Quantcast

AB IPBox 55HD - začátek rozkvetlého jara

| Tisk

Slovenská firma AB-COM přichází na trh s novou modelovou řadou satelitních přijímačů AB IPBox HD. Pro první seznámení jsem obdržel nejnižší model AB IPBox 55HD. Krabice je pro všechny modely v řadě stejná, proto je dobré, aby si zákazník zkontroloval přesnější popis a doplněné označení tak, aby odpovídalo jeho požadavkům. Jednotlivé přístroje řady se liší hardwarovou výbavou, firmware je stále stejný – Enigma 2.


obrázek

Ve spodní části krabice je tabulka, ve které jsou přehledné informace o vybavení jednotlivých modelů přijímačů této řady (kliknutím na tabulku ji zvětšíte):

obrázek

AB IPBox 55HD DVB-S2 NE --- Ne 1x Ne Ne 1x Ne LCD 1x Ne Ne Ano 64MB 256MB Ano Ano Ne

V horní části pak najdete přesnou informaci o modelu, který se v krabici nachází. Zajímavou částí je možnost volby barevného provedení těla (BODY), předního panelu (FRONT PANEL) a potisku květinového motivu na předním panelu (FLOWERS). Variant je tím pádem mnoho a spíše si myslím, že dodavatel některé kombinace bude dodávat pouze na objednávku. To ale není na závadu, protože konečně se našel odvážný výrobce, který nabízí nejen varianty vnitřního vybavení, ale i zajímavé možnosti a volby vnějšího vzhledu.


obrázek

Na boku krabice pak můžeme obdivovat možné varianty kombinací černé a bílé na těle a předním panelu a tím si podpořit představivost, zdali by se tato varianta hodila či dokonce vyjímala v našem prostředí domácí elektroniky. Ve spodní části jsou pak vypsány základní vlastnosti firmwaru přijímače – Enigma2.


obrázek

Součástí balení je přijímač, dálkový ovladač, HDMI kabel a návod v českém jazyce. Jelikož se jedná o předprodukční model, nepřítomnost baterií do ovladače spíše přisuzuji nepozornosti obsluhy, než záměrem dodavatele. Velmi oceňuji přítomnost HDMI kabelu, který tak nemusíme shánět jinde a přijímač můžeme zapojit do TV ihned.


obrázek

Testovaný model 55HD má přední displej složený jen ze 4 číslic, což mnohdy ztěžuje čtení simulovaných písmen. Vyšší modely již mají grafický VFD displej, kde je zobrazování znaků a čísel přirozeně čitelné. Dále je na předním panelu základní sada ovládacích tlačítek, kdy zapínání je úplně vlevo. Umělá hmota předního panelu je z vysoce lesklé hmoty a působí velmi elegantně.


obrázek

Vpravo jsou pak dvířka pro vložení přístupových karet a CAM modulů. Opět podle modelu (viz tabulka výše) se liší i počet jednotlivých slotů. U testovaného modelu je 1x slot pro přístupovou kartu. Citelně zde chybí USB port, který je až u vyšších modelů. Při aktualizaci FW nebo třeba i při prohlížení fotek či přehrávání videí z Flash disku je potřeba s přijímačem manipulovat, abychom využili zadního USB portu.


obrázek

Zadní panel pak obsahuje základní připojení k domácím spotřebičům (opět odlišné podle modelu), žádnému modelu nechybí připojení k počítačové síti, USB port a optický výstup zvuku. Síťový vypínač je pod síťovým kabelem, který je opět připojen napevno k přijímači a tím stěžuje možnosti přenášení přístroje po jeho zapojení do skříní nebo poliček.


obrázek

Po odstranění krytu máme před sebou přehledný a přístupný vnitřek, který je jednoduše a modulárně rozmístěn po celém vnitřku krabice. Dostatek místa napovídá, že vybavenější modely budou mít zřejmě i o něco větší základní desku a další úchyty pro upevnění interního pevného disku.


obrázek

Zdroj je velký, dobře dílensky zpracovaný a dostatečně dimenzovaný i pro napájení dalších zařízení a vybavenějších modelů této řady.


obrázek

Základní deska má připojení na napájení, přední panel a čtečku přístupových karet. Celkové provedení je velmi jednoduché a přehledné. Chlazení procesoru obstarává velmi jednoduchý chladič. Okolo něj jsou pak rozmístěny 4 kusy operační paměti. Zajímavé je neosazení konektoru za SCARTem, kde je též vytištěn model desky, verze a datum HW revize. V dolní části snímku se pak za silným hladičem stabilizátoru napětí schovává flash paměť přijímače. Ta je 2x větší, než u ostatních modelů, neboť tento model neumožňuje instalovat interní pevný disk a tak máme více prostoru alespoň ve flash paměti pro instalaci rozšíření (plug-inů) firmwaru.


obrázek

Dříve, než se začnu věnovat samotnému programovému vybavení přijímače, popíši zde specifikum a úskalí aktualizace firmwaru tohoto přijímače. Musel jsem trochu více laborovat a tak se se svými zkušenostmi podělím, abych pomohl případným uživatelům s touto procedurou. Během aktualizace firmwaru totiž přijímač nezobrazuje žádné informace na TV obrazovce a tak se musíme spolehnout na přední panel přijímače. A zrovna u modelu 55HD je zobrazení znakl na 7-misegmentovém panelu číslic mnohdy nejasné až zmatečné.

Před začátkem je potřeba si stáhnout z oficiálních stránek podpory aktuální firmware – jak verzi FLASH, tak verzi USB: http://abipbox.com/tips-downloads

Nachystejte si Flashdisk, nejlépe prázdný, naformátovaný na souborový systém FAT32. Na něj nakopírujte do hlavní složky USB verzi FW (přípona BZ2) a z rozbaleného ZIP archivu FLASH verze 4 soubory s příponou IMG. Těchto 5 souborů na flash disku vám zaručí správnou aktualizaci firmwaru. Vypněte přijímač hlavním vypínačem (na zadním panelu), zasuňte flash disk do zadního USB portu a přijímač hlavním vypínačem zapněte.

Jakmile se po asi 2 sekundách na displeji objeví nápis BOOT, stiskněte zapínací červené tlačítko (na předním panelu vlevo nahoře).


obrázek

Po tomto stisku se musím objevit nápis USBU, který potvrzuje, že začíná běžet Upgrade z USB Flash disku.


obrázek

V průběhu aktualizace se objeví nápis FLAS (není to Fias jako fiasko J ), který naznačuje, že se plní hlavní FLASH paměť přijímače. !POZOR! Tento proces může trvat 10 – 15 minut, kdy s přijímače nijak nemanipulujte. Pokud se vám tento nápis neobjeví, opakujte celý proces od začátku od vypnutí přijímače.


obrázek

Po skončení celého procesu se přijímač sám restartuje a na TV obrazovce se objeví průvodce základním nastavením. A ten si také nyní popíšeme. Uživatelé, kterým je Enigma 2 dobře známá, mohou tuto sekci přeskočit.
První, co po vás bude přijímač vyzvídat, je typ připojení přijímače k TV – dnes je běžné připojení s vysokým rozlišením HDMI, které digitálně přináší obrazové a zvukové informace z přijímače do televizoru.


obrázek

Červeným tlačítkem si můžete změnit jazyk průvodce tak, abyste přesně rozuměli všemu, co nastavujete. Škoda jen, že přeloženo není úplně všechno, takže alespoň základní znalosti angličtiny potřebovat budete.


obrázek

Další možností je rozlišení, jaké váš TV podporuje – pro dosažení nejlepšího obrazu doporučuji nastavit 1080i.


obrázek

Dále průvodce umožňuje doladění nastavení jasu a kontrastu TV a ptá se, zdali chcete spustit testovací obrazy, které vám usnadní toto nastavení. Pokud zvolíte Yes, máte možnost si doladit Jas (Brightness) a na další obrazovce (po stisku tlačítka OK) i kontrast (Contrast). Dalším krokem základní části je možnost volby jazyka prostředí. Já v testech vždy volím češtinu, abychom se přesvědčili, jak si s termíny i diakritikou samotný firmware poradí.


obrázek

Touto volbou se do českého jazyka přeloží i některé části průvodce nastavením. Posledním nastavením první části je možnost použití přednastavených parametrů – zvláště začátečníkům s Enigmou doporučuji zvolit Ano. Tím jsou všechny parametry stroje uvedeny do výchozího nastavení, které zaručuje ve valné většině případů bezproblémový provoz.


obrázek

První část průvodce končí a nastává upřesnění parametrů, které přijímač potřebuje znát pro správný příjem satelitních kanálů a pro připojení přijímače do počítačové sítě. Po úvodu se objeví možnost buď v průvodci pokračovat a nebo jej ukončit a nastavit si všechny potřebné parametry z jednotlivých položek Menu ručně.


obrázek

Při pokračování musíme přijímači popsat, jaké LNB konvertory máme připojeny a jakým způsobem.


obrázek

Dále jsme dotázání, jestli chceme do paměti uložit přednastavené kanály družic, které jsme zvolili v předchozím kroku. Pokud zvolíte NE, bude vás čekat někdy velmi zdlouhavé prohledávání všech transpondérů zvolených družic. Na druhou stranu v přednastavených seznamech nemusí být vždy aktuální informace. Po kladné volbě se zobrazí seznam zvolených družic a vy si ještě můžete vybrat, u kterých z nich chcete uložit přednastavený seznam kanálů (a u těch ostatních si družice prohledáte sami).


obrázek

Důležitou součástí nastavení je tzv. rodičovský zámek, který umožní zabránit sledování určitých nevhodných pořadů lidem bez znalosti PINu. Pokud tuto možnost chcete využívat, můžete ji v průvodci zapnout a nastavit. Poté přichází na řadu konfigurace síťového prostředí, jehož správné nastavení zajistí přijímači konektivitu na domácí sít a popř. Internet. Je možno použít automatického nastavení adres pomocí DHCP serveru anebo si tyto parametry nastavit napevno ručně.


obrázek
obrázek

Konfiguraci máme úspěšně za sebou a můžeme se jít podívat na základní vlastnosti samotné Enigmy.
Pokud jste si nainstalovali settingy družic, pak se vám ihned objeví seznam programů.


obrázek

Při sledování pořadu lze vyvolat informační pruh, kde jsou veškeré dostupné informace o kanálu, pořadu, jméno poskytovatele, satelitu a mnohé další. Není správně přeložen den v týdnu, ale zajímavý je údaj o rozlišení obrazu.


obrázek

Další krásnou vychytávkou je vlevo pod časem emblém kanálu, který může usnadnit orientaci při přepínání kanálů. Pokud tuto informaci přijímač v sobě uloženou nemá, zobrazí standardní ikonu Enigma II.


obrázek

Detailní informace velmi dobře pracují s českým jazykem a je možno s nich přejít přímo do programového průvodce kanálu.


obrázek

Pokud chceme nahrávat, musíme mít k přijímači připojen USB pevný disk, který je nutno inicializovat. Tím budou všechna data na disku zničena, proto tuto činnost provádějte s maximální opatrností. Disk bude převeden do formátu Linuxu a nebude jej možné pak připojit ke standardním počítačům s Windowsy. Proto doporučuji si na nahrávání vyčlenit samostaný disk. U vyšších modelů je tento problém řešen nejčastěji montáží interního pevného disku.


obrázek

Po této proceduře pak na dálkovém ovladači stačí stisknout nahrávací tlačítko a odpovědět přijímači na otázku, jak dlouho budete chtít nahrávat. Hned první volnu nedoporučuji, protože v dnešní době nejsou někdy začátky a konce pořadů spolehlivé nebo informace v EPG nepřesné a mohlo by se stávat, že o konce pořadu snadno přijdete. Druhou volbu používejte v případě, že si budete jistí svou přítomností u přijímače i svou nezapomnětlivostí, jinak vám nekonečná nahrávka úplně zaplní pevný disk.


obrázek

O nahrávání jste informováni červeně blikající ikonou v informačním pruhu. Přijímač vám umožní se přepnout na jiný kanál, ale pouze na stejném transpondéru. U vyšších modelů se dvěma tunery můžete toto omezení minimalizovat. Během ukládání si přijímač uloží i informace o pořadu z EPG, takže při přehrávání si můžete tyto informace i zpětně vyvolat místo informačního pruhu.


obrázek

Přehrávat uložené pořady lze přímou volbou dálkového ovladače tlačítkem FILES.


obrázek

K ovládání přehrávání slouží na dálkovém ovladači podobná tlačítka jako na libovolném DVD přehrávači. I zrychlený posun vpřed a zpět funguje dobře a spolehlivě.


obrázek

Přehrávání uložených souborů bez problémů zvládá i počítač (já používám VLC Player). Přijímač ukládá i detailní popis nahrávaného filmu z EPG do souboru s příponou EIT


obrázek

Pokud připojíte k přijímači běžný USB disk, na kterém si z Windows uložíte filmy, pak jej přijímač bez problémů uvidí a můžete použít univerzální přehrávač médií. Ten zvládá přehrávat i další video formáty DivX a podobné. Také tam najdete uloženy nahrané pořady.


obrázek

Všechny funkce, potřebné k nastavení a ovládání přijímače, najdete v přehledném Menu, kde je většina položek přeložena do češtiny a jsou přehledně uspořádány do tematických skupin. Účelem této recenze není podrobný návod na používání, ten najdete přibalený v českém jazyce u přijímače. Uživatelům, kteří již někdy přišli do styku s Enigmou, bude prostředí ihned známo a nováčci si velmi rychle osvojí, kde jakou volbu mají hledat.


obrázek

Přijímač dokonce nabízí možnost použití originálního vzhledu Enigmy (skin) pro uživatele, kteří jsou na toto prostředí notoricky navyklí.


obrázek

Protože mám přijímač připojený na internet, vyzkoušel jsem nahrát do přijímače plugin pro přehrávání videí z oblíbeného portálu Youtube. Na správu pluginů je v Menu zvláštní položka. Po vstupu do ní se nám zobrazí iž nainstalované zásuvné moduly (pluginy). Ty může buď spouštět nebo odinstalovat. Zde také můžeme nové pluginy stahovat.


obrázek

Pluginy se stahují z internetu a jsou přehledně uspořádány do funkčních skupin. Po označení jsme dotázání na požadavek instalace, o které jsme pak vzápětí podrobně informováni.


obrázek

Poté již máme plugin připraven ke spuštění.


obrázek

Samotné fungování přehrávače Toutube bylo rychlé a jednoduché, stačilo do vyhledávacího okna zadat požadované slovo a po chvíli se nám objevily výsledky hledání.


obrázek

Vlastní přehrávání se pak řídí stejně, jako přehrávání médií nebo uložených pořadů.


obrázek

Linuxový firmware Enigma 2 nabízí i v tomto přijímači velké množství nastavovacích a ovládacích prvků, které z „železa“ vydolují maximum pro spokojenost uživatele. Popsat většinu z nich ani není v rozumném rozsahu čtivosti této recenze. Nemusím však jistě zdůrazňovat, že tento přijímač a potažmo i celá nová řada AB IPBoxů splňují ve výbavě a funkcionalitě dnes už všechen standard, který uživatel očekává. Proto se nad nimi nikdo nepozastavuje a hledány jsou spíše nadstandardní výkon, možnosti a funkčnosti, které odliší daný model od ostatních ve stejné cenové kategorii. A tady můžeme začít klidně vzhledem. Možná se blíží doba, kdy nám technokratům už nebudou manželky a přítelkyně říkat: „Cos to zase přitáhnul za krám?!?“. Možnost volby z kombinací vzhledu, navíc zajímavé vzhledové doplňky jsou prvním zajímavým krokem, kterého se nebojí jen silní a odvážní. A zkoušet bílou je změna očekávaná ne-li přímo žádaná. Firmware slibuje i možnosti, aby si výbavu řešili přímo uživatelé a tím jsou tyto modely vždy o krok napřed před zapouzdřeným uzavřenými systémy.

Enigma 1HD v AB IPBOX 55HD:


- Combo verze již brzy pro AB IPBox 55HD, možnost výběru Enigma 1HD alebo Enigma 2HD přes menu přijímače
- Výhody: klienti, kteří používali Enigmu 1 v SD přijímačích jako např. AB IPBox 200S, AB IPBox 250S PVR a byli s ní velmi spokojeni ji mohou využívat i v HD modelech, rychlejší, stabilnější, samozřejmě podpora HD kanálů
- Při přechodu z Enigma 2HD na Enigmu 1HD zůstanou všechky nastavení přijímače, které byli v Enigma 2HD

Nová řada AB IPBoxů je slibným a odvážným krokem vpřed a nebojím se říci, jestli tento krok není již znamením náskoku před konkurencí.

Za zapůjčení přijímače děkuji firmě AB-COM (pro ČR: www.abcomcz.cz, pro SK: www.abcom.sk )

Exklusivně pro server Parabola.cz
K.S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články