Quantcast

AB CryptoBox 752HD - kombinovaný přijímač s CI slotem, HEVC a s funkcí Auto FastScan

| Tisk

V dnešní recenzi Vám představím další horkou novinku od slovenského distributora satelitní techniky firmy AB-COM, s.r.o. a to satelitní přijímač AB CryptoBox 752HD.

Řada 7XX se nám tak rozrostla o další model. Z této řady jsou v současné době na našem trhu k dispozici přijímače AB CryptoBox 700HD a 750HD, které jsem na webu parabola.cz postupně představil. Dnes přichází na řadu zatím poslední z této modelové řady, přijímač AB CryptoBox 752HD.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AB CryptoBox 752HD, přední panel (foto dovozce)

AB CryptoBox 752 HD je nástupcem staršího modelu AB CryptoBox 652HD. Jedná se o kombinovaný Full HD přijímač umožňující příjem nejen satelitního, ale i pozemního a digitálního kabelového vysílání.

Na rozdíl od svého předchůdce má tento model navíc podporu příjmu komprese HEVC/H.265 a je postaven na novém výkonnějším hardwaru. Srdcem přijímače je procesor ALi 3529 s taktovací frekvencí 1GHz.


obrázek

▲ Obr č. 2 - AB CryptoBox 752HD, zadní panel (foto dovozce)

Přijímače AB CryptoBox jsou určeny pro méně náročné zákazníky a dají se pořídit za velmi zajímavé ceny. Přijímače mají jednoduchou obsluhu, jsou spolehlivé, stabilní a hlavně mají trvalou softwarovou podporu ze strany dovozce, který úzce spolupracuje s výrobcem.

AB CryptoBox 752HD má paměť NOR flash 16MB a paměť RAM 256 MB (již v technologii DDR3, oproti DDR2 použité v modelu AB CryptoBox 652HD).

Přijímač umožňuje satelitní příjem SD a HD programů v normách DVB-S a DVB-S2 s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově s HEVC/H.265. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p (nejedná se tedy o 4K přijímač).


obrázek

▲ Obr č. 3 - AB CryptoBox 752HD, dálkové ovládání (foto dovozce)

Navíc přijímač umožňuje pozemní příjem SD a HD programů v normách DVB-T a DVB-T2 a kabelový příjem v normě DVB-C s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Jedná se tak o ideální přijímač pro příjem nového pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC v ČR, které nahradí od roku 2021 stávající pozemní vysílání v norně DVB-T.

Software přijímačů AB CryptoBox obsahuje funkci Auto FastScan pro satelitního operátora Skylink CZ/SK. Auto FastScan umožňuje rychlé naladění všech programů Skylinku s tím, že při jakékoliv změně je nabídka programů při startu přijímače aktualizována.


obrázek

▲ Obr č. 4 - AB CryptoBox 752HD, přehled programů

Tento přijímač má k dispozici FastScan všech (!) českých a slovenských satelitních operátorů, což je naprosto unikátní funkce. Je zde k dispozici FastScan pro Antik Sat, Magio Sat, Nová DIGI CZ, Nová DIGI SK, freeSAT CZ, freeSAT SK, Flix CZ, Flix SK a dokonce i pro Pantelio.

Velkou výhodou je, že lze použít tuto funkci u více satelitních operátorů současně! Přijímač má jeden vestavěný univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení libovolného dekódovacího modulu.

Přijímač umožňuje nahrávání na externí USB pevný disk nebo flash disk. K dispozici jsou dva USB porty. Jeden je na předním panelu pod odklopným víčkem a druhý port nalezneme na zadním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 5 - AB CryptoBox 752HD, detailní informace o programu

K dispozici jsou i multimediální funkce. Multimediální přehrávač dokáže přehrát řadu AV formátů. U originálního softwaru jsou multimediální funkce omezené jen na DLNA, hry, kalendář, RSS čtečku zpráv a předpověď počasí.

S neoficiálním softwarem je k dispozici přehrávač Youtube a Dailymotion. Dále jsou zde aplikace Google mapy a Net Photo (Flickr). Pomocí tohoto přijímače lze i přehrávat streamy internetové televize IPTV.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 260 x 40 x 190 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází velmi pěkný jedenáctimístný LCD displej, základná tlačítka pro obsluhu přijímače a stavová LED dioda. Pod odklopným víčkem nalezneme čtečku dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru a jeden USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AB CryptoBox 752HD, single EPG

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, vstup a výstup hybridního tuneru, konektor SCART, optický audio S/PDIF konektor, USB 2.0 konektor, servisní RS232 port a kolébkový vypínač.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze v angličtině, češtině, slovenštině a polštině, HDMI kabel není součástí balení.

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nainstaloval poslední dostupný tovární (tzv. mcas verze) software 1.10.19378, který je k dispozici na webu dovozce. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Aktualizaci přijímače můžete povést pomocí USB flash disku.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AB CryptoBox 752HD, multi EPG

Přijímač umožňuje uložit do paměti 6100 programů. K dispozici je 26 favoritních skupin. Umožňuje uložit 4000 transpondérů a 100 družic. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 (USALS) a Unicable 1 a 2.

Při prvním spuštění přijímače se na obrazovce objeví průvodce instalací, který je shodně udělaný pro všechny modely AB CryptoBox 7XX. Nejprve zvolíme jazyk menu, poté je zde volba typu instalace.

Pokud ponecháme jednoduchou instalaci, naběhne funkce Auto FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. Automaticky se detekují DiseqC porty pro družici Astra 23,5° východně a Astra 19,2° východně a dojde k vyhledání programů satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 8 - AB CryptoBox 752HD, hlavní menu

Při jakékoliv změně programové nabídky Skylinku bude nabídka v přijímači automaticky při startu přijímače aktualizována. Toto chovaní je shodné s přijímači Skylink Ready. Přijímač tedy neustále udržuje aktuální nabídku programů operátora Skylink bez zásahu uživatele.

Pokud zvolíme typ instalace pokročilá, jsme dotázání na nastavení času a poté se objeví menu pro ruční vyhledávání programů. Nicméně můžeme ihned použít funkci FastScan pro některého z výše uvedených satelitních operátorů. Funkce automatického dolaďování programů (Auto FastScan) je k dispozici pouze u satelitního operátora Skylink. Tuto funkci lze také vypnout.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AB CryptoBox 752HD, instalace

Pro ostatní operátory je k dispozici funkce FastScan pro jednorázové naladění programové nabídky operátora s tím, že si aktualizaci provedeme opětovným ručním spuštěním funkce FastScan.

Důležité je, že si jednotlivé nabídky operátorů naladěných pomocí FastScanu můžete dávat za sebe a vzájemně se nepřepisují. Pokud operátor používá dekódovací modul, vložíme ho do CI slotu přijímače. V případě operátora Antik Sat, freeSAT CZ/SK a Flix CZ/SK vkládáme kartu do univerzálního dekodéru přijímače.

Kontrolu příjmu SD a HD programů vysílaných v HEVC jsem provedl na družici Eutelsat 16A, kde jsem vyzkoušel příjem programů satelitního operátora Antik Sat. Příjem byl zcela bezproblémový.


obrázek

▲ Obr č. 10 - AB CryptoBox 752HD, nastavení antény

Přijímač umí naladit i programy s velmi vysokou symbolovou rychlostí SR, jako je např. vysílání ruské platformy MTS na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s.

Přepínání mezi programy je standardní (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita byla na HD i SD programech velmi dobrá. Citlivost/selektivita satelitního tuneru byla výborná, prověřeno při příjmu signálu britské BBC z družice Astra 2 na pozici 28,2° východně.


obrázek

▲ Obr č. 11 - AB CryptoBox 752HD, vyhledávání programů

Přijímač umožňuje naladit i programy vysílané v režimu multistream (MIS v PLS módu root a gold). Režim T2-MI přijímač neumí. V paměti přijímače jsou uloženy parametry pro některé MIS multiplexy, co jsou na orbitu nyní dostupné.

Během testování přijímače jsem úzce spolupracoval s dovozcem firmou AB-COM s.r.o. Většina chyb, které jsem nalezl ve FW je již v této verzi odstraněna. Dovozce s výrobcem velmi těsně spolupracuje a veškeré bugy se okamžitě řeší. S takovýmto postupem se setkávám velmi výjimečně.

Pokud by parametry některého multiplexu v MIS nebyly v paměti přijímače k dispozici, lze zapnout v menu unikátní funkci „PLSN Super scan“ pro automatické vyhledávání parametrů MIS! Tato funkce funguje naprosto skvěle a linuxové přijímače s Enigmou 2 ji mohou tomuto přijímači jen závidět.


obrázek

▲ Obr č. 12 - AB CryptoBox 752HD, FastScan

Dokonce perfektně pracoval i multistream na frekvenci 11496 H na družici Hispasat (30° západně), kde se používá nestandardní vysílání, které většina přijímačů zpracuje jako trhané obrazy s výpadky signálu. Zde naprosto plynulé vysílání bez potíží.

Nutno podoktnout, že na webu dovozce jsou k dispozici i aktualizované verze firmwaru pro ostatní modely AB CryptoBox 7XX.


obrázek

▲ Obr č. 13 - AB CryptoBox 752HD, editace kanálů

V režimu MIS se často vysílají velmi atraktivní programy nekódovaně. Toto vysílání není určeno pro běžný DTH příjem, ale pro potřeby kabelových operátorů nebo jako zdrojová trasa pro vysílače, které šíří pozemní digitální vysílání.

Poté jsem provedl ladění programů, které jsou u mě dostupné pozemní cestou. Přijímač umí jak automatické ladění programů, tak i ruční ladění jednotlivých pozemních multiplexů. Přijímač naladil všechny programy v normách DVB-T a v DVB-T2 co jsou v mé lokalitě dostupné. Naladil jsem tak i přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa.

Lahůdkou je vysílání přechodového multiplexu č.11, kde se vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.


obrázek

▲ Obr č. 14 - AB CryptoBox 752HD, příjem programu Jednotka HD ze satelitu Eutelsat 16A v rámci platformy Antik Sat

Drobný bug je u příjmu programů ČT v DVB-T2, kde Vám automaticky naskakují titulky i když je v menu nastavena výchozí hodnota na „vypnuto“. Bug je již v řešení výrobcem. Nicméně stačí titulky na každém programu ČT ručně vypnout a je po problému.

Programy lze přidávat do 26 favoritních skupin. Dálkové ovládání se používá stejné jako u předchozích modelů AB CryptoBox. Směrovost dálkového ovládání je dostatečně široká, tlačítka se dobře mačkají a ovládání je přehledné.

Kvalita signálu je zobrazována v info banneru grafem (indikace je navíc i na displeji). Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Titulky lze uložit na předvolbu za předpokladu, že nejprve povolíte zobrazování titulků v hlavním menu (výchozí stav je vypnuto).


obrázek

▲ Obr č. 15 - AB CryptoBox 752HD, CA menu s dekódovací kartou Conax Antik Sat

Seznam programů lze editovat, programy lze přesouvat, mazat a zamknout. Je možné přesouvat i skupinu programů. Seznam programů si můžete zálohovat na USB flash disk.

Po dobu testování se přijímač choval stabilně. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Informace jsou pěkně čitelné a jsou umístěny přes celou šířku obrazovky.

Elektronický programový průvodce EPG je obstojně zpracovaný. Je k dispozici klasická mřížka s několika programy v časové ose, tak i EPG samostatného programu na několik dní dopředu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

▲ Obr č. 16 - AB CryptoBox 752HD, manuální vyhledávání pozemních multiplexů

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Pro editaci programů je nejlepší použít PC a program STB Channel Editor 1.6.

Přijímač se minimálně zahřívá, ventilační otvory jsou na všech stranách přijímače, přijímači dominuje velmi pěkný jedenáctimístný alfanumerický displej, který zobrazuje správně i znaky v azbuce. V menu lze také nastavit jas displeje. Nově lze v menu nastavit, co má být na displeji zobrazeno, číslo programu, číslo programu + název programu nebo pouze název programu.

Multimédia

Multimediální přehrávač si poradil s přehráváním souborů avi, 3gp, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, vob, mpg, mp4, flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Rozlišení 4K pochopitelně nepodporuje. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na rádiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na francouzských programech vysílaných na družici Eutelsat 5W v režimu MIS).


obrázek

▲ Obr č. 17 - AB CryptoBox 752HD, pozemní příjem ČT Sport HD v DVB-T2/HEVC

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG, BMP nebo GIF a přehrát hudbu ve formátu WAV nebo MP3. DTS audio není podporováno. I na analogovém výstupu byly fotografie zobrazovány se správným poměrem stran. Načítání obrázků bylo rychlé, přechodové efekty mezi obrázky nelze deaktivovat.

V neoficiálním tzv. patch softwaru je k dispozici také přehrávač videí Youtube player. Youtube dělá poměrně často změny ve svoji struktuře, proto mají přijímače AB CryptoBox nově zavedenou unikátní funkci, která spočívá v automatické aktualizace souboru „youtube.cfg“ (dříve se tento soubor musel ručně instalovat). Tímto je Youtube player neustále funkční.

V patch softwaru najdete také Dailymotion player. K dispozici je i řada aplikací jako počasí, RSS čtečka, Google mapy a Net Photo (Flickr).

S patch verzí softwaru máme možnost přehrávání některých IPTV streamů - internetové vysílání televizních programů a řadu dalších zajímavých funkcí. Úspěšně jsem vyzkoušel přehrát IPTV s protokoly http a rtmp.


obrázek

▲ Obr č. 18 - AB CryptoBox 752HD, příjem francouzského programu TMC v režimu MIS na satelitu Eutelsat 5 West A

Přijímač zvládnul přehrát i IPTV streamy s variabilním video rozlišením. Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle (není součástí balení).

Přijímač má také podporu některých 3G adaptérů a je k dispozici také funkce DLNA.

Samozřejmostí je streamování live vysílání do mobilního zařízení s OS Android nebo iOS. Příslušná aplikace se jmenuje „G-MScreen“ a je k dispozici zcela zdarma ke stažení v Google Play obchodu nebo v App Store. Pomocí mobilního zařízení můžete přijímač také ovládat, naplánovat si nahrávání atd.

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. Přijímač má k dispozici dva USB 2.0 porty. Pro účely nahrávání jsem použil USB pevný disk Western Digital My Passport s kapacitou 500 GB, který jsem připojil k zadnímu USB 2.0 portu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 19 - AB CryptoBox 752HD, editace transpondéru v MIS

Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je FAT32 a NTFS. Přijímač umožňuje také detekci rychlosti disku. Můžete nahrávat jeden kódovaný program a na druhý kódovaný se dívat nebo ho také nahrávat (omezeni jste jen jedním transpondérem).

Přijímač umožňuje současné nahrávání/sledování ze satelitního i z pozemního tuneru. Tedy např. nahráváme pořad z programu CS Film ze satelitu a zároveň nahráváme/sledujeme pořad z programu ČT sport HD, který přijímáme pozemní cestou.

Přijímač také podporuje funkci timeshift - časový posun. Vytvořené nahrávky jsou s příponou „ts“ (výchozí nastavení). Nahrávky lze přenášet do PC. Nahrávky z volných programů lze rovnou přehrávat a dále zpracovávat.

Bohužel nahrávky z kódovaných programů jsou šifrované, díky použitému chipsetu ALi. V PC je nutné nejprve takovéto nahrávky dekódovat pomocí speciálního programu “PC Tool ALI“. Poté je již možné tyto nahrávky přehrávat a dále zpracovávat v PC.


obrázek

▲ Obr č. 20 - AB CryptoBox 752HD, záznamy na HDD

Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, lze použít i program VLC media player. Nahrávky obsahují všechny audio stopy, titulky, EPG a TXT data.

Převíjení záznamů na přijímači je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 24x. Převíjení ale není plynulé. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici. Vestavěný přehrávač umožňuje rychlý přesun po časové ose a vytváření záložek v záznamu.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

AB CryptoBox 752HD má velmi dobře zpracovanou funkci univerzálního dekodéru. Bez problémů pracují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých ještě nebylo aplikované zvýšené zabezpečení), karty ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a Conax karty Antik SAT.

Dekódovací karta ICE Irdeto Skylink automaticky pracuje v režimu Irdeto, nikoliv v režimu emulovaného Cryptoworksu jako většina levných přijímačů s UNI dekodérem. Nové programy satelitního operátora Skylink budou již kryptovány pouze systémem Irdeto a Viaccess Orca.


obrázek

▲ Obr č. 21 - AB CryptoBox 752HD, přehrávání MP3 audio souboru

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink na kterých již bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu v přijímači.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotion DUAL Skylink Ready nepracovala s tímto přijímačem funkce dualdecrypt, i když ji modul podporuje.

Dále jsem vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů. Opět bez funkce dualdecrypt.

Poté jsem vyzkoušel dekódovací modul Panaccess pro příjem satelitní platformy Pantelio na družici Belintersat 1. Dekódování programů Pantelio, kde se používají transpondéry s velmi vysokým datovým tokem cca 100 Mbps, přijímač s mcas verzi FW nezvládnul.


obrázek

▲ Obr č. 22 - AB CryptoBox 752HD, aplikace Počasí

Chybu jsem ihned nahlásil dovozci. Starší verze patch FW neměla s příjmem Pantelio žádný problém. Jedná se tedy o chybu v ovladačích v posledních továrních FW.

Neopomněl jsem také vyzkoušet CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval bez problému včetně možnosti zadávání PINu u programů 18+.

Závěr

AB CryptoBox 752HD je jednoduchý FULL HD kombinovaný přijímač určený zejména pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování nebo případné nahrávání satelitních, pozemních a kabelových programů.

Přijímač zaujme podporou nového kodeku HEVC/H.265 a unikátní funkcí FastScan pro všechny české a slovenské satelitní operátory. Funkce Auto FastScan je k dispozici pro satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 23 - AB CryptoBox 752HD, informace o přijímači

Přijímač vyniká svou jednoduchou obsluhou a stabilitou provozu. K dispozici je jedna čtečka vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Přijímače AB CryptoBox se vyznačují vysokou softwarovou podporou ze strany dovozce, který úzce spolupracuje na vývoji softwaru s výrobcem.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu dovozce zde:

* AB CryptoBox 752HD (pro zákazníky z ČR)

* AB CryptoBox 752HD (pro zákazníky z SR)

Maloobchodní cena: 2190,- CZK s DPH nebo 84,90 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články