Quantcast

Tři králové s OS Linux

| Tisk

Kašpar, Melichar a Baltazar jsou již dávno za námi, a vy se jistě ptáte proč takový název. V minulém týdnu se mě poprvé dostaly do rukou najednou satelitní přijímače s OS LINUX - Enigmou 2 a procesorem Broadcom - Dreambox DM8000, VU+DUO a konečně i Clarke Tech ET9000, proto ti “Tři králové“.

I když testy všech třech zde již byly, některé souvislosti je třeba ozřejmit a upřesnit. Proto jsem se rozhodl, že Vám je čtenářům trochu přiblížím ze svého pohledu, jak se mě osobně jednotlivé přístroje jeví a co se mi na nich líbí či nelíbí. Vždyť komu se dostanou najednou tyto stroje přímo do ruky a může porovnávat.

Nespornou výhodu má Dreambox DM8000 je v prodeji již více než 3 roky, podporující komunita je nejširší, ale také je nejstarší. Další dva přístroje jsou batolata ve stáří jednoho roku a u Clarke Tech je to pouze několik měsíců. Nutno však dodat ,že kdyby nebylo DM, pravděpodobně by tu nebylo VU+DUO ani ClarkeTech ET9000. Oba tyto mladší přístroje na zkušenostech DM viditelně stavějí a využívají je na 101%. Struktura Enigmy je stejná a tak si nikdo s názvem Dreambox zobrazující se u přístojů VU+DUO nebo ClarkeTech hlavu neláme. Vývoj softwaru probíhá v několika nezávislých skupinách z nichž každá se soustřeďuje na svém vlastním fóru např. I-H-A-D, Nabilo, PLI, NewEnigma a další.


obrázek


obrázek


obrázek

Struktura menu přes TC (Total Commander)


obrázek

Dreambox

obrázek

VU+duo

obrázek

Clarketech

Začněme tedy hodnotit a porovnávat, už pokud vedle sebe postavíme tyto přístroje zabalené vidíme , že balení DM8000 je opravdu luxusní. Po vybalení zjistíme, že šířka u Clarke Tech, VU+DUO je pouze 38 cm a tak zarmoutí majitele značkových komponent neboť tyto jsou široké standardně 43 cm. Clarke Tech je z přijímačů s rozměry 380 x 60 x 240 mm nejmenší.

Samozřejmě všechny přístroje jsou dodávány od výrobců v továrním nastavení bez úprav. Ke všem přístrojům je možný přístup přes telnet, FTP i webové rozhraní, přístup přes FTP i telnet je možné chránit heslem.

Co nás tedy čeká? U DM8000 poměrně složitá manipulace přehrání po LAN a u zbylých dvou to lze provést jednoduše přes USB, zkrátka a dobře jedině v tomto se projevuje stáří Dreamboxu jako handicap. VU+DUO nabízí rovněž možnost upgradu po RS232 stejně jako DM8000 (u DM cca 60 min). Komunikační programy jsou volně dostupné na internetu. Po přehrání jsem vytáhl staré stopky a změřil dobu za kterou přijímače nabootují po vypnutí ze sítě. VU+DUO to dokázal za 60 sekund, ClarkeTech za 70 sekund a u Dreamboxu to bylo 150 sekund. Kolikrát však v praxi odpojujeme přijímače od sítě. Právě však při bootování může dojít k poškození bootloaderu, proto doporučuji tyto přístroje chránit přes UPS. U Dreamboxu jsem měl připojenou i interní DVD vypalovačku a instalované image Gemini, ostatní 2 přístroje s image OpenPli ze 17.2.2011. Všechny 3 přístroje mají 2+1 USB konektor, po instalaci firmwaru u všech přístrojů jsem si změřil dobu přepnutí mezi FTA kanály na stejné družici ClarkeTech do 1 sekundy, VU+DUO a DM8000 do 1,5 sekundy, pokud jsou kanály kódovány doba se prodlužuje až na 3 sec u DM8000 i ClarkeTech (záleží však na použitém skinu - čím vice údajů zobrazuje tím je přepnutí pomalejší).

Pouze VU+DUO je vybaven ventilátorem přímo z výroby, u DM8000 je volitelný a Clarke Tech má pasivní chlazení procesoru. Vu+DUO se v provozu nehřeje, DM8000 se rovněž nezahřívá i bez ventilátoru, ClarkeTech je se zahřívá poměrně dost a to i bez instalovaného HDD. Po instalaci interního HDD bude teplota u tohoto přístroje možná ještě vyšší. Snad nějaká další revize hardwaru bude obsahovat také ventilátor, ostatně přístroj je na to připraven již z výroby. U VU+DUO je ventilátor téměř neslyšitelný, pokud však chceme jeho činnost vázat ještě více na teplotu, aby nám spínal pouze při dosažení určitého maxima, doporučujeme instalovat do přístroje modul řízení ventilátoru. U DM8000 je možné dodatečně nainstalovaný ventilátor regulovat pomocí vestavěných teplotních čidel a softwaru. Přijímače jsem měl umístěny volně, nezakryté.


obrázek


obrázek

příprava pro ventilátor u ClarkeTech

Dálkové ovladače jsou rozdílné, jejich kostra je však zřejmá. Ovládání u všech je jednoduché, tlačítka jsou intuitivně rozmístěna. U DM8000 je DO možné také nastavit na ovládání Vašeho televizoru, u ClarkeTech je DO 4in1 – SAT, TV, DVD, AUX u VU+DUO ovladačem ovládáte pouze přístroj. Ke všem přístrojům se dá připojit USB klávesnice a myš, u DM to může být speciální pro tyto přístroje. Můj názor je, čím více funkcí dálkový ovladač má, tím hůře. Z tohoto důvodu preferuji jednoznačně VU+DUO.


obrázek

Všechny přístroje jsou v základu dvoutunerové DVB-S2, pouze u DM8000 je možné počet tunerů zvýšit až na 4 (DVB-S/T/C), VU+DUO nenabízí hardwarový LOOP (propojeni mezi tunery kabelem), ale pouze softwarový. K VU+DUO je možné připojit se správným firmwarem i DVB-T nebo DVB-C USB Stick. Zobrazování údajů na displeji má nejjednodušší VU+DUO, jeho VFD display zobrazuje v provozu pouze název programu a EPG u ClarkeTech jsou to krom názvu, EPG také údaje o rozlišení, nahrávání, zvuku atd. DM8000 má OLED displej programovatelný. Velikost textu na displeji má nejmenší ClarkeTech. Všechny mají možnost nastavit si jas a kontrast displeje. Čitelnost je nejlepší u DM8000.


obrázek

VU+DUO

obrázek

ClarkeTech

obrázek

DM8000

V komunikaci s přístupovými kartami se přístroje neliší a jsou vybaveny všechny 2 x programovatelnou čtečkou a 2 x sloty pro vložení přístupového modulu u VU+DUO a ClarkeTech, DM8000má tyto sloty 4. Z výroby nám tedy žádná karta nebude fungovat a musíme přístroje nastavit, záleží jaký cardserver a klienta použijeme. Samozřejmě v této oblasti je podstata využití těchto přijímačů, záleží jenom na tom, jak si majitel s touto problematikou poradí. Software se dá instalovat přes menu online nebo formou balíčku ipk, tgz manuálně.

Po nastavení vlastního připojení k LNB si budeme chtít vyhledané programy seřadit dle svého, případně si vytvořit zálohu pro eventuelní přeinstalaci. S úspěchem se dá použít u všech třech stejný program DreamboxEdit nebo DreamSet stačí pouze správně nastavit cesty a přístupy. Poté již vlastní setting je pouze hračkou. Můžeme využít i uložené settingy pro Dreambox volně dostupné na internetu. Všechny přístroje mají bezchybnou češtinu v OSD, EPG i TXT.

Porovnal jsem i kvalitu obrazu na SD i HD kanálech na 46” LCD TV SAMSUNG, do TV jsem přístroje připojil kabelem Maximum HDMI 1.4a, HD obraz ze všech zdrojů byl přirozený, s ostrými barevnými konturami, pokud jsem přepnul na program SD byl znatelný rozdíl v kvalitě u všech přístrojů. Okem viditelný rozdíl na SD programech jsem mezi přijímači nezaznamenal. Rozdíly v zobrazované kvalitě a úrovni signálu byly mezi přístroji do 3 % tudíž zanedbatelné. Kvalitu zobrazovaných programů lze ještě přes menu individuálně doladit.


obrázek


obrázek


obrázek

Všechny přístroje je možné připojit k síti přes ethernetové rozhraní, máme možnost nastavit si vlastní údaje síťového adapteru, u DM8000 je integrováno wifi, u mladších přístrojů je toto možné řešit připojením usb wifi klíče, fungují ty na chipu RALINK. Ovšem streaming po wifi nedoporučuji.

Po připojení do sítě budeme mít možnost stahovat množství pluginů či doplňků, avšak u VU+DUA a ClarkeTech Vás musím upozornit, že ne všechny jsou pro tyto přístroje vhodné, neboť jsou zkompilovány především pro DM800 nebo DM8000 a mohou končit zelenou obrazovku a crashem Enigmy. Proto v tomto případě platí „dvakrát měř a jednou řež“.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

K přístrojům je možné připojit HDD SATA a to jak interní do 1,5 TB (ClarkeTech výrobcem doporučena velikost do 1TB), já osobně doporučuji Samsung SpinPoint, tak externí přes eSATA nebo i USB. Disky se inicializují a poté je možné na ně nahrávat, a jsou využívány pro funkci Timeshift. Formát uložených nahrávek je ts. S tímto formátem si poradí TS Doctor a DVR Studio HD2. VU+DUO a ClarkeTech umožňují nahrávání z hlubokého spánku DEEP STANDBY. Všechny přijímače zvládnou nahrávat až z 10 zdrojů najednou. Funkci PIP (picture in picture) s problémy zatím zvládne pouze ClarkeTech, avšak úprava je jistě dle mého pouze otázka softwarová. U DM8000 a VU+DUO taková funkce velmi chybí. Pro streamování je nutno nainstalovat v přístrojích plugin VLC player. Pokud chceme přehrávat opačně u VU+DUO a ClarkeTech ET9000 se spouští při startu samba a přijímače je možno najít v síťových připojeních na Vašem PC.


obrázek


obrázek

S nejpoužívanějšími multimediálními soubory nemají přístroje žádný problém vyzkoušel jsem jpeg, mp3, mov, mp4, vob, mkv, avi, nepřehrál jsem pouze ogg. Přehrávač funguje jako standardní mediaplayer. Přijímače zvládnou bez problémů i stále populárnější YouTube. K zobrazení titulků můžeme použít starší Drtič nebo balkánský Damirův titulkovač, obojí nutno doinstalovat jako plugin.


obrázek


obrázek

Výhodou u DM8000 jsou další sloty na Secure Digital a Compact Flash a tím se nám zvýší možnost připojitelných médií. Dalším plusem je DM je možnost instalace interní DVD mechaniky a tak si nahrané pořady rovnou vypalovat na DVD, možnost vložení až 4 přístupových modulů a 4 DVB-S,T,C tunerů nevyužije snad málo kdo. U Clarke Tech je plusem možnost ovládat přístroj přímo z čelního panelu, u VU+plus lze pouze přepínat programy u DM8000 tato možnost chybí.

Příkony jednotlivých přístrojů jsou závislé především na polarizaci, dekodování atd. DM8000 pohotovostní režim Méně než 30W, standby méně než 2 W, VU+DUO méně než 25W, standby méně než 1W, ClarkeTech provoz méně než 65W, standby méně než 1W (vše dle údajů výrobců)



Co napsat závěrem?
V tomto testu jsem Vás chtěl seznámit s tím nejlepším co momentálně na satelitním trhu s OS LINUX je. Všechny tyto přístroje jsou na obsluhu jednodušší než by se zdálo. Některé u nás prodávané satelitní přijímače mají nastavení daleko složitější. Přístroje vyžadují sice speciální znalosti, ale pokud si přístroje nenecháte pouze odborně nainstalovat, ale také i vysvětlit jednotlivé funkce, jejich ovládání určitě zvládnete. Technicky zdatnější se mohou pustit do instalace sami, specializovaných fór je u nás několik a pokud se vhodně zeptáte, dostane se Vám i většinou fundované odpovědi a pomoci.

DM8000 je nadčasový přístroj, čemuž odpovídá cena kolem 22 000,- Kč. Tento přístroj i po celkem dlouhé době od svého uvedení na trh morálně ani technicky nezastaral, v těsném závěsu je VU+DUO, který za ten rok od uvedení do prodeje udělal největší pokrok, u Clarke Tech je znát poměrně krátká doba uvedení na trh, ale u něj konkrétně bude záležet na tom kam se podaří výrobci německé firmě Satmedia tento přístroj dovést. Vlastní komunita je prozatím velmi malá a k přijímači jsou dostupné pouze 3 neoficiální firmwary. Cena u přístrojů VU+DUO a Clarke Tech ET9000 se pohybuje kolem 11 000,- Kč. U DM8000 a VU+DUO se již dá hodnotit i spolehlivost v provozu a tu lze označit za vynikající, pokud tedy chcete spolehlivý přístroj, který nebudete muset 2 x ročně reklamovat neváhejte, tady přísloví „někdy více znamená méně“ platí opravdu doslova.

Všechny přístroje dováží do České republiky firma olmiSat s.r.o.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články