Quantcast

Optibox Pony - malý, ale šikovný poník v akci

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme HDTV satelitní přijímač Optibox Pony ( zde ). Značka Optibox je na našem trhu poměrně dobře známa. Nicméně tento přijímač byl vyrobený německou firmou Crenova a název přijímače byl vybrán pouze z obchodních důvodů.


obrázek
Přijímač má v sobě vestavěný dekodér IRDETO PI-sys a získal příslušný certifikát od satelitního operátora Skylink. Může se tedy honosit značkou „Skylink ready“. Je to jeden z prvních přijímačů na trhu, který je také FULL HD, tedy pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080p.

Tento satelitní přijímač má k dispozici jeden tuner a je schopen zpracovávat signály také v normě DVB-S2 a umožňuje příjem obou kompresí MPEG-2 tak i MPEG-4/H.264.


obrázek
Samozřejmostí je, že přijímač splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W.

Optibox Pony umožňuje záznam programů na flash disk nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0.


obrázek

Popis přijímače

Malý nenápadný přijímač v černém provedení s rozměry pouhých 195 x 40 x 150 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače a numerický display. Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku dekodéru Irdeto PI-sys a jeden slot pro CI modul.

Na zadním panelu nalézáme F konektor (vstup tuneru, výstup chybí), SPDIF konektor audio optický, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu (SCART zde není osazen z důvodu velikosti přijímače). Samozřejmě je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Máme tady také servisní konektor RS232, USB 2.0 port pro připojení externího disku nebo flash disku, kolébkový vypínač, vstup externího senzoru IR a vstup pro externí napájení.

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný česko-anglický manuál a napáječ 12V/3A.


obrázek

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině s občasnými překlepy v překladu. Grafika je velmi pěkná. Struktura menu je přehledná a snadno se v ní orientujete.

První nabídkou v menu je „Editovat kanály“. Kanály lze smazat, zamknout, přeskočit, posouvat a přejmenovávat. Více kanálů lze označovat současně. Také lze editovat 8 favoritních skupin včetně názvu skupiny.

Druhou nabídkou v menu je „Instalace“. Je zde možnost automatického i manuálního vyhledávání programů na satelitech. Transpondéry lze editovat, lze změnit i název družice. K dispozici je DiseqC 1.0, 1.1, 1.2., 1.3 (USALS) a také funkce UNICABLE. Více transpondérů lze prohledávat současně.

V tomto menu se nachází i funkce továrního nastavení přístroje, to najdete v menu ještě jednou (zřejmě překlep programátora).


obrázek

Třetí nabídkou v menu je „Nastavení uživatele“. Nacházíme tady údaje o nastaveném čase a pásmu, dětskou pojistku, nastavení jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků. Je zde i funkce automatického vypnutí přijímače.

Čtvrtou nabídkou v menu jsou „Multimedia“. K dispozici máme časovač na 10 událostí, zadává se čas začátku a čas konce záznamu. Nahrávku můžete také prodloužit nastavením stopáže před i po skončení pořadu. Ve vlastnostech HDD najdete informace o vloženém HDD nebo flash disku, je zde i funkce formátování.

Pátou nabídkou je „Přístupové rozhraní“. Zde se dozvíte informace o vloženém přístupovém dekódovacím modulu a o vložené kartě v tomto modulu.

Další nabídkou je „Irdeto karta“. Zde zjistíte verzi tzv. SoftCellu, stav vaší dekódovací karty Irdeto, můžete si vybrat poštovní schránku a nastavit rodičovský zámek.

Poslední nabídka je „Systém“. V této nabídce se dozvíte, jakou verzi firmwaru máte v přijímači, můžete provést aktualizaci OTA přes satelit Astra 3A (transpondér 12565 V), pokud je k dispozici nebo provést aktualizaci z USB flash disku.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 5.2.05 (z 11.11.10), který je k dispozici přes OTA. Přijímač je dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S, v normě DVB-S2 je to v rozsahu 10-30 Msym/s.

Při první instalaci se Vám nabídne průvodce, zda chcete rychle nainstalovat přijímač s kanály Skylink A-B nebo Skylink B-A automaticky (velmi dobrá funkce, protože DiseqC 2/1 přepínače bývají různé) nebo máte možnost ručního vyhledávání.

Jak známo Skylink používá pro šíření programů ze své nabídky družice Astra 3A/3B a Astra1, tedy dotaz na nastavení DiseqC přepínače považuji za velmi přínosný právě v úvodním průvodci.


obrázek

Rychlost přepínání programů je standardní. Obraz i zvuk i zvuk byl výborný, zejména na HD programech.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 TV a radiových programů. K dispozici je také 8 favoritních skupin, do kterých je možné vložit neomezeně programů.

Dálkové ovládání je přehledné, tlačítka se dobře se mačkají. Směrovost ovladače je poměrně široká.

Přijímač podporuje FULL HD rozlišení 1080p, tuto volbu je nutné potvrdit stiskem tlačítka „1“ jak je uvedeno v návodu k obsluze přijímače.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, ale nelze uložit levý nebo pravý audio kanál na předvolbu. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, bez diakritiky na velkých písmenech. Pomocí tlačítka „option“ můžeme aktivovat funkci „zoom“. VBI teletext (využívá dekodér teletextu v TV) je také k dispozici (pouze přes cinch výstup).

Titulky nelze uložit na předvolbu, dají se pouze centrálně aktivovat/deaktivovat. Tedy rušivě to působí např. u HBO, pokud jsou vysílány titulky pro neslyšící. České teletextové titulky jsou zobrazovány správně, kontrola byla provedena na TXT titulcích na programech NGC a NGC Wild.


obrázek

Přístroj se současným firmwarem neumí zobrazit fotografie ani přehrávat zvukové soubory mp3. Přijímač není schopen se součastným firmwarem zpracovat AAC audio stopu.

Jak z předchozích článků víte, operátor může zaslat textovou zprávu – oznámení, která se vám objeví na obrazovce během sledování určitého programu. Může se jednat o různá sdělení, že vám bude končit předplatné nějakého balíčku nebo že je přes satelit vysílán nový firmware pro váš přijímač apod., viz obr.

Druhou možností je zaslání klasické poštovní zprávy. Během sledování programu se v případě přijímače Optibox Pony objeví vpravo nahoře obrazovky symbol poštovní obálky. Vy pak můžete vstoupit do menu „ Irdeto karta“ a danou zprávu si přečíst, viz obr.

Při vypnutí do pohotovostního stavu se na přijímači zobrazí hodiny. Přijímač se zahřívá standardně, výhodou je, že napájení je externí pomocí přiloženého adaptéru 12V/3A.

Spolupráce s dekodérem IRDETO PI-sys a s CI slotem

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SMIT Irdeto/Cryptoworks, easy TV modul (Mascom), TechniCrypt CW, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, T-Rex a Diablo 2 rev. 3.9. Všechny moduly pracovaly bezvadně.


obrázek

Při vložení Cryptoworks modulu s kartou CS Link nebyly žádné problémy s dekódováním všech programů. Rovněž lze přímo v přijímači deaktivovat rušivé zprávy z modulu. Takže přepínaní mezi Skylink a CS link programy je naprosto v pořádku bez jakéhokoliv rušení.

To mě velmi potěšilo, protože většina Irdeto přijímačů má s tímto problémy. Pozor, staré karty Cryptoworks nelze v interní čtečce použít!

EPG

EPG (elektronický programový průvodce) je docela slušně provedeno. Písmo je dostatečně veliké, tedy čitelnost je výborná. Lze zobrazit programy jak v režimu mřížka, tak i jen jeden konkrétní program na dobu až 7 dnů.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a UPC Direct zobrazovaly v pořádku.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem připojil externí pevný disk Western Digital Caviar řady Green Power o kapacitě 500GB vložený v externím boxu s napájením. Jedná se HDD určený pro záznam multimédií. Poté jsem úspěšně vyzkoušel 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený s přijímače. Byla testována verze HDD s rozhraním USB 2.0 i USB 3.0, která je zpětně kompatibilní.

Tento přijímač má speciální funkci měření rychlosti HDD, samozřejmě že výsledný údaj rychlosti zápisu na HDD je pouze orientační. Výsledky měření jsou téměř správné, porovnáváno s měřením pomocí profesionálního programu HD Tach.

Bohužel je ve firmwaru přijímače malá chyba a i když je rychlost disku vyhovující, tak do cca 10 MB/s zobrazuje varování, že rychlost není dostačující pro záznam. Je to opravdu pouze chyba v překladu. Záznam proběhne naprosto v pořádku, testováno na flash disku Patriot X-Porter 16GB ( zde ).

Osobně dávám přednost disku externě napájenému. Přijímač umožňuje jeden program nahrávat, další program již nelze sledovat.


obrázek

Na rozdíl od jiných přijímačů IRDETO nahrává tento přijímač nahrávky v nešifrovaném tvaru. Lze je tedy bez problémů zpracovávat v PC. Přípona souborů je „trp“, tedy klasický transportní stream (obsahuje video a všechny audio stopy).

Pozor, při přehrávání záznamu na přijímači není možné volit zvukovou stopu ani titulky. Je automaticky zvolena zvuková stopa, na kterou byl přijímač přepnut během záznamu pořadu, totéž platí o titulcích.

Ke kvalitě nahrávání a přehrávání SD i HD záznamů nemám žádných připomínek. Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x.


obrázek

Pevný disk musí být naformátován souborovým systémem FAT32. Formátování zvládne samotný přijímač, nebylo nutno využít PC. Přijímač také disponuje funkcí Timeshift – funkce časového posunu live vysílání.

Přijímač disponuje i zobrazením některých detailních technických údajů o vysílaném kanále (tlačítko „status“), např. typ video komprese, rozlišení obrazu, použité kódovací systémy atd.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. Asi nejvýhodnější je použití funkce OTA (over the air), ta pracovala naprosto bezvadně. V poslední verzi, která je k dispozici přes OTA, byla opravena řada chyb, proto vřele doporučuji přijímač aktualizovat už při instalaci.


obrázek

V menu přijímače je již předdefinován transpondér STV na kterém se OTA vysílá. Snad jen drobnost, při aktualizaci se na obrazovce objeví několik řádků s různými daty, poslední řádek obsahuje „error“. Tohoto není nutné si všímat. Vše proběhne v pořádku, aktualizace se dokončí a přijímač se sám restartuje.



Další možnost je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC.

Závěrem bych rád poděkoval technikům satelitního operátora Skylink za vynikající spolupráci při testování přístroje.


obrázek

Přijímač Optibox Pony s kartou je možno zakoupit samostatně nebo v připraveném kompletu u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. a to jak na jednotlivých pobočkách tak i prostřednickým e-shopu.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články