Quantcast

Optibox EVO Xfinity - all in one XBMC-Android-Satelit

| Tisk

Všichni víme, kam vývoj v satelitní technice momentálně směřuje, expanze levných čínských přijímačů s Enigmou 2 nezadržitelně pokračuje, provideři se zajímavou nabídkou bojují neustále s gigantickými ruskými share servery i sharingem obecně a tak jak jsem již psal v některé předchozí recenzi, XBMC je jeden ze směrů kterým se bude vývoj satelitní techniky možná také ubírat, sbližování multimediálních zařízení a současný příjem Live TV ať FTA nebo také PayTV je nezvratným procesem. První a ne určitě poslední vlaštovkou je Optibox EVO Xfinity, jednotunerový satelitní přijímač na bázi Androidu s nadstavbou XBMC. A nakonec ARM + XBMC je pekelně dobrá kombinace!


obrázek


obrázek


Specifikace dle výrobce
H/W Specifications
System Resource
CPU ARM-CORTEX A9 SingleCore -2500DMIPS
eMMC 4GByte
DRAM 1GByte
HDD 2.5″ HDD Supported – ( USB Type )
Front End
Tuner Type DVB-S2
No. of Tuners 1
Connector Type IF
Frequency Range 950~2150 MHz (Satellite)
LNB Voltage(S) 13/18
22kHz ANO
DiSEqC(S) ANO
Dual Tuner Support NE
3D Graphics
OpenGL ES 2.0/1.1/1.0 OpenVG 1.1 ANO
Front Panel
Common Interface NE
Smartcard Reader 1
Front 4 Digit FND
Front Buttons
Standby Button
Front LED ANO
Rear Panel
Rear RF In ANO
Rear RF Out ANO
Loop Through ANO
RCA ANO
Coaxial ANO
HDMI ANO
RS-232C ANO
Rear USB 2
Ethernet ANO
Fan NE
Power Cord (Fixed/Detachable) Adaptor 12V DC 2.0A

S/W Specifications
UI XBMC
USB PVR ANO
USB Upgrade ANO
Over The Internet Upgrade ANO
Ethernet Upgrade ANO
Max. Channels over 10000EA
Channel List ANO
EPG ANO
OSD Language Support as in XBMC
CI NE
Add-Ons ANO – Various XBMC Add-Ons supported
Browser ANO
3D Graphics ANO
HDD File System FAT32,NTFS(read only)
Flash File System JFFS2 or YAFS2
Media Type MKV, AVI, MP3, MP4
DVB Subtitile ANO
Teletext ANO
Blind Scan ANO (Preset Scan, Manual Scan)
HDMI-CEC ANO


obrázek

Pár přijímačů s XBMC jsem měl možnost již vyzkoušet a tak mě právě tento nový Evo Xfinity osobně velmi zajímal. Když už je s čím porovnávat je to vždy lepší než začínat na zelené louce.

Do přístroje jsem nahrál aktuální firmware ze stránek sat-support.tv a to EVO_XFinity_update140410.zip, postup pro tuto aktualizaci je jednoduchý, stažený soubor přejmenujeme na update.zip, zkopírujeme na USB, následně USB zasuneme do vypnutého přijímače, a se zapnutím stiskneme současně tlačítko VOL-, přístroj provedení upgradu zobrazuje na obrazovce TV


obrázek


obrázek

po upgradu se přístroj sám restartuje. Po tomto restartu je systém připraven k základnímu nastavení. Je to úplně stejné jako u klasického satelitního přijímače. U XBMC je použit průvodce, podobný jaký známe například z Enigmy 2. Samotné nastavení velmi pěkně v XBMC graficky zpracované je otázkou několika minut i pro laika.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Vyhledané programy není možné prozatím editovat a upravovat mimo přístroje např. v PC, ve vlastním zařízení to jde, ale je to hodně zdlouhavé. Výhodou systému je, že stiskem tlačítka OK se dostáváme do seznamu kanálů a přepínání kanálu pomocí dálkového ovladače je rovněž bezproblémové.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Přepínání programů je svižné do 1,5 sekundy. Pro přechod do LIVE TV nám slouží tlačítko na dálkovém ovladači. O vložené kartě lze získat základní informace v Nastavení CAS


obrázek


obrázek


obrázek

U dálkového ovladače bych se ostatně zastavil, neboť jsem byl velmi překvapen ergonomickým tvarem, funkčností i směrovostí (úhel ovládání cca 70°, vzdálenost cca 10 metrů), ale hlavně tlačítky které na něm jsou a pomocí nichž můžete zařízení plnohodnotně ovládat a vůbec nepotřebujete myš nebo klávesnici. Další výhodou DO je, že pokud jste někde hluboko v submenu a potřebujete v menu někam jinam, stačí stisknout příslušné tlačítko na DO, proklikávání zpět není potřeba. Ovládat XBMC pomocí dálkového ovladače mě připadá osobně jako hodně velká vychytávka, a kdybych mohl, dal bych 10 bodů .


obrázek

Pokud si v Androidu vypnete Hide StatusBar, můžete plynule přecházet pomocí tlačítka myš na DO z Androidu do XBMC


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Satelitní přijímač není ochuzen o žádné důležité funkce tzn. Timeshift, nahrávání a přehrávání zvoleného pořadu ze záznamu, přehrávání z externího USB disku, rodičovský zámek, zobrazování a zpracování EPG, spolupráce s kartami našich providerů otestoval jsem karty ICE Skylink, freesat by UPC Direct byla bezproblémová. Rovněž test s kartami VIACCESS RedlightTV a CONAX Redlight HD dopadl velmi dobře. Karty byly v okamžiku načteny a dekódování probíhalo bez jakýchkoliv rušivých hlášek. Systém používá pro dekódování Oscam. Nahrávání zakódovaných programů bylo v tomto softwaru možné, avšak pokud nahráváme zakódovaný kanál, přijímač již nic dalšího ze satelitu nezvládne, musíme tedy použít Android nebo XBMC.


obrázek


obrázek

Programy jsou nahrávány ve formátu .ts. Při přehrávání z externího USB disku jsem nezaznamenal vážnější problém s některým z testovaných formátů avi, mkv, mov, vob, mp4, mp3, jpeg. Vyzkoušel jsem důkladně ovládání instalovaného playeru a mohu s klidem napsat, že je bezchybný – přetáčí, vrací, zastavuje, přehrává bez jediného nedostatku. Do seznamu nahrávek stačí stisk tlačítka PVR list na DO.

Přístroj můžeme ovládat i pomocí webového rozhraní, toto je na portu 8080


obrázek
8
EPG, TXT i OSD je s bezchybnou češtinou a s dostatečnými možnostmi zobrazení


obrázek


obrázek

Použité XBMC je Frodo 12.2, i když nejnovější je momentálně již Gotham, ale to případného vlastníka mrzet nemusí, ba naopak.


obrázek

Tento systém nám poskytne vše, co z multimedií potřebujeme tzn. video-audio-obrázky-programy


obrázek


obrázek


obrázek

V XBMC si pustíte i tolik z Enigmy 2 oblíbené archivy CZ/SK


obrázek


obrázek

Instalace archivů a práce s XBMC se ničím neodlišuji již od známých a používaných postupů, ke streamovaným filmům si opět můžete online pustit titulky a používat bezchybný xbmc player


obrázek


obrázek

XBMC jako multimedium nemá zkrátka chybu, možností individuálního nastavení jsou nepřeberné.
Od satelitního příjmu a XBMC jsme se dostali k Androidu, ten je ve verzi 4.0.2 k operačnímu systému Android se dostaneme jak jinak než stiskem tlačítka s „domečkem“ na dálkovém ovladači nebo i z XBMC stiskem tlačítka APP


obrázek


obrázek


obrázek

Z Google play pak můžeme stahovat to, co právě potřebujeme, stažené aplikace se nám ukládají do složky myapp


obrázek


obrázek


V systému Android můžeme dále nastavovat


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Myslím, však, že Android je všeobecně známý systém, a že ho tedy není potřeba až tak důkladně představovat.

Závěr
Optibox Evo Xfinity je velmi zajímavý přístroj se zajímavými funkcemi a to vše především díky spojení Androidu a XBMC, oba systémy fungují bez zásadních problémů. Vzhledem k tomu, že přístroj je horkou novinkou je to opravdu obdivuhodné. Přístroje s touto kombinací by mohly být možná i konkurencí pro Enigmu 2, vždyť pokusy integrovat XBMC do E2 tady byly, ale myslím, že moc úspěšné to nebylo.

Ovládání přístroje je opravdu jednoduché, velkým plusem je, že přístroj lze provozovat bez externí klávesnice, což jsem si doteď neuměl představit. Rovněž přehrávač XBMC je bezproblémový a funkční na 100%.

Co však nefunguje a je potřeba softwarově doladit
- k přístroji se momentálně nepřipojíte přes ftp, sambu, telnet – pokud nepovolíte tyto položky v menu Androidu, po restartu musite povolit znovu. Žádná editace však není možná, systém je uzavřen.




obrázek


obrázek

- jasně modré zobrazeni znaků na VFD panelu bez možnosti regulace (již odstraněno v novém firmwaru z 25.4.2014)
- občas špatná grafika v menu – překrývání písmen skin PM3.HD, ale můžeme popužít jiný např Confluence

Dovozcem do České republiky je firma INTER-SAT LTD, org. složka, doporučená MOC je 3 990,- Kč, přístroj je možné zakoupit také v našem eshopu.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články