Quantcast

Kde hledat zdarma přenosy z Euro 2020 ve 4K

| Tisk

Krátce po skončení hokejového šampionátu se diváci dočkali dalšího atraktivního sportovního eventu. Včera 11. června 2021 bylo slavnostně zahájeno odložené mistrovství Evropy ve fotbale. Televizní diváci mají k dispozici až 51 přenosů a záznamů všech utkání v HD rozlišení. Někteří vysílatelé nabízejí fotbalové Euro 2020 i v lepší technické kvalitě - 4K.

K fotbalu ve 4K se mohou diváci dostat ze satelitu třemi cestami - jsou abonenty některé z DTH platforem, které vysílají 4K programy s ME ve fotbale, nebo mají správnou přístupovou kartu pro bezplatnou satelitní službu nebo jsou diváky jen FTA programů. Ano, i ve volné distribuci je možné Euro 2020 sledovat v nejlepší možné technické kvalitě obrazu i zvuku.

Fotbalové Euro 2020 probíhá od 11. června do 11. července 2021.


obrázek

▲ Obr č. 1 - TRT 4k - záběr z příjmu stanice

Pro abonenty

Nizozemský veřejnoprávní vysílatel NPO ve spolupráci s lucemburskou mediální skupinou M7 Group (Canal+ Luxembourg) zajistil dodatečnou transpondérovou kapacitu pro distribuci NPO1 4K. Stanice se objevila v nabídce Canal Digitaal na satelitu Astra 3B (23,5°E). Tedy na pozici, kterou využívá i sesterská česko-slovenská platforma Skylink. Signál NPO1 4K je pochopitelně zakódován a je dostupný pro zákazníky zmíněné platformy Canal Digitaal.

Podobně M7 Group zajistila skvělou podívanou Eura 2020 také divákům v Polsku. Tamní DTH služba Platforma Canal+ zařadila do své nabídky dočasný kanál TVP 4K. Ten přináší aktuální evropský fotbalový šampionát a další sportovní obsah. Po skončení Eura opět stanice TVP 4K skončí.

TVP 4K je možné přijímat také zdarma v příhraniční oblasti s Polskem z experimentálního celoplošného DVB-T2 multiplexu, který byl spuštěn začátkem května letošního roku. Jde o novou vysílací platformu, která používá jiné kmitočty ale stávající vysílací stanoviště.

Pro diváky bezplatné satelitní služby

Vysokou kvalitu obrazu a nejlepší možný zážitek ze sledování evropského fotbalu přichystala pro své diváky také italská veřejnoprávní televize Rai. Na jejím specializovaném programu Rai 4K, který je v provozu celoročně, přinese divákům vybrané přenosy z Eura 2020. Pochopitelně bude kladen důraz na atraktivní zápasy a utkání domácího italského týmu.

Rai 4K je zakódován systémem Nagra MA a dostupný zdarma s Black CAM TivúSat.


obrázek

▲ Obr č. 2 - TRT 4k - záběr z příjmu stanice

Pro diváky FTA programů

Nemáte předplatné a ani přístupový modul k žádné DTH službě? Nevadí. I tak si můžete vychutnat některé fotbalové přenosy z Eura 2020 ve 4K. Ani tentokrát své diváky nezklamala turecká státní televize TRT. Na jejím celoročně provozovaném programu TRT 4K se vysílají vybrané přenosy z tohoto šampionátu zdarma a bez kryptování - volně (FTA).

NPO 1 4K odstartoval k Euro 2020 na Canal Digitaal
Polská TVP spustila kanál TVP 4K
Polská TVP spustila celoplošný DVB-T2 multiplex
Rai 4K přes satelit jen v TivúSat, nově i v RaiPlay

TRT 4K přináší pravidelně atraktivní obsah a často potěší i sportovní fanoušky. Stanice se vysílá v silném západním svazku. Příjem multiplexu je proto možný s parabolami malých rozměrů (cca 60 cm) i v regionu střední Evropy.

technické parametry:

satelit: Türksat 3A (42°E)
frekvence: 10,980 GHz
polarizace: vertikální
SR: 12500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK



TRT 4K.
service ID: 16300
video PID: 4855 (HEVC/4K)
audio PIDy: 4955 (E-AC3), 5055 (AAC)
provider: TURKSAT
CA systém: žádný (FTA)

využito informací satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články