Quantcast

IceCrypt S3000 HDCI - HD přijímač s možností PVR

| Tisk

V tomto testu bych Vám rád představil jeden z levných HD přijímačů, cenově (a nejspíš i kvalitativně) na úrovni populárních přijímačů Ariva.

Základní technické parametry
- Podpora H.264 / MPEG4 - HD/SD, DVB-S2
- Blind Scan, 5000 programových míst, favoritní skupiny
- Podpora EPG s bezproblémovou češtinou
- DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS
- 1 x čtečka karet a
- 1 x CI slot pro dekódovací moduly
- 1 x USB 2.0
- Prohlížení JPEG obrázků, MP3
- Ethernet port
- Alfanumerický VFD display
- rozměry: 260mm x 45mm x 213mm
- Hmotnost: 1,5 Kg
- Napájení: 90 VAC ~ 240 VAC, 30 Watt max, standby max. 1W

Pohled na přístroj


obrázek

Zadní panel, přípojná místa:


obrázek

Přípojná místa jsou klasická – vstup signálu z antény a LOOP smyčka, HDMI výstup, 2x SCART pro TV/VCR, komponentní výstup, optický a koaxiální výstup zvuku a LAN rozhraní 10/100Mbit/s na konektoru RJ45. Nechybí RS232 servisní konektor. Úplně v rohu je síťový přívod a hlavní síťový vypínač. Na konektorech CINCH je komponentní výstup YpbPr, na CINCH není vyveden video výstup (CVBS). Na žlutém cinchi není jak je zvykem CVBS výstup ale koaxiální výstup audia. To může být matoucí. Na předním panelu je jeden USB konektor.

Čtečky, CI sloty

Přijímač disponuje jednou Conax (softwarově upravitelnou na UNI) čtečkou a jedním CI slotem. Karta i modul jsou pod odklopným víčkem, horší je to s USB – pokud budete chtít mít trvale připojený disk, musí být víčko otevřené. Zadní USB docela chybí.


obrázek

Příslušenství, dálkový ovladač

V balení k přijímači je dodáván dálkový ovladač, baterie, návod k použití. HDMI kabel součástí balení není. Ovladač je velký a snadno se s ním manipuluje. Tlačítka jsou velká, dostatečně daleko od sebe.


obrázek

Ovladač obsahuje jen základní funkce, ty jsou ještě přehledně barevně odlišena. Nelze k němu mít nějaké zásadní výhrady. Citlivost přijímače na povely ovladače je vynikající.

Hlavní menu přijímače

Hlavní menu přijímače je velmi jednoduché. Obsahuje jen 6 položek, jejichž funkcionalita je víceméně stejná jako u všech dalších přístrojů.

První položka v menu se jmenuje Editovat kanály. Obsahuje funkce pro třídění, přejmenování a vymazání naladěných programů. Třídění není zrovna pohodlné, dá se přesouvat jen po jednom. Nicméně vlastní práce s programy je jednoduchá a intuitivní.


obrázek

Druhá položka se jmenuje Instalace a sloučí pro základní nastavení antény a ladění programů.


obrázek

Nastavení antény je standardní a jednoduché, přijímač podporuje protokoly Diseqc 1.0 i 1.1 , stejně jako ovládání motoru Diseqc 1.2/USALS. Zcela bez problémů spolupracoval s přepínači EMP všech možných verzí, vč. kaskády s EMP168 obou verzí.


obrázek

Vlastní ladění je rovněž standardní, je možné proskenovat celý satelit, jeden vybraný transpondér, proskenovat pomocí NIT hledání apod... Ladění je rychlé a spolehlivé.


obrázek

Třetí položkou v menu jsou Systémová nastavení. Jde o klasická nastavení jazykové verze menu a zvukového doprovodu, nastavení zobrazení a videovýstupu, nastavení času, ovládání a správa časovače, nastavení OSD, nastavení rodičovského zámku a další běžná nastavení.


obrázek

Čtvrtá položka v menu se jmenuje Nástroje a obsahuje především funkce pro práci s dekódovacími kartami, CI moduly, nastavení sítě a práci s USB – aktualizaci FW a přehrávač médií. Obsahuje rovněž položku Informace, zobrazující info o přístroji a instalovaném firmwaru. Položka Výrobní nastavení umožňuje provést výmaz a inicializaci přístroje.


obrázek

Přijímač má ethernet rozhraní, mnohostranně využitelné. Určitě vás napadá k čemu.


obrázek

Předposlední položkou v menu jsou Hry. K dispozici jsou tři běžné jednoduché hry.


obrázek

Poslední položkou menu je volba Nahrát a obsahuje informace o připojeném disku a základní nastavení PVR. Není-li připojen USB disk, jsou volby nepřístupné.


obrázek

Dekódování, karty a moduly

Jak již bylo naznačeno výše, má přijímač jeden CI slot a jednu Conax čtečku. Sw je možné upravit čtečku na univerzální a v této čtečce pak zcela bez problémů chodí i naše CS Link /Skylink karty. Zkoušel jsem karty CS Link, Skylink CryptoWorks a Skylink ICE. Ani s jednou kartou nebyl problém. Na CS Linku jsem si na zkoušku aktivoval Mých 6, programy naběhly do 30 minut. Nová ICE karta byla aktivní do 10 minut, stejně tak i moje starší dvě další Skylink karty (CRW i ICE) běžely bez problémů. Kombinace CS Link v modulu Eurocam a Skylink ve čtečce fungovaly bez problémů. Modul je i rezerva do budoucna, když by nefungovala UNIčtečka.

Výpis karet Cslink/Skylink CRW a Skylink ICE:


obrázek
obrázek
obrázek

EPG informace

Přijímač zobrazuje EPG se správnou českou diakritikou, po stlačení klávesy Info se zobrazí základní informace o programu, ale další stlačení Info nezobrazí podrobnější popis pořadu, jak bývá zvykem, ale info o transpondéru. Pro běžného uživatele je to k ničemu, ten uvítá raději podrobný popis pořadu:


obrázek


obrázek

Stlačením klávesy EPG je možné vyvolat klasické EPG informace, stlačením OK na pořadu se zobrazí detailnější údaje u daném pořadu. Z EPG je možné programovat i časovač.


obrázek

USB rozhraní, PVR funkce, přehrávač médií

Přijímač je vybaven USB rozhraním, které slouží jednak k aktualizaci nastavení a firmware, jednak pro PVR funkce a současně je možné z USB přehrávat různé multimediální formáty. Zkoušel jsem externí disk Verbatim a USB flask disky různých velikostí – 2,4,8 Gb různých značek. Přijímač nebyl moc vybíravý a spolupracoval víceméně se vším, co jsem mu podstrčil.

PVR funkce – přijímač je jednotunerový, takže je možné nahrávat a nezávisle sledovat jen programy jednoho transpondéru. Program se nahrává odkódovaný, pokud spustíte další záznam, zobrazí se upozornění, že nahrávka bude zakodovaná. Nahrává se do souboru TS, soubor není pojmenován názvem pořadu z EPG, ale ukládá se do složky, pojmenované dle data/času a názvu stanice. Orientace v nahrávkách je tak poněkud horší.

Základní nastavení PVR


obrázek

Po dobu nahrávání je výběr programů omezen jen na jeden TP, z kterého se nahrává. Jiné stanice se v seznamu nezobrazí:


obrázek

Nahrávku je možno celkem jednoduše převést do PC a zpracovat:


obrázek

Multimediální přehrávač – přijímač umí přehrát MP3, fotky v JPG a MPEG/AVI formáty, ovšem zde bude asi záležet na použitém kodeku, některé šly přehrát v pohodě, u některých šel pouze zvuk a některé nešly vůbec.


obrázek

Aktualizace přijímače je možná z USB a je celkem jednoduchá, služba se nachází v menu Nástroje:


obrázek

Je možné zobrazit informace o připojeném disku:


obrázek

Celkový dojem z přístroje

Přístroj vzhledem k ceně nabízí mnoho funkcí, firmware přijímače sice nedisponuje nějakou úžasnou grafikou ale je poměrně stabilní. Dizajn přístroje je docela pěkný a tak nelze mít zejména s přihlédnutím k ceně žádné zásadní připomínky.

Podívejme se ale ještě na vnitřní provedení:
Začnu základní deskou – tedy CPU, paměti, rozhraní pro čtečku karet a CI slot:


obrázek

Provedení celkem standardní, na BGA pouzdru čipu malý chladič. Pomocí plochých vodičů a konektorů jsou na desku připojeny některé „periferie“ - VCR Scart – signály na SCART vedou plochým, nestíněným vodičem. No, až tak by to nemuselo vadit. SPDIF audio výstup je připojen rovněž nestíněným kabelem.

Dále je připojena čtečka karet:


obrázek

Co mě ovšem docela překvapilo, kontakty čtečky jsou přímo na CPU. Jak málo může stačit k poškození CPU! Vřele doporučuji v žádném případě nezasouvat kartu za provozu, ale vždy a výhradně jen při vypnutém přístroji! Ono by to mělo platit vždy, ale kdo to dodržuje.



No a nakonec se podívejme ještě na tuner a demodulátor:


obrázek

Nejčastějším zdrojem závad bývá zdroj. Podívejme se ještě na něj:


obrázek


Elektrické provedení je tedy již o poznání slabší, klasicky nejslabším místem bude zdroj a je otázkou, co vše odejde po závadě zdroje. Je to bohužel trend dnešní doby, vyrábět levně kvanta kde čeho a po krátké době zahodit. Je to neuvěřitelné plýtvání surovinami a snad si to brzy někdo uvědomí. Co se spolehlivosti tohoto přijímače týká, ukáže čas. Těžko však dosáhne spolehlivosti starých Emtechů, Homecastů, Humaxů, Koscomů 3510/5050 apod...

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články