Quantcast

Kódovací systém Conax prolomen

| Tisk

Nelegální příjem placené TV trápil v minulých letech řadu provozovatelů placené TV v šesti kódovacích systémech (Irdeto, BetaCrypt, Viaccess, Seca/Mediaguard, Nagravision, TPS Crypt), které byly postupně hackery prolomeny.

V minulém roce provedly vysílací společnosti zátah proti nelegálnímu příjmu digitální placené televize - provedly plošnou výměnu přístupových karet za nové, lépe zabezpečené proti zneužití.

Z pirátských karet tak v minulém roce postupně zmizely některé atraktivní programy a pakety, které byly oblíbené po celé Evropě, tedy i v zemích, kde nebylo (a stále není) možné získat legální předplatné pro danný program/paket. Možnosti příjmu kódovaných programů se postupně zužovala.

Éra 'černého' příjmu však není u konce - v těchto dnech bylo hackery oznámeno prolomení kódovacího systém Conax, který doposud patřil mezi poměrně bezpečné kódovací systémy.

V počáteční fázi je pro dekódování programů v CA Conax potřebný modul Conax (verze 1.08, 3.03 či 4.0), Season interface a floppy disketa. Emulátor je naprogramován pro Linux, takže je zapotřebí i volně dostupný, stále populárnější OS Linux.

Užití kódovacího systému CONAX
V současné době takto lze bez problémů dekódovat všechny programy skandinávského paketu Canal Digital na družicích Thor 2, Thor 3 a Intelsat 707 (pozice 1W), včetně slovenské JOJ TV. Na družici Sirius (pozice 5E) lze dekódovat programy švédské televize SVT.

Kódovací systém Conax používají i některé další TV společnosti na populárních družicích Hot Bird na pozici 13E:



na kmit. 11,096 GHz (pol. H, SR 27500, FEC 3/4): německé stanice Wella TV a Professional TV
na kmit. 11,407 GHz (pol. V, SR 27500, FEC 3/4): polská TVN24, TVN Int. Europe, TVN Int. USA

Co bude dál?
Dekódování Conax je teprve v počáteční fázi. V blízké době se dá očekávat emulátor pro OS Windows, pluginy pro DVB PCI satelitní karty a snad i nové soubory pro populární Xv1 na kartách DS9/Fun (pro přijímače Humax IRCI-5400/Z+Hyundai HSS-1000IR atd. či moduly FreeCam, Magic Cam).

Závěr
Prolomený kódovací systém Conax by mohl být zajímavý i pro české a slovenské diváky. Na pozici 1W v Conaxu vysílá slovenská JOJ TV, sesterská stanice české TV Nova. 'Černý' příjem JOJ TV může být snad jedinou možností, jak přijímat JOJku ze satelitu. Provozovatel programu totiž zatím nevyřešil distribuci originálních přístupových karet JOJ TV pro individuální zájemce.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články