Quantcast

Dreambox DM 800 HD se - linuxový luxusní HDTV PVR satelitní přijímač

| Tisk

Na tuto chvíli jsem se dlouho těšil. Konečně se mě do rukou dostal nový inovovaný model satelitního přijímače Dreambox DM 800 HDse od německé firmy Dream Multimedia GmbH. Zkratka „se“ v názvu přijímače znamená second edition, tedy druhou verzi populárního přijímače Dreambox DM800 HD.


obrázek

Dreambox DM 800 HD se je o trochu větší než ostatní „malé“ Dreamboxy. Není divu, jinak by se to do něho asi všechno nevešlo. Srdcem přijímače je nový Broatcom PowerPC procesor s taktovací frekvencí 400 MHz. Tedy oproti první verzi přijímače si polepšil o 100 MHz a je to opravdu hodně znát. Přijímač obsahuje paměť 64 MByte Flash a 256 MByte RAM.

Operačním systémem zůstává Linux a umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač má jeden nový tuner typu Plug & Play s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Tento tuner BCM4505 má oproti starému tuneru ALPS BSBE2 vyšší citlivost a velmi málo se zahřívá. Tuner lze z přijímače snadno vyjmout a nahradit ho za tuner pro digitální pozemní vysílaní DVB-T nebo za tuner pro digitální kabelové vysílaní DVB-C.

Popis přijímače

Přijímač má elegantní černé provedení s rozměry 225 x 145 x 52 mm (W x D x H). Na předním panelu se nachází velmi pěkný barevný OLED display, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Barevné provedení displeje se opravdu velmi povedlo a je to jedna z dalších inovací oproti první verzi přijímače. Displej je velmi pěkně čitelný a je limitován pouze jeho malou velikostí, což ovšem jinak výrobce nemohl provést vzhledem k malým rozměrům přijímače.


obrázek

Na předním panelu přijímače je pouze jedno tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přístroje. Pod odklopným víčkem nacházíme dva sloty univerzálního dekodéru (první verze přijímače Dreambox DM800 HD měla jen jeden slot).

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup z konvertoru, výstup chybí), jeden konektor SCART pro připojení k TV, S/PDIF konektor, RS 232 konektor v provedení Mini USB, modem port konektor a také eSATA konektor pro připojení externího pevného disku

Navíc je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV (u předchozí verze přijímače byl DVI konektor). Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a dva USB 2.0 host porty.


obrázek

Oproti předchozí verzi přijímače se na zadním panelu nachází kolébkový vypínač.

Součástí balení je také stručný průvodce, redukce SCART/3cinch a HDMI kabel. Napájení přijímače je zajištěno dodaným externím zdrojem 12V/3A.

Přijímač umožňuje zabudovat 2,5“ pevný disk a nahrávat tak přímo na něj vaše oblíbené pořady. O teplotu přijímače nemusíte mít strach, na rozdíl od předchozího modelu je zde zabudovaný PWR ventilátor, otáčky jsou řízeny podle teploty v přijímači.


obrázek

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně bezchybné češtiny. Struktura menu je obdobná jako u jiných Dreamboxů. V nových operačních systémech s jádrem OE 1.6 dostalo přece jenom menu některých změn. Zmizely „skryté titulky“, které naleznete nově pod tlačítkem „audio“ na DO. Zůstal přehrávač médii, časovač, informace, pluginy, nastavení a standby/restart.

Samozřejmě vzhled menu se graficky liší podle použitého skinu.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware dostupný na oficiálních stránkách výrobce. I pro tento model se postupně začínají objevovat neoficiální firmwary, které značným způsobem rozšiřují možnosti tohoto přijímače. Jmenujme alespoň Newnigma 2, PLI a LT6 apod. Bohužel populární Gemini ještě nebylo v době psaní článku k dispozici. Proto jsem použil image Newnigma 2 s verzí Enigmy ze 7.12.2010.

V Gemini se pod modrým tlačítkem nachází tzv. Blue panel, v Newnigme 2 zde naleznete „Newnigma2 Services“

Zde je možné si doinstalovat přes internet prakticky cokoliv. Např. plugin pro měření bitrate apod. V tomto softwaru se nachází řada již nainstalovaných pluginů jako např. Webradio, který vám umožňují poslech i záznam internetových rádií z celého světa.


obrázek

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Přijímač je dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu 2-45 Msym/s (DVB-S) a 10-30 Msym/s (DVB-S2/QPSK). Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné. Zde je jednoznačný posun v rychlosti oproti předchozímu modelu, rychlost je srovnatelná s modelem Dreambox DM500 HD.


obrázek

Naštěstí údaje v návodu jsou pouze orientační a rozsah SR je v obou normách mnohem širší. Hledání kanálů v normě DVB-S bylo naprosto bezproblémové v celé šířce SR 1- 45 Msym/s.

S posledními ovladači z 8.12.2010, které byly v době psaní článku k dispozici, došlo k podstatnému zlepšení hledání SCPC kanálů v normě DVB-S2 s použitou modulaci 8PSK. V normě DVB-S2 s modulací QPSK má ještě přijímač s některými kanály s nízkým SR problémy, ale jak vidět je to jen otázka driverů.


obrázek

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Bohužel VBI teletext není k dispozici

Obrazová kvalita je špičková jak v HDTV tak i u SDTV programů. I přes Scart konektor lze nastavit formát obrazu u HDTV kanálů, což mnohé HDTV přijímače neumí. Dálkové ovládání je univerzální a používá se osvědčený typ z předešlých verzí Dreamboxů.


obrázek

Dreambox DM800 HDse se dá samozřejmě ovládat i dálkově pomocí webového rozhraní. Není problém si tak dálkově naprogramovat libovolnou časovou událost, přepínat programy apod.

Jak už jsem uvedl v úvodu je zde použitý nový tuner BCM4505, který je DVB-S2 typu Plug & Play. Tento nový tuner je určený i do mého milovaného přijímače Dreambox DM8000 HD PVR. Takže jsem okamžitě vyjmul tento tuner z původního Dreamboxu a vložil do volné patice (ty jsou tam dvě) v Dreamboxu DM800 HD PVR.

Samozřejmě jsem nejprve musel nainstalovat příslušné ovladače, s těmi starými tuner nebyl detekován. Musíte už mít image s jádrem OE 1.6 a pak již se nový tuner objevil. Spolupráce s přijímačem byla excelentní. Můžete si tak značně rozšířit možnosti tohoto luxusního přijímače. Já jsem osobně používal dva tunery ALPS BSBE1, to jsou pouze DVB-S tunery, které pracují s přijímačem bez problémů.

Firma Dream Multimedia by měla uvolnit do prodeje právě samostatné tyto tunery BCM4505, jakmile budou k dispozici, jistě se objeví v našem sortimentu.

Staré tunery ALPS BSBE2 německý výrobce nedoporučoval používat v těchto přijímačích z důvodu velkého proudového odběru, nicméně řada německých uživatelů je bez problémů používala. Tento nový tuner nové moderní konstrukce se zahřívá minimálně a citlivost je fantastická, plně srovnatelná s interními tunery BCM4501 (v novějších revizích přijímače je BCM4506).

EPG

Elektronický programový průvodce je u přijímačů Dreambox vzorem pro ostatní přijímače. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Samozřejmě můžete použít skin, kde si zvolíte, co chcete, aby se v informační liště zobrazovalo. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor encoding.conf.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus a Tricolor TV se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

Pomocí externího pluginu lze stahovat EPG z internetu z různých zdrojů, které jinak nejsou přes satelit k dispozici nebo jsou k dispozici jen pro určité přijímače abonentů placené televize.


obrázek

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o libovolné kapacitě (max. cca 2TB) v provedení SATA 2,5“. Takže zabudování disku je na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný datový i napájecí kabel je již v přijímači.

Další možností je použít eSATA konektor na zadní straně přijímače a připojit k němu externí pevný disk.

Přijímač dle návodu umožňuje čtyři SDTV programy součastně nahrávat nebo dva HDTV programy. Ve skutečnosti je to dáno celkovou šířkou pásma, které programy zabírají. Bez problémů jsem nahrával 6 SDTV programu současně. Jediná limitace díky použitému jednomu tuneru je nahrávání programů pouze z jednoho transpondéru.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, navíc máte možnost použít dvě karty současně, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem dvou kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Správa záznamů je u Dreamboxů perfektní. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také střihat a to jak HDTV tak i SDTV nahrávky.

Přenos do PC je nejrychlejší přes ethernet pomocí FTP klienta a dosahuje rychlosti kolem 11,8 MB/s, což je vynikající.


obrázek

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, jejich definici si uživatel provede v menu.

Nahrávání i přehrávání HD záznamů je bezchybné. V přijímači jsem použil pevný disk SATA Samsung HM250JI s kapacitou 250 GB.

Programování záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

V přijímači je zabudovaný frontprocesor, to je opět novinka oproti první verzi přijímače. Přijímač můžete tak uvést do hlubokého spánku, kde je odběr nižší než 1W a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam. Touto součástkou (a funkcí) zatím disponovala pouze vlajková loď Dreambox DM8000 HD PVR.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač tak jako model DM500 HD umožňuje nově přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts atd. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač zvládá s tímto firmwarem přehrát i DTS audio.


obrázek

Tyto soubory můžete mít uloženy třeba na Flash disku, který připojíte do jednoho ze dvou USB host portů, které naleznete na zadní straně přijímače.

USB Flash disk je třeba nejprve naformátovat a pak namountovat. Vyzkoušel jsem řadu flesh disku např. Xporter Patriot 16GB apod. Všechny pracovaly s přijímačem bez problémů. Pro HDTV záznamy je nutné volit tyto disky s opatrností, aby měly potřebnou rychlost zápisu.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Dreamcrypt

Přijímač má vestavěný dekodér Dreamcrypt se dvěma čtečkami. S alternativním firmwarem se z dekodéru stává univerzální čtečka karet. Samozřejmě závisí na vhodné volbě a konfiguraci příslušného cardserveru a klienta.


obrázek

Bez problémů jsou funkční ICE karty Skylink, libovolné karty Cryptoworks (Skylink, CS Link, UPC Direct) apod. Úspěšně jsem vyzkoušel také rakouskou ICE katu ORF, italskou katu TivúSat (Nagravision 3), švýcarskou kartu SRG SSR (Viaccess), chorvatskou kartu HRT (Viaccess), německou kartu HD+ (Nagravision 3), francouzskou kartu TNTSAT (Viaccess) a polskou kartu TNK (Conax).

Použitím vhodně napsaného skriptu dostanete výpisy oprávnění ze všech karet, pokud to daný cardserver umožňuje.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést přes webovské rozhraní pomocí ethernetu nebo přes sériovou linku. Konektor RS232 je zde nahrazen Mini USB konektorem. Na editaci programů v PC lze použít např. vynikající Dreamset 2.32 nebo program DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox se používá např. program Dreambox Control Centrer (DCC).

Rozdíly mezi modely Dreambox DM800 HDse a Dreambox DM500 HD


obrázek

Základem je procesor MIPS 400 MHz, který je v obou přístrojích stejný, rovněž je stejná velikost flash paměti a RAM. Rychlost přijímačů je téměř vyrovnaná, možná je trochu rychlejší DM800 HDse. Tuner je použitý stejný, pouze s tím rozdílem že v modelu DM800 HDse je typu Plug & Play, u DM500 HD je napevno v přístroji.

Model DM800 HDse má dva USB porty, DM500 HD nemá žádný. Do přijímače DM800se lze vestavět 2,5“ pevný disk, to není u modulu DM500 HD možné a je nutno používat pouze externí disk přes eSATA.

Oba přijímače mají aktivní chlazení. DM800 HDse má barevný OLED displej, DM500 HD má pouze led diody. Oba přijímače jsou multimediální, tedy jejich chipset je shodný. Přijímač DM800 HDse má vestavěný frontprocesor, který umožňuje uvedení přijímače do hlubokého spánku a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam. Možnost probuzení z hlubokého spánku DM500 HD nemá, protože zde frontprocesor není vestavěn.


obrázek

Dreambox DM800 HDse má k dispozici dvě čtečky dekodéru, Dreambox DM500 HD pouze jednu čtečku dekodéru.

Rychlost bootování je fantastická u obou přístrojů.

Oba přijímače jsou tedy velmi vyrovnané každý z nich si jistě najde svého příznivce.



Společnost Omko Digital a.s. jako zástupce firmy Dream Multimedia GmbH nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým uživatelům na prodejnách Omko Digital i prostřednickým e-shopu: www.omko.cz .


obrázek

Drembox DM800 HDse objednáte zde.

Dreambox DM500 HD objednáte zde.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články