Quantcast

Dálkový ovladač VU+ Bluetooth/IR

| Tisk

Výrobce populárních satelitních přístrojů VU+ uvedl na trh zbrusu nový dálkový ovladač VU+ Bluetooth/IR. Již na první pohled se jedná o luxusní dálkový ovladač, který je určený pro náročnější zákazníky. Přední strana je vyrobena z leštěného hliníku s velkým nápisem VU+.

Dálkový ovladač umožňuje komunikace nejen přes klasický IR přenos, ale s vybranými satelitními přijímači VU+ umožňuje komunikaci pomocí standardu bluetooth 4.1. Výrobce tento dálkový ovladač označuje interně jako typ V. Přehledná tabulka všech dálkových ovladačů VU+ je k dispozici zde.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Dálkový ovladač VU + Bluetooth/IR

Dálkový ovladač VU + Bluetooth/IR lze použít pro následující modely v režimu IR (infračervený přenos):

VU + Duo
VU + Duo²
VU + Solo
VU + Solo²
VU + Solo 4K (také v režimu bluetooth přes adaptér)
VU + Solo SE (V1 / V2)
VU + Ultimo
VU + Ultimo 4K (také v režimu bluetooth )
VU + Uno
VU + Uno 4K (také v režimu bluetooth přes adaptér)
VU + Zero

Pouze pro 4K modely VU+ je možná navíc komunikace pomocí technologie bluetooth. V případě satelitních přijímačů VU+ UNO 4K a VU+ SOLO 4K je nutné dokoupit adaptér VU+ USB BLUETOOTH 4.1 DONGLE. U vlajkové lodi modelu VU+ Ultimo 4K je již bluetooth adaptér vestavěn v přijímači.

Dálkový ovladač je ergonomicky velmi dobře zpracován. Velikost je prakticky stejná s původním dálkovým ovladačem (typ II.), který je standardní součástí balení nyní prodávaných satelitních přijímačů VU+. Tlačítka jsou gumová a velmi dobře se mačkají. Směrovost dálkového ovladače v režimu IR je velmi široká, ještě lepší než u původního ovladače a už ten byl provedený velmi dobře.

Navíc je nový dálkový ovladač rychlejší. Přijímač rychleji reaguje na povely z dálkového ovladače. Napájení je zajištěno pomocí dvou baterií typu AA (původní DO používá dvě baterie AAA), ovládání je tak o trochu těžší než u původního modelu. Součástí balení dálkového ovladače je i návod jak zprovoznit ovladač v režimu bluetooth.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dálkový ovladač VU + Bluetooth/IR, vyhledávání dálkového ovladače

Jak jsem již uvedl na začátku, tento režim je funkční pouze u 4K modelů VU+. V přijímači musíte mít nainstalovaný poslední image VTI 11.0.2 online aktualizovaný na poslední verzi! Tento online aktualizovaný image obsahuje i bluetooth ovladače, které byly součástí jedné z aktualizací.

Jakmile připojíte adaptér VU+ USB BLUETOOTH 4.1 DONGLE do volného USB portu (platí pro modely VU+ UNO 4K a VU+ SOLO 4K), tak se v menu Nastavení/Systém objeví nová položka „nastavení bluetooth“. V případě přijímače VU+ Ultimo 4K je již tato položka v menu od začátku, protože přijímač má vestavěný bluetooth adaptér.

Abychom mohli dálkový ovladač v režimu bluetooth používat s konkrétním přijímačem VU+, je nejprve nutné přijímač s dálkovým ovladačem spárovat, tak jak je u technologie bluetooth zvykem.

Po vyvolání nabídky „nastavení bluetooth“ v menu přijímače jste vyzvání, abyste stiskli červené tlačítko, kterým povolíte režim bluetooth na přijímači. Poté stisknete modré tlačítko „hledat“, kde jsou k dispozici dvě možnosti pro vyhledávání, zvolíte tu první „Scan and setup Vu+ bluetooth RCU“, která slouží pro vyhledávání dálkového ovladače v režimu bluetooth.

Poté jste vyzvání, abyste stiskli současně tlačítka „Menu“ a „Audio“ na dálkovém ovladači po dobu 5 sekund. Dojde k nalezení dálkového ovladače a k jeho spárování s přijímačem. Na obrazovce se objeví informace „Device VUPLUS-BLE-RCU is connected.“ No a to je vše. Nyní už nemusí být přijímač v přímé viditelnosti dálkového ovladače a můžete přijímač ovládat z dosahu několika metrů podle množství překážek, dokonce i z jiné místnosti. Přijímač může být umístěný třeba v nějaké skříňce nebo za televizorem.

Původní dálkový ovladač je samozřejmě nadále funkční v režimu IR. Pokud nemáte na přijímači volný USB port pro bluetooth adaptér, což byl můj případ u satelitního přijímače VU+UNO 4K (k USB 3.0 portu mám připojený přes redukci SSD pevný disk a pomocí USB2.0 portu mám připojený USB Turbo tuner DVB-T/T2), použijete USB rozbočovač, v mém případě připojený do USB2.0 portu.

Pracovat s dálkovým ovladačem je jedna radost, velice povedená „hračka“. Někdy se stává, že IR přenos je něčím zarušený, třeba plazmovou televizí, pomocí bluetooth přenosu tento problém ihned vyřešíte.

Dálkové ovládání je programovatelné a lze s ním ovládat i některé základní funkce vašeho televizoru.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dálkový ovladač VU + Bluetooth/IR, nastavení bluetooth v image VTI

Tak jako původní ovladač, tak i tento nový ovladač lze naprogramovat tak, že v jedné místnosti můžeme používat více VU+ satelitních přijímačů, aniž by se mezi sebou hádaly. Postup jak to udělat, je ale u obou dálkových ovladačů odlišný. Přesný popis pro nový dálkový ovladač naleznete zde.

VU+ umožňuje používat v jedné místnosti až 4 satelitní přijímače VU+ nezávisle na sobě.

Závěr

Dálkový ovladač VU+ Bluetooth/IR je luxusní dálkový ovladač pro satelitní přijímače značky VU+, určený zejména pro náročnější zákazníky. Umožňuje komunikace nejen přes klasický IR přenos, ale s 4K satelitními přijímači VU+ umožňuje komunikaci pomocí standardu bluetooth 4.1.

Prodejce satelitní techniky firma Pluton elektroprodejna nabízí tento dálkový ovladač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:

* Dálkový ovladač VU+ Bluetooth/IR


Maloobchodní cena: 1390,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

* VU+ USB BLUETOOTH 4.1 DONGLE
Maloobchodní cena: 490,- Kč s DPH

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Flix TV/Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články