Quantcast

Jak pokořit Conax

| Tisk

Začátkem letošního roku rozvířila již velmi ustálenou hladinu neoficiálního příjmu zakódovaných stanic zpráva o prolomení dalšího, již dlouhou dobu odolávajícího, systému - Conaxu. V zápětí na to se na Uploadových serverech objevily programy, které tento systém umí otevřít.

Při prvním pohledu však většině uživatelů výpočetní techniky zmrznul rozjásaný úsměv na tváři, neboť SW byl napsán a běžel pod operačním systémem Linux, který není velmi rozšířený u koncových uživatelů. S tímto vědomím nám Oknařům vyšli Linuxáci vstříc a udělali obraz spouštěcí diskety s kompletním prostředím Linux i dekódovacím SW a tím zpřístupnili možnost studovat prolomený systém valné většině uživatelů PC. Další komplikace nastala se zařízením, které umožňuje emulovat kartu za pomocí PC - tzv. Season a jeho podoby (MultiSeason = kombinace zařízení na emulaci i logování). Tento HW prvek nepatřil k běžné výbavě uživatelů digitální satelitní techniky, neboť si již všichni zvykli na chytré kartičky, do kterých, za pomocí jiných HW zařízení všeobecně nazývaných programátory, stačí nahrát funkční firmware a aktuální klíče a dále se již nemusí o nic starat. Proto začala "nákupní horečka" a sháňka po tomto okrajovém zařízení.

Na rozkódování potřebujeme nejen počítač, Season a propojku na COM port, ale i vhodný přijímač s vestavěným dekodérem nebo CAM - ať již originální pouze na Conax (touto cestou děkuji firmě OLMI servis za jeho zapůjčení), nebo univerzální - Freecam. Na dalších univerzálních modulech (např. Magic modul) se zatím emulaci rozjet nepodařilo. Také v přijímačích budeme úspěšní zatím pouze ve správně upraveném Humaxu 5400.

Před pár dny se ale, k radosti všem uživatelům Oken, objevil další zlomový SW, emulace Conaxu pro Windows. Nyní již klidně můžete pracovat na svých počítačích, prohlížet si stránky, pracovat s poštou atd. a přitom sledovat zakódované programy na svém přijímači. Je vidět, že se na vývoji stále pilně pracuje. Jsem ale mírně skeptický v otázce vývoje náplní karet, abychom nepotřebovali mít v blízkosti přijímače hlučný puštěný počítač. Kódovací algoritmus RSA je příliš složitý na to, aby jej v požadovaném časovém úseku dokázaly zpracovat doposud běžně používané karty (Silver nebo FUN) - jsou moc pomalé. Proto se budou muset autoři náplní poohlédnout po kartách rychlejších a výkonnějších. Samozřejmě pak vyvstane otázka, jakými programátory tyto karty budeme plnit a editovat. To ale budeme řešit, až situace skutečně nastane.

Nyní se můžeme začít věnovat podrobnějšímu studijnímu postupu, jak otevřít kanály pod systémem Conax. Nejvýznamnější zástupcem jsou skandinávské kanály na družici Thor. Stáhněte si SW na emulaci pod Windows, rozbalte jej a otevřete si v Poznámkovém bloku soubor "lincardemu.rc" a vyhledejte pasáž nastavení portu a rychlosti komunikace :

[Conax]
port=1
unixdev = /dev/ttyS0
baud=7200
parity=even

Číslo portu zadejte podle čísla COM portu, kde budete mít zapojený Season (1 nebo 2). Velmi důležité je nastavit správnou rychlost komunikace (baud). Doporučuji začít na 9600 a pokud nedojde ke správné funkci, snižovat ji. Zobrazených 7200 je funkční pro originální modul Conax s verzí FW 3.03, ale zvládne i 7680, 8861 a 9600; 8228 a 9600 jsou pro Freecam; 8861 a 9600 pro Humax5400. Doporučuji při neúspěchu kombinovat či hledat jiné rychlosti.

Nyní zapneme přijímač a naladíme libovolný kanál kódovaný v Conaxu - třeba Kiosk2, kde nyní běží Pán prstenů - připojíme na zvolený COM port emulátor karet Season prodlužkou se zapojením 1:1 všech 9 pinů (doporučená délka max. 5 metrů), spustíme "lincardemu4win32.exe" a zasuneme Season do modulu přijímače.


Jak na Conax

Obraz naskočí prakticky okamžitě a pokud se neprojeví výpadky, je rychlost nastavena správně a máme vyhráno.

Pokud ale není něco v pořádku nebo dochází k výpadkům, program pouze vypisuje kritické události, ale obraz nenaskočí nebo velmi často vypadává. U některých modelů a druhů Season je možno si zvolit interní napájení obvodů z přijímače nebo napájení z externího zdroje. Ve většině případů toto externí napájení není potřeba, ale již se objevily případy (u modulů Freecam), že bylo nutné externí napájení zvolit. V tom případě doporučuji vhodně uzemnit přijímač a počítač k jednomu bodu, aby nedocházelo k nežádoucím napěťovým efektům (plovoucí zem a statická elektřina). Pokud se PC přes Season s přijímačem nedomluví vůbec, program stále čeká na správný resetovaní signál a odpověď na něj:




Jak na Conax

Pokud dochází k výpadkům při přenosu dat, program více méně pravidelně vypisuje chyby a výpadky:


Jak na Conax

Program umí emulovat i ostatní systémy, musíme však pro každý zvlášť nastavit správné komunikační parametry a hlavně v příslušných *.dat souborech přidat či opravit aktuální klíče. Toto téma však již zabíhá do jiné oblasti úplné emulace karet pomocí PC.

Běžné typy Season interface : Jak na Conax: Multiseason

Jak na Conax: Season

K.S. Ječný (www.jecny.cz), exkluzivně pro www.parabola.cz





Reklama




Vybrané články