Quantcast

CS Link: Kanály AXN odstartovaly na novém kmitočtu

| Tisk

logo Lucemburská společnost M7 Group zahájila dnes 6.4.2011 v 11:28 hodin CET distribuci české verze seriálového a filmového kanálu AXN z uplinkového centra v Hilversum (Nizozemí). Pokračují také přípravy na přesun trojice programů pod značkou AXN na nový kmitočet.

Z trojice kanálů AXN je v provozu hlavní program - česká verze AXN. Zbývající dvě stanice - vědecko-fantastický AXN Sci-Fi a krimi kanál AXN Crime se zde objevily dnes odpoledne.

České AXN a AXN Sci-Fi, AXN Crime jsou distribuovány na kmitočet 11,914 GHz, pol. H, což je transpondér Canal Digitaal, kde jsou šířeny některé nizozemské regionální televizní a rozhlasové stanice. Tři z nich - L1mburg, TV West a AT5 se od 5.4.2011 vysílají v MPEG-4/SD a jsou kryptované systémem Mediaguard. Důvodem nejsou vysílací práva ale fakt, že regionální stanice neměly zájem šířit svůj program přes satelit. Canal Digitaal proto zařadil stanice do své nabídky patrně na vlastní náklady.

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,914 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S


modulace: QPSK
CA systém: CryptoWorks, Mediaguard

Česká mutace AXN se původně na transpondéru Canal Digitaal identifikovala jako AXN CZ, se zahájením distribuce se změnilo označení na AXN CS. Podobně i dvě připravené pozice byly pojmenovány AXN Crime CS a AXN SciFi CS. Odpoledne byly uvedeny do provozu i tyto dvě programové pozice.

Distribuce kanálů AXN na freq. 11,914 GHz je zatím v testovacím režimu. Oficiálně jsou programy AXN zatím dostupné na freq. 11,876 GHz.

Program AXN CZ je kryptován systémem CryptoWorks (CAID 0D0F) pro karty CS Link . Pro monitorovací účely v Hilversum byl zapojen i systém podmíněného přístupu Mediaguard.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články