Quantcast

Edision OS Mega - nadupaný třítunerový linuxový HD combo přijímač s HEVC

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme novinku na našem trhu, která nese označení Edision OS Mega. Jedná se o nadstandardně vybavený Full HD linuxový přijímač s podporou komprese HEVC/H.265. Přijímač má zabudované tři tunery, dva satelitní a jeden speciální hybridní tuner, který si podrobně dále popíšeme.

Server parabola.cz se opět stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto přijímače. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Edision OS Mega, přední panel

Srdcem přijímače s oblíbeným operačním systémem Enigma 2 je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM73565 s taktovací frekvencí 1,6 GHz. Přijímač obsahuje paměť Flash 512 MB a RAM 1GB. K dispozici je jedna čtečka vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Edision OS Mega umožňuje přijímat SD a HD programy v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově také v kompresi HEVC/H.265 s možností příjmu norem DVB-S, DVB-S2, DVB-T/T2 a DVB-C. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Edision OS Mega, zadní panel

Nejedná se tedy o UHD přijímač, to by byla cena úplně někde jinde a upřímně řečeno v UHD kvalitě toho moc na satelitech zatím nenalezneme, kromě pár demo kanálů zde moc použitelných a hlavně volných programů není. Toto vysílání je zatím velmi drahé a málokterý operátor si ho může dovolit, navíc musí mít příslušná televize k dispozici i 4K obsah vysílání.

Podstatné je, že přijímač umožňuje příjem SD a HD programů v kompresi HEVC/H.265. Postupně již někteří operátoři překlápí své SD a HD programy z MPEG-4 do HEVC nebo již zařazují nové programy v HEVC. Příkladem jsou naši satelitní operátoři Flix TV a Antik Sat. V zahraničí budiž příkladem ruský Trikolor TV nebo MTS, kde některé programy jsou již v HEVC.

V přijímači jsou vestavěny dva nezávislé satelitní DVB-S/S2 tunery a třetí vestavěný tuner je hybridní.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Edision OS Mega, dálkové ovládání

Hybridní tuner, který je zde použit, má zcela novou koncepci, se kterou jsem se doposud u žádného výrobce nesetkal. Tuner umožňuje nejen příjem kabelového DVB-C vysílání a pozemního DVB-T/T2 vysílání, tak jak jsme zvyklý u ostatních výrobců, ale navíc i příjem satelitního DVB-S/S2 vysílání. Tuner je opatřen dvěma vstupy, jeden pro satelitní parabolu a jeden pro kabelové a pozemní digitální vysílání.

U tradičních hybridních tunerů si v menu přijímače přepneme na normu, kterou má tuner zpracovávat. U tohoto tuneru je to jinak, zde normy povolujeme a můžeme klidně všechny tři současně.

Operační systém Enigma 2 u hybridního tuneru umožňuje povolit příjem satelitního, kabelového a pozemního digitálního vysílání. V jeden okamžik lze ale používat (sledovat, nahrávat) vysílání jen z jedné normy. Tuner se v systému detekuje jako jeden, tedy nejedná se o twin tuner. Uživatel má k dispozici současně vždy tři tunery - dva satelitní a jeden podle výběru/využití.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Edision OS Mega, info lišta

Tím, že má přijímač k dispozici CI slot, bude umožňovat i příjem kódovaného pozemního televizního vysílání komerčních programů v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265, pokud u nás k němu v budoucnu dojde. Každopádně tento přijímač je připraven jak pro volné tak i kódované vysílání v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265 a je tak vhodný pro použití v budoucnosti, která nás čeká.

Software přijímače umožňuje příjem hybridního televizního vysílání HbbTV, k dispozici je webový prohlížeč Opera a funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Dokonce je funkční i multimediální prostředí KODI 17.3.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 260 x 60 x 240 mm (Š x V x H). Přednímu panelu vévodí 12 místný alfanumerický VFD displej. Zcela vlevo je tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače, vpravo pod odklopným víčkem se nachází čtečka vestavěného univerzálního dekodéru, CI slot pro vložení dekódovacího modulu a jeden USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Edision OS Mega, konfigurace tunerů

Na zadním panelu jsou tři F konektory (vstupy satelitních tunerů), jeden IEC konektor, servisní konektor RS 232, digitální optický audio výstup S/PDIF, dva USB 2.0 konektory, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Nechybí ani analogový AV výstup v podobě tří cinch konektorů, HDMI 1.4a konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel, šroubky s gumovými podložkami pro připevnění pevného disku k přijímači a společný napájecí a datový kabel pro připojení HDD a napájecí adaptér 12V/4A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Edision OS Mega, hledání signálu

Příjem programů a chování přijímače

Oficiální software Edisionu je založený na image Open ATV. Nejprve jsem si stáhnul poslední verzi Open ATV 6.0 a tu jsem nainstaloval do přijímače. S tímto image byl také po celou dobu přijímač testován.

Samozřejmě, že je k dispozici celá škála dalších alternativních image, výběr je čistě na uživateli. Je k dispozici i image Open PLI, bohužel bez podpory HbbTV, proto jsem od tohoto jinak skvělého image upustil.

Open ATV je v tomto přijímači velmi slušně odladěno a pracovalo přesně podle mých představ. Architektura procesoru je MIPS, takže support je ohromný. K dispozici jsou různé pluginy a to jak online přímo v Open ATV, tak na specializovaných webech.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Edision OS Mega, menu FastScan

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné do 2 sekund. Pro dva vestavěné satelitní tunery se používá chipset Broadcom BCM 73XX , pro vestavěný hybridní tuner pak chipset Availink AVL6862.

Bylo tedy nutné otestovat satelitní příjem na obou chipsetech. S výsledkem jsem byl velmi spokojený, vestavěné satelitní tunery se chovaly stejně jako hybridní tuner a byly schopné vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK.

Takže naladit multiplexy s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro přijímač žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS se SR 45Msym/s na družici ABS-2 na pozici 75° východně.

Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Edision OS Mega, Multi EPG

Citlivost/selektivita obou chipsetů satelitních tunerů byla vynikající, kontrola proběhla na satelitu Badr 6/7 na pozici 26° východně, kde ve svazku MENA je už u nás signál dost slabý. Tak jako vždy jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, který přijímači nečinil žádné potíže.

Jediný jemný rozdíl byl pouze v zobrazované hodnotě S/N, kde vůči srovnávanému tuneru v Dreamboxu DM8000 ukazoval chipset BCM o cca 0,5 dB více a chipset AVL zase o cca 0,5 dB méně. Rozdíl je však pouze vizuální, nikoliv skutečný a je daný použitými drivery.

Poté jsem se soustředil na příjem digitálního pozemního vysílání. Přijímač naladil všechny multiplexy v DVB-T a DVB-T2 dostupné v mé lokalitě příjmu. Citlivost/selektivita použitého hybridního tuneru je výborná, to poznám podle příjmu rakouské televize ORF v DVB-T2, která je již u mě na hraně příjmu.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Edision OS Mega, přehled programů

Samozřejmostí je bezproblémový příjem DVB-T2 přechodové sítě č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se aktuálně vysílá 14 našich komerčních programů. Naše programy se vysílají v netradičním rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE.

Obrazová kvalita na HD i SD programech je excelentní, to mě velmi příjemně překvapilo. Dálkové ovládání je univerzální a umožňuje ovládat kromě přijímače ještě další tři zařízení. Směrovost dálkového ovladače byla dostatečná, ale mohla by být širší. Na rozmístění tlačítek je třeba si zvyknout.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku (u Open ATV je nutno přepsat znakový font, aby zobrazoval diakritiku i na velkých písmenech).


obrázek

▲ Obr č. 10 - Edision OS Mega, pluginy

Zálohovací nástroj je již součástí Open ATV, provedení zálohy celého image proběhlo zcela bez potíží, tak jako obnova přijímače z takto vytvořené zálohy. Plugin pro hybridní televizi HbbTV je k dispozici online, stačí ho jen nainstalovat. Otestování na aplikaci „iVysílání“ České televize proběhlo bez potíží. Rovněž plugin pro přehrávání videí z Youtube je třeba si nainstalovat online.

Dále jsem si nainstaloval internetový prohlížeč Opera, oblíbený plugin Archívy CZ/SK a také plugin FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink. Všechno pracovalo jako pila.

K dispozici je také funkce PIP (obraz v obraze). Přijímač bez problémů zobrazí dva HD programy v PIP režimu. Samozřejmostí je funkce streamování programu po síti třeba do PC nebo do jiného přijímače. Přijímač můžete ovládat také přes webové rozhraní. Funkce transcoding není k dispozici. Sítové rozhraní 1 Gbit/s pracuje výborně, přenosová rychlost byla cca 60-80 MB/s. V přijímači je také vestavěn WI-FI adaptér a Bluetooth rozhraní 2.1/3.0/4.0.

Dále jsem vyzkoušel přehrávat některé multimediální soubory. S image Open ATV přehrajete AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Rozlišení 4K pochopitelně nepodporuje. Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Edision OS Mega, vysílání programu Óčko Gold v DVB-T2/HEVC

Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-40-Mbps.mkv“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

DTS audio zatím není funkční. Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na radiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Do přijímače lze nainstalovat multimediální prostředí KODI 17.3. To umožňují pouze některé výkonné linuxové přijímače s velmi dobrým supportem. Po instalaci vhodných repositářů se dostanete k stovkám zajímavých pluginů. Start KODI i pohyb v něm je velmi rychlý. Přes analogový AV výstup KODI nelze zobrazit.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Edision OS Mega, vysílání SD programu TA3 v HEVC (Antik Sat, Eutelsat 16A na 16°E)

KODI 17.3 má výchozí skin „Estuary“, protože jsem zvykly na původní skin z KODI 16.4, tak jsem si online nainstaloval skin „Confluence“. Pro ideální chod KODI se doporučuje nastavit odkládací soubor (swap) na hodnotu 256 MB.

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, jaký se rozhodnete používat. Online je jich k dispozici přes menu pluginy více než dost.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně. I na displeji se správně zobrazovala azbuka, pokud v menu zvolíte počet znaků 8. Pokud zvolíte 12 znaků, zobrazují se všechny názvy v kódování Latin.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Edision OS Mega, vysílání HD programu v HEVC (Trikolor TV, 36°E)

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu (v menu lze aktivovat EPG až na 28 dní), pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.

Doba startu přijímače (bootování) s image Open ATV je cca 65 sekund. Tento čas se může prodloužit doinstalováním některých pluginů a celkovým zatížením přijímače. Na editaci programů v PC lze použít např. DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta.

Zahřívání přijímače je standardní, ventilační otvory jsou k dispozici na všech stranách přijímače. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/4A. Procesor je osazen velkým pasivním chladičem, chlazení je tedy zajištěno výhradně pasivní cestou a plně to dostačuje.

Je zde i prostor pro zabudování ventilátoru, který není osazen, není to třeba.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Edision OS Mega, webový prohlížeč

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Pevný disk lze do přijímače zabudovat. Příslušný společný napájecí a datový kabel je součástí balení tak jako šroubky s gumovými podložkami pro připevnění HDD do přijímače. Zabudování disku je tak na zákazníkovi nebo na šikovném prodejci, který nachytá zákazníkovi přijímač „na klíč“.

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Kingston HyperX 240 GB, který jsem zabudoval do přijímače. Spolupráce s diskem byla výborná. Nahrávání i přehrávání SD i HD programů bylo zcela bez potíží.

Přijímač má ještě k dispozici tři USB 2.0 porty a e-SATA port, kam lze připojit záznamové zařízení. Samozřejmostí je nahrávání na externí síťové úložiště NAS.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Edision OS Mega, YouTube přehrávač

Edision podporuje formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Osobně u těchto nových přijímačů volím EXT4.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače. V tomto případě máte k dispozici tři satelitní tunery, takže můžeme současně nahrávat programy ze tří různých transpondérů (frekvencí). Nebo můžete nahrávat ze dvou různých transpondérů a z jednoho pozemního multiplexu.

Nahrávací možnosti jsou tedy velmi slušné. Vyzkoušel jsem nahrávat současně kombinaci 25 HD a SD programů a přijímač vesele nahrával. Nepodařilo se mě ho „shodit“. Takže HW je velmi dobrý. Samozřejmě, že v praxi to nikdy nebudete dělat, ale je dobré vědět, jaké má přijímač limity.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Edision OS Mega, záznamy na HDD

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované. U kódovaných programů platí u tohoto přijímače maximum 8 současně nahrávaných programů.

Jak je to v případě, že používáme pro dekódování nikoliv interní čtečku, ale dekódovací modul? Všechny moduly mají tu vlastnost, že dokážou v linuxovém přijímači dekódovat pouze programy z jednoho transpondéru. Počet programů současně dekódovaných závisí na parametrech daného modulu. Běžně prodávané moduly umožňují dekódovat pouze jeden jediný program.

Na trhu najdete i moduly s podporou funkce dualdecrypt, tyto moduly umožňují dekódovat dva programy současně s omezením na jeden trasnspondér. Nicméně zda tomu tak skutečně bude, zaleží také na přijímači, kam je modul vkládán! V linuxových přijímačích se tato funkce povoluje v menu přijímače, nicméně musí být také odladěny drivery výrobcem právě pro použití s různými dekódovacími moduly.

Dále jsou na trhu k dispozici tzv. profesionální moduly, které jsou schopené dekódovat až 8 programů současně. Tyto moduly jsou určené pro CATV. V linuxovém přijímači se bohužel chovají tak, že jste při nahrávání opět omezeni na jeden transpondér.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Edision OS Mega, HbbTV ČT - aplikace iVysílání

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. V důsledku drobné chyby v driverech funguje převíjení až od rychlosti 16x. Zpomalené přehrávání je možné v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Edision OS Mega disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru. Dekodér je třeba softwarově oživit, tak jak bývá u linuxových přijímačů zvykem. Lze použít prakticky jakýkoliv softcam od Scam až po Oscam, to je čistě v rukou uživatele nebo slušného prodejce, který již vše nachystá pro zákazníka podle typu jeho dekódovací karty.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Edision OS Mega, volba vzhledu prostředí v KODI 17.3

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (na které nebylo aplikováno zvýšeného zabezpečení operátorem Skylink), ICE Irdeto freeSAT, karta Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a karta Conax satelitního operátora Antik Sat.

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink na které bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu, který se nachází pod odklopným víčkem na předním panelu přijímače.

Proto je nesmírně důležité, aby byl satelitní přijímač v dnešní době vybaven CI/CI+ slotem. Přijímače s univerzálním dekodérem bez CI/CI+ slotu nebudou pravděpodobně použitelné pro příjem satelitní televize Skylink!

Z našich CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotin DUAL Skylink Ready Moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotin DUAL Skylink Ready však s tímto přijímačem nepracuje správně funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Edision OS Mega, informace o HW v prostředí KODI 17.3

Dále jsem vyzkoušel nový dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů, ovšem opět bez funkce dual decrypt.

Poté jsem otestoval CI+ modul DIGI Nagra satelitního operátora DIGI SK, který opět pracoval perfektně. Modul umožňuje nahrávat až 4 programy současně z jednoho transpondéru (frekvence). Tato funkce pracovala bez problémů. Vyzkoušel jsem tak úspěšně nahrávat současně programy Digisport 1 HD, Digisport 3 HD, Eurosport 1 HD a Eurosport 2 HD.

Nahrávky u všech modulů jsou samozřejmě nešifrované. V image Open ATV lze po doinstalování patřičné „podpory“ provozovat dekódovací moduly v CI+ rozhraní. U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready, Skylink Viaccess CAM701 nebo DIGI Nagra jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat. V menu přijímače se nastavuje pro běžný CI režim hodnota „CI legacy“.

Nicméně existuje celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu, obyčejný CI slot nelze použít. A právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice. I zde jsem byl s přijímačem spokojen, úspěšně jsem otestoval ruský modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem ruské satelitní televize Trikolor TV na pozici 36° východně.

V tomto případě jsem dokonce osobně komunikoval s výrobcem přijímače, řeckou firmou Edision Hellas Ltd ohledně opravy driverů pro použití s dekódovacím modulem Irdeto ruského operátora MTS, který používá velmi vysokou přenosovou rychlost SR 45 Msym/s. Drivery se podařilo výrobci opravit a implementovat do image Open ATV, dekódovaní programů MTS je nyní bez problémů. Komunikace s výrobcem byla na velmi vysoké úrovni, což mě příjemně překvapilo.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Edision OS Mega, o přijímači

Závěr

Edision OS Mega je vskutku povedený třítunerový linuxový combo přijímač, který nám umožňuje příjem satelitního, kabelového a pozemního digitálního vysílání. Podpora nového kodeku HEVC/H.265 jistě potěší a navíc máme k dispozici jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

V přijímači je vestavěn unikátní hybridní tuner a do přijímače je možné zabudovat pevný disk. Nahrávací možnosti přijímače jsou díky třem vestavěným tunerům velmi široké. Také příznivý je poměr výkon/cena přijímače.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:



* Edision OS Mega

Maloobchodní cena: 5490,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Flix TV/Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články