Quantcast

ČT chystá regionální vysílání i do DVB-T2

| Tisk

logo Regionální vysílání České televize TS Brno a TS Ostrava zatím nemohou sledovat diváci ve druhé generaci pozemního vysílání. ČT v jedenáctém přechodovém multiplexu vysílá celoplošně svůj první program ve verzi pro Čechy. V budoucnu se to změní.

Od 29. března 2018 mohou diváci na celém území České republiky sledovat všechny programy České televize ve vysokém rozlišení (HDTV). ČT v uvedený den spustila svůj přechodový DVB-T2 multiplex do kterého umístila všechny své programy v HEVC/HD a vybrané programové služby Českého rozhlasu.

Nová terestrická síť ČT nese označení PS11 a lze ji naladit na většině území Česka na K26 s výjimkou severních a jižních Čech, kde je šířeno vysílání na jiných kanálech. Po celém Česku si tak mohou diváci vychutnat programy ČT v HD. S jistým omezením se ale potýkají diváci na Moravě, kde se šířena verze ČT1 s regionálním zpravodajstvím pro Čechy. Regionální vysílání zde bude dostupné jakmile bude ČT technicky připravena poskytovat regionální odpojováky i ve druhé generaci pozemního vysílání.

"Dostupné bude po instalaci finálního headendu, který pak bude využívat i finální síť," vysvětluje webu parabola.cz mluvčí České televize Karolína Blinková. "Instalaci se budeme snažit co nejvíce urychlit, konkrétní termín zatím není finálně stanoven," dodává.

Diváci na Moravě proto musí regionální bloky na ČT1 dočasně vyhledávat z původního DVB-T multiplexu 1, kde vysílá ČT1 v MPEG-2/SD rozlišení.

Jak je již uvedeno výše, většina vysílačů PS11 pracuje na K26. Jak bude ČT1 ve verzi pro Jižní Moravu a Severní Moravu technicky zajištěno? "Regionální vysílání bude dostupné celoplošně. Stejně, jako je tomu dnes u satelitního příjmu," uvedla webu parabola.cz mluvčí České televize Karolína Blinková.



Na satelitu Astra 3B vysílá ČT1 jeden feed, v době regionálního vysílání se rozděluje na tři samostatné streamy - verzi pro Čechy, mutaci pro Severní Moravu a verzi pro Jižní Moravu. Diváci pozemního vysílání získají v budoucnu v DVB-T2 možnost sledovat všechny tři verze regionálního vysílání ČT1.

ČT začala vysílat v DVB-T2 jako poslední z hlavních vysílatelů v Česku. První DVB-T2 multiplex odstartoval v Česku v březnu 2017 s programy televizních skupin Prima, Barrandov a dalších vysílatelů. Aktuálně v Česku působí tři celoplošné DVB-T2 sítě - zmíněná PS11 (HD programy ČT), PS12 a PS13.

redakce





Reklama




Vybrané články