Quantcast

iNEOS ZX4 - malý a šikovný satelitní přijímač s příjmem multistreamů a T2-MI

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme novinku na našem trhu, která nese označení iNEOS ZX4. Jedná se o zajímavě vybavený Full HD linuxový satelitní přijímač s podporou komprese HEVC/H.265. Přijímač je jednotunerový a kromě příjmu běžných satelitních programů umožňuje také příjem programů vysílaných v režimu multistream (MIS) a také v režimu T2-MI.

Server parabola.cz se stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto přijímače. Díky dovozci těchto přijímačů slovenské firmě Bendr s.r.o. z Topoľčan, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - iNEOS ZX4, přední panel (foto dovozce)

Přijímač je založený na uzavřeném linuxovém operačním systému a běžný divák při ovládání přijímače ani nepozná, že „jede“ na Linuxu. K dispozici je jedna čtečka vestavěného univerzálního dekodéru.

iNEOS ZX4 umožňuje přijímat SD a HD programy v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově také v kompresi HEVC/H.265 s možností příjmu norem DVB-S a DVB-S2. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p. Co je ale na přijímači zajímavého je příjem programů vysílaných v režimu MIS a T2-MI.


obrázek

▲ Obr č. 2 - iNEOS ZX4, přední a boční panel (foto dovozce)

Jedná se o vůbec první stolní satelitní přijímač, který umožňuje jednoduchý zcela automatický příjem programů vysílaných v režimu MIS a dokonce i v režimu T2-MI, bez zadávání jakýchkoliv dodatečných technických parametrů, jako je ID streamu apod.

Přijímač je vybavený hardwarovým blindscanem, který naladí „naslepo“, bez zadání jakýchkoliv technických parametrů vysílání, všechny programy z dané družice včetně programů vysílaných v režimu MIS a T2-MI, to doposud také žádný přijímač neumí. Tento přijímač také umožňuje příjem v KA pásmu a příjem programů v modulacích 16APSK a 32APSK.


obrázek

▲ Obr č. 3 - iNEOS ZX4, boční panel (foto dovozce)

Přijímač umožňuje příjem SD a HD programů v kompresi HEVC/H.265. Postupně již někteří operátoři překlápí své SD a HD programy z MPEG-4 do HEVC nebo již zařazují nové programy v HEVC. Příkladem jsou naši satelitní operátoři Flix TV a Antik Sat. V zahraničí budiž příkladem ruský Trikolor TV nebo MTS, kde některé programy jsou již v HEVC.

Přijímač má také řadu multimediálních funkcí, jako je příjem IPTV, vestavěné „ořezané“ multimediální prostředí KODI, Youtube, Redtube, počasí a řadu dalších aplikací. K dispozici je také funkce DLNA, která umožňuje streamování do Vašeho mobilního zařízení nebo do PC.

Přijímač disponuje i oblíbenou funkcí FastScan, která slouží pro rychlé vyhledávání programů satelitních operátorů, z našich operátorů je zde zastoupen Skylink a freeSAT.

obrázek

▲ Obr č. 4 - iNEOS ZX4, zadní panel (foto dovozce)

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s velmi malými rozměry 145 x 30 x 115 mm (Š x V x H). Na předním panelu naleznete čtyřmístný 7-segmentový displej v pěkném modrém provedení a dvě stavové LED diody. Nechybí zde ani čtečka vestavěného univerzálního dekodéru.

Co Vás na první pohled zaujme je, že dekódovací karta se zasune úplně dovnitř přijímače (zlatým chipem nahoru), takže je zarovnaná s předním panelem. Vysunutí karty se provede jednoduše pomocí otvoru na spodní straně přijímače, kde je dekódovací karta umístěna.

Na pravém boku přijímače nalezneme dva USB 2.0 porty, konektor pro připojení externího IR čidla, které je součástí balení a tlačítko „recovery“. Přijímač tak můžeme umístit třeba za televizor, držák pro přichycení přijímače k zadnímu panelu TV je součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 5 - iNEOS ZX4, dálkové ovládání (foto dovozce)

Na zadním panelu nacházíme jeden F konektor (vstup satelitního tuneru, výstup chybí), digitální optický audio výstup S/PDIF, SCART konektor pro připojení ke starším CRT televizorům a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Nechybí zde ani HDMI konektor verze 1.4 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 100 Mpbs.

Součástí balení je také stručný návod k obsluze přijímače, externí IR čidlo, držák pro přichycení přijímače k zadnímu panelu TV a napájecí adaptér 12V/1,5A. Co obsahuje balení je vidět v tomto videu zde.


obrázek

▲ Obr č. 6 - iNEOS ZX4, Info lišta

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný software verze 1.04.21. Tento software lze výhradně použít pro přijímač iNEOS ZX4 a nikoliv do přijímačů, které jsou HW téměř identické s tímto přijímačem a mají jiné modelové označení.

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Graficky je docela povedené. Překlad do slovenštiny je výborný, u češtiny najdeme občas nějaké chybné překlady.


obrázek

▲ Obr č. 7 - iNEOS ZX4, Single EPG

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a přepínání mezi programy trvá cca 2 - 3 sekundy. Použitý satelitní tuner je schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK.

Takže naladit multiplexy s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro přijímač žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS se SR 45Msym/s na družici ABS 2A na pozici 75° východně.

Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo bez potíží. Programy vysílané se SR pod 1 Msym/s tuner detekuje, ale není je schopen naladit. Předáno dovozci, který ihned věc předal výrobci.


obrázek

▲ Obr č. 8 - iNEOS ZX4, Multi EPG

Citlivost/selektivita satelitního tuneru byla vynikající, kontrola proběhla na satelitu Badr 6/7 na pozici 26° východně, kde ve svazku MENA je už u nás signál dost slabý. Úroveň a kvalita signálu je zobrazena klasickým teploměrem a v procentech.

Nejprve jsem začal testovat „lahůdky“ pro satelitní lovce. Tím je bezpochyby příjem v režimu multistream (MIS) a v T2-MI. MIS tak jako T2-MI umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.


obrázek

▲ Obr č. 9 - iNEOS ZX4, Přehled programů

Tento přijímač se pyšní tím, že na rozdíl od mnohem dražších linuxových přijímačů s Enigmou 2 dokáže vyhledávat programy v režimu MIS bez zadávání dodatečných technických parametrů jako je PLS mód, PLS kód a číslo streamu. A navíc umožňuje zcela bezproblémový příjem programů v režimu T2-MI bez zadávání PLP kódu, na rozdíl od linuxových přijímačů s Enigmou 2, kde musíte použít poměrně velmi komplikovanou metodu, abyste mohli přijímat programy v režimu T2-MI.

Začal jsem režimem T2-MI. Ten používá ukrajinský operátor ZeonBud na družici Astra 4A na pozici 4,8° východně pro šíření některých ukrajinských programů. Jedná se o distribuční trasu pro pozemní DVB-T2 vysílače na Ukrajině. Pro vyhledávání jsem použil funkci blindscan - vyhledávaní naslepo.


obrázek

▲ Obr č. 10 - iNEOS ZX4, Hlavní menu

Přijímač se honosí tím, že má k dispozici HW blindscan na rozdíl od běžných přijímačů kde se používá SW blindscan. Nejprve jsem smazal všechny transpondéry na této družici a poté spustil vyhledávání. Jste pouze dotázání, zda má vyhledávat pouze FTA programy a také zda má vyhledávat programy v režimu MIS. To musíte v tomto případě zapnout.

Přijímač nejprve vyhledává všechny transpondéry s horizontální polarizací a poté s vertikální polarizací. Bez problémů nalezl všechny transpondéry včetně těch, kde se používá T2-MI a programy naladil a uložil do paměti. No pak se už můžete kochat příjmem programů vysílaných v režimu T2-MI, vše jede jako víno, včetně správné azbuky v názvech programů a v EPG.

Šíření programů v režimu T2-MI je také oblíbené u ruského operátora RTRN v C pásmu a to na pozicích 40°, 53° a 90° východně. Opět se jedná o distribuční linky ruských programů pro pozemní DVB-T2 vysílače v Ruské federaci. Jsou zde šířeny ruské programy pro první a druhý DVB-T2 multiplex pro různé oblasti v Rusku. Programy jsou šířené zcela volně kromě programů státní televize Pervij kanal (bývalé ORT) a Rossiya 1 (bývalé RTR), kde se používá ruský kódovací systém Rosscrypt.


obrázek

▲ Obr č. 11 - iNEOS ZX4, Instalace - Nastavení antény

Nicméně program Rossiya 1 lze naladit také volně, protože je zde šířen pomocí zvláštních multiplexů pro mnoho regionů v Rusku, kde se v mnoha případech tento program nekóduje. Tyto multiplexy vždy obsahují lokální verze programů Rossiya 1 a Rossiya 24. Od jejich moskevských verzí se tyto programy liší jen jinou reklamou pro daný region případně časovým posunem.

V režimu vyhledávání programů pomocí funkce blindscan byla však v C pásmu při vyhledávání transpondérů, které používají T2-MI jedna chyba. Přijímač všechny transpondéry vyhledal, ale programy z transpondérů používající T2-MI automaticky nenaladil.


obrázek

▲ Obr č. 12 - iNEOS ZX4, Funkce FastScan

Bylo třeba tyto transpondéry ručně editovat a nastavit hodnotu „MTS“ v menu přijímače na „ano“ (blindscan nastavil „ne“). Název „MTS“ bych spíše nahradil „MIS“, tedy jednalo se o povolení režimu multistream, což je u T2-MI nutné. Poté již proběhlo vyhledávání úspěšně. Opět jsem nahlásil dovozci, který ochotně předal výrobci.

iNEOS ZX4 umožňuje příjem také v KA pásmu, to jsem bohužel nemohl vyzkoušet, protože nemám k dispozici LNB pro KA pásmo. Přijímač také umožňuje příjem transpondérů s modulací 16APSK a 32APSK. Na takovýchto transpondérech se převážně vysílají data nebo přenosové kanály.

Přijímač je horkou novinkou na trhu, takže samozřejmě to bude chtít určitý čas na odstranění některých drobných chyb. Nicméně je důležitá dobrá spolupráce mezi dovozcem a výrobcem, což je u značky iNEOS samozřejmostí.


obrázek

▲ Obr č. 13 - iNEOS ZX4, Vyhledávání programů pomocí funkce blindscan

Obrazová kvalita na HD i SD programech byla výborná, to jistě každého potěší. Dálkové ovládání není žádný zázrak, směrovost užší, ale lze si definovat čtyři tlačítka F1-F4 jakou budou mít funkci. Vřele doporučuji zapojit externí IR čidlo, poté je již ovládání přijímače výborné.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku bez diakritiky na velkých písmenech. Titulky se aktivují na všech programech, nikoliv jenom na konkrétním programu.


obrázek

▲ Obr č. 14 - iNEOS ZX4, Editace transpondéru

Přijímač má k dispozici i funkci FastScan pro rychlé naladění programů satelitní televize Skylink i freeSAT. Zejména FastScan pro freeSAT není zcela u satelitních přijímačů běžný. Příjemné je, že se Vám při použití funkce FastScan doposud naladěné programy nesmažou, ale automaticky posunou. Pěkné video, kde je znázorněné menu přijímače a funkce FastScan najdete zde.

Vyhledávání pomocí funkce blindscan není dokonalé, občas některé transpondéry zejména s nízkým SR nenaladí nebo naladí některé transpondéry duplicitně. Nicméně pro lovce různých přenosových kanálů je to fantastická věc a nedá se srovnat s obyčejným softwarovým blindscanem, kterým disponují linuxové přijímače s Enigmou 2.

Editace programů je velmi intuitivní, lze označit více programů naráz a provádět operace jako přesun a mazání.


obrázek

▲ Obr č. 15 - iNEOS ZX4, Úprava programů

Rovněž editace transpondérů je výborná, lze bez problému doplnit další, vymazat nebo změnit parametry stávajícího transpondéru. Editovat lze i celou družici, změnit její název orbitální pozici, vymazat ji nebo přidat úplně novou. Přijímač podporuje protokoly DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 (USALS), Unicable 1 a 2.

Elektronický programový průvodce je k dispozici ve dvou režimech. Jedná se klasickou mřížku s pěti programy s událostmi v časové ose a přehled událostí jednoho programů na několik dní dopředu.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu jsou oříznuty na určitý počet znaků. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně.


obrázek

▲ Obr č. 16 - iNEOS ZX4, Podrobné informace o programu (Match TV v režimu T2-MI)

Doba startu přijímače (bootování) z hlubokého spánku je cca 45 sekund, z běžného stand-by je start přijímače prakticky okamžitý. Na editaci programů v PC lze použít oblíbený editor DremboxEdit v poslední verzi 7.2.0 (login: root, heslo: sky1122). Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta.

V menu přijímači nechybí ani možnost regulace jasu displeje a co se má na displeji zobrazovat v běžném provozu a v pohotovostním stavu. S takovými funkcemi se většinou setkáváme u velmi drahých satelitních přijímačů nikoliv u přijímače, jehož cena je velmi lidová.

Přijímač má k dispozici sítové rozhraní ethernet 100 Mbps a pomocí externího WI-FI adaptéru (není součástí balení) se můžete připojit k síti bezdrátově. Aktualizace řídícího firmwaru přijímače je možná pomocí USB flash disku nebo pohodlně přímo online přes internet. Video, kde je prezentovaná aktualizace přijímače najdete zde.


obrázek

▲ Obr č. 17 - iNEOS ZX4, Příjem ruského programu Rossiya 1 v režimu T2-MI

V softwaru přijímače najdete široké možnosti zálohování na USB zařízení a to nejen settingu, ale i systémové nastavení, IPTV kanály apod. Je zde k dispozici i přístup na vzdálený server, kde se nachází různé settingy, které si můžete do přijímače nahrát.

Zahřívání přijímače je minimální, i když ventilační otvory jsou k dispozici pouze na spodní straně přijímače. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/1,5A.

Multimédia

V přijímači je k dispozici celá řada multimediálních funkcí. K dispozici je přehrávač Youtube, přehrávač Redtube, internetová rádia, aplikace pro počasí, Stalker TV, Xtream IPTV, WebTV. Adresu IPTV streamu lze zadat ručně nebo naimportovat „.m3u“ nebo „.m3u8“ playlist. Aplikace WebTV obsahuje vybrané videotéky z některých zemí.

K dispozici je i „ořezaná“ verze multimediálního prostředí KODI, kde je možné přidávat repozitáře a instalovat různé doplňky jako je oblíbený Sosáč, Stream Cinema apod. KODI používá interní player přijímače, nikoliv originál player pro KODI. Funkčnost KODI je závislá na funkčnosti vzdáleného serveru, v případě jeho výpadku KODI vůbec nepracuje.


obrázek

▲ Obr č. 18 - iNEOS ZX4, Příjem francouzského programu France 2 v režimu multistream (pozice 5°W)

K dispozici je i funkce streamování programu z přijímače do mobilního zařízení nebo do PC pomocí DLNA. Pro mobilní zařízení se používají aplikace Bubble UPnP nebo iMediaShare. Přijímač má i své vlastní webové rozhraní, které umožňuje nastavovat IPTV, Stalker, XtreamTV, nahrávat do přijímače IPTV playlisty m3u/m3u8. Je zde možné provést online aktualizaci přijímače nebo spouštět YouTube videa na TV.

Další možností streamování programů z přijímače do PC je použití programu Media player center a v mobilních zařízeních použití programu VLC video player. Jak to celé pracuje, vidíte na videu zde.

Úspěšně jsem vyzkoušel přehrát tyto typy AV souborů: avi, divx, xvid, mov, mkv, ts, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Ne všechny testovací HEVC soubory mi přijímač přehrál. Rozlišení 4K pochopitelně nepodporuje.


obrázek

▲ Obr č. 19 - iNEOS ZX4, Příjem italského programu La7 HD v režimu multistream (pozice 5°W)

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3.

DTS audio není funkční. Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na radiích Českého rozhlasu). Audio Dolby Digital+ (E-AC3) nepracovalo, tato zvuková stopa se používá u většiny francouzských programů v multistreamech. Bylo nahlášeno dovozci, který věc předal výrobci.

Spolupráce s externím pevným diskem, nahrávání

Pevný disk nelze do přijímače zabudovat. Externí pevný disk lze připojit do jednoho ze dvou USB 2.0 portů. Pro účely nahrávání jsem použil externí pevný disk Western Digital 500 GB naformátovaný systém NTFS. Naformátování disku přímo přijímačem jsem v menu nenašel (bude doplněno v dalším softwaru). Samozřejmě lze nahrávat i na flash disk.


obrázek

▲ Obr č. 20 - iNEOS ZX4, Příjem španělského programu A8 v režimu multistream (pozice 30°W)

Spolupráce s externím pevným diskem byla výborná. Nahrávání i přehrávání SD i HD programů bylo zcela bez potíží. Pomocí Samba sdílení se lze dostat na vzdálené úložiště ve vaší síti.

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň druhý program z téže frekvence (transpondéru) sledovat nebo přehrávat již pořízenou nahrávku na HDD. Programy lze nahrávat, i pokud jsou vysílané v režimu MIS nebo T2-MI, což mě příjemně překvapilo. Linuxové přijímače s Enigmou 2 z programů v režimu T2-MI zatím neumí nahrávat.

Nahrávky jsou ve formátu TS a jsou samozřejmě nešifrované, takže je možné kamkoliv přenášet. Nevýhodou je, že název souboru neobsahuje název nahrávaného pořadu, ale pouze se dozvíme, ze kterého programu byl záznam pořízen.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici. Pro rychlý přesun po časové ose lze použít šipky doleva a doprava.


obrázek

▲ Obr č. 21 - iNEOS ZX4, Předpověď počasí

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift, která funguje bez problémů. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

iNEOS ZX4 disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru. V menu přijímače jsou k dispozici dva softcamy a to THCAM a Oscam. U softcamu THCAM není třeba nic nastavovat.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (na které nebylo aplikováno zvýšeného zabezpečení operátorem Skylink), ICE Irdeto freeSAT, karta Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a karta Conax satelitního operátora Antik Sat.


obrázek

▲ Obr č. 22 - iNEOS ZX4, Přehrávač záznamů na HDD

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink na které již bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! CI slot pro vložení dekódovacího modulu není u tohoto přijímače k dispozici.

Pokud někomu THCAM nevyhovuje, může použít Oscam, který lze pomocí webového rozhraní na portu 8888 nakonfigurovat. Nicméně výchozí konfigurace Oscamu je správná a pro běžné případy našich karet bude stačit.

Abyste mohli přepínat softcamy je nutné si aktivovat tzv. skryté menu a to tak, že stisknete tlačítko „Menu“ na dálkovém ovladači, vstoupíte do nabídky „Nastavení“ a zadáte pomocí dálkového ovladače kód 6363 a objeví se vám další nabídka „CAM setting.“ Zde jsou k dispozici i další zajímavé funkce.


obrázek

▲ Obr č. 23 - iNEOS ZX4, Systémové informace

Závěr

iNEOS ZX4 je zajímavý linuxový satelitní přijímač, který nám umožňuje příjem nejen běžných satelitních programů, ale i programů vysílaných v režimech multistream a T2-MI a to bez zadávání nějakých dodatečných technických parametrů. V tomto směru je tento satelitní přijímač naprosto unikátní.

Disponuje funkcí HW blindscan - hledání programů naslepo, umožňuje příjem internetové televize IPTV a má celou řadu multimediálních funkcí. Podpora nového kodeku HEVC/H.265 jistě potěší. Přijímač se vyznačuje velmi příznivým poměrem výkon/cena.

Dovozce těchto přijímačů firma Bendr s.r.o. nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:



* iNEOS ZX4 (pro zákazníky z SR)

Maloobchodní cena: 64,90,- € s DPH

* iNEOS ZX4 (pro zákazníky z ČR)

Maloobchodní cena 1699,- Kč s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články