Quantcast

RTVS Šport bude možné naladit od 16. prosince

| Tisk

Nový sportovní kanál RTVS Šport naladí diváci poprvé 16.12.2021, kdy bude spuštěno informační vysílání čtvrtého okruhu RTVS. Pravidelné vysílání odstartuje o několik dní později - v pondělí 20.12.2021 v 17:00 hodin.

RTVS Šport v DVB-T/MPEG-4 (SK multiplex 3)

Vysílání nového lineárního kanálu RTVS najde divák v pozemních DVB-T sítích pod názvem "RTVS SPORT HD" a bude vysílaný v kompresních formátech HEVC (H.265) a MPEG-4 (H.264). V případě, že má divák přijímač s podporou kodeku MPEG-4, doporučuje RTVS svým divákům spustit automatické ladění. Sportovní kanál bude divákům na těchto typech přístrojů (televizory či set top boxy) dostupné ve veřejnoprávním multiplexu v MPEG-4 v HD rozlišení.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Promo spot na RTVS Šport (foto: RTVS)

RTVS Šport v DVB-T2/HEVC (SK multiplex 1)

RTVS bude program RTVS Šport poskytovat také v DVB-T2 v kodeku HEVC. Program se objeví na stávající pozici stanice Trojka HD. V tomto případě divák nebude muset program složitě hledat a ladit. Bude postačovat přepnutí přístroje na programovou pozici Trojka HD.

"Zároveň si uvědomujeme, že minoritní část našich diváků má starší typ přijímače, který podporuje výhradně standard DVB-T/MPEG-2. Těmto divákům poskytneme odborné poradenství při nákupu novějšího přijímače nebo set-top boxu, jehož cena se pohybuje v rozmezí 20 - 30 eur," uvedla RTVS k distribuci RTVS Šport. "Zároveň pro tuto skupinu diváků připravujeme řadu podpůrných komunikačních a informačních zdrojů. Zřídíme zákaznickou linku a e-mailovou adresu, na kterou se budou moci diváci obracet se svými dotazy. V této souvislosti se obrátíme také na prodejce elektroniky a požádáme je o spolupráci, aby zajistili dostatečné zásoby a aby s námi v této věci spolupracovali. Nový televizní set-top box nebo set-top box by měl v ideálním případě kromě vysílání ve formátu MPEG-4 podporovat i vysílání DVB-T2/HEVC," dodala RTVS.

Uvedené technické řešení DVB-T2/HEVC v souvislosti s technologickým pokrokem v pozemním vysílání dlouhodobě doporučuje i Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Slovenskej republiky.



RTVS Šport na Skylinku, u kabelových a IPTV operátorů

Vedle pozemních multiplexů bude RTVS Šport od svého spuštění dostupný také satelitním divákům. Program se objeví v nabídce DTH platformy Skylink na satelitu Astra 3B (23,5°E).

Diváci, kteří využívají kabelovou či IPTV televizní službu, najdou nový program RTVS v základní nabídce. V případě, že nebude televizní nabídka operátora obsahovat nový program RTVS Šport, mají se diváci obracet na poskytovatele služby.

redakce





Reklama




Vybrané články