Quantcast

Multiplex 1 se rošířil o Déčko a ČT art

| Tisk

logo Programy ČT:D a ČT art je možné opět přijímat na klasickou pozemní anténu po celém území České republiky. Česká televize umístila svůj dvojkanál do veřejnoprávního DVB-T multiplexu 1 k programům ČT1, ČT2, ČT Sport a ČT24 a programovým službám Českého rozhlasu.

Zařazení dětského a artového kanálu do multiplexu 1 souvisí se změnami a zmatky v pozemním vysílání. ČT v polovině března oznámila ukončení Déčka a artu v celoplošném multiplexu 3 v době velikonočních svátků - k 31.3.2018. Od 1. dubna byl tento dvojkanál dostupný divákům v některých regionálních sítích RS7, RS10 a RS20, které ale nemohou přijímat všechny domácnosti. Alternativou bylo naladění programů ČT:D a art ve druhé generaci pozemního vysílání (DVB-T2) v PS12 nebo v novém veřejnoprávním DVB-T2 multiplexu PS11, který obsahuje všechny programy ČT v HD rozlišení. Pro příjem je ale nutný televizor nebo set top box s DVB-T2 tunerem a podporou kodeků HEVC a AAC-HE.



logo Bez Déčka a artu měly být diváci sledující vysílání ve starém formátu jen 7 týdnů. Po skončení hokejového šampionát se měl dvojkanál objevit v multiplexu 1 místo stanice ČT Sport. Nakonec se ČT rozhodla změnit plán - všechny programy v multiplexu 1 prošly snížením datového toku videa, zvuku, EPG a teletextu. Uspořená kapacita umožnila zařadit ČT:D a ČT art do stávající multiplexu 1. Pro příjem těchto programů nyní postačuje provést nové vyhledávání.

Lepší kvalitu obrazu a zvuku poskytuje Česká televize domácnostem, které přijímají programy z pozemních vysílačů, z nového přechodového DVB-T2 multiplexu 11 (PS11). Obsahuje programy ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT24 HD. Tato vysílací síť již pokrývá téměř 99 procent území České republiky. Vysílání tedy naladí většina diváků.

redakce





Reklama




Vybrané články