Quantcast

Satelitní signál - druhy vyhledávání programů

| Tisk

Řada satelitních přijímačů nabízí několik způsobů vyhledání televizních a rozhlasových programů. Vyznat se v několika režimech vyhledávání programů může být pro běžného uživatele docela složité a proto především pro tyto uživatele satelitních přijímačů je dnešní článek.

Na satelitech přibývají nové programy, řada z nich i časem někdy i opakovaně mění vysílací parametry - přecházejí na jinou frekvenci či upravují parametry multiplexu. Z těchto a dalších důvodů je proto nutné jednou za čas provést vyhledávání programů - zejména v případě, že zahájily vysílání programy, které nás zajímají a chceme je sledovat.

Uživatelům satelitního přijímače se proto nabízí několik způsobů naladění programů. Každá z těchto funkcí je vhodná pro jiné účely.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Druhy vyhledávání programů na linuxovém přijímači s image Open PLI (ilustrační obrázek)

Automatické vyhledávání

Automatické vyhledávání slouží pro naladění skupiny televizních a rozhlasových programů z předdefinované sady kmitočtů, které jsou uloženy v paměti přijímače. V takovém případě přístroj nalezne programy ze známých kmitočtů. Pokud začne provozovatel používat nový transpondér, pravděpodobně přijímač programy z nové frekvence nenalezne. V takovém případě se doporučuje přidat parametry nového multiplexu do seznamu.

Před spuštěním automatického vyhledávání se na některých přijímačích setkáme i s možností nastavení filtrování - tedy jaké programy chceme naladit - volné, kódované, všechny.

U tohoto vyhledávání je třeba mít na paměti, že na některých satelitech se vysílají i stovky programů. Procházet takový seznam stanic může být náročné.

Ruční vyhledávání

Ruční skenování (vyhledávání) je určeno pro naladění programů na základě parametrů ze seznamu frekvencí nebo vložením konkrétních parametrů vysílání (satelit, kmitočet, polarizace, symbol rate, FEC, norma). Tento způsob vyhledávání programů je vhodný v případě, že chceme doladit některé chybějící programy vysílané na stejné frekvenci.

Ruční vyhledávání pomocí PIDů

Některé přijímače umožňují vyhledat programy ručně i pomocí tzv. PIDů. Tento mód slouží zejména v případě, že přijímač na dané frekvenci program nenajde a vysílá se tzv. jako skrytý program. Pro vyhledávání pomocí PIDů navíc potřebujeme video a audio PID a PID PCR.

Síťové vyhledávání

Vyhledávání programů pomocí sítí je většinou součástí jak automatického, tak i ručního vyhledávání. Tento režim využívá tzv. NIT tabulku transpondérů, které bývá součástí multiplexů. Přijímač při povolení této funkce vyhledá všechny související transpondéry se zadaným multiplexem. Vyhledávání podle sítí funguje pochopitelně jen v případě, že provozovatel vysílá tabulku s dalšími transpondéry.

Například pro operátora satelitní platformy Skylink stačí zadat parametry tzv. domácího transpondéru - Astra 3B (23,5°E), freq. 12,070 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK. Přijímač prohledá všechny transpondéry, které používá Skylink.

Podobně síťové vyhledávání funguje pro platformu freeSAT. Stačí zadat do přijímače parametry - Thor 6 (0,8°W), freq. 11,727 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 7/8, DVB-S/QPSK a povolit síťové vyhledávání.

Zákazníci Nové Digi TV CZ/SK a Magio Sat mohou transpondéry vysílatele prohledat po zadání jiných parametrů - Thor 6 (0,8°W), freq. 11,977 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK.

Ovšem pozor. Vzhledem k přítomnosti více vysílatelů na pozici 0,8°W nemusí tzv. síťové vyhledávání najít všechny požadované programy (síťové vyhledávání je nemusí obsahovat).


obrázek

▲ Obr č. 2 - Blind scan na linuxovém přijímači s image Open PLI (ilustrační obrázek)

Blind scan

Specifickou kategorií je blind scan - tedy vyhledávání programů po slepu bez zadávání frekvence, polarizace, symbol rate i FEC. Před spuštěním vyhledávání v tomto režimu je nutné jen zadat rozsah skenovaného kmitočtového pásma, polarizaci a eventuálně i další údaje. Možnosti se u jednotlivých přijímačů liší.

S funkcí blind scan se setkáme u některých set top boxů.

Vyhledávání přes blind scan využívají především lovci satelitních signálů. Díky blind scanu mohou najít živé přenosové kanály se zpravodajskými či sportovními přenosy.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Fast Scan na linuxovém přijímači s image Open PLI (ilustrační obrázek)



Fast Scan a speciální vyhledávání

Na dotovaných či certifikovaných přijímačích se můžeme setkat i s dalšími způsoby vyhledávání programů. Jedním z nich je i Fast Scan, který v Česku a na Slovensku používá operátor satelitní platformy Skylink. Fast Scan podporují novější přijímače specifikace Skylink READY ale také i některé set top boxy s OS Linux a také vybrané televizory.

Smyslem vyhledávání programů přes Fast Scan je naladění tzv. domácího transpondéru - Astra 3B (23,5°E), freq. 12,070 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK. Z této frekvence si přijímač stáhne aktuální tabulku programů pro Skylink. Proto je "naladění" programů velmi rychlé.

Aktivní funkce Fast Scan v přijímači umožní automatickou aktualizaci programové mapy přijímače. Uživatel proto nemusí nové programy dolaďovat a ani stanice přelaďovat. Funkce Fast Scan proto najde uplatnění u běžných uživatelů satelitního přijímače.

Všechny výše uvedené druhy vyhledávání programů většinou nemusí být dostupné u každého přijímače.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články