doufat, že tento výrobce nešetřil několik centů na důležitých součástkách. Kvalita elektroniky je dnes docela velký problém.

A co úplně na závěr?

Jde o celkem jednoduchý HD přijímač s PVR (byť s určitým omezením), který ocení zejména nenároční uživatelé, kteří ale ocení bezproblémovou spolupráci karty a čtečky. Jen pro zajímavost – první aktivace karty proběhne téměř okamžitě po vložení karty do čtečky. Přijímač poskytuje všechny běžné funkce, zcela bezproblémově spolupracuje s kartou Skylink a navíc má PVR a dva CI sloty. Certifikát Skylinku je další plus. Své zákazníky si najde a bude jim plnit dobrou službu.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články