Quantcast

iNET WIFI Bridge - malý pomocník

| Tisk

Možná, že se již někteří z Vás čtenářů setkali s problémem při připojení například satelitního přijímače vybaveného síťovým konektorem RJ45 do počítačové sítě – kdy nelze přivést klasický ethernetový kabel do místa, kde je přijímač umístěn.

Připojení však potřebujeme pro další využití např. DNLA, SAMBA, síťový disk, web browser atd.

Samozřejmě řešení je, můžeme si koupit i USB WIFI stick, pokusíme se konfigurovat a bezdrátově se připojit. Zde však může nastat první problém, ne vždy vše funguje se vším, především záleží na chipsetu usb wifi. Musíme vědět jaký chipset náš přijímač podporuje, většinou je to Ralink, ale nemusí tomu tak být. Zjistit si podporovaný chipset usb wifi se dělá metodou pokus-omyl, a to především u levných přijímačů. Dražší linuxové přístroje mají možnost některé standardní ovladače stáhnout přímo z menu. Toto však platí pouze pro přístroje s USB, pokud máte starší přijímač bez USB např. DM500, 600 atd., tento do bezdrátové sítě nijak nepřipojíte.

Praktickým řešením je iNET WIFI Bridge(v názvu je sice Bridge, zařízení pracuje pouze v režimu AP klient) - funkční v sítích WIFI 802.11B/G a je nám schopno síťové bezdrátové připojení i u přijímačů bez USB zabezpečit. Zařízení podporuje šifrování WEP (64 bit), WEP (128 bit), WPA, WPA2, a vyhledávání podle SSID. Pracuje na frekvenci 2,4 GHz.


obrázek


obrázek

Specifikace
1 10/100 Ethernet
2 DC-2.0 pro vstupní a výstupní napájení (využijeme například u přijímačů s externím zdrojem DM500, 600, 800 atd.) Napájecí napětí : DC5V-15V;
Spotřeba: menší než 1.5W;
Dosah do: 50m/108Mbps

Instalace je velmi jednoduchá, připojíme inet wifi bridge k počítači nebo notebooku, vložíme instalační CD a postupujeme dle zobrazovaných instrukcí, závěr by měl být ten, že je zařízení konfigurováno pro připojení do wifi sítě a wifi bridge se připojí do naší sítě-signalizováno LED. Odpojíme wifi bridge od počítače a připojíme k našemu přijímači, na němž poté provedeme restart sítě . Vyzkoušel jsem připojeni DM500 na 15m a žádné problémy nebo výpadky jsem nezaznamenal.


obrázek

Postup instalace


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek




Po připojení přijímače do sítě


obrázek

Závěr
Jednoduše nastavitelná pomůcka pro připojení přijímačů do bezdrátové sítě, avšak “kabel je kabel” to platí i v tomto případě. Pro starší DM500 nebo DM 600 výborná věc, pro ostatní přijímače, které mají pouze jeden konektor USB se musí ještě dokoupit externí zdroj, pokud chceme mít tento konektor dále volný, např pro HDD.

iNET Wifi bridge můžete zakoupit zde.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články