Quantcast

Amiko A3 - Spark jak ho neznáte

| Tisk

Opravdu to tady ještě nebylo, technikům čínského Fulanu se podařilo přivést technický multimediální experiment Spark 2 –Android - XBMC do fáze jejímž konečným řešením je právě nové Amiko A3. Spark známe jako stabilní systém především z přijímačů Edision Pingulux, Amiko Alien a dalších OEM verzí, Android především z telefonů a tabletů a XBMC jakožto momentálně nejdynamičtější multimediální platformu především z podpory v Linuxu, OpenElec, Androidu atd. Spojení dalšího operačního systému Enigma 2 a XBMC již teď příliš moc nevěřím, neboť Enigma 2 jde svou vlastní cestou. Osobně si však myslím, že řešení Spark – Android – XBMC by mohlo mít naději na obstojný komerční úspěch, a to zejména vlivem použitého softwaru, hardwaru, ale zejména docela futuristickým vzhledem a funkcemi samotného přijímače. V mnohém totiž Enigmu 2 již nyní překonává. A to jsme jenom relativně velmi krátký čas po jeho “zrodu“, avšak ruku na srdce ty pomyslné plenky tam ještě jsou.


obrázek


obrázek


obrázek



Samotný přístroj zaujme ihned masivním hliníkovým eloxovaným obalem v černé, červené nebo stříbrné barvě, na čelní straně display, zobrazení zap/vyp stavu, čidlo DO. Na zadní straně nalezneme všechny potřebné konektory. Včetně slotu pro SD kartu, která může sloužit například pro update firmware nebo zálohy. Přístroj je napájen externím zdrojem 12V/2A (zdroje u všech barevných kombinací i kabely HDMI jsou bílé barvy, takže z toho cítím jistou dávku extravagance.)


obrázek

fotografie výrobce

Součástí balení je i excelentní dálkový ovladač jehož funkce objasním později.


obrázek

fotografie výrobce

Pokud přístroj otočíme “vzhůru nohama“, na spodní časti nalezneme místo pro vložení 2,5“ HDD, disk zasuneme do konektoru a kryt zajistíme zaklapnutím, není potřeba šroubovat. Vložil jsem tedy 500 GB SATA disk.


obrázek

fotografie výrobce

Základní technické specifikace:
Chipset
- Procesor: Cortex A9 AmLogic dual core 1.5GHz
- GPU: Mali-400 MP, OpenGL ES 2.0
- Paměť: 1GB RAM, 8GB ROM

Operační systém a software
- Android 4.2.2 "Jelly Bean", Spark2
- eMMC / ext4 souborový systém
- Satelit / PVR: Spark2
- XBMC: Testováno s 12,2 "Frodo", 13.2"Gotham" BETA

RCU
- RF, dobíjecí
- Rozpoznání hlasu a hlasové ovládání
- 3,5 mm jack pro sluchátka
- Myš a rolování
- Android, IOS, podpora ovládání PC

Power
- 12VDC, 2A. AC adaptér je součástí dodávky.

Tuner & Satellite
- Typ tuneru: DVB-S2 single, 400 mA max
- LNB napětí: 13, 18, 13/18, 13,5/18,5 nastavitelné na satelitu
- Podpora Motor: DiSEqC 1.2, 1/3 / USALS

Připojení
- HDMI Porty: 1
- USB 2.0 v plné velikosti: 1 (podporuje USB hub)
- Ethernet: RJ45
- WiFi: Interní, B/G/N
- MicroSD slot: 1
- MicroUSB port: 1
- S/PDIF: optický
- Čtečka paměťových karet: 1
- Pevný disk: USB, interní 2,5 "SATA

Fyzické parametry
- Hmotnost: 661 g
- Rozměry: 168 mm x 138 mm x 63,5 mm
- Hliníkový plášť: 0,125" silný (3,18 mm)

Balení obsahuje:
- přijímač Amiko A3
- dálkové ovládání
- adaptér 12V / 2A
- HDMI kabel 1m
- kabel micro USB na USB 2.0 samice
- 2x samolepku na přichycení např.za TV

Z původního ovládání Sparku jak ho známe, nezůstal kámen na kameni, legrační češtinu ze starého Sparku u Sparku 2 vystřídal obstojný překlad základních menu a to celé má nové grafické zpracování podřízené funkcím Androidu, XBMC a DVB-S2 přijímače. Proto je také postaven na Cortex A9 AmLogic dual core 1.5GHz který dává přístroji dostatečný výkon pro aplikace a to 2x 2393 BogoMIPS s pamětí 1GB RAM a 8GB Flash. Toto celé je mohutně podporováno grafikou GPU Mali-400MP s Open GL ES 2.0 Jen pro zajímavost rychlost VU+DUO2 869,37+651,26 Bogo MIPS cpu 1,3GHz. Tento výkon se samozřejmě projevuje v samotné práci s přístrojem, ale zejména při práci s multimedii. Vše je koncipováno technicky i softwarově tak, aby mohla být sestava eventuelně v příštím období upgradována na Android 4.4 KitKat, ale také XBMC 14 Kodi.
Po spuštění přístroje, tento startuje přibližně 60 vteřin, je na obrazovce vidět startovací obrázek.


obrázek

Po startu nám přístroj nabootuje za základního stavu, display zobrazuje čas ovšem jeho jas je na můj vkus příliš ostrý a prozatím se nedá změnit. Sám kontroluje automaticky aktualizace software, pokud nemáte připojen k internetu přejde na nastavení jazyka – čeština

obrázek


obrázek

a dále poté máme možnost nastavit rozlišení obrazovky do až do 1080p/60Hz a také HDMI CEC toto mi však při vší snaze s TV Sony fungovalo jaksi polovičatě zapnutí s amikem, vypnutí s ovladačem TV Sony, Samsung se vůbec nechytal a ani zařízení nerozeznal. Následně nastavení antény pro příjem, přístroj podporuje Diseqc 1.0, 1.1 toto nastavujeme v položce Simple install, Diseqc 1.2 a USALS v Advanced Install, u přístroje je možné vybírat z velkého množství variant LNB – pro KU, C pásmo atd. i frekvencí oscilátoru. Přístroj má předinstalovány všechny družice co jsou na orbitu 172.1E-179,9W a tak by možná stálo za úvahu vyřešit toto firmwarem pro Evropu a třeba USA tak jak to je u Sparku 1. Práce s tímto seznamem je velmi zdlouhavá a pokud jej chcete editovat musíte mazat každou položku zvlášť. Advanced Install sice obsahuje položku Fastscan, ale Skylink ani Freesat by UPC tam nenajdete


obrázek

I samotné nastavování není vůbec jednoduché a je opravdu zdlouhavé zejména pokud máte motor USALS. Když už jsem se zmínil o firmwaru tento máte možnost upgradovat buď jednoduše přes menu Update online nebo také z USB, v tomto menu máte možnost vytvořit si také svůj vlastní backup (zálohu firmware).


obrázek

Aby náš přístroj mohl stahovat soubory online je nutné jej připojit k internetu, toto je možné buď prostřednictvím integrovaného wifi 802.11b/g/n, kabelem nebo pomocí USB 3G modemu, k těmto položkám se dostaneme přes setting


obrázek


obrázek

Pokud jsem nastavoval WIFI, tak k mé síti se šifrováním WPA PSK2 se automaticky nepřipojil, manuálně to šlo bez problému.

Po upgradu nám přístroj restartuje, pokud máme vyhledány stanice a chceme si vytvořit svůj vlastní seznam máme možnost
a. po stisku tlačítka Menu na DO


obrázek


obrázek

b. importovat setting pro Enigmu 2, což hodnotím osobně jako hodně velkou vychytávku. Přístroj konvertuje lamedb z Enigmy 2 na setting do A3, setting je bez chyb a nemusíte složitě experimentovat. Sice existuje Spark2editor, který taky funguje, ale práce s Dreamboxeditem nebo Dreamsetem je opravdu jednodušší


obrázek


obrázek


obrázek


Setting si připravíte v PC a poté nahrajete na USB Flash disk a provedete import do přístroje, pokud chcete upravovat v PC tak provedete export a dále upravujete ve Spark2editoru.


obrázek

Zobrazení kanálů je možné zvolit jako list nebo seznam


obrázek


obrázek

Kanály máme seřazeny, celá rodina sedí u televize a čeká co bude dál. Samozřejmě vložíme přístupovou kartu do štěrbiny v zadní části přístroje, a ono se nic neděje. Samozřejmě ani nemůže. V přístroji nemáme žádný software, který by originál Conax ve čtečce emuloval na universální. K tomu nám slouží u Sparku 2 pluginy pro android mcas a oscam. Tyto jsou volně ke stažení na stránce podpory. Stačí příslušné pluginy nahrát na USB a poté přes menu instalovat, nic není potřeba upravovat jsou i se startovacími skripty. U oscamu funguje i webinterface, a zvládá všechny dostupné funkce open source camu. Tyto pluginy startuji automaticky po restartu přístroje, ale máme možnost v menu jejich běh zastavit.


obrázek


obrázek


obrázek


Otestoval jsem funkčnost karet Skylink ICE, Irdeto a freeSAT by upc ice vše fungovalo bez jakýchkoliv problémů, včetně zápisů. Občas se mi stalo, hlavně při přepínání přijímač - android a zpět, že se na obrazovce objevil na pár vteřin nápis SCRAMBLED.


obrázek


obrázek

Už jsem tady jednu vychytávku zmínil, tou druhou je bezesporu dálkový ovladač, to není jenom dálkový ovladač, ale také air mouse, gamepad s gyrosenzorem pro hry, tlačítkem hlasového ovládání a konektorem pro sluchátka. Nesmíte zapomenout jako já, že se sám po nastavené době vypne a je potřeba ho podržením tlačítka power zapnout, a že je s vaším přijímačem spárován, je možné tak používat více přijímačů v jedné místnosti. Samotné ovládání se děje po wifi a tak přístroj můžete s klidem nalepit za vaši TV. DO je vybaveno dobíjecí baterií a stav nabití je možné zjistit viz přiložený obrázek.. Mě po 14 dnech intenzivního denního použití hlásil stav nabití baterie 40%. Funkci Air mouse využijete při pohybu v menu Androidu a XBMC,


obrázek

stačí jednoduše stisknout tlačítko na DO a namířit dálkový ovladač na TV, myš se bude pohybovat po obrazovce kam budete chtít. Hlasové vyhledávání s DO vypadá takto :


obrázek


obrázek

Stisknete-li tlačítko mikrofonu na DO a vyslovíte svůj požadavek, počítejte s tím, že se se svým Amikem budete muset prostě domluvit sami a že vám nebude hned tak rozumět. Doporučuji vyzkoušet různé jazyky určitě se pobavíte. Pokud nechcete rodinu rušit zvukem TV, jednoduše do DO zasunete jack svých sluchátek a zvukový doprovod je pouze váš.
Přístroj samotný je prezentován jako multimediální centrum, čemuž spojení Androidu a XBMC napovídá, ale jak je na tom třeba s nahrávkami ze sledovaných programů, nahrávání na disk atd. Při sledování vašeho oblíbeného programu, můžete tento po stisku červeného tlačítka na DO nahrávat, můžete nahrávat pouze jeden program, nahrávání můžete směřovat na interní, externí USB nebo síťový disk. Přístroj nahrává v rozkódovaném stavu ve formátu *.ts


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Spolupráce s multimedii je bezproblémová, přijímač sám najde pomocí DNLA další zdroje v síti. Otestoval jsem formáty divx, mov, mp4, mkv, divxplushd, ogg, vob, wmv v různých rozlišeních a datové kvalitě, přehrává včetně externích titulků *.srt.


obrázek

Pro media je v přístroji rovněž speciální záložka Media, kde nalezneme vše potřebné pro přehrávání Filmů, Hudby, obrázků a našich nahrávek ze všech námi definovaných nebo přijímačem nalezených zdrojů


obrázek


obrázek


obrázek


Přijímač měl problém pouze se souborem jellyfish 120 Mbps, kdy byl obraz trhaný a zastavoval se.

Z Androidu dále zmíním Youtube, Miracast a ze Spark store Shoutcast, VLC, Tuneln radio, WebTV možnost stažení pluginů IPTV, Live TV a také velké množství her Angry Birds počínaje a Gold Miner konče. K hrám využijete dálkový ovladač k tomu přizpůsobený.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Pokud chcete surfovat po internetu pro Amiko A3 to není problém


obrázek


obrázek

Dá se využít i přístup ke Skype, Facebooku, Twiteru, Obchod Play

Dalším spolupracujícím médiem může být váš tablet nebo smartphone ať již s iOS nebo Androidem. Přístroj sám podporuje Airplay a pro Spark player v mobilním telefonu nebo tabletu je možnost instalovat Spark Player Connector.


obrázek


obrázek

Zkusil jsem tedy funkčnost Spark playeru v mém iPhone a mohu s klidem napsat, že to nemá chybu.


obrázek obrázek


obrázek obrázek


obrázek obrázek

Pokud nechcete instalovat Spark Player můžete použír Air Player


obrázek


Samozřejmě systém disponuje i možností přehrávání a ovládání v PC přes webové rozhraní tzv. TV WEB server


obrázek


obrázek

Aby Vám to však fungovalo musíte mít instalován VLC player a FBVLC plugin.
Operační systémy Spark 2 a Android máme v krátkosti za sebou takže mohu přistoupit k poslednímu a to je XBMC. XBMC v přijímači mám po aktualizaci Gotham 13.2, instaloval jsem také neoficiální repository XBMC HUB a Xfinity, instalace nebyla žádným problémem.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Tím, že jsou instalovány tyto repository dostáváme se k nepřebernému množství videa, audia, programů, live tv, streamů. Vše toto je možné nalézt na oficiálních stránkách tvůrců, pro naše uživatele je zajímavé to, že fungují archivy pro naše uživatele, live tv české televize i archivy komerčních českých a slovenských tv stanic, JOJ, Markíza, Prima, Nova a také archivy filmové atd.


obrázek


obrázek

Záleží však na každém uživateli co si stáhne nebo nahraje, systém se chová jako standartní XBMC jak ho známe, tzn. máme také i možnost streamovat programy z nějakého jiného zařízení např. Dreambox, Vu+ pomocí PVR klienta případně využit jako klienta dalších softwarů.


obrázek

Zhodnocení

Opravdu jsem byl příjemně překvapen, jak celý přijímač fungoval, líbil se mi věru hodně. Multimedia fungují na 100% v Androidu, Sparku i XBMC, dálkový ovladač je excelentní, design bomba. Přístupové karty v přístroji fungují po instalaci příslušných pluginů. Výborná je identifikace a vyhledávání zdrojů v domácí síti. Obraz jsem testoval na SONY TVKDL-55EX72 a neshledal jsem na něm žádných nedostatků a rušivých elementů, byl ostrý, přirozených barev, dokonce, ale to může být můj subjektivní názor při porovnání v jeden okamžik s DM7020HD V2 a poté VU+DUO2 se mi zdál o hodně ostřejší. Přístroj se v provozu nehřeje.
Avšak má některé nedostatky na kterých bude potřeba zapracovat. Nejprve nutná instalace FTP ultimate serveru, aby jste se do přístroje vůbec dostali po FTP. Přístup telnetem mi rovněž nefungoval, dále jsem však po příčinách nepátral.


obrázek


obrázek

Instalace fixní antény nebo motoru je hodně složitá, pokud však bude v přístroji fastscan pro Skylink (dle dovozce by tomu tak mělo být) vše by se mohlo podstatně zrychlit, osobně bych ubral 2/3 pozic na orbitu. Mezi přepínáním systémů je dle mého velké prodleva, poté se objeví nápis SCRAMBLED, Picony (loga stanic) se dají stáhnout, ale jsou neaktuální, asi by to chtělo buď změnit symlink na nějaký lepší nebo je aktualizovat, připadně picony přesměrovat na USB a ať si každý uživatel poradí sám


obrázek


obrázek

Občas při přepínání mezi systémy jsem musel dolaďovat velikost obrazu, systém se sám vrátil na 100% a tak jsem neviděl okraje




obrázek

U čelního displeje bych asi softwarově řešil možnost ztlumení jeho jasu v menu. Pokud jsem zmiňoval některé další nedostatky osobně jim nepřikládám velkou váhu a dají se jistě řešit.

Pokud bude podpora stejná jako pro starší Spark, ale to vzhledem k tomu, že přístroj se prodává po celem světě a není to regionální záležitost, by mohl být důstojným konkurentem pro Enigmu 2 a to pro SH4 určitě a pro MIPS i ve vyšší cenové kategorii. Vše bylo testováno na verzi firmwaru 2.0.54, v novém firmwaru jsou již některé nedostatky odstraněny.

Pro přijímač je doporučená malobchodní cena 5490,- Kč a můžete jej zakoupit i v našem e-shopu. Značku AMIKO zastupuje na našem trhu Inter-Sat Ltd.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články