Quantcast

Edision Argus MiniIP SAT - další z HD set top boxů

| Tisk

obrázek Poměrně u nás neznámá německá firma EDISION vyrábí početnou rodinu HDTV přijímačů Argus, od nejmenšího Piccolla až po Argus VIP2. V dnešní recenzi bych Vás chtěl seznámit s přijímačem Edision Argus MINI IP SAT. Jak již název napovídá jedná se satelitní přijímač s konektorem RJ45 a přístupem do ethernetu, postavený na procesoru ALI 3602. Přijímač je velice slušně vybaven – 2 čtečky přístupových karet, 2 x CI pro vložení CAM, 1xUSB, HDMI, ovládací tlačítka na přístroji, komponent výstup YPrPb, VFD display zobrazuje mimo jiné - místní čas, zvolenou stanici, vložené usb, timeshift, nahrávání atd.

Základní technická data:

- MPEG-2 / MPEG-4 / H.264
- HDMI
- 2 x DVB Common-Interface (CI)
- 2 x čtečka Conax
- YPrPb (Component)
- RJ-45
- 1 xUSB 2.0
- RS232
- 2 x Scart
- teletext, titulky
- VDF display
- podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
- digitální audio Dolby Digital
- podpora EPG (elektronický prùvodce televizním programem)
- podpora funkce Timeshift


obrázek


obrázek


Přijímač je dodáván s oficiální verzí softwaru, k tomu aby nám fungovaly čtečky pro přístupové karty našich providerů je nutno do přístroje nahrát alternativní software, já jsem zvolil Edision Argus Mini V1.3.22. Nutno dodat, že zejména na německých fórech je možné najít velké množství tohoto softwaru, ale osobně si myslím, že krom názvu a nějakých maličkostí se až tak moc od sebe neliší. Upgrade je jednoduchý , nahrajete soubor .abs do rootu USB klíče, zasunete do přístroje a přes menu provedete upgrade. Po následném rebootu je v přístroji nový firmware. Pokud uděláme něco špatně, je možné software nahrát i po RS232 programem ALI 3602 Loader.

Po přehrání firmwaru jsem vyzkoušel funkčnost karet UPC Direct,SkyLink, CS Link Cryptoworks a SkyLink ICE – karty jsou funkční v obou slotech, lze zobrazit zápisy na kartě, odborníky zaujme softwarový blocker. Detekce vložené karty je okamžitá. Dvě vložené karty stejného systému nečinily přístroji žádný problém.


obrázek
obrázek
obrázek

Abychom se dostali k požadovaným programům je nutné nastavit družice a vlastní připojení naší paraboly tzn. na přímo, s diseqc nebo motor diseqc.. Přijímač podporuje DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS . Po vyhledání stanic (Astra 23,5°E- cca 1 min.) tyto můžeme editovat přes menu , nebo můžeme také použít setting editor a setting si zeditovat v PC dle vlastních požadavků a poté jej nahrát zpět do přijímače. Avšak vzhledem k tomu , že úprava setingu v přjímači umožňuje pracovat s bloky jsem možnost úpravy v PC ani nevyužil.

Programy je možné řadit podle několika kritérii


obrázek
obrázek
obrázek
Rovněž máme možnost si vytvořit až 32 favoritních skupin s vlastním názvem, rovněž zde můžeme pracovat s bloky programů, a tudíž vše je jednoduché a rychlé.

Pokud máme vlastní uživatelské nastavení vytvořeno, po prvním stisknutí tlačítka info se nám zobrazí informační lišta se základními údaji, druhé stisknutí a máme na obrazovce informace o právě vysílaném programu, šipkami můžeme posouvat a tak číst dále v EPG, stisknutím červeného tlačítka se nám zobrazí úplná informace o parametrech sledované pozice – včetně úrovně a kvality signálu.

Přepínání mezi kódovanými kanály bylo do 2 vteřin, nekódované do 1 vt, a mezi družicemi rovněž do 2 vteřin. Obraz přes HDMI je standardní pro přijímače s tímto procesorem, avšak v porovnání s přístroji Ferguson Ariva, SatElita je zobrazení dle mého subjektivního dojmu o fous přirozenější, zejména při sledování sportovních programů jako je kopaná, hokej.

Pro zobrazení EPG můžeme využít také tlačítko Edivision. České znaky jsou v EPG v naprostém pořádku


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

K zobrazení teletextu stiskneme tlačítko TXT na DO, pokud jsou vysílány TXT titulky můžeme je rovněž zobrazit, a tak jako u EPG je zobrazování české diakritiky bezchybné.

obrázek
obrázek

Přijímač lze rovněž připojit k ethernetu, uživatel má možnost konfigurovat připojení s a bez DHCP, připojení k URL nebo FTP pro stažení oficiálního softwaru, definovat další 3 FTP servery, konfiguraci NET Client a Server, u firmwaru Truman lze zobrazit Wheather Forecast a RSS Reader.

V menu USB máme možnost procházet soubory na USB , editovat nahrávky, získat informace o připojeném disku, nastavovat PVR a provést test rychlosti USB

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
Pokud připojujeme nebo odpojujeme USB disk doporučuji toto provádět při vypnutém přístroji, nebo po stisku tlačítka USB na dálkovém ovladači. Pokud chceme nahrávat naše oblíbené pořady lze to až na USB disk o velikosti 8 Gb a výše na ostatních jsem byl informován o nedostatku místa na disku. Vyzkoušel jsem USB disky KINGSTON, CORSAIR. HDD jsem bez problémů připojil SAMSUNG 500GB v rámečku SHARKOON . Nahrávky je možné přes dálkový ovladač přejmenovat. Je možné nahrávku uložit jako zakódovanou. Pokud zvolíme v menu PVR format PS bude nahrávka ukládána ve formátu mpg a její další zpracování je možné například programem DVR Studio HD2 , pokud ukládáme nahrávku ve formátu ts pomůže nám TS DOCTOR. Práce s uloženou nahrávku na USB disku je velmi jednoduchá, přes stisk tlačítka Folder na DO se dostaneme do nahrávek zde vybereme a přehráváme. S nahrávkami je možné provádět všechny standardní operace jako přetáčení vpřed 2, 4, 8, 16, 24x vzad 2, 4, 8x, zpomalené přehrávání zpět i vpřed, zastavení.

Pokud nechceme přijít o nějaký důležitý pořad můžeme využít funkci Timeshift. Přístroj umožňuje nastavení až 8 časovačů.

Závěr


Přijímač mě příjemně překvapil a to zejména kvalitou provedení, na přístroji není nalepen ten známý čínský obal – folie a jednoduchostí ovládání. Koncový zákazník jistě ocení záruku 36 měsíců a možnost výběru ze stříbrné a černé barvy. O kategorii výše jsou přijímače vybavené 2 čtečkami, 2xCI a VFD displejem. Vynikající , takovou známku dostane ode mne dálkový ovladač – příjemný do ruky, rozmístění tlačítek je přirozené, reakce na přepnutí okamžitá.

Prodejcům a montážním firmám zajisté bude vyhovovat editace a vytvoření jednoho vzorového nastavení a jeho následného nahrávání do dalších stejných přijímačů, nebo možnost zobrazit při bootu vlastní firemní logo. Přístroje mají spoustu dalšího využití tím, že mají možnost připojení se k internetu, a určitě jsou velkou konkurenci pro podobné v této kategorii a to Ferguson Ariva a SatElita 2000. Plusem je velká oficiální i neoficiální podpora nejen na našich, ale i zahraničních fórech, a existence software pro nahrávání firmwaru a úpravu vlastního settingu.

Samozřejmě najdou se i nedostatky a to zejména nedokonalý až úsměvný překlad OSD do českého jazyka , a to si ještě autor překlad velmi usnadnil tím, že některé položky nechal raději v angličtině. Mě osobně chybělo velmi USB na čelním panelu. U softwaru, který jsem měl v přístroji se mi nepovedlo přehrát jiné soubory než ty nahrané, tzn avi, vob, mkv atd. se přehrát nepodařilo. Je však možné, že pokud bych více pátral tak by se mi to s jiným firmwarem podařilo.

Přístroje dováží do České republiky firma olmiSat s.r.o , a prodejní cena je kolem 3 200,- Kč

Ing.Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články