Quantcast

Dreamsky NXP256HD - chytrý a ekologický elegán

| Tisk

Další novinkou na trhu je satelitní přijímač Dreamsky NXP256HD a jak již jeho název napovídá, přijme i kanály ve vysokém rozlišení. Nejen balení je ekologické z recyklovaného papíru, ale i jeho spotřeba je šetrná k životnímu prostředí. Vždyť ve spánkovém módu spotřebuje méně než 1 Watt, při běžném provozu pak okolo 8 Wattů, při práci s pevným diskem, připojeným přes USB, pak maximálně 25 Wattů. Na krabici je jen základní popis přístroje a jeho vlastností. Údajně se pracuje na novém obalu, ale komu by záleželo na krabici, že? :)


obrázek

Uvnitř se pak nachází vlastní přijímač, dálkový ovladač s bateriemi a česká uživatelská příručka. Opět zde nenajdeme žádný kabel pro připojení k TV, takže by měli prodejci zákazníky upozorňovat, aby si nějaký ten kabel pořídili, pokud už jej nemají doma.


obrázek

Na předním panelu je pouze jedno tlačítko na zapínání a vypínání (spánkový mód), vpravo jsou pak dvířka, ukrývající slot pro jednu kartu, slot pro jeden CAM modul a USB port.


obrázek
obrázek

Ovládací tlačítka jsou pak umístěna na horní části předního panelu a umožňují základní ovládání přístroje, jako je vstup do Menu, pohyb v něm a potvrzení volby, změna hlasitosti a změna kanálu.


obrázek

Zadní panel je osazen standardními rozhraními, na která jsme dnes již u podobných přijímačů zvyklí. Je ta přívodní šňůra napájení, ta už se snad nikdy nebude dělat odpojitelná. Vstup pro LNB je umístěn při zadním pohledu vpravo, při zapojování vždy doporučuji se přesvědčit, jaký je popis konektorů, neboť pořadí se může výrobce od výrobce lišit a slepým zapojováním si můžete přivodit chvilky plné nervozity z neexistence signálu u již prověřené antény.


obrázek

Po odkrytování mě padly oči na zdroj. Tak malý jsem ještě u žádného přijímače neviděl. Asi na té spotřebě něco bude, proč vyrábět velké zdroje, když elektronika mnoho energie nesežere. Také tepelné ztráty nejsou tak velké a v prostorném krytu nehrozí sebemenší přehřátí. (Hospodyňkám ale opravdu nedoporučuji zakrývat přístroj okrasnými dečkami J ).


obrázek

Miniaturizace zdroje je odvážné, jen čas však prověří, jestli je to dobrá koncepce, zvláště když prostor přijímače extrémní úspory místa zase tak moc nepotřebuje.


obrázek

Samotná základní deska není také nijak přehuštěná, velmi dobrý je chladič na procesoru (oproti ohnutým plíškům od modelů jiných výrobců), odvod tepla bude efektivní a dostatečně napomůže životnosti procesoru.


obrázek

Další zajímavostí jsou USB konektory na základní desce, které jsou tam 3, připojený je však jen jeden (na přední panel přístroje). Vzhledem k prostoru je možné, že budou nachystány na další funkcionality dalších modelů popř. navnadí zvídavější majitele k vlastnímu využití a rozšíření možností a schopností.


obrázek

Celou samostatnou jednotku tvoří přední panel s víceznakovým displejem a ovládacími tlačítky. Zřejmě proto je základní deska tak střídmá a přehledná, neboť značnou část funkcí přebírá tento panel. Vlevo je pak samostatně koncipovaný a připojený USB port.


obrázek

Displej dokáže zobrazovat i znaky (např. název sledovaného kanálu), má i pomocné ukazatele při nahrávání, sledování HD kanálů či kvalitě zvukového výstupu. Úplně vpravo jsou pak ukazatele hlasitosti obou zvukových kanálů. Nad displejem jsou pak LED indikující zapnutí přístroje a přítomnost signálu z antény.


obrázek

Konektor pro CAM modul je přímo připojen k základní desce a u něj je pak vytištěn i typ a model základní desky.


obrázek

Všechny kryty přístroje (včetně spodní části) jsou potaženy průhlednou fólií, která chrání přijímač při přepravě a manipulaci přes poškrábání. Doporučuji po vybalení tyto fólie všechny odstranit, aby bylo zajištěno dostatečné proudění vzduchu a zároveň aby vyniklo vynikající dílenské zpracování všech částí.

Po zapnutí přijímače se objeví zajímavě zpracované grafické menu. Na některé ikonky si budete muset zvykat, protože se snaží seskupit témata, nicméně někdy je toto seskupování méně logické (např. nastavení síťové karty bych hledat v Instalaci a ne ve WWW).


obrázek

V samotné instalaci jsou položky, které se týkají nastavení antény, motoru, podmíněného přístupu a rychlého prohledání satelitu.


obrázek

Anténa se nastavuje pro každý uložený satelit zvlášť a zároveň je možno spustit prohledání nastavených satelitů.


obrázek

Přijímač nemá problém ani s možností připojení motorů včetně USALS.


obrázek

Díky dobrému předchystanému seznamu transpondérů bylo vyhledávání rychlé a efektivní a na nastavených družicích na přijímač našel všechny požadované kanály.


obrázek

Po nalezení kanálů si můžeme zobrazit seznam kanálů, ve kterém nejen vybíráme kanál ke sledování, ale můžeme s nimi manipulovat podle nápovědy ve spodní části obrazovky.


obrázek

V seznamu pak můžeme třídit třeba podle abecedy a nechat si vypsat kanály jen se zvoleným počátečním písmenem.


obrázek

Obraz je velmi kvalitní jako na SD, tak zvláště pak na HD kanálech. Zobrazení základní i rozšířených informací o vysílaných programech si bez problémů poradí s českou diakritikou.


obrázek

Pokud je obsah podrobných informací větší, než je velikost okna, text sám roluje, aby se dal přečíst celý.


obrázek

Informační pruh je velmi přehledný, jsou v něm všechny důležité informace. Trochu mě tam jen chyběl ukazatel, v jaké fázi průběhu pořadu se aktuálně nacházíme.


obrázek

Po vyvolání programového průvodce se můžeme v přehledném uskupení seznámit s právě běžícími programy na všech kanálech. Podrobnosti o pořadu pak rolují ve spodní části okna,


obrázek

nebo si je můžeme vyvolat samostatně.


obrázek

Pochopitelně si můžete nechat zobrazit i následující pořady a to až na dalších 7 dní dopředu.


obrázek

Zajímavou volbou je možnost si nechat zobrazit náhledy na několik kanálů vedle sebe v přehledné mřížce a posléze si pohybem po ní vyvolat příslušný živý obraz kanálu, na němž se kurzorem nacházíme. Stiskem odpovídajícího tlačítka dálkového ovladače (dále jen DO) si zvolíme, kolik kanálů chceme zobrazit.


obrázek

Poté již přijímač postupně zobrazí statický obraz všech po sobě jdoucích kanálů po našem aktuálním. Šipkami si pak můžeme zvolit, ze kterého kanálu chceme sledovat živé vysílání.


obrázek

Lupa na DO vyvolá možnost zvětšení určité oblasti obrazu – tu volíme kurzorovými tlačítky.


obrázek

Ztišení hlasitosti se graficky zobrazí spolu s aktuální zvolenou hlasitostí (zajímavá kombinace).


obrázek

Přijímač si pamatuje poslední zvolené kanály a jejich seznam je možné si také vyvolat a vrátit se na ně.


obrázek

Samozřejmostí je možnost výběru jazykového doprovodu nebo možnosti titulkování.


obrázek
obrázek

Také s českým teletextem si přijímač hravě poradí.


obrázek
obrázek

Pokud potřebuje s kanály pracovat, je zde druhá volba hlavního menu Editace kanálů. V ní najdeme nástroje, které nám usnadní a upřesní správu kanálů, včetně tvorby a správy oblíbených seznamů.


obrázek

Pokud musíme zadávat znaky (změna jména stanice, název oblíbené skupiny apod.), objeví se nám virtuální klávesnice, pomocí které zadáváme potřebné znaky.


obrázek

V nabídce Nastavení systému jsou pak veškerá nastavení, přehledně uspořádána do několika málo obrazovek.


obrázek

Zde je malinko zavádějících umístění, jak jsem ale již psal, jde spíše o zvyk. Jazyky nastavujeme ve volbě Systém,


obrázek

nastavení rozlišení obrazovky pak najdeme ve volbě OSD. Přijímač zvládá rozlišení až 1080i, během něj je obraz kanálu čistý a hezký, nabídka Menu se však mírně rozostří, díky jeho převzorkování do většího rozlišení, což z větší vzdálenosti od obrazovky je méně postřehnutelné. Zároveň se mírně zpomalí odezva na tlačítka v hlavním Menu, neboť ikony jsou při pohybu animovány a ve vysokém rozlišení na tuto animaci není prostředí ještě výkonově přizpůsobeno.


obrázek

Další skupina voleb je pod ikonou a názvem Youtube. Zde se skrývá prohlížeč videí ze známého internetového portálu. Samozřejmě to předpokládá, že má přijímač k internetu připojený a správně nastavené prvky síťového připojení.


obrázek

Rozdělení videí je podle různých parametrů, úplně poslední (i když opět já bych to spáše hledal na prvním místě) je možnost vlastního hledání.


obrázek

Další položkou Menu je WWW (Síť). Zde se nastavují parametry připojení přijímače do lokální nebo globální sítě. Máme zde možnost i přímo spustit jednoduchý prohlížeč internetu, ale ten zatím ještě není úplně dodělaný. Pokud máte na internetu oblíbená rádia, další volba vám umožňuje se na ně připojit a poslouchat je.


obrázek

Předposlední nabídkou hlavního Menu je Správce USB a umožní vám zobrazovat soubory na USB discích a pracovat s nimi. Mimo jiné zde také najdeme volbu na aktualizaci firmwaru pomocí souboru na USB disku uloženém.


obrázek

Samotný Správce souborů je hezky a přehledně zpracován a na disku pak vyhledává a třídí soubory podle jejich obsahu (nebo spíše přípony). Nahrávky je možno si řadit do Playlistů a určovat jim pořadí přehrávání, opakování apod. Ve složce Software pak můžeme najít na disku uložený soubor s novým firmwarem a provést jeho aktualizaci. Sám jsem tuto činnost vyzkoušel a je rychlá a spolehlivá.


obrázek

Poslední volnou Menu jsou Hry. V přijímači jsou uloženy dvě a mohou poskytnout zábavu uživateli třeba v době čekání na svůj oblíbený pořad.


obrázek

První hra je Hexa a pomocí dálkového ovladače skládáte obrázky tak, aby mizely obrázky stejné barvy.


obrázek

Druhá hra Miny nabízí možnost hledání min podle čísel. Tato čísla označují počet min, které s číselným polem sousedí.




obrázek

Svou výbavou i výkonem mě přijímač nadchnul, zároveň si však dokáži ještě představit věci, na kterých musí vývojáři zapracovat, aby se přijímač dal označit jako vynikající. Poměr výkon/cena považuji za velmi zdařilý a částku 3500,- Kč za dobře uloženou investici. Existují na internetu už i firmwary, které rozšiřují schopnosti přijímače tak, aby se dalo plně využít připojení na síť a potažmo i internet všemi směry. Je jen na schopnostech a znalostech každého uživatele, jak s těmito možnostmi naloží.

Základní seznámení s přijímačem si můžete prohlédnout zde .

Za zapůjčení děkuji firmě OlmiSat ( www.olmi.cz ).

Exklusivně pro server Parabola.cz
K.S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články