Quantcast

Clarke-Tech ET9000 - PVR twin HD přijímač s OS Linux

| Tisk


obrázek

Tak už je zde, dlouho očekávaný ET9000. Než tento přístroj představím, tak bych rád odpověděl všem, kteří se mě na tento přístroj již několikrát ptali: " Ano, je opravdu ještě lepší než Marusys Vu+Duo .. "

obrázek Protože však tento text není určen jen znalcům podobných přístrojů, začnu od začátku, i když nechci psát recenzi obvyklým způsobem, ale chci se více zaměřit na praktické možnosti tohoto přijímače, přičemž chci i méně zkušeného uživatele přesvědčit o tom, že se nejedná o přijímač, který vyžaduje speciální znalosti, ale spíše o aktuální špičkový HDTV satelitní přijímač roku 2011. Výrobcem produktu je německá firma Clarke Tech, známá její kvalitní satelitní technikou. ET9000 je montován přímo u výrobce a každý kus prochází předprodejním testem. Již samotný obal (balení) přístroje je opravdu vzhledově na úrovni. Součástí balení je kromě přístroje také HDMI a SATA kabel, krátký satelitní kabel (tzv. Loop-Through kabel) na propojení tunerů v případě, že máte pouze jednoduchý LNB, originální manuál a programovatelné, solidně vypadající dálkové ovládání. Český manuál nabízí distributor je jeho internetových stránkách ke stažení.

Už když přístroj vyjmete z obalu, zjistíte, že je "něco jinak", než jak jsme dnes bohužel již zvyklí ... Přijímač není ošklivou plastovou černou skříňkou s mnoha zbytečnými nápisy, jako např. různé set-top-boxy, ale má design srovnatelný se značkovým BD či DVD přehrávačem. Celý přijímač, ať vypnutý či zapnutý, vypadá opravdu velmi pěkně. Displej dodává vzhledu profesionalitu, kterou u podobných přístrojů hledáte marně. Přijímač si i při svém výkonu vystačí s pasivním chlazením (věřme, že se výrobce neplete), což je pro někoho velmi důležité, je totiž naprosto tichý.

Pod odklopným čelním víkem naleznete vše, co lze od přístroje této třídy očekávat, tedy 2xCI, 1xUSB a dvě čtečky přístupových karet, chybí snad jen čtečka paměťových karet. Zadní, konektorová strana je také plně vybavena a je tu vše co má přijímač této třídy mít. Co si představit pod pojmem "tato třída"? Myslím tím HDTV PVR satelitní přijímače osazené dvěma DVB-S/S2 tunery, pracující v SD i HD, v MPEG-2 i MPEG-4, s velkým, interním SATA HDD, možností použití přístupových karet, s vybavením pro obousměrnou komunikaci s PC a internetem, multimediální vybavenost atd. Tyto přijímače se vyrábějí již delší dobu a není nutné, aby pracovaly na otevřené platformě operačního systému Linux, ale není žádným tajemstvím, že linuxové přístroje mají větší podporu ze strany vývojářů a opravdových odborníků po celém světě, což vždy znamená, že jsou universálně použitelné.


obrázek


obrázek


Technické vlastnosti přijímače
■ 400MHz MIPS procesor
■ HDTV H.264 hardware
■ Twin Tuner TV
■ OSD operačního systému Linux
■ 10/100Mbps Ethernet LAN port
■ Grafický VFD displej 12 písmen
■ 3 x USB 2.0 porty mimo jiné pro externí HDD, klávesnice, myš, hub, DVD mechanika
■ 1 x SATA HDD interní
■ 1 x eSATA externí
■ 1 x HDMI výstup
■ 1 x YUV výstup
■ 2 x Common Interface sloty
■ 2 x čtečka karet
■ Multimédia Video / Audio streaming přes LAN síť
■ S / PDIF výstup AC3 Dolby Digital
■ 2 Scart (RGB, CVBS nebo S-Video)
■ rozhraní RS232
■ 8 MB (bootloader - nemůže dojít k poškození!)
■ 128MB Flash / 512 MB DDR paměti
■ USALS DiSEqC 1.0/1.1/1.2/1.3
■ Přehrávač médií
■ Přímé stažení Plugin
■ PIP (obraz v obraze)

Porovnání přijímače

Pro srovnání přijímače s konkurenty na trhu jsem zvolil další dva obdobně vybavené přístroje, které mám momentálně k dispozici, a to Topfield SRP-2100 a Marusys Vu+Duo. Všechny tři přístroje mají dva DVB-S/S2 tunery, síťovou konektivitu a další. Topfield má navíc interní pevný disk, který sice ostatním dvou přístrojům v základní sestavě chybí, ale je možné si jej u dodavatele přiobjednat nebo si jej (nechat) dodatečně zabudovat, což zajisté přinese jistou finanční výhodu. Ke všem třem přijímačům je možné připojit externí pevný disk přes USB nebo eSATA.

Z této trojice pracuje pouze Topfield na originálním FW výrobce, který je stále aktualizován. Ostatní dva přístroje pracují na otevřené platformě Linux Enigma2 a záleží jen na uživateli, kterému FW od různých vývojových skupin dá přednost. K designu a mechanickému provedení se dá říci, že všechny tři přijímače jsou provedeny kvalitně. Topfield je užší a vyšší než ostatní dva přijímače. ET9000 je chlazen pasivně, takže jeho provoz je naprosto bezhlučný, což se o Topfieldu říci nedá. Všechny tři stroje jsou připraveny pro dva CI moduly. ET9000 a Vu+Duo mají navíc dvě interní čtečky karet, které Topfieldu chybí. Všechny tři přijímače pracují rychle, stabilně a plně spolupracují s pevným diskem, ať už interním nebo externím. Uživatelské rozhraní, tedy známé MENU, je u ET9000 a Vu+Duo takřka shodné, SRP-2100 používá vlastní Menu, které je obvyklé u Topfield přijímačů této modelové řady. ET9000 a SRP-2100 nabízejí oproti Vu+Duo funkci PIP, tedy obraz v obraze. Topfield má jeden režim spánku, takzvané STANDBY, z něhož startuje docela svižně. U dalších dvou přístrojů je možné si vybrat, zda bude přijímač vypnut do režimu STANDBY (mělký spánek ) kdy je přijímač stále schopen komunikace po síti a streamování, a z něhož je start těchto přístrojů rychlý, či vypnutí do režimu takzvaného hlubokého spánku, kdy je přístroj zcela vypnut, čímž dochází k úspoře elektřiny, ale start přijímače je poněkud delší. Zde je nutné poznamenat, že je start Clarke Tech ET9000 znatelně rychlejší než u Vu+Duo. I při běžném provozu je znát, že ET9000 z této náhodně vybrané trojice reaguje na všechny povely poněkud rychleji, čímž se subjektivně zdá být výkonnější.


obrázek


obrázek

Popis možností provozu

Clarke Tech ET9000 poskytuje podobné, či stejné možnosti provozu jako známý Marusys Vu+Duo a Dreambox 8000S. Pro ty, kteří však uvedené přístroje neznají, zkusím popsat jeho možnosti. I když to pro normální provoz není nutné, je pro plné využití všech možností tohoto a podobných přístrojů dobré mít interní (nebo alespoň externí) pevný disk a síťové připojení s možností přístupu na internet. Ještě lepší je používat pevnou IP adresu. Dále je dobré vyměnit originální FW za neoficiální (v mém případě HDF) a doinstalovat potřebné plug-iny a emulátory. To pro nezasvěcené zní sice složitě, ale tak složité to zase není, kromě toho lze přijímač objednat již s přeinstalovaným vybraným či doporučeným FW a dokonce i s nainstalovanými doplňky. Pro uživatele, který má základní znalosti práce s PC, nebude zajisté problém nastavit vzájemné sdílení souborů mezi PC a ET9000.

Co tím však uživatel získá? Pokud chcete přístroj používat pouze jako satelitní přijímač, můžete tento krok klidně přeskočit. Pokud ale na počítači používáte různé multimediální soubory jako např. hudbu nebo video, určitě oceníte tuto velmi zajímavou funkci, která umožňuje obousměrnou komunikaci po klasické LAN síti, přičemž se nejedná o pouhý přenosy dat! ET9000 se totiž v síti hlásí jako normální počítač s názvem ET9000. Máte tedy snadný přístup k nahrávkám, uloženým na pevném disku přijímače a můžete např. pomocí známého programu VLC-Player přehrávat všechny multimediální soubory z kteréhokoliv domácího počítače v síti. Je možné přehrávat stejný soubor, např. záznam televizního programu, na různých počítačích současně, přičemž přijímač současně dokáže nahrávat další televizní program (programy) a dokonce na připojeném televizoru zobrazovat fotografie, video či hudbu z Vašeho PC.

Představte si situaci: sledujete svůj oblíbený fotbalový přenos na ČT4, na Nově však začíná seriál a Vy obrazovku jistě ochotně uvolníte manželce. Žádný problém, spustíte nahrávání programu ČT4 a přepnete na Novu. To ještě není nic neobvyklého, to uměl i starý dobrý videorekordér! Vtom ale zazvoní zvonek a ve dveřích se objeví návštěva. Tu však seriál nezajímá, ale chce si například prohlédnout fotografie z Vaší poslední dovolené. Žádný problém! Spustíte záznam TV NOVA a seriál se také zaznamená na pevném disku. V tom si uvědomíte, že neuvidíte nejen onen fotbalový zápas, ale ani očekávaný film na ČT HD. Žádný problém! Ještě než na televizoru pomocí ET9000 zahájíte prohlížení fotografií, uložených na domácím PC, stihnete spustit záznam dlouho očekávaného filmu na ČT HD. Protože jste ale fotografie z dovolené již několikrát viděl, zapnete notebook a spustíte záznam fotbalového zápasu od té minuty kdy nad ním zvítězil seriál, a to i přes to, že se konec ještě nahrává! Reklamy v poločase rychle přetočíte a jste znovu v aktuálním čase. Když fotbalový zápas skončí můžete na notebooku sledovat živé televizní vysílání, např. zprávy na ČT24 atd. Druhý den v práci si uvědomíte, že nestihnete začátek finálového zápasu hokejového turnaje. Žádný problém, z kanceláře se přes internet spojíte s přijímačem ET9000 a snadno naprogramujete nahrávání hokejového zápasu. Jistě jste pochopili, že možnosti jsou takřka neomezené.

Podstatné je ale připojení přijímače k twin LNB nebo k takzvané multifokusní satelitní anténě v případě, že chcete přijímat televizní programy ze dvou nebo více družic. Je tedy lepší uvažovat o pevné satelitní anténě s více konvertory, přičemž i samotné konvertory vyžadují správný výběr. V případě, že budete provozovat pouze jeden satelitní přijímač s twin tunerem, stačí osadit satelitní anténu twin konvertorem, který je cenově relativně dostupný. Je odzkoušeno, že ET9000 dokáže dekódovat a nahrávat 6 programů současně, přičemž zároveň přehrává DVD z vašeho PC či USB paměti a ještě posílá televizní záznam do jiného PC. Tato situace je jistě extrémní, ale dost jasně vypovídá o jeho možnostech. Pro ET9000 není problémem přehrát multimediální soubory ve formátu jpg, avi, mp3, mp4, mpeg, mkv, různé formáty titulků, dále soubory z internetové stránky www.youtube.com, kterékoliv internetové rádio, předpověď počasí a mnoho, mnoho dalších.


obrázek




obrázek

Možnosti nastavení

K možnostem uživatelského nastavení lze říci snad jen to, že je opravdu kompletní. Nechci se rozepisovat o historickém teletextu a podobných obvyklostech. Chci se zmínit o tom, že Linux Enigma 2 dovoluje uživateli nastavit téměř vše, na co si jen vzpomene. Pokud jste expert přes počítače a Linux, tak jistě časem nastavíte i to co nastavit nejde ... Ale i jako běžný uživatel máte takříkajíc kompletní převahu nad přijímačem. Veškeré naladěné programy a vybrané (favoritní) seznamy, stejně jako veškeré další nastavení, je možné zálohovat v přijímači i v PC. K popisu všech těchto možností a pomocných programů se nechci uchylovat, jejich princip je ale jasný pokud, máte již přijímač doma a postupně se učíte využívat tyto nadstandardní možnosti. Všechny přijímače této třídy, pracující na SW Linux Enigma 2, lze dokonale přizpůsobit podmínkám a potřebám uživatele. Troufám si říci, že stejně jako neexistují dva počítače, které mají všechny programy stejné, neexistují ani dva linuxové satelitní přijímače, které by měly stejné doplňky operačního systému a stejná nastavení. Prostě co kus, to unikát, přesně dle přání uživatele. V tom je to krásné. Televize se vyrábějí ve velkých sériích, všechny jsou stejné, mají stejné ovládání, stejné funkce, jak jsou vyrobeny, tak slouží a možnosti rozšíření či modernizace jsou velmi ohraničené! U Clarke Tech ET9000 je situace zcela jiná, což dělá přístroj tak zajímavý. Hranice jeho možností je totiž pouze fantazie jeho uživatelů. Na systému Linux Enigma 2 pracují chytré hlavy z celého světa již po celou řadu let a funkce tohoto operačního systému se neustále rozšiřují a zdokonalují.


obrázek

Závěr

Po počáteční skepsi (už zase další DM8000-klon) nastoupilo v průběhu celkem třítýdenního důkladného testu nadšení, které mne dodnes neopustilo. Kvalitní provedení, bezproblémová a rychlá instalace, velmi vysoká kvalita HDTV obrazu, rychlost reakce na povely dálkového ovládání: to vše jsou u Clarke Tech ET9000 pozitiva, která u satelitních přijímačů této třídy zdaleka nejsou samozřejmostí. Podle výkonu a provedení tohoto přijímače pevně věřím, že se bude těšit podpoře vývojářů stejně jako linuxová klasika Dreambox 8000S. Současná cena přístroje se pohybuje okolo 11.000,- Kč a odpovídá jeho schopnostem. Cena není v žádném případě přehnaná, i když je na první pohled poněkud vyšší než u podobných, ale poněkud méně výkonných produktů.


obrázek

Na závěr bych chtěl poděkovat českému distributorovi, firmě WWW.SWOOPO.CZ, za laskavé zapůjčení toho zajímavého přístroje.

Petr Dudek





Reklama




Vybrané články