Quantcast

Na návštěvě u vysílače Katrin

| Tisk

Dnešní díl seriálu o terestrických vysílačích bude věnován vysílači Katrin, který leží v nadmořské výšce 1542 metrů, na stejnojmenné hoře, přímo nad známým lázeňským městečkem Bad Ischl v Horním Rakousku.

Koordináty vysílače Katrin - N47 41 23.8 E13 34 46.4


obrázek

Jeho dominantní postavení pod vrcholem Elferkogel je nepřehlédnutelné již cestou od jezera
Wolfgangsee po silnici B158 od Stroblu.


obrázek

Vysílač je tradičně ve vlastnictví ORS, sesterské společnosti veřejnoprávní rakouské televize ORF. Stanice byla vybudována již v padesátých letech minulého století, na plnohodnotný TV a rozhlasový vysílač byla povýšena až v roce 1970.


obrázek

Svým signálem pokrývá oblast Salzkammergut, část okolí masivu Dachstein, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit skvělé pokrytí celého pobřeží jezera Wolfgangsee a to jak VKV signálem, tak signálem DVB-T.


obrázek

Wolfgangsee


obrázek


obrázek

Vysílací stanice Katrin se skládá z panelobetonové budovy s technologickým zařízením a nad budou se tyčí ocelový stožár.


obrázek

Tento stožár byl postaven v roce 1966.


obrázek


obrázek

Vysílač je přístupný pouze pro pěší, lze využít místní kabinkovou lanovku /Seilbahn AG/, která má základní stanici přímo v Bad Ischlu /474 m.n.m./ a končí cca 130 výškových metrů pod základnou vysílače.


obrázek

Zbytek je třeba došlapat po vyznačené pěší stezce.


obrázek

Fotka vysílače z roku 2004 – pohled z Elferkogelu /1601 m.n.m./
Na veškeré náročnější montážní akce je nezbytné využití vrtulníku.


obrázek

VKV systém vysílač Katrin

Z vysílače Katrin je šířena standardní paleta rakouského veřejnoprávního rozhlasu. Ö1 a Ö3 jsou samozřejmostí, jsou zde šířeny dvě regionální stanice rakouské dvojky, jedná se o hornorakouskou a salzburskou. Z Katrinu vysílá i oblíbená celoplošná stanice FM4 a hornorakouské Radio LIFE. Všechny VKV stanice jsou z vysílače Katrin vysílány výkonem 600 Wattů ERP s horizontální polarizací, pouze salzburská regionálka vysílá s polovičním výkonem.

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek


Ukázky příjmu VKV stanic vysílajících z vysílače Katrin, v městečku Sankt Wolfgang u jezera Wolfgangsee.

Z Katrinu vysílá ještě regionální rozhlasový kanál Salzkammergut, ten má ovšem vysílací systém na horní stanici místní lanovky, k tomuto se vrátíme podrobněji později.


obrázek

Na úplném vrcholu stožáru je instalován UHF anténní systém pro šíření DVB-T.


obrázek

Z tohoto systému /viz obrázek nad tímto/ je v současné době šířen signál prvního multiplexu ORS na kanále K32 /562 MHz/ ve vertikální polarizaci s výkonem 1kW ERP.


obrázek

Na stejném kanále /K32/, ale v opačné polarizaci se vysílá první multiplex z nedalekého vysílače Gaisberg u Salzburgu. I v tomto případě se jedná o jednofrekvenční síť /SFN/.


obrázek

Gaisberg –Salzburg /AUT/

DVB-T vysílání na Katrinu odstartovalo v květnu 2007, analogové TV vysílání zde bylo ukončeno v září 2007.

Z dob analogové éry zde přikládám jedno zajímavé řešení přenosu signálu z vysílače Katrin
na vysílací stanici Bad Mitterndorf ve Štýrsku.


obrázek

Stanice Bad Mitterndorf


obrázek

Stanice v Bad Mitterndorfu byla na dost zalesněném místě a tak se k ní problematicky dostávala jakákoliv modulace, přímá viditelnost byla pouze na dnes představovaný vysílač Katrin.


obrázek

Tento snímek je staršího data, dnes už se tento systém LP antén na Katrinu nenachází.
Přenos signálu v UHF pásmu byl řešen úzce směrovým vysíláním soupravou LP antén ve vertikální polarizaci. Tento systém vyzařoval v úzkém paprsku výkonem 10kW.


obrázek

Na stožáru vysílače Katrin je poměrně krátce instalována dvojice UHF rakviček, ze kterých je šířen regionální DVB-T MUX s místním zpravodajským kanálem Bad Ischl TV /STV1/.


obrázek

Tento MUX začal původně vysílat z nižší místní kóty Plattenkogel /1176 m.n.m./, po skončení analogového TV vysílání se na stožáru dost výrazně uvolnil prostor a bylo možné
Systém pro regionální MUX umístit na hlavní stožár vysílače Katrin.


obrázek

Na serveru Wikipedia, nebo na UKWTV jsou uváděny ve spojitosti s tímto vysíláním kanály 30 a 34, skutečnost je taková, že toto vysílaní v modulaci QPSK probíhá na kanále K53 / 730MHz/.


obrázek

Vysílání tohoto muxu má určitě nižší ERP než první MUX ORS z horního UHF systému, ale díky robustní modulaci QPSK je kvalita příjmu více než srovnatelná. To ale není nic nového.

Nyní ještě k vysílání rozhlasového kanálu Salzkammergut /100,2 MHz/.


obrázek

Směrový VKV systém stanice Salzkammergut /100,2 MHz/
Tato stanice má svůj systém na budově horní stanice místní lanovky, v době zřizování tohoto vysílaní prý nebylo na hlavním stožáru místo. Systém vysílá s výkonem 800 Wattů ERP s východní a jižní směrovou vyzařovací charakteristikou.


obrázek

Pokud budete v okolí městečka Bad Ischl, či jezera Wolfgangsee trávit dovolenou, nebo jen tak projíždět, můžete si vysílání z Vysílače Katrin naladit, nebo ho rovnou navštívit.
Následující snímky Vám na závěr nastíní krásný výhled do okolí.



obrázek


obrázek

Bad Ischl


obrázek

Jezero Wolfgangsee a stěna hory Schafberg /1775 m.n.m./


obrázek

Masiv Dachstein /2999 m.n.m./ – bohužel, nyní částečně skrytý v mlze


obrázek

Vysílač Katrin – pohled z kabiny lanovky




obrázek

Dolní stanice lanovky na Katrin – Bad Ischl,
směrem po Dumbastrase – naproti penzionu Waldesruh

Tolik dnešní povídání o vysílači Katrin v Horním Rakousku, příště zavítáme poprvé do Korutan a bude to stát za to, cílem naší návštěvy bude aktuálně nejsilnější terestrický vysílač v Rakousku a tím je Dobratsch u Villachu.


obrázek

Dobratsch - Klagenfurt 1 /2115 m.n.m./

Saxon





Reklama




Vybrané články