Quantcast

ČRa: Zájem o lineární vysílání stále roste

| Tisk

Klasické televizní vysílání se těší v Česku velké oblibě a sledovanost lineárních programů nadále roste. Vyplývá to z průzkumu ATO/Nielsen 2017, který zveřejnila společnost České Radiokomunikace (ČRa), jeden z provozovatelů celoplošných terestrických multiplexů v České republice.

ČRa se během středeční tiskové konference u příležitosti spuštění pravidelného vysílání v DVBT2 snaží vyvrátit několik mýtů, které souvisí a televizním vysíláním a digitální pozemní televizí.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Mýty a realita televizního vysílání (ČRa)

Sledování lineárního televizního vysílání se v posledních pěti letech nepropadá, naopak mírně roste. Zatímco před pěti lety sledoval divák televizní vysílání 4 hodiny a 2 minuty denně. Dnes konzumuje televizní obsah o 18 minut denně déle. Za zvyšujícím zájmem o televizní obsah může stát rozšiřující se programová nabídka a tedy i větší výběr pořadů.

Operátor sítí zároveň upozornil, že význam pozemního vysílání neklesá ale naopak roste. Řada českých domácností se rozhodla přestat si předplácet satelitní či kabelovou televizi a spoléhat se na bezplatnou nabídku programů, kterou naladí na klasickou pozemní anténu. Pozemní televize stále je bezplatnou platformou. Otázkou je, jak dlouho. Generální ředitel televizní skupiny Prima ve středu uvedl, že do dvou let se rozhodne, zda signál svých programů v pozemní síti zakóduje či nikoliv. Bezplatnou pozemní platformu podle průzkumů sleduje zhruba 60 procent českých domácností. Pro komerční televize je proto těžké tuto platformu opustit, na druhou stranu je stále náročnější ji ufinancovat. Připomeňme, že distribuci programů na pozemní vysílače musí komerční televize platit, zatímco u ostatních distribucí (kabel, satelit) naopak vybírají poplatky za každého zákazníka operátora. Tento stav je proto pro komerční televize dlouhodobě neudržitelný.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Podíly jednotlivých platforem na českém trhu (ČRa)

Podle ČRa je přechod na DVB-T vynucenou nutností, jinak by o televizní programy mohlo přijít až 60 procent domácností v důsledku uvolnění 700 MHz pásma pro širokopásmové služby. Nejvíce jsou ohrožené domácnosti s příjmem DVB-T multiplexu 3, který ve velké míře používá kmitočty v pásmu, ve kterém musí televizní vysílání skončit (K49 až 60). Naopak minimální dopad na svoji síť by měl čtvrtý multiplex operátora Digital Broadcasting.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Ohrožené domácnosti opuštěním pásma 700 MHz bez přechodu na DVB-T2 (ČRa)

Ve středu 1.3.2017 proto společnost ČRa spustila tzv. přechodový DVB-T2 multiplex z prvních vysílačů - Praha - Žižkov a Praha - Cukrák v rámci SFN na K31 s celkem 11 televizními programy v kodeku HEVC (Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, TV Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Óčko, Óčko Gold a Šlágr TV). Programy nejsledovanější komerční skupiny Nova ale chybí. Výstavba přechodové sítě bude probíhat zhruba rok. Přechodové DVB-T2 sítě a stávající DVB-T multiplexy budou fungovat do konce roku 2020 a poté už jen finální DVB-T2 sítě.



Česká republika by podle ČRa mohla mít 5 až 6 celoplošných DVB-T2 multiplexů oproti dnešním čtyřem v DVB-T. Kapacita DVB-T2 multiplexu bude pro 15 až 20 televizních programů a celkový počet bude závislý na požadavcích vysílatelů na kvalitě obrazu a distribuci doplňkových informací. S programy ve vysokém rozlišení se počítá až do finálních sítí. V jednom DVB-T2 multiplexu může být 5 až 7 HD programů v HEVC.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Harmonogram přechodu České republiky na DVB-T2 (ČRa)

Přechod na DVB-T2 a enkódování v HEVC by mělo být změnou poslední. V nejbližších letech se žádná další událost v pozemním vysílání nechystá, tvrdí ČRa. Žádné DVB-T3 a ani jiný video formát není, což je pravda. Technologie se stále vyvíjejí a vylepšují. Nelze proto odhadnout s čím přijdou DVB skupiny v dalších letech.

Pro příjem programů druhé generace pozemního vysílání budou diváci potřebovat nový televizor s podporou DVB-T2 a HEVC, případně set top box, který bude DVB-T2 a HEVC podporovat. Očekává se, že během následujících let proběhne přirozená obměna přijímacího zařízení a domácnosti si postupně pořídí nové přístroje, které budou nové formáty již podporovat.

redakce





Reklama




Vybrané články