Quantcast

Antik MINI 3S - hybridní 4K satelitní přijímač pro Antik SAT

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme hybridní satelitní přijímač Antik MINI 3S, který je vyroben pro zákazníky společnosti Antik Telecom. Tato společnost provozuje ve Slovenské republice satelitní platformu Antik Sat. Společnost již ohlásila také vstup do České republiky.

Antik MINI 3S je nástupcem modelu MINI 2S, který je založen na silnějším hardware a opět umožňuje příjem nejen satelitního vysílání Antik SAT, ale i příjem internetové televize IPTV, kterou provozuje Antik Telecom. Tento přijímač již pracuje v rozlišení 4K (3840 x 2160p).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Antik MINI 3S, přední panel (foto Antik Telecom)

Antik MINI 3S je jednotunerový UHD hybridní satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Conax. Srdcem přijímače je výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3798C V200 (ARM Cortex A53) s výkonem 15000 DMIPS. Přijímač je určen pouze pro příjem satelitních a IPTV programů operátora Antik Telecom, pro jiné operátory nelze použít.

Přijímač umožňuje příjem SD, HD a UHD kanálů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265 v normách DVB-S a DVB-S2. Dle vyhlášení společnosti Antik Telecom bude v České republice nabízena varianta tohoto přijímače s navíc vestavěným DVB-T2 tunerem (v nejbližším čase mě Antik přislíbil dodání tohoto přijímače na testy) pro příjem pozemního digitálního vysílání. Jakmile bude software tohoto přijímače odladěn, opět server parabola.cz přinese exkluzivní podrobnou recenzi tohoto nového přijímače.

Satelitní platforma Antik SAT se vysílá přes družici Eutelsat 16A na pozici 16° východně. Provoz je zajištěn rakouskou společností TAG Brodcasting, která nabízí své služby i dalším operátorům. Velká část programů platformy Antik SAT je již šířena v novém moderním kompresním formátu HEVC/H.265.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Antik MINI 3S, boční panel (foto Antik Telecom)

Většina programů dostupných na satelitu Eutelsat 16A z nabídky Antik SAT je také dostupná v IPTV verzi. Tedy v případě výpadku satelitního vysílání je možné použít IPTV jako záložní příjem. Navíc přes IPTV je šířena spousta dalších programů, které nejsou na pozici 16° východně vůbec dostupné.

Přijímač má k dispozici televizní archív, který je až na 20 dní nazpátek a je k dispozici u většiny slovenských programů.

Základní IPTV programy jsou k dispozici zdarma všem zákazníkům služby Antik SAT, bez ohledu na to, jaký placený balíček programů mají objednaný. Výjimkou jsou pouze maďarské IPTV programy, které jsou nabízené v extra placeném balíčku. Jediné co potřebujete, je připojení přijímače k internetu. Antik Telecom doporučuje minimální rychlost internetu 5 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Antik MINI 3S, zadní panel (foto Antik Telecom)

Dodávaná dekódovací karta Conax není s přijímačem párována a lze ji použít praktiky v libovolném satelitním přijímači s vestavěným universálním dekodérem nebo v CA modulu Conax. Přijímač tak můžete provozovat v režimu IPTV a dekódovací kartu Conax mít v dalším satelitním přijímači nebo v CA modulu Conax a využívat tak satelitní nabídku Antik SAT.

Navíc máte k dispozici zdarma nabídku IPTV programů Antik TV GO, kterou můžete přijímat pomocí mobilních zařízení. Příslušná aplikace je k dispozici zdarma pro mobilní zařízení s operačním systémem Android, iOS a Windows.

V softwaru přijímače je implementovaný Youtube player, předpověď počasí pro vybrané město a multimediální přehrávač. Přijímač má integrovaný „hub“ pro připojení chytrých zařízení v domácnosti (funkce „Smart Home“, která se připravuje).

Antik MINI 3S je možné připojit k síti internet pomocí LAN 1 Gbps. Napájení je zajištěno externím napájecím adaptérem 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Antik MINI 3S, dálkové ovládání

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou 183 x 47 x 137 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze dvoubarevná stavová LED dioda (červená - pohotovostní stav, modrá - provoz), displej chybí. Na pravém boku přijímače jsou tlačítka pro základní obsluhu přijímače, USB 2.0 port a jeden slot pro vložení dekódovací karty Conax.

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru v podobě F konektoru, USB 3.0 port, vstup pro IR čidlo, speciální analogový AV port pro připojení redukce jack - 3x cinch (připojení ke starším CRT TV), audio optický S/PDIF konektor a konektor pro připojením napájecího zdroje. Dále je zde HDMI konektor ve verzi 2.0a pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1Gbps.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Antik MINI 3S, info lišta

Vaší pozornosti neujde externí anténa vestavěného „hubu“, která pracuje na frekvenci 868 MHz a umožňuje tak komunikaci s dalšími smart zařízeními ve Vaší domácnosti. Jedná se o plánovanou funkci „Smart Home“.

Součástí balení je také slovenský návod k obsluze, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Antik MINI 3S, detailní informace o pořadu

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware 4.28.2 ATK, aktualizace probíhá online přes internet. Přijímač byl po dobu testování připojen k internetu optickou linkou s rychlostí 30 Mbps (download). Grafická podoba menu zůstala stejná jako u modelu MINI 2S.

Menu je k dispozici ve slovenštině, angličtině a češtině. Z levého boku se vkládá dekódovací karta Conax zlatým chipem nahoru. Ladění programů nabídky Antik SAT je automatické. Vlastní programy ze satelitu naladit nelze, přijímač nemá podporu funkce DiseqC. Zákazník musí mít tedy parabolu s konvertorem namířenou na pozici 16° východně připojenou přímo do přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Antik MINI 3S, seznam programů

Velikost paraboly se doporučuje minimálně 90 cm, lepší je větší z důvodu signálové rezervy. Osobně pro příjem pozice 16° východně používám toroidální parabolu T90 se středem na pozici 13° východně. Příjem všech kmitočtů (transpondérů), kde se vysílají programy pro Antik SAT, byl bezproblémový.

Přijímač si v časných ranních hodinách ověřuje aktuální nabídku programů Antik SATu, pokud je přijímač připojený k internetu automaticky aktualizuje nejen nabídku satelitních programů, ale i internetových televizí IPTV, které jsou operátorem Antik Telecom distribuované. K dispozici je velké množství programů internetové televize IPTV a to zcela zdarma pro všechny zákazníky.

Zákazník se tedy nemusí o nic starat. Nicméně přijímač umožňuje naladit ručně satelitní nabídku Antik SAT z družice Eutelsat 16A na pozici 16° východně z menu, je zde k dispozici spuštění automatického ladění.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Antik MINI 3S, hlavní menu

Pokud máte přijímač připojený k internetu, lze provést ručně aktualizaci programové nabídky přímo pomocí tlačítka na dálkovém ovládání a zvolíte nabídku „obnova zdrojů“, tím se vám stáhne pomocí internetu aktuální nabídka programů dostupná nejen přes satelit, ale také přes internet (IPTV).

IPTV nabídka společnosti Antik Telecom je velmi bohatá. Najdete zde jak regionální slovenské programy, tak celou řadu zahraničních programů. Samozřejmě nechybí nabídka řady německých programů, které jsou jinak dostupné z družice Astra 19,2° východně.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Antik MINI 3S, nastavení STB - rozhraní

Jsou zde i programy z Chorvatska (HRT1, 2), Rakouska (ORF 1, 2), italské, ruské programy a řada dalších včetně různých zpravodajských stanic. Z hudebních programů jsou zajímavé Óčko Star, Óčko Express, Rebel 2 Slušnej kanál, Retro Music TV, Musicbox atd.

Kvalita IPTV vysílání je různá. Všechny programy co jsou na satelitu v nabídce Antik SAT, jsou dostupné také v IPTV verzi (kromě programu Discovery Showcase HD). V tomto případě je přístup k těmto programům závislý samozřejmě na příslušném předplaceném balíčku programů. Pokud je program na satelitu šířen v kompresi HEVC, tak je tato komprese použita i pro šíření přes IPTV.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Antik MINI 3S, EPG archív - výběr podle kanálů

Některé IPTV streamy jsou k dispozici v několika verzích, které se odlišují kvalitou přenosu. Můžete si zvolit verzi, která vám bude vyhovovat. Navíc v menu přijímače si můžete nastavit jakou výchozí kvalitu IPTV programů má přijímač automaticky volit. Dále v přijímači si můžete změnit výchozí zdroj programů, tedy zda to má být satelit nebo internet.

Přijímač lze tedy využívat pouze pro IPTV programy bez připojené paraboly. Vaši dekódovací kartu Conax můžete použít v dalším satelitním přijímači s vestavěným universálním dekodérem nebo přímo v TV s vestavěným satelitním tunerem kde do CI slotu vložíte dekódovací modul Conax s dekódovací kartou Antik SAT. To je jistě nesporná výhoda, že za jedno předplatné můžete sledovat své oblíbené programy nezávisle ve dvou místnostech.

V menu přijímače můžete přepnout z režimu sledování TV na režim rádio nebo webové kamery. Dokonce je zde speciální režim, kde si můžete přidat IPTV streamy programů (TV, rádio, kamery) jiných zákazníku Antiku. Každý zákazník má možnost si vložit své vlastní IPTV streamy přes speciální webovou stránku a sdílet je s ostatními zákazníky na přijímačích MINI 3S nebo je mít k dispozici jen na svém přijímači.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Antik MINI 3S, přehrávání z archívu

Rychlost přepínání programů je cca 2-3 sec. Menu je zpracováno velmi pěkně a přehledně. Přijímač reaguje na povely poměrně pružně, pohyb v menu je plynulý a rychlý.

Zvuková stopa se neukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. Přijímač podporuje funkci „audio description“ (zvukový komentář pro nevidomé), pokud je ve vysílání k dispozici jako samostatná zvuková stopa.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Antik MINI 3S, volba zdroje obrazu

Kvalita obrazu přes HDMI výstup je vynikající, rovněž jsem prověřil i analogový AV výstup, kde je obraz také velmi pěkný a to včetně správného poměru stran.

Dálkové ovládání zůstalo shodné jako u modelu MINI 2S. Tlačítka jsou velká a dobře se mačkají, směrovost dálkového ovládání je ale poměrně úzká. Dálkové ovládání lze naprogramovat i pro ovládání TV.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu a informace o dvou pořadech následujících. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. České a slovenské znaky se na programech Antik SAT zobrazovaly v pořádku. V seznamu programů má každý program i svůj picon (logo).


obrázek

▲ Obr č. 13 - Antik MINI 3S, volba kvality obrazu

Elektronický programový průvodce EPG je pěkně zpracován a je k dispozici na 14 dní dopředu. EPG je zobrazováno v režimu „single EPG“ - tedy EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu. Režim „multi EPG“, tedy zobrazení více programů v časové ose není k dispozici. V EPG jsou k dispozici ke každému pořadu doprovodné obrázky.

Pokud je přijímač připojen k internetu stahuje se EPG ze serveru Antik Telecomu, pokud není k dispozici připojení k internetu, načítá se EPG přímo ze satelitu.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Antik MINI 3S, archív - výběr podle žánru

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech. Nicméně teletext je k dispozici pouze u několika vybraných programů.

Přijímač se současným řídícím firmwarem zatím neumožňuje lokální ani cloudové nahrávání. Funkce nahrávání se ale již připravuje. V menu přijímače jsou nově k dispozici zprávy od operátora.

V menu přijímače můžete také skontrovat aktuální zápisy předplatného na dekódovací kartě. U všech erotických programů Antiku je v systému Conax nadefinováno věkové omezení 18 let. Tedy na všech erotických programech Antiku je vyžadován master PIN karty. Toto omezení lze v přijímači deaktivovat, tak že nastavíme hodnotu věkového hodnocení na dekódovací kartě na hodnotu „X Erotic“.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Antik MINI 3S, informace o pořadu z archívu

Každý zákazník se také může přihlásit do zákaznické zóny na webu operátora zde. ( https://moj.antik.sk/ ) Přihlašovací údaje si zákazník sám zadá při registraci na webu operátora. Zákaznická zóna je velmi detailně propracovaná. Najdete zde všechny služby a zařízení, které u Antik Telecomu máte připojené. Je zde i možnost live sledování vybraných televizních programů, objednání služeb atd.

Doba bootování přijímače při úplném odpojení napájení je cca 40 sec. Při startu přijímače samozřejmě dochází ke kontrole aktuálnosti nabídky Antik SAT. Z běžného pohotovostního stavu je start prakticky okamžitý.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Antik MINI 3S, pluginy - přidání vlastního IPTV streamu

Zahřívání přijímače je minimální, i když na horním krytu nejsou žádné ventilační otvory. Ty jsou umístěny pouze na spodní straně. Aktualizaci řídícího softwaru přijímače je automatická přes internet, OTA přes satelit se nepoužívá.

Přijímač má k dispozici ethernet 1 Gbps, WI-FI adaptér není vestavěn. Pokud chcete přijímač připojit k Vaší síti bezdrátově, musíte do přijímače připojit externí WI-FI adaptér.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Antik MINI 3S, přehrávač médií

Multimediální využití, interaktivní služby

Pokud máte přijímač připojený k internetu, můžete používat OTT služby nabízené společností Antik Telecom. Operátor doporučuje minimální rychlost internetu 5 MB/s. K dispozici je funkce televizního archívu a to až na 20 dní zpět u vybraných programů. Televizní archív je k dispozici u devíti slovenských programů Jednotka, Dvojka, Markiza, Doma, Dajto, JOJ, JOJ Plus, Wau a TV Lux.

Stejně dlouhý archív 20 dnů nazpátek je i u českých programů ČT1 a ČT2. Archív je i u placených programů Jim Jam, AMC, Film+ a JOJ Cinema. Další programy budou následovat. Archív naleznete velmi jednoduše a to tak, že na ovladači stisknete tlačítko EPG.

V EPG se stačí jen přesunout v čase zpět a pokud daný program je archivován (ikonka „nahrávacího pásku“ zobrazená u konkrétního pořadu), tak si ho můžete přehrát, kolikrát chcete. Kvalita přehrávaných streamů je proměnlivá. V HD kvalitě není dostupné zatím nic.

V televizním archívu můžete i vyhledávat pořady podle klíčového slova nebo můžete třídit pořady podle žánrů. Provedení přehrávače je výborné, umožňuje převíjení tam i zpět v časové ose, změnu formátu obrazu, přepínání zvukových stop atd. Přesně tahle by to mělo fungovat.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Antik MINI 3S, seznam kamer

Z multimediálního využití přijímače určitě stojí za zmínku přístup do Youtube, přehrávání videí bylo bez potíží. K dispozici je i aplikace počasí pro konkrétní město, které si můžete zvolit. K dispozici je multimediální přehrávač. Do USB 3.0 portu na zadním panelu nebo do USB 2.0 portu na boku přístroje připojíte USB pevný disk nebo flash disk, na kterém můžete mít svoje videa, hudbu nebo fotografie.

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV (DTS audio nelze přehrát). Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu avi, mov, mkv, mp4, ts a flv. Videa wmv a divx nelze přehrát. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem až do rozlišení 4K, testoval jsem řadu videí s různým rozlišením v HEVC a přehrávání bylo zcela bez potíží. Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps.

Antik TV GO

Antik Telecom nabízí k službě AntikSAT také mobilní přístup k TV přes službu Antik TV GO, která umožňuje přehrávání televizního obsahu na mobilních zařízeních, ať jste kdekoliv.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Antik MINI 3S, YouTube player

Pokud máte k dispozici mobilní zařízení, kde si nainstalujete aplikaci Antik TV GO, můžete mít nabídku programů Antik Telecomu také zde. Aplikace Antik TV GO je nabízena zcela zdarma pro všechny zákazníky služby Antik SAT a je určena pro zařízení s operačním systém Android, iOS a Windows.

Nabídka programů ve službě Antik TV GO je stejná s nabídkou, kterou máte na přijímači Antik MINI 3S. Aplikaci Antik TV GO můžete používat až na 4 zařízeních. Antik TV GO je zpracovaný velmi pěkně, sledování programů bylo bez potíží, stabilní.

Kvalitu některých sledovaných streamů si můžete nastavit podle rychlosti připojení vašeho mobilního zařízení k internetu. Elektronický programový průvodce je velmi pěkně zpracovaný, je k dispozici jak režim „multi EPG“, tedy více programů zobrazené v mřížce v časové ose, tak i režim „single EPG“, tedy přehled pořadů jednoho programu na 14 dní dopředu.

K dispozici je samozřejmě i televizní archív až na 10 dní nazpátek a nechybí ani třídění pořadů podle žánrů nebo jejich vyhledávání podle klíčového slova. Pořadí programů si můžete snadno změnit. K dispozici jsou i některá rádia.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Antik MINI 3S, aplikace Počasí

Nabídka programů Antik SAT

Aktuální nabídku balíčků, ceny a obsah jednotlivých balíčků najdete vždy na webu operátora. Základní nabídka je k dispozici za pouhých 0,99 € měsíčně.

Antik SAT nabízí některé zajímavé programy, které nejsou u našich konkurenčních satelitních operátorů dostupné jako je Cinemax 1 HD a Cinemax 2 HD, programy společnosti SPI International jako Fast&FunBox HD, FilmBox Arthouse, 360 TuneBox a Fashion Box.

O velmi široké nabídce IPTV programů jsem se již zmínil výše.

Závěr

Antik MINI 3S je hybridní satelitní UHD přijímač určený pro příjem satelitní televize Antik SAT a bohaté nabídky IPTV programů společnosti Antik Telecom. Přijímač umožňuje přístup do televizního archívu a přehrávání vlastních AV souborů.




obrázek

▲ Obr č. 21 - Antik MINI 3S, nastavení STB - stav předplatného na kartě Conax

Každý zákazník Antiku, má také přístup do služby Antik TV GO, kterou může využívat až na 4 mobilních zařízeních.

Závěrem bych rád poděkoval za vynikající spolupráci při testování přijímače satelitnímu operátorovi Antik Telecom z Košic. Přijímač lze zakoupit u všech smluvních partnerů společnosti Antik Telecom.

Antik Telecom má vytvořený svůj Youtube kanál, kde naleznete zajímavá videa.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články