Quantcast

Openbox AS4K CI - zajímavý UHD satelitní přijímač s Androidem

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme zbrusu nový satelitní přijímač populární značky Openbox. Výrobce těchto přijímačů přichází na trh se svým prvním UHD satelitním přijímačem. Openbox AS4K CI je následovníkem předchozích HD přijímačů Openbox AS1 a AS2, které byly založeny na operačním systému Android 4.4.2 (KitKat).

Openbox použil pro tento svůj model již novější verzi operačního systému Android a to verzi 7.0 Nougat. Implementace Androidu se v Openboxech povedla, což se zdaleka nedá říci o modelech jiných výrobců. Skloubit multimediální část s tou satelitní představuje pro výrobce docela náročný úkol.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Openbox AS4K CI, přední panel

Satelitní část přijímače je založena na již dávno odladěném softwaru, který byl již použitý v předchozí řadě přijímačů Openbox série SX, AS1 a AS2. Multimediální část přijímače je čistě založená na Androidu.

Openbox AS4K CI je jednotunerový multimediální UHD satelitní přijímač, jehož srdcem je nový moderní výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3798Mv200 od firmy Huawei.

Přijímač umožňuje příjem norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K). Přijímač podporuje technologii vylepšení obrazové kvality HDR (High Dynamic Range) 10bit a HLG (Hybrid Log Gamma).

Openbox AS4K CI představuje kvalitní cenově dostupný UHD přijímač, který na trhu doposud chyběl. Obrazová kvalita je výborná. To se rozhodně nedá říci o konkurenčním přijímače Ariva 4K, který je také cenově dostupný, ale implementace Androidu do satelitního přijímače se výrobci příliš nepovedla a obrazová kvalita je děsivá.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Openbox AS4K CI, zadní panel

Openbox AS4K CI má flash paměť o velikost 8GB a RAM DDR3 je o velikosti 1GB. K dispozici je UPNP/DLNA klient, Samba, NFS a funkce AirTivi+. Tato funkce převzatá ze série Openboxu SX umožňuje streamování live TV vysílání do mobilního zařízení (smartphony, tablety) nebo do PC. Samozřejmostí je také kompletní ovládání přijímače na dálku.

Openbox AS4K CI má k dispozici jednu čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Nahrávání je možné na flash disk nebo externí USB pevný disk. Přijímač má k dispozici tři USB porty, z toho jeden je v provedení vysokorychlostní portu USB 3.0.

Samozřejmostí je také záznam na NAS (síťové datové úložiště). Přijímač umožňuje nahrávat až 3 SD/HD/UHD programy současně a na čtvrtý program se dívat, omezeni jste jen jednou frekvencí (jedná se jednotunerový přijímač). Přijímač má k dispozici síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s, podporuje připojení WI-FI nebo 3G USB adaptéru. Wi-Fi adaptér je součástí balení přijímače, to jistě potěší.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Openbox AS4K CI, dálkové ovládání

V přijímači se používá operační systém Android, pro který je k dispozici celá řada různých aplikací vyvinutá pro tento operační systém. V základu je již nainstalovaná aplikace Netfix, Youtube přehrávač, řada IPTV aplikací, aplikace „Počasí“ apod. Díky přístupu do aplikace „Google Play obchod“ máme k dispozici více než milión aplikací.

Nainstalovat lze také multimediální prostředí KODI v poslední oficiální verzi 17.4, které se vyznačuje rychlou odezvou a bezproblémovou funkcí nainstalovaných aplikací. To co v Enigmě 2 v KODI nefunguje, tak zde pracuje bez problémů.

Openbox přichází na trh současně s tímto modelem také s menším bratříčkem modelem AS4K, který je HW „osekaný“ a nemá ani CI slot, takže se s jeho dovozem do regionu CZ/SK nepočítá.

Přijímač je napájen pomocí externího adaptéru 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Openbox AS4K CI, Wi-fi adaptér

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 220 x 35 x 145 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze čtyřmístný displej a jeden USB 2.0 port schovaný pod vysouvací krytkou, žádná tlačítka nejsou k dispozici. Tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje se nachází na boku přijímače.

Přijímač nemusí být v přímém dosahu dálkového ovládání, protože lze k němu připojit externí IR čidlo (které je součástí balení) a proto můžeme přijímač umístit za televizor nebo připevnit na zadní panel televizoru (příslušná konzole pro přichycení k zadnímu panelu TV je také součástí balení).


obrázek

▲ Obr č. 5 - Openbox AS4K CI, info lišta

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě jack konektoru, optický audio S/PDIF konektor, konektor pro připojení externího IR čidla, jeden USB 3.0 konektor, jeden USB 2.0 konektor, slot pro micro SD kartu a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru. Nalezneme zde také čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor již ve verzi 2.0 a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/2A, HDMI kabel, externí IR čidlo, WI-Fi adaptér a montážní sada pro připevnění přijímače na zadní panel televizoru.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Openbox AS4K CI, detailní informace o pořadu

Příjem programů a chování přijímače

Nejprve jsem přijímač aktualizoval na poslední verzi firmwaru 1.4.8 z 26.9.2017. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Po nainstalování nového softwaru se doporučuje provést tovární nastavení přístroje.

Přijímač podporuje protokol DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 (USALS) a Unicable. Do paměti přijímače je možné uložit 10000 televizních a rádiových programů. Při prvním spuštění přístroje se objeví průvodce instalací přijímače, jste požádáni také o nastavení velikosti viditelné části obrazovky. Po skončení průvodce dojde k automatické aktualizaci transpondérů na všech družicích (musíte byt připojeni k internetu).

Vyhledávat programy můžete ručně nebo to nechat na automatickém vyhledávání. V návodu k obsluze nenaleznete údaj, v jakém rozsahu symbolových rychlostí SR tuner přijímače pracuje. Testováním tuneru jsem zjistil, že tuner pracuje v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK).


obrázek

▲ Obr č. 7 - Openbox AS4K CI, single EPG

Přijímač tak bez problémů naladil transpondéry s vysokými přenosovými rychlostmi SR jako např. multiplexy ruské placené televize MTS, kde se používá SR 45 Msym/s na družici ABS-2 na pozici 75° východně. Ani příjem SCPC programů nečinil přijímači žádné obtíže.

Přijímač neobsahuje funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. Zde si pomůžeme tak, že vyhledáme ručně programy z domovského transpondéru M7 - kmitočet 12,070 GHz a zapneme při vyhledávání funkci NIT (síťové vyhledávání). Automaticky se nám vyhledají všechny frekvence Skylinku/M7.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Openbox AS4K CI, multi EPG

Dálkové ovládání je v černém provedení a je použitý podobný typ co byl u modelu AS2, rozdíl je pouze v tom, že některá tlačítka jsou jinak umístěna a je použitý učící se typ dálkového ovládání. Úhel rozsahu použití dálkového ovládání je dostatečné široký. Dálkové ovládání lze použít i pro ovládání televizoru. Pokud nám tento typ dálkového ovládání nevyhovuje, dá se koupit typ, který se používal pro přijímače Openbox série SX.

Nicméně pro plnohodnotné a komfortní ovládání přijímače v jeho Android části doporučuji ještě zakoupit nějakou bezdrátovou klávesnici a myš. Ale v nouzi postačí i dodané dálkové ovládání, které má k dispozici i kurzor myši.

Po dobu testování tohoto přijímače jsem používal bezdrátovou optickou myš Canyon CMSW1G a bezdrátovou klávesnici Amiko Mini Keyboard Wireless WLK-100. Obě zařízení pracují s přijímačem bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Openbox AS4K CI, seznam programů

Síla a kvalita signálu je zobrazována v menu vyhledávání programů klasickým proužkovým ukazatelem a v procentech. Tento ukazatel lze zobrazit i ve speciálním zvětšeném okně pomocí delšího stisknutí tlačítka „info“ na dálkovém ovládání.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Jsou zde zobrazovány i některé technické údaje z přijímaného programu, kvalita signálu a nově také picon (logo kanálu), tak jak to známe z linuxových přijímačů.

Přístroj je novinkou na trhu, software se postupně odlaďuje, stabilita není úplně na 100%, ale i tak jsem byl s přijímačem velice spokojen. Přijímač je velmi rychlý a přepínání mezi programy je v rozsahu cca 1-2 sec.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Openbox AS4K CI, hlavní menu

Pokud chcete přijímač restartovat, tak není třeba přijímač odpojovat od napájení, ale stačí delší stisknutí červeného tlačítka pro zapnutí//vypnutí přijímače na dálkovém ovládání. Objeví se vám nabídka s možností restartu přijímače.

Obrazový výstup na HDMI byl na SD a HD programech výborný, samozřejmě na UHD programech excelentní. Otestoval jsem i analogový AV výstup (příslušná redukce jack - 3x cinch již není součástí balení tohoto přijímače), který je určený pro připojení k starším CRT TV. Analogový výstup bych nedoporučil používat, v obraze i je mírné moire, velikost písma v menu je poměrně malá a přístroj je určen pro připojení přes HDMI k větším zobrazovačům.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Na předvolbu se ukládají i titulky. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se v OSD teletextu zobrazují v pořádku, bez diakritiky na velkých písmenech.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Openbox AS4K CI, nastavení antény

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala dokonale. U Openboxu byla dokonalá rusifikace vždy na prvním místě.

Seznam naladěných programů si můžete zálohovat na USB disk a poté ho naimportovat do dalšího přijímače nebo takovouto zálohu použít po aktualizaci přijímače na novější verzi softwaru, kde bylo vyžadováno tovární nastavení.

Navíc je k dispozici editor pro PC, kde si můžete takovýto zálohovaný přehled programů v pohodlí PC editovat a poté opět vrátit (naimportovat) pomocí flash disku do přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Openbox AS4K CI, hledání programů

Openbox AS4K CI podporuje přehrávání ohromné škály AV souborů typů: AVI, TS, Vob, MKV, MOV, ISO, wmv, flv, mpg, mpeg, MP3, WMA, AAC, AC3, TrueHD, DTS, DTS-HD, FLAC a další. Přijímač zvládne přehrávat fotografie typu JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF. Titulky jsou podporovány formáty IDX, SSA, SRT, SUB, SMI. Navíc zvládne přehrát soubory s kodekem HEVC až do rozlišení 4K.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u tohoto přijímače velmi záleží také na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI, které si zde snadno můžete nainstalovat.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-200-Mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv“ s vysokým datovým tokem 200 Mbps v rozlišení 4K a hloubkou 10 bitů! Tak to je poprvé, co jsem tohle viděl u satelitního přijímače, datový tok 200 Mbps bez trhání obrazu, to je už slušná palba.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Openbox AS4K CI, nastavení A/V výstupu

Podporu pro audio stopu Dolby Digital je zapotřebí si online nainstalovat. Přijímač vás automaticky vyzve, pokud poprvé přepnete na takovýto program, kde se Dolby Digital audio stopa používá.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na radiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Openbox AS4K CI tak jako jeho předchozí modely Openbox AS1 a AS2 podporuje také funkci PIP (obraz v obraze) a PAP (obraz a obraz). V režimu PIP lze zobrazit libovolné dva HD (SD) programy z jednoho transpondéru (dva UHD programy v režimu PIP nelze zobrazit).

Pokud k přijímači připojíme vhodný USB DVB-T2 tuner (např. MyGicaT230), tak získáme navíc možnost příjmu pozemní digitální televize v normě DVB-T2/HEVC.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Openbox AS4K CI, systémové nastavení

Přijímač se jen mírně zahřívá, napájení je řešeno externě pomocí napájecího adaptéru. Upgrade přijímače se provádí pomocí USB flash disku, výhodné je použít USB 2.0 port na předním panelu. Upgrade přijímače se dá také provést online přes internet, pokud je aktualizace k dispozici.

Využití Androidu v praxi

Openbox AS4K je založený na operačním systému Android 7, na rozdíl od předchozích modelů AS1 a AS2, kde byla použita starší verze Androidu 4.4.2. Můžete instalovat aplikace buď ručně přes souborový prohlížeč, nebo můžete využívat vlastní „Market“ firmy Openbox a nebo „Google Play obchod“, kde je k dispozici více než milión aplikací.

Osobně doporučuji nainstalovat multimediální prostředí KODI, které když doplníte vhodnými neoficiálními repozitáři, tak se dostane k řadě velmi zajímavých aplikací včetně příjmu IPTV. Poslední oficiální verze KODI 17.4 přináší také nový skin Estuary, protože jsem zvyklý na původní skin z KODI 16.4, tak jsem si online nainstaloval skin Confluence.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Openbox AS4K CI, režim PIP

Výhody Androidu 7 jsou zřejmé, toto prostředí podporuje instalaci posledních verzí různých aplikací. Samozřejmě je čistě na divákovi jaké aplikace si nainstaluje.

Prostředí Androidu nebo přímo KODI je vhodné pro aplikace, které umožňují příjem internetové televize IPTV, existuje řada aplikací, které tyto služby nabízí, často však za nějaký poplatek. Další úrovní ve sledování IPTV je využití tzv. ACE streamů, zde je zapotřebí mít nainstalovanou příslušnou aplikaci „ACE Stream Engine“.

Vyzkoušel jsem IPTV služby DIGI2GO společnosti DIGI CZ a Antik TV GO společnosti Antik Telekom. Příslušné aplikace pro obě služby pro operační systém Android jsou k dispozici zcela zdarma v Google Play obchodu. Obě služby pracovaly zcela bez potíží. Bohužel aplikace Skylink Live nepracovala správně - nešel přehrát žádný obsah.

Další zajímavou aplikací pro příjem IPTV je „Free TV Pro“. Ta podporuje soubory „.m3u“ a „.m3u8“, které obsahují seznam IPTV programů.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Openbox AS4K CI, webový prohlížeč Firefox

Kvalita IPTV vysílání je různá a záleží na poskytovateli služeb, nicméně zdarma žádné zázraky čekat nelze. No a u těch placených služeb je zase si dobře rozmyslet, zda je tato služba oficiální nebe ne. Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Přijímač má k dispozici jednu čtečku univerzálního dekodéru a jede CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Pro oživení univerzálního dekodéru je třeba nainstalovat plugin „Mcas“, který můžete online nainstalovat z aplikace „Addon Linker“ (tu je třeba nainstalovat nejprve). V této aplikaci to nejprve po vás bude chtít adresu serveru, ze kterého se mají doplňky stahovat.

Zadává se adresa serveru „d.openboxfan.com“. Poté se vám objeví některé pluginy, které slouží pro dekódování. Je mezi nimi i výše uvedený „Mcas“. Pro tento přijímač je dokonce k dispozici i speciální verze oscamu.

S pluginem „Mcas“ fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (na které nebylo aplikováno zvýšeného zabezpečení operátorem Skylink), ICE Irdeto freeSAT nebo karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS. Bez problémů funguje i karta Conax satelitního operátora Antik Sat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Openbox AS4K CI, záznam tří programů a sledování čtvrtého programu z téhož transpondéru

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto na které bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat výhradně satelitní přijímače nebo dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI/CI+ slotu tohoto přijímače.

Pokud budete chtít vložit dekódovací modul s označením CI+, tedy dnes běžně prodávané moduly Irdeto Skylink Ready nebo modul DIGI Nagra CI+ musíte nejprve u tohoto přijímače nainstalovat plugin „Cat Eye2“ (Kočičí oko 2). Tento plugin najdete v aplikaci „Addon Linker“. Pozor, bez spuštěného tohoto pluginu nebude žádný CI+ modul pracovat, i když je zpětně kompatibilní s CI rozhraním! To je taková zvláštnost Openboxů série AS.

Při každém vložení CI+ dekódovacího modulu musí proběhnout úspěšná autentifikace modulu. Může se stát, že proces není úspěšný a skončí chybovým hlášením. V tomto případě je třeba restartovat přijímač nebo použít jiný CI+ modul.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotion DUAL Skylink Ready byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a CT2 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Dále jsem vyzkoušel CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval bez potíží, ale funkce nahrávání více kódovaných programů současně nepracovala. Za normálních okolností tento modul umí dekódovat až 4 programy současně.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Openbox AS4K CI, seznam nahrávek

V přijímači jsem úspěšně vyzkoušel i některé zahraniční CI+ dekódovací moduly (které nelze používat v běžném CI rozhraní) a které mají přísné restrikce (např. šifrování nahrávky, časové omezení platnosti nahrávky, zakázání převíjení při přehrávání apod.) ze strany satelitního operátora. Tyto restrikce jsou u tohoto přijímače softwarově „vypnuty“, což je pro uživatele velmi příjemné.

Nejprve jsem vyzkoušel francouzský modul Neotion Fransat CI+ 1.3 pro příjem platformy Fransat z Eutelsatu 5 West A na pozici 5° západně. Příjem byl zcela bez potíží. Další francouzský modul Aston Minisat HD, který také slouží pro příjem Fransat nahlásil chybu v komunikaci.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Openbox AS4K CI, aplikace v Androidu

Dále jsem vyzkoušel ruský dekódovací modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem programů největší satelitní platformy v Evropě ruské Trikolor TV na pozici 36° východně. Nakonec jsem otestoval ruský modul MTS Irdeto CI+ 1.3 pro příjem ruské placené televize MTS na pozici 75° východně. Také tento modul pracoval s přijímačem v pořádku.

Nutno podotknout, že modul dekóduje i programy vysílané v HEVC, protože přijímač tento kodek podporuje. Jak v nabídce ruského operátora Trikolor TV, tak v nabídce MTS jsou SD a HD programy v HEVC. Samozřejmostí je i příjem UHD programů.

Nicméně u SD/HD programů v HEVC je třeba do Androidu dopracovat funkci konverze do správného poměru stran obrazu, která funguje v linuxových přijímačích s Enigma 2. To je nutné z toho důvodu, že SD a HD „interlaced“ obsah v HEVC nepoužívá standardní poměr stran obraz 4:3 nebo 16:9.

Zatím lze situaci řešit pomocí tlačítka „V.Format“ na dálkovém ovládaní, kdy si divák nastaví takový poměr stran, který nebude deformovat obraz.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Openbox AS4K CI, aplikace Antik TV GO

Poněkud nestandardní situace je u vysílatele TAG Broadcasting, který poskytuje své služby satelitním operátorům Flix TV a Antik SAT na družici Eutelsat 16A (16° východně). Ten používá pro své vysílání jiný formát profilu HEVC, než ruští operátoři a přijímač toto nedokáže zatím zpracovat (takže výsledkem je pouze černá obrazovka se zvukem na všech programech, které TAG poskytuje v HEVC). Výrobci byla tato skutečnost nahlášena a přislíbil brzkou nápravu.

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. K přijímači je možné připojit pomocí USB portu flash disk nebo externí pevný disk. K dispozici je jeden rychlý USB 3.0 port a dva USB 2.0 porty. Jako ideální se samozřejmě jeví připojení rychlého USB 3.0 flash disku nebo pevného disku.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Openbox AS4K CI, aplikace Peers.TV

Formátování je možné přímo z menu přijímače. Je možné zvolit formát FAT32 nebo NTFS. Pro testování jsem zvolil rychlý USB 3.0 flash disk Kingston DTR3.0 G2 s kapacitou 32 GB. Nahrávání i přehrávání záznamů proběhlo zcela bez problémů. Záznamy na disku jsou setříděny podle abecedy, ale lze je setřídit i podle data pořízení nahrávky.

V USB 2.0 portu měl jsem připojený USB hub na 4 porty, zde jsem měl vložené USB přijímače nano-stick pro bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou optickou myš. Na zadním panelu přijímače také najdeme slot pro micro SD kartu, která je ideální pro rozšíření paměti přijímače, kam si pak můžete instalovat různé aplikace v Androidu.

Přijímač umožňuje nahrávat maximálně tři SD/HD/UHD kódované programy současně a čtvrtý kódovaný program sledovat, omezeni jste jen pouze jednou frekvencí (přijímač je jednotunerový). Přijímač umožňuje také nahrávání na vzdálené síťové úložiště (NAS).

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 2x, 3x, 4x a 5x. K dispozici je i zpomalené převíjení záznamů v rychlostech 1/2x a 1/3x. Také je možné se pohybovat v záznamu po skocích pomocí kurzorových tlačítek doleva a doprava, délku skoku si můžeme ručně nastavit nebo nechat na automatice.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Openbox AS4K CI, aplikace počasí

Openbox AS4K CI podporuje také připojení externího USB 3G modemu a má funkci DLNA. Nechybí ani technologie AirTivi+, pomocí které můžete streamovat živé televizní vysílání z Openboxu do svého mobilního zařízení (smartphony, tablety) nebo do PC. A zároveň můžete dálkově ovládat váš přijímač.

Zdarma je k dispozici ke stažení aplikace AirTivi+ jak pro mobilní zařízení založené na iOS, tak i na Androidu. Verze aplikace AirTivi + pro Windows má podobné intuitivní rozhraní jako na mobilních zařízeních.

Přijímač má také k dispozici funkci timeshift - nahrávání s časovým posunem. Tuto funkci je třeba v menu přijímače nejprve povolit. Vytvořené nahrávky jsou s příponou TS a můžete je kamkoliv přenášet a tam je i přehrávat. Nahrávky obsahují kompletní stream, tedy všechny audio složky, EPG, TXT data a titulky.

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi adaptér, který je součástí balení přijímače. K dispozici je také podpora pro bluetooth zařízení csr8510.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Openbox AS4K CI, aplikace KODI 17.4 - informace o H/W

Závěr

Openbox AS4K CI je UHD multimediální satelitní přijímač s podporou kodeku HEVC/H.265. Operačním systémem je oblíbený Android ve verzi 7.0 Nougat. Přijímač má vestavěný univerzální dekodér s jednou čtečkou karet a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

Díky operačního systému Android je tento přístroj nejen satelitním UHD přijímačem, ale i pěkným multimediálním centrem. Nespornou výhodou je bezproblémová funkčnost multimediálního prostředí KODI. Přijímač navíc zaujme svou velmi atraktivní cenou.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o. .



Výrobek je možné si zakoupit na e-shopu prodejce:

* Openbox AS4K CI (pro zákazníky z ČR)

* Openbox AS4K CI (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 3690,- CZK s DPH nebo 139 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články